x
בניית אתרים בחינם

myMail@2all.co.il | 1800-123456789

תורה


סרטון חדש מלך חיזקיהו 

   
          שי      תלתן   תנך   תנך  תנך ביאור  מפות   הזמן  ציר הזמן      פרשנות המקרא      ציר זמן עברי   קישור לולאות  רמבן

מלכים ב פרק יח




שאלות במתכונת הבגרות

שאלה 1:

קראו מלכים ב, י"ח, 12-1:

א וַיְהִי בִּשְׁנַת שָׁלֹשׁ, לְהוֹשֵׁעַ בֶּן-אֵלָה מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל, מָלַךְ חִזְקִיָּה בֶן-אָחָז, מֶלֶךְ יְהוּדָה. ב בֶּן-עֶשְׂרִים וְחָמֵשׁ שָׁנָה, הָיָה בְמָלְכוֹ, וְעֶשְׂרִים וָתֵשַׁע שָׁנָה, מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם; וְשֵׁם אִמּוֹ, אֲבִי בַּת-זְכַרְיָה. ג וַיַּעַשׂ הַיָּשָׁר, בְּעֵינֵי יְהוָה, כְּכֹל אֲשֶׁר-עָשָׂה, דָּוִד אָבִיו. ד הוּא הֵסִיר אֶת-הַבָּמוֹת, וְשִׁבַּר אֶת-הַמַּצֵּבֹת, וְכָרַת, אֶת-הָאֲשֵׁרָה; וְכִתַּת נְחַשׁ הַנְּחֹשֶׁת אֲשֶׁר-עָשָׂה מֹשֶׁה, כִּי עַד-הַיָּמִים הָהֵמָּה הָיוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל מְקַטְּרִים לוֹ, וַיִּקְרָא-לוֹ, נְחֻשְׁתָּן. ה בַּיהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל, בָּטָח; וְאַחֲרָיו לֹא-הָיָה כָמֹהוּ, בְּכֹל מַלְכֵי יְהוּדָה, וַאֲשֶׁר הָיוּ, לְפָנָיו. ו וַיִּדְבַּק, בַּיהוָה, לֹא-סָר, מֵאַחֲרָיו; וַיִּשְׁמֹר, מִצְו‍ֹתָיו, אֲשֶׁר-צִוָּה יְהוָה, אֶת-מֹשֶׁה. ז וְהָיָה יְהוָה עִמּוֹ, בְּכֹל אֲשֶׁר-יֵצֵא יַשְׂכִּיל; וַיִּמְרֹד בְּמֶלֶךְ-אַשּׁוּר, וְלֹא עֲבָדוֹ. ח הוּא-הִכָּה אֶת-פְּלִשְׁתִּים עַד-עַזָּה, וְאֶת-גְּבוּלֶיהָ, מִמִּגְדַּל נוֹצְרִים, עַד-עִיר מִבְצָר. {פ}ט וַיְהִי בַּשָּׁנָה הָרְבִיעִית, לַמֶּלֶךְ חִזְקִיָּהוּ--הִיא הַשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִית, לְהוֹשֵׁעַ בֶּן-אֵלָה מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל; עָלָה שַׁלְמַנְאֶסֶר מֶלֶךְ-אַשּׁוּר, עַל-שֹׁמְרוֹן--וַיָּצַר עָלֶיהָ. י וַיִּלְכְּדֻהָ, מִקְצֵה שָׁלֹשׁ שָׁנִים, בִּשְׁנַת-שֵׁשׁ, לְחִזְקִיָּה: הִיא שְׁנַת-תֵּשַׁע, לְהוֹשֵׁעַ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל, נִלְכְּדָה, שֹׁמְרוֹן. יא וַיֶּגֶל מֶלֶךְ-אַשּׁוּר אֶת-יִשְׂרָאֵל, אַשּׁוּרָה; וַיַּנְחֵם בַּחְלַח וּבְחָבוֹר, נְהַר גּוֹזָן--וְעָרֵי מָדָי. יב עַל אֲשֶׁר לֹא-שָׁמְעוּ, בְּקוֹל יְהוָה אֱלֹהֵיהֶם, וַיַּעַבְרוּ אֶת-בְּרִיתוֹ, אֵת כָּל-אֲשֶׁר צִוָּה מֹשֶׁה עֶבֶד יְהוָה; וְלֹא שָׁמְעוּ, וְלֹא עָשׂוּ. {פ} 


  1. קראו מלכים ב, י"ח ,4 שלפניך ,וכן במדבר ,כ"א,4- 9. מה הייתה הסיבה לעשיית נחש הנחושת,ומה גרם לחזקיהו להשמיד אותו ? 
  2. קראו את הקטעים מדברי הימים ב,ל"ב ואת הכתובת של נקבת השילוח שלפניך:
      
    [תמה] הנקבה! וזה היה דבר הנקבה: בעוד [החוצבים מניפים] את
    הגרזן איש אל רעו, ובעוד (נותרו) שלוש אמות להנק[ב נשמ]ע קול איש קו- 
    רא אל רעו, כי היתה זדה (=סדק?) בצור מימין ומ[שמ]אל וביום ה- 
    נקבה היכו החוצבים איש לקרת רעו, גרזן על [ג]רזן. וילכו 
    המים מן המוצא אל הברכה במאתיי[ם ו]אלף אמה. ומ[א-]ת 
    אמה היה גובה הצור (מ)על ראש החוצבי[ם]. 

    1. למה שימשה נקבת השילוח ,ומהו הרקע ההיסטורי לכך ? 
    2. מה אפשר ללמוד מהכתובת על המפגש בין החוצבים,על כלי החציבה ועל גודל הניקבה ? 
  3. קרא את הקטע ממלכים ב ,י"ח שלפניך. בקטע זה משה מוזכר פעמים אחדות. כיצד מצטיירות דמותו של חזקיהו ודמותו של הושע בן אלה לאור דמותו של משה?בסס את דבריך על הכתוב .


שאלה 2:

קראו מלכים ב' י"ח 17 - 25:

יז וַיִּשְׁלַח מֶלֶךְ-אַשּׁוּר אֶת-תַּרְתָּן וְאֶת-רַב-סָרִיס וְאֶת-רַבְשָׁקֵה מִן-לָכִישׁ אֶל-הַמֶּלֶךְ חִזְקִיָּהוּ, בְּחֵיל כָּבֵד--יְרוּשָׁלִָם; וַיַּעֲלוּ, וַיָּבֹאוּ יְרוּשָׁלִַם, וַיַּעֲלוּ וַיָּבֹאוּ וַיַּעַמְדוּ בִּתְעָלַת הַבְּרֵכָה הָעֶלְיוֹנָה, אֲשֶׁר בִּמְסִלַּת שְׂדֵה כֹבֵס. יח וַיִּקְרְאוּ, אֶל-הַמֶּלֶךְ, וַיֵּצֵא אֲלֵהֶם אֶלְיָקִים בֶּן-חִלְקִיָּהוּ, אֲשֶׁר עַל-הַבָּיִת; וְשֶׁבְנָה, הַסֹּפֵר, וְיוֹאָח בֶּן-אָסָף, הַמַּזְכִּיר. יט וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם רַבְשָׁקֵה, אִמְרוּ-נָא אֶל-חִזְקִיָּהוּ: כֹּה-אָמַר הַמֶּלֶךְ הַגָּדוֹל, מֶלֶךְ אַשּׁוּר, מָה הַבִּטָּחוֹן הַזֶּה, אֲשֶׁר בָּטָחְתָּ. כ אָמַרְתָּ, אַךְ-דְּבַר-שְׂפָתַיִם--עֵצָה וּגְבוּרָה, לַמִּלְחָמָה; עַתָּה עַל-מִי בָטַחְתָּ, כִּי מָרַדְתָּ בִּי. כא עַתָּה הִנֵּה בָטַחְתָּ לְּךָ עַל-מִשְׁעֶנֶת הַקָּנֶה הָרָצוּץ הַזֶּה, עַל-מִצְרַיִם, אֲשֶׁר יִסָּמֵךְ אִישׁ עָלָיו, וּבָא בְכַפּוֹ וּנְקָבָהּ; כֵּן פַּרְעֹה מֶלֶךְ-מִצְרַיִם, לְכָל-הַבֹּטְחִים עָלָיו. כב וְכִי-תֹאמְרוּן אֵלַי, אֶל-יְהוָה אֱלֹהֵינוּ בָּטָחְנוּ: הֲלוֹא-הוּא, אֲשֶׁר הֵסִיר חִזְקִיָּהוּ אֶת-בָּמֹתָיו וְאֶת-מִזְבְּחֹתָיו, וַיֹּאמֶר לִיהוּדָה וְלִירוּשָׁלִַם, לִפְנֵי הַמִּזְבֵּחַ הַזֶּה תִּשְׁתַּחֲווּ בִּירוּשָׁלִָם. כג וְעַתָּה הִתְעָרֶב נָא, אֶת-אֲדֹנִי אֶת-מֶלֶךְ אַשּׁוּר; וְאֶתְּנָה לְךָ, אַלְפַּיִם סוּסִים, אִם-תּוּכַל, לָתֶת לְךָ רֹכְבִים עֲלֵיהֶם. כד וְאֵיךְ תָּשִׁיב, אֵת פְּנֵי פַחַת אַחַד עַבְדֵי אֲדֹנִי--הַקְּטַנִּים; וַתִּבְטַח לְךָ עַל-מִצְרַיִם, לְרֶכֶב וּלְפָרָשִׁים. כה עַתָּה הֲמִבַּלְעֲדֵי יְהוָה, עָלִיתִי עַל-הַמָּקוֹם הַזֶּה לְהַשְׁחִתוֹ; יְהוָה אָמַר אֵלַי, עֲלֵה עַל-הָאָרֶץ הַזֹּאת וְהַשְׁחִיתָהּ.


  1. כיצד מכנה רבשקה את שני האישים הנזכרים בפס' 19? הסבירו כיצד אופן הכינוי משמש אמצעי ל"לוחמה פסיכולוגית". 
  2. קראו פס' 19 - 25. 
    1. מהי המילה המנחה בקטע זה? 
    2. הסבירו מהי מטרת השימוש במילה זו בקטע. 
  3.  קראו פס' 21 - 25. לרבשקה יש ידע על הנעשה ביהודה בתחום המדיני, הצבאי והדתי. בחרו בשניים מתחומים אלה. ציינו דוגמה אחת לידיעותיו בכל אחד מהתחומים שבחרתם והסבירו אותה (סה"כ שתי דוגמאות).








תשובה 1:


  1. על פי במדבר ,כ"א 9, יצר משה את נחש הנחושת במדבר כדי להציל את בני ישראל מן הנחשים באמצעותם העניש ה' אותם בשל תלונותיהם: "ויעש משה נחש הנחושת...והיה אם נשך הנחש את איש והביט את נחש הנחושת וחי" . לפי מל"ב,י"ח 4,חזקיהו, מלך יהודה,ערך רפורמה פולחנית והשמיד את נחש הנחושת מכיוון שהעם עבד אותו כאליל :"כי עד הימים ההמה היו בני ישראל מקטרים לו".

    1. בנקבת השלוח הועברו מי הגיחון אל תוך ירושלים. הרקע ההיסטורי: חזקיהו תכנן מרד באשור ונערך למצור אשורי על ירושלים כתגובה. לשם כך חצבו את נקבת השילוח כדי לספק מים לעיר הנצורה. 
    2. המפגש -ניתן ללמוד מן הכתובת כי הנקבה נחצבה ע"י 2 קבוצות חוצבים שחצבו במקביל משני הקצוות ונפגשו באמצע:" היכו החוצבים איש לקרת רעו, גרזן על [ג]רזן".
      כלי החציבה- גרזינים. 
      גודל הנקבה- אורכה של הנקבה: ממקום מוצא המעיין עד הכניסה לעיר " במאתיי[ם ו]אלף אמה. היא נחצבה בעומק מאה אמה: ומ[א]ת אמה היה גבה הצור.."
  2. דמותו של משה מאירה באור חיובי את דמותו של חזקיהו (4, 6).הוא שמר את מצוות ה' כמו משה. דמותו של משה מאירה באור שלילי את דמותו של הושע (פסוק 12) הוא לא שמר את הברית שציווה ה' למשה.

תשובה 2:

  1. רבשקה קורא לחזקיהו בשמו, בלי כל תואר, ואילו את מלכו הוא מכנה "מלך" ומוסיף את התואר "הגדול". האדרת מלך אשור מול הזלזול במלך יהודה יכולים לערער את ביטחון העם.

    1. המילה המנחה: ביטחון, השורש ב.ט.ח. 
    2. מטרת השימוש בה: מתן נימוקים כביכול בשם הדוברים היהודאים וערעורם על ידי רבשקה.
  2. בתחום המדיני: הניסיון לכרות ברית עם מצרים. 
    בתחום הצבאי: היעדר רכב וכוח אדם מקצועי לתפעול רכב בצבא חזקיהו. 
    בתחום הדתי: התפיסה לפיה האל אינו אל לאומי, אלא אל אוניברסלי האחראי למהלכים בהיסטוריה העולמית. יודע על הרפורמה של ריכוז הפולחןשביצע חזקיהו. 
logo בניית אתרים בחינם