מבצע "אנ-פאר"
חטיבת "הנגב" בקרבות עשרת הימים
מבצע "אנ-פאר" (אנטי פארוק) היה מבצע של חטיבות "גבעתי" ו"הנגב" בחזית הדרום. ההפוגה הראשונה עמדה להסתיים ב-9 ביולי 1948 בשעה 10:00, ולקראת חידוש הקרבות תיכננו המצרים והישראליים, מבצעי תקיפה גדולים.
חיל המשלוח המצרי תכנן לכבוש תחילה את משלטי חוליקאת וכאוכבה ולהדק את המצור על הנגב, ובו בזמן, לפתוח במתקפה גדולה בשתי זרועות: הזרוע המערבית, דרך ג'וליס-בית דראס והזרוע המזרחית, דרך בית עפה-עיבדיס. שתי הזרועות היו אמורות להיפגש בכפר סואפיר (כיום מרכז שפירא), לסגור על נגבה ולכבשה בהתקפה מכל הצדדים.
צה"ל תיכנן את מבצע "אנ-פאר" שמטרתו הייתה לפרוץ את המצור על הנגב. על חטיבת "הנגב" הוטל לכבוש את משטרת עיראק סואידן ועל חטיבת "גבעתי" הוטל לכבוש את הכפרים עיראק סואידן, בית עפה, עיבדיס וכפרים באזור תל א-צאפי.
התקפת הפתע המצרית
המצרים הקדימו ופתחו בהתקפה 24 שעות לפני סיום ההפוגה - 8 ביולי 1948 בשעה 06:00. כדי שהפרת ההפוגה לא תיחשב כהפרה שבוצעה בידי הצבא המצרי הסדיר וכדי למנוע הסתבכות עם האו"ם הפעילו המצרים תחילה כוחות סעודיים וסודניים.
ההפתעה פעלה לטובתם. בשלב ראשון כבשו המצרים את משלטי חוליקאת וכאוכבה מידי לוחמי חטיבת "הנגב" שהופתעו ונסוגו תוך שהם סופגים אבדות. המצרים המשיכו וכבשו את משלט "הצומת" שהיו נטושים. בכך הידקו את המצור על הנגב. באותו זמן החלו המצרים בביצוע חלק נוסף של תוכניתם - בהתקפת פתע של חיילים הסודניים על לוחמי "גבעתי" בבית דראס. בשלב ראשון זכו ביתרון ההפתעה וכבשו מוצב קדמי, אך חיילי "גבעתי" התאוששו במהירות והדפו את הסודנים, שנסוגו באבידות כבדות.
בעקבות התקפת הפתע הוקדם מבצע "אנ-פאר", שהיה אמור להתחיל עם סיום ההפוגה. וזאת, כמכת נגד למתקפה המצרית.
מהלך המבצע
חטיבת "הנגב" נכשלה שנית בניסיונה לכבוש את משטרת עיראק סואידן. הכוחות הגיעו באיחור ופרצו את הגדר האחרונה רק כשהאיר השחר ולכן נאלצו לסגת. (ראה מבצע "דוד מגן" להלן).
חטיבת "גבעתי" כבשה את הכפרים בית עפה, עיראק סואידן ומשלט עיבדיס והמצרים החלו מיד בהתקפות נגד. עקב כישלון חטיבת "הנגב", בכיבוש המשטרה, נאלצו לוחמי "גבעתי" לסגת מהכפרים שכבשו. המצרים ניסו להמשיך בתוכניתם ותקפו את ג'וליס, אך התקפתם נהדפה. בהמשך התרכזו המצרים בהתקפה על משלט עיבדיס, שהיה בשליטת "גבעתי". במשך ארבעה ימים רצופים נערכו התקפות בלתי פוסקות על ידי כוחות רגלים, ארטילריה, טנקים ומטוסים מצריים על עיבדיס, אבל הכוחות הישראלים לא נכנעו והצליחו להמשיך ולהחזיק במשלט.
באותם הימים ביקרו בחזית עיבדיס ראש אג"ם יגאל ידין וסגן שר הביטחון ישראל גלילי. בהזדמנות זו אמר גלילי: "השורות אצלכם דלילות מאד, אך הרוח ממלאת את הפרצות".
כשהבינו המצרים שלא יוכלו לכבוש את עיבדיס, הפנו את כל כוחם לכיבוש נגבה. ב-12 ביולי 1948 עמדו חיילי "גבעתי" ואנשי נגבה בפני התקפות כבדות, הדפו את המצרים וגרמו להם כ-300 הרוגים ופצועים. אך המצרים כבשו באותו לילה את משלט 105 וניתקו את נגבה מעורפה, חיילי "גבעתי" כבשו מהם את המשלט בהתקפה לילית קשה והניסו את המצרים. בניסיון נוסף בגזרה, ניסו המצרים להתקיף את קיבוץ גלאון אך נהדפו.
מבצע "אנ-פאר" לא השיג את מטרתו העיקרית, שכן הדרך לנגב לא נפרצה, אך הוא שיבש את תוכניות המצרים. צה"ל עבר ממגננה להתקפה.