x
בניית אתרים בחינם
החופש שלך להעניק את הטוב ביותר. עגלול.

 
 

התחלה לא קלה

תינוקות רבים סובלים מתופעת כאבי הבטן הנגרמים מגזים, וקיימות כמה תיאוריות לגבי מקור התופעה. לדברי מומחים, ההורים יכולים לסייע לתינוק בכך שיפגינו שלווה ורוגע

אורלי שולמן

אחת התופעות השכיחות והמציקות ביותר בחודשי חייו הראשונים של התינוק היא גזים, התופעה גורמת סבל רב לתינוק ולהורה. התינוק סובל מכאבים, בוכה ללא הרף, חסר מנוחה ומתקשה להירדם. ההורים, מצדם, מתקשים להושיע.

אמנם יש דרכים לעזור לילד,כמו עיסויים, וגם יצרניות הבקבוקים מנסות לפתח בקבוקי הנקה עם פטנטים להקלה, אלא שרוב התינוקות, בסופו של דבר, אינם חסינים מפני התופעה.

פרופ' גבריאל דינרי, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה במרכז הרפואי "שניידר" לרפואת ילדים, אומר כי כאבי קוליק, המכונים בלשון העם כאבי בטן, הם תופעה נפוצה שלפי הסטטיסטיקה מופיעה בקרב כעשרה עד 30 אחוזים מהיילודים.

מהו בדיוק קוליק של יילוד?
"קוליק של תינוק מתבטא
בהתקפי בכי ממושכים, ולעתים בהתפתלויות ובהתכווצויות ללא סיבה הנראית לעין", הוא אומר. "הרפואה מגדירה במדויק את המצב המרמז על כאבי בטן של יילוד. מדובר בכאב המלווה בבכי של יותר משלוש שעות ליום, יותר משלוש פעמים בשבוע, למשך שלושה שבועות. כאמור, מדובר בתינוק בריא שלא נמצאה אצלו כל סיבה רפואית לבכי, ועדיין כל ניסיון להרגיעו נכשל".

בכי ממושך

המילה קוליק לתיאור התופעה לקוחה מהשפה היוונית והיא נגזרת מהמילה "קוליקוס", שפירושה "המעי הגס". "הרופאים היוונים טענו כי הבכי הממושך נובע מכאבי בטן במערכת העיכול", מסביר פרופ' דינרי. "הקוליק מתחיל לרוב בגיל שבועיים וחולף בגיל שלושה-ארבעה חודשים. רק בשני אחוזים מהמקרים נמצא תינוקות שסובלים מתופעה זו עד גיל שישה-שבעה חודשים".

רפלקסולוגיה לקטנטנים

מאת: רונית נזרי, רפלקסולוגית בכירה

רפלקסולוגיה הינה שיטת טיפול ואבחון המבוססת על עיסוי ולחיצות בכפות הרגליים.

העיסוי הרפלקסולוגי מחזק את המערכות הפיזיולוגיות, החיסוניות והרגשיות, מחזק את הקשר בין ההורה לילד ותורם לתחושת ביטחון ורוגע. כל הורה יכול ללמוד לעשות עיסוי רפלקסולוגי לתינוקו, על ידי הדרכה של רפלקסולוג. הטיפול בטוח ופשוט.

עיסוי רפלקסולוגי לתינוקות מומלץ כבר מהיום הראשון לאחר הלידה. גירוי תחושתי בשלב מוקדם מהווה גורם משמעותי בהתפתחותו המוטורית, הסנסומוטורית, הקוגניטיבית והרגשית. ככל שהתינוק מקבל גירוי תחושתי רב יותר, כך קולטני התחושה בעור מבשילים מהר יותר ומזרזים את חילוף החומרים.

בין היתר, הרפלקסולוגיה מציעה כלים פשוטים שיעזרו לכל אימא ואבא להרגיע תינוק שסובל מגזים (קוליק). על ידי עיסוי רפלקסולוגי פשוט ובטוח ניתן להקל את הסבל של התינוק.

למשל, עיסוי שקע כף הרגל מסייע לשחרור הגזים: אחזו בכף הרגל ביד אחת, ובעזרת האגודל של היד השנייה עסו את אזור שקע כף הרגל בתנועת ספירלה. ברוב המקרים תבחינו בהקלה לאחר העיסוי הרפלקסולוגי.

האם יש בדיקה שיכולה לאבחן מצב של קוליק?
"האבחנה של כאב בטן הנובע מקוליק נעשית על דרך השלילה. על פי רוב, ההורים מגיעים לרופא הילדים ומדווחים על תינוק לא שקט שלא ישן כלל בלילה ומרבה לצרוח. בתום הבדיקה, לאחר שהרופא לא מצא דבר, הוא מניח שמדובר בקוליק".

ומה הגורמים לתופעה ביילודים?
"במהלך השנים התגבשו תיאוריות רבות סביב הנושא. תיאוריה אחת טוענת כי מערכת העיכול או מערכת העצבים אינה בשלה מספיק, וכתוצאה מכך התינוק מגיב בבכי ממושך לכל גירוי סביבתי קטן. תיאוריה אחרת מצביעה על רגישות למזון התינוקות כגורם אפשרי לאי נוחות המובילה לבכי ממושך. התיאוריה השלישית גורסת כי קשיים ביצירת הקשר שבין הורה לתינוק באים לידי ביטוי בבכי ממושך. כלומר, הורים שמגיבים בלחץ ניכר ובדאגה לבכי הממושך גורמים למעשה לתינוק להעצים את בכיו. מחקרים אמפיריים בנושא מצביעים על העובדה שתופעת הקוליק מתרחשת בעיקר אצל תינוקות להורים חדשים, ומכאן שאולי הפתרון במקרה זה הוא הפחתת רמת המתח והלחץ. על פי התיאוריה הרביעית בליעת האוויר בעת היניקה היא הסיבה העיקרית לתופעה".

לדברי פרופ' דינרי, במקרים מסוימים יש גם בכי הנובע ישירות מתופעת הרפלוקס המאופיינת בחזרה של תוכן קיבה, כולל חומצה, לכיוון הוושט, ומתבטאת בפליטות ובהקאות. כאבי הבטן הנובעים מרפלוקס הם רק כחמישה אחוזים מהמקרים. מכל מקום, הוא אומר, אף לא אחת מהתיאוריות הללו מוכחת, וייתכן שהבכי נובע משילוב של הגורמים השונים.

אין צורך להפסיק את ההנקה בגלל הקוליק, אלא לנסות לשנות את תזונת האם

נטייה משפחתית

כאבי בטן כתוצאה מגזים שכיחים במידה שווה אצל בנים ובנות. לדברי פרופ' דינרי, מדובר גם בנטייה משפחתית. כלומר, אם האח הגדול סבל מקוליק, יש סיכוי רב שגם אחיו יסבלו מכך.

ומה לגבי תינוקות הניזונים מחלב אם? האם הם נוטים פחות לפתח קוליק?
"זהו מיתוס", אומר פרופ' דינרי. "כאב הקוליק מופיע בשכיחות זהה אצל תינוקות הניזונים מתרכובות מזון לתינוקות ואצל תינוקות הניזונים מחלב אם. למרות זאת, שינויים בכלכלת התינוק יכולים לעתים לעזור.

"בכל הנוגע לתינוקות שניזונים מהנקה, אין צורך להפסיק את ההנקה עקב התופעה, אלא לנסות לשנות את תזונת האם. אצל חלק מהאימהות נמצא כי כמות קטנה מחלבון חלב הפרה עברה לחלב האם וממנו לתינוק היונק, והדבר עלול לגרום לו כאבי בטן. לכן אם האם מיניקה, רצוי שתשנה את התזונה שלה ותימנע מצריכת חלב ומוצריו כדי להפחית את כאבי הבטן של תינוקה.

"במקרה של תינוקות המוזנים בתרכובות מזון לתינוקות, לא תמיד מעבר מתרכובת אחת לאחרת הוכח כיעיל. עם זאת, לפעמים מעבר לתרכובת אחרת עשוי להקל במידת מה".

איך אפשר להרגיע את ההורים המוטרדים?
"חשוב לקבל עצות מאנשים בעלי ניסיון שניסו כל מיני שיטות להרגעה ויכולים להרגיע את ההורים וגם לייעץ להם. לסבתות רגועות יש גם תפקיד חשוב. גם בהיבט הפסיכולוגי, הורים טריים צריכים - עם כל הקושי שבדבר - לצאת מהבית, להתאוורר קצת ולחדש את המצברים, ולא להיות עסוקים מבוקר ועד ערב בהרגעת הילד".

טיפים להקלת תופעת הגזים

ישראלה ימין, רוקחת ומנהלת מותג טיפטיפות בחברת כצט מביאה כמה טיפים להקלה על הכאבים:

  • כצעד ראשון, מומלץ לבקר רופא ולוודא שאכן מדובר בקוליק על מנת לשלול בעיות אחרות.
  • אמהות מיניקות יכולות להתייעץ עם אחות טיפת חלב לגבי תפריטן - מאכלים שונים בתפריט האם עלולים לגרום לגזים אצל התינוק.
  • בהמשך כדאי לנסות לשפר את טכניקת ההאכלה: הנקת התינוק משד אחד בכל פעם עשויה להועיל. רק אם התינוק לא שבע יש להציע לו גם את השד השני. הסיבה: הרכב חלב האם משתנה במשך ההנקה - בתחילת ההנקה מופיע "חלב קדמי" מימי ובריכוז גבוה יחסית של לקטוז. אחרי מספר דקות מופיע ה"חלב האחורי" העשיר יותר בחלבון ושומן, שמספק את הצרכים התזונתיים של התינוק ומשביע אותו. כשמעבירים את התינוק מוקדם מדי לצד השני, התינוק מקבל יותר חלב קדמי העשיר בלקטוז.
  • האכלת התינוק מבקבוק מהירה יותר מאשר הנקה ולמערכת העיכול של התינוק מגיעה תוך זמן קצר כמות גדולה של לקטוז. לכן, מומלץ להתאים את פטמת הבקבוק לגיל התינוק, כך שקצב הזרימה לא יהיה מהיר. בנוסף, ניתן לנסות להאכיל את התינוק עם בקבוקים שמקטינים את כמות האוויר שהתינוק יונק יחד עם הפורמולה.
  • עסו את בטנו של התינוק בעדינות רבה, ורק אם נראה שהוא מרוצה המשיכו.
  • הרימו את התינוק והשעינו את בטנו על הכתף תוך שאתם מסתובבים איתו, טופחים על גבו בעדינות, מדברים איתו ברוך או משמיעים לו מוסיקה מרגיעה.
  • ניתן לעטוף את התינוק ולשאת אותו במנשא בד (כך שירגיש קרוב לאם ויחוש תחושה דומה לזו שחש ברחם).
  • אם מזג האוויר מאפשר זאת, אפשר לצאת עם התינוק החוצה (במנשא או בעגלה). טיול באוויר הצח יכול להרגיע גם את התינוק ועושה טוב גם להורה.

אם כל אלו לא הועילו, ניתן לטפל בתינוק בתכשיר שיכול לעזור בפירוק בועות הגז, כמו טיפטיפות סימיקול - תכשיר רפואי מוכח מדעית ובדוק, שמיועד למניעת כאבי בטן אצל תינוקות ופעוטות. חשוב להשתמש בתכשיר שההתוויה שלו מצוינת על גבי האריזה (כגון: "להקלה על כאבי בטן הנובעים מגזים במערכת העיכול אצל תינוקות"). כדאי לבדוק שהתכשיר מכיל חומר פעיל אחד, כמומלץ לטיפול בתינוקות, ולא שילוב של מספר חומרים. אחרי שבחרתם את התרופה השתמשו בה בדיוק לפי ההוראות (ולא בערך). התכשיר פועל באופן מקומי במערכת העיכול ומונע את הצטברות הגזים 

לא ניתן להשיג עגלול בקיבוץ משמר הנגב, גירסת הדפסה  עגלולים | עגלול
מחיר, קנייה, השוואת מחירים, יד שניה, חדש
אורטופדיה: רצועות פבליק Pavlik harness, דניס בראון, הרנייה, התפתחותי 
המידע באתר זה הינו לידיעה כללית ואינו מחליף ייעוץ רופא. איננו אחראים לנתונים ולנכונותם.
 
  
 website metrics
 
logo בניית אתרים בחינם