החופש שלך להעניק את הטוב ביותר. עגלול.
|
|
תזונת התינוק/פעוט/ילד
מערכת העיכול אצל התינוק- - מערכת שעדיין לא בשלה. - תינוק נולד ללא שיניים. - בחודשים הראשונים ימו מעכלת את המזון – מזון רוחני, מנטלי. - אינו יכול לאכול לבד מבחינת מוטוריקה גסה ועדינה. - הקשר של התינוק עם העולם נעשה דרך הפה. - יכול להשתנק ממזון לא מתאים לו. תזונה עקרונות – - עד גיל חצי שנה הנקה מלאה. - מגיל חצי שנה הצגה הדרגתית של מזון מוצק. - התקדמות המזון בהתאם לגדילת השיניים. - במידה והילד לא רוצה- לחכות. - להציע מזון באופן עקבי ומסודר – לימוד – הדרגתי. - מזון טרי ומבושל אם אפשר אורגני – פחות קפוא יותר טרי. - להימנע ממזונות קשים לעיכול. אכילה נכונה- - ארוחות קבועות. - לא לפחד ממונוטוניות ושעמום. - לא לדחוף אוכל – לא לעשות עניין (פתולוגיות קשות – הפרעות אכילה) - לא צריך לגמור את האוכל בצלחת. - להשקיע באוכל. יפה לעין, יצירתיות - דוגמא אישית – חלק מתהליך-מה שאני אוכלת גם הילדים שלי - לגמול מזון בלילה – מגיל שנה בקבוק, הנקה – גיל שנה וחצי .(המזון מתעכל פחות טוב). טוב מאוד לקראת בקיעת השיניים לא יוצר עומס במערכת העיכול. מוכנות למזון מוצק - המוכנות הדרגתית. - הצגת מזון טרם זמנו יכולה לגרום לפתולוגיות – איך נדע? קקי ללא ריח ללא מרקם קשה או רך, והתינוק עבר שינוי מהותי בהתנהגות. - קושי לעקוב אחרי הקקי – כמה ימים לכל מזון. - צמיחת שיניים – עדות לבשלות מערכת העיכול אצל התינוק. (חלבון מהחי להציג רק יש שיניים טוחנות). - עניין באוכל- מגלה עניין, נלהב. - חלב בשר וביצים מפוצצים באנטיביוטיקה – אם אפשר רק מזון אורגני.- (סיפור מקרה – ילדה עם תפרחת חיתולים – תזונה עקבית מרק עוף. מאבחון מקיף הבנו שהעוף היה מלא אנטיביוטיקה – האם עברה לעוף אורגני והתפרחת עברה.) גיל 6 עד 12 חודש- כל עוד התינוק יונק והאם מוסיפה תחליף מזון לתינוק – ניתן להוסיף – חלב אורז /שקדים- (מכיל ברזל וסידן) 2 כפות על כוס מים רותחים. מזון מוצק מגיל 6 ח' להתחיל עם ירקות כתומים – לחזק את מערכת העיכול – בטטות, דלעת, גזר, דלורית. לתת כל שבוע ירק אחד לאחר אפשר להכין מרק ירקות מירקות שהצגנו. 7 חודש- הוספת דגנים – קינואה, אורז בסמטי. 8 חודש- הוספת קטניות – עדשים- כתומות, שחורות. 9 חודש – טופו, לחמים – לא קמח מלא בלבד לחם קוסמין, 50% לבן 50% מלא. 12 חודש – ביצים, פשטידות, טונה, דבש. ברזל וסידן: - חלב אם, חלב עזים, ביצה אורגנית, בקר, הודו, עוף אורגני, דגים- טונה, סרדינים, סלמון, דגנים וקטניות, טחינה ושקדייה, פירות יבשים. ירקות שלא מומלצים עד גיל שנתיים: כרובית – מכילה הרבה גופרית, קולורבי, לפת, צנונית, בצל ירוק, קישואים (גזים). ירקות שלא מומלצים בכלל: עגבנייה- ממשפחת הסולניים יש בה הרבה חומציות, חציל, פלפל ירוק, תפוח אדמה, במיה, פול. עמילניים שלא רצויים עד גיל שנתיים: לחם חי- רק לחם לבן או מעורב עם סוגי דגנים. אורז מלא או קוואקר. עמילניים מומלצים: אטריות אורז, אטריות סובה, כוסמת, מג'דרה, קוסקוס, סולת, אורז בסמטי, שעועית לבנה. צבעי ומאכל וחומרים משמרים – תוספי מזון- לא תוספי ויטמינים שמושתלים למזונות בכדי להעשיר אותם, אילו תוספים שמזיקים כמו: חומרים משמרים-חומצה בנזואית, בנזואית הנתרן(נפיחות,גירוד בעור), סאלצילטים. מונוסודיום גלוטומנט – אסטמה, קוצר נשימה, כאבי ראש, בטן, שלשולים, התכוצויות. חומרי הדברה – בעיות בדרכי העיכול. ניטריטים במזון מעושן. ממתיקים מלאכותיים. רגישיות למזון: לא כל רגישות למזון היא אלרגיה ולהפך תמיד ללכת על מזון שהילד צורך והרבה. חלב בעיקר – חלב פרה רגישויות לאנטיביוטיקה, והורמוניים, שלשולים, עצירויות, כאבי בטן נפיחיות בבטן גבינה צהובה- כאבי ראש. אגוז קולה – מנפיקים ממנו את השוקולד – מגרנות, אקזמה, היפר אקטיביות, נזלת כרונית. תחליף מצוין ממרח חרובים בטעם שוקולד. מה ניתן לעשות? שלב ראשון- הסמכת מזון בדרך כלל מספר חודשים. שלב שני- טיפול על מנת לאזן את הגוף. שלב שלישי- החזרה הדרגתית של המזונות שיצרו את הבעיה במינון. אלרגיות לכל מי שיש לו רגישות גבוהה לאלרגיות כמו: אסטמה, מיגרנות, פריחות... מה עושים? מודעות – בורות הצרכן עולה בבריאותו. - צורכים ירקות ופירות אורגניים. - להפעיל את המטבח הביתי ולא לקנות אוכל מוכן. פתולוגיות ופתרונם דרך הרפואה הטבעית: - דלקות אוזניים, כאבי גרון, דלקות עיניים, צינון – קבוצה שמסמנת שהילד רווי בליחה, הסמכת מזון תזונה בלי מייצרי ליחה. - אסטמה, שיעול- תה-ג'ינג'ר-קליפה, דבש מעל גיל שנה לימון 1/2 כפית, עיסוי חזה. - שלשול- גזר+אורז בסמטי. - עצירות- תזונה עם נוזלים, מוצרי חלב עזים,בטטה. - קוליק- 3 חודשיים ראשוניים – תה קמומיל, שומר, שמן לבנדר, לימון, קלנדולה 2 טיפות לתוך האמבטיה. מזונות מייצרי ליחה- מוצרי חלב פרה, במבה – בוטנים, מוצרי סויה, תפוזים (כאשר הילד מנוזל ועם ליחה אכילת התפוז רק מגבירה), אוכל מטוגן, בננות, אוכל שומני, סוכרים ובשר אדום. מזונות מסלקי ליחה- פיטרוזליה, שום, בצל, אמבושי-שזיפ יפני, סלרי, תה ירוק, לימון, שיפון, גרסי פנינה, שורש לוטוס. להלן כמה עצות לשדרוג האוכל והפעלת המטבח הביתי: *יוגורט עם פרי ודבש תמרים, טחינה עם פרי. * להוסיף הרבה עלים ירוקים טחונים לקציצות או טחינה ירוקה. *לטבל בטחינה ושקדייה. *טוסטים עם לחם כוסמין וגבינת עזים. *קורנפלקס איכותי עם חלב אורז. *קציצת עם רוטב. *רסק פירות- מומלץ לבשל בישול קצר, להימנע מפרי הדר ופירות טרופיים ולא להרבות בבננות ואבוקדו (מייצרי ליחה) , לתבל בשקדייה רסק תמר או משמש מיובש אורגני. מרק ראשוני- אפשר לבשל או לאדות, להתחיל עם ירקות כתומים, להוסיף בהדרגה עלים ירוקים ושורש, לאחר חודשיים להוסיף דגנים שבושלו במים לתוך המרק. מתוקים- דבש- מגיל שנה, חלבה, מולסה, סירופ מייפל, פירות אורגניים יבשים, פרי, סילאן. קטניות- להתחיל בעדשים(כל הצבעים), חומוס, אפונה,(אפשר קפוא), להשרות לפני בישול, תירס. חלבון מן החי- ביצים אורגניות, חלב עזים, עוף, בשר בקר, דגים- קציצות טונה, סלמון. · דף מידע הוא בגדר המלצה בלבד רק בריאות שרון כהן רפואה סינית – התמחות- תינוקות וילדים, הריון ולידה-דולה. http://www.akatar.com/42_SARON1.htm |