דוגמה לעבודת חקר מדעי עם שאלת חקר
למדריך בניית עבודת חקר - לחצו עלי!
עמוד 1: שער
נושא העבודה: השפעת סוג הסוכר (סוכר חום וסוכר לבן) על תהליך נשימה תאית בשמרים, נפח קצף פליטת הפחמן הדו חמצני.
שם המגיש: תאריך הגשה: שם המורה: בית ספר: כיתה: עמוד 2: תוכן עניינים
עמוד 1: שער – פתיחה. עמוד 2: תוכן עניינים. עמוד 3: רקע מדעי. עמוד 4: שאלת חקר והשערת תוצאות. עמוד 5: תכנון ומהלך הניסוי. עמוד 6: תוצאות ומסקנות הניסוי. עמוד 7: מקורות מידע. עמוד 3: רקע מדעי
הניסוי שלנו מבוסס על השמרים. שמרים הם מיקרואורגניזמים מקטגוריית הפטריות. השמרים הן חד-תאיות פקולטטיביות בעלי אברונים של תא אאוקריוטיים. אורך תא השמר הוא כ- 21-4.5 מיקרומטר, ורוחבו כ- 2.5-10 מיקרומטר. ישנם כ- 39 סוגים של שמרים ובתוכם מינים שונים. השמרים מפיקים אנרגייה באמצעות פירוק סוכרים. ישנם מספר סוגי תהליכים שהשמרים מבצעים, בין היתר:
תהליך ראשון: נשימה תאית (אווירנית) - בעת נוכחות חמצן, וגלוקוז, השמר פולט מים, פחמן דו חמצני, מפיק אנרגיה והחמצן אובד.
תהליך שני: תסיסה כוהלית – בתנאי אנאירובי (אל – אווירני) שמרי יין מפרקים גלוקוז, ולכן נוצרות בתהליך מכל מולקולת גלוקוז שתי מולקולות אתנול, שתי מולקולות ATP (שהיא ניצולת מועטה של אנרגיה לעומת 38 מולקולות ATP בתהליך הנשימה האווירנית) ובנוסף נפלטות גם שתי מולקולות פחמן דו-חמצני. תאי שמר בגודל מיקרוסקופי: 
בניסוי שלנו כוללים 2 סוגי סוכרים: סוכר לבן – סוכר מסוג הדו- סוכר סוכרוז.
סוכר חום – סוכר חום הוא סוכר שלא זוקקה ממנו דבשה, או סוכר לבן שהוספה לו מולאסה בשלב מאוחר יותר. הסוכר החום הוא בעל ערך קלורי מעט נמוך יותר מסוכר לבן (373 קלוריות למאה גרם סוכר חום, לעומת 396 בסוכר לבן). זאת בשל נוכחות המים שבו, שגם הופכת אותו ליותר לח ומעט פחות מתוק. הוא מכיל בין 3.5% דבשה.
 עמוד 4: שאלת חקר והשערת תוצאות
שאלת חקר: כיצד סוגי סוכרים משפיעים על נפח קצף, שנפלט בתהליך נשימה תאית של השמרים? גורם משפיע – סוגי סוכרים המשפיעים על גובה קצף CO2 שנפלט. גורם מושפע – גובה הקצף CO2 שנפלט מושפע מסוגי הסוכרים. השערת תוצאות חקר: השערת תוצאות חקר בין 2 סוכרים לא כ"כ קלה לניחוש ולשער לעצמינו מה יהיו התוצאות, כי התשובות אינן ברורות מאליו שנוכל להסתמך על פרט מסוים. בהשערה ראשונית שלי נראה כי, כמות פליטת קצףCO2 במשורה עם סוכר לבן תהייה גבוהה יותר בהשוואה לסוכר חום, מכיוון שסוכר לבן הוא סוכר כאלו "נקי", בהשוואה לסוכר חום שמכיל מים, פחות מומתק, ובעל מולאסה.
עמוד 5: תכנון ניסוי
תכנון ניסוי: כלים וחומרים: - טוש. - כפית. - מוט בחישה. - 3 משורות. - סוכר לבן. - סוכר חום. - מים. - שמרים.
תמונה של הציוד:
 מהלך הניסוי: משורה 1: רשמנו בטוש על המשורה – "סוכר חום". הכנסנו 10 מ"ל מים פושרים ב-30 מעלות צלזיוס. הכנסנו כפית שמרים. הכנסנו כפית סוכר חום. ערבבנו עם מוט בחישה. סימנו את גובה הנוזל עם טוש. המתנו כ-10 דקות. סימנו לכמה מ"ל עלה הנוזל. משורה 2: : רשמנו בטוש על המשורה – "סוכר לבן". הכנסנו 10 מ"ל מים פושרים ב-50 מעלות צלזיוס. הכנסנו כפית שמרים. הכנסנו כפית סוכר לבן. ערבבנו עם מוט בחישה. סימנו את גובה הנוזל בטוש. המתנו 10 דקות. סימנו את גובה הנוזל שהגיע הנוזל משורה 3: משורת בקרה. רשמנו בטוש על המשורה- "ללא סוכר". הכנסנו 10 מ"ל מים פושרים. הכנסנו כפית שמרים. ערבבנו עם מוט בחישה. סימנו את גובה הנוזל בטוש. המתנו 10 דקות. סימנו לכמה מ"ל עלה הנוזל.
עמוד 6: תוצאות ומסקנות
תוצאות הניסוי:
סוג הסוכר >> |
סוכר לבן |
סוכר חום |
מבחנת בקרה |
בכמה נפח קצף CO2 עלה במ"ל לאחר 10 דקות במבחנה |
20 מ"ל |
45 מ"ל |
0 מ"ל |
|
|
|
|
תמונה מתוצאות הניסוי:

ולאחר אין ספור זמן....פשוט גלש....:
 מסקנות:
לסוכר חום יש חומר מולאסה, שמסייע לשמרים בפירוק הסוכר וכך כמות האנרגייה ופליטת נפח קצף CO2 גדול יותר בהשוואה לסוכר לבן, שאין לו מולאסה.
עמוד 7: מקורות מידע
- סיוע מאתר "mikil" שכתובתו:
2all.co.il/web/Sites14/MeDeK/CONTACT1.asp
- סיוע מאתר "ויקיפדיה" שכתובתו: http://he.wikipedia.org/wiki
|