x
בניית אתרים בחינם

MiKil - אתר ללימודי מדעים - מעודכן לפי תוכנית לימודים 2025


תחומי התמחות: מדע וטכנולוגיה, כימיה, ביולוגיה, מוט"ב

 

                                             כאב ראש בטיסה (AH)



רקע: כאב ראש מטוס קשור לטיסה ומופיע במהלך נחיתת מטוס ו/או המראה ללא תסמינים נלווים. מחקרי הדמיה תוך גולגולתיים ופאראנזאליים אינם מגלים חריגות. אחד התחומים הפחות נחקרים הוא זה של כאבי ראש הקשורים בטיסה (FAHA \ AH). כאב ראש במטוס זה הוא צורה נדירה של הפרעת כאב ראש המתפתחת אך ורק במהלך נסיעות במטוס.


אופי הכאב ותזמון: כאב מתפרץ עז התבטא לפתע במסלולים וברקות הדו-צדדיות במהלך הטיסה כך שרוב הנשאלים חווים בזמן הנחיתה של המטוס, ללא תסמינים נוספים נלווים.

19.2% מנשאלי סובלי התופעה סובלים לאורך כל הטיסה בכאב ראש
28.8% מנשאלי סובלי התופעה סובלים רק בהמראה ובנחיתה בכאב ראש
48% מנשאלי סובלי התופעה סובלים רק בנחיתה מכאב ראש



בעלי סיכון לתופעה: הפתוגנזה של תופעת AH טרם הובהרה ובהתחשב בקבוצה מגוונת של חולים, עם מגוון רחב של סימפטומים, קשה להגדיר מקורות בסיסיים ברורים. כלומר, המשתתפים התבקשו גם לציין אם הם סובלים ממחלות כרוניות כלשהן כדי לזהות מחלות נלוות ולא נמצא מחלה מסוימת שיכולה להעיד על יצירת התופעה למשל מגרנות, אסטמה, אפילפסיה, ירידת שמיעה, שפעת. 
מצאנו שניתן לזהות ולאפיין מעט את מי שנמצאים בסיכון ל-FAHA. לדוגמה, כמעט שני שליש היו נשים, ושליש דיווחו על היסטוריה משפחתית. ידוע כי נשים סובלות מכאבי ראש בתדירות גבוהה יותר מגברים. הנטייה המשפחתית העלתה כי מצאו ששיעור כאבי הראש אצל בני המשפחה עולה פי 2.1-3.9 אם אחד מבני המשפחה סובל מכאב ראש. 
FAHA קשור למיגרנות- חמישית מקבוצת המחקר דיווחה על מיגרנות, וכולם היו נשים.
הגיל הממוצע שחווים את ההתקף הזה הוא בסביבות גילאי 20-30. 
חצי ממי שחווה את התופעה דיווח שכמה פעמים בחודש חווה כאב ראש בשגרה.  


מקור התרחשות הכאב: הצעת התאוריה אומרת כי ברוטראומה לסינוסים עלולה להוביל להרחבת כלי דם של העורקים המוחיים, העלולה להיגרם מחוסר איזון בין לחץ אוויר פנימי וחיצוני וזאת עשויה למלא תפקיד חיוני בהתפתחות של AH. באמצעות גירוי עצבי טריגמינלי של רקמת הרירית. לחץ בתא עלול להשפיע גם על עורקי הגולגולת, ולגרום להרחבת כלי דם ולכאבי ראש. 


גורמים להגברת הכאב:
1. גודש באף
2. עייפות
3. לחץ נפשי 
4. יתר לחץ דם 
5. היפוקסמיה - רמות חמצן נמוכות בגוף הוא פרמטר מאפיין במטוסים.



פתרונות לצורך הקלה בכאב:
1. תרסיס לאף מפחית גודש והתרחבות כלי הדם - תרסיס לאף ללא מרשם כמו אבאמיס (אבמיס) Avamys או סטרונז Steronase AQ מספר ימים לפני יכול "להכין את הקרקע" היטב, ובזמן הטיסה ניתן ליטול אוטרוין אשר יכווץ כלי דם משמעותית מיידית.  


2. לישון שינה עמוקה וטובה טרם הטיסה.


3. להיות נינוחים רגועים ולהפחית לחצים נפשיים. עשו פעולות שירגיעו אתכם כמו מוזיקה, יוגה, כדורי הרגעה וכ'ו כל אחד ומה שעוזר לו.


4. משקה בעל קפאין כמו קפה וגם חם יחמיר את התרחבות הכלי דם ולכן יש להימנע בסמוך לטיסה. 


5. כובע מגרנה ג'ל - קיים כובע המכסה את אזור הראש לאחר שהונח בקירור ומסייע בהורדת התרחבות כלי הדם בטיסה ובכלל למגרנות.  


6. תרופות - 
א. תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות כמו אקמול, דקסמול, נורופן ועוד... כן מומלץ לנסות למצב ראשוני התחלתי לנסות כי יש כאלה שכן דיווחו על הטבה בתסמינים. 


ב. לסובלים בהתקף חריף שהכדור נוגד דלקת לא סטרואידית לא עזרה אז ניתן להמליץ על קבוצת התרופות טריפטנים. התרופות האלה גורמות לכיווץ של כלי הדם במוח, מפחיתות את הלחץ בגולגולת ומסייעות בכך להקלה על המיגרנה\כאב ראש. תרופות כמו כמו רילרט Relert , אלטריפטן תרימה Eletriptan Trima, סומטרידקס  או ריזטריפטן Rizatriptan שהם כדורים מיועדים להתקפים חריפים של כאבי ראש בעלי טריפטנים ומותאמים במרשם של רופא נוירולוג מומחה. 
ראוי להשתמש בטריפטן עם זמן מחצית חיים ארוך יותר מאשר ריזאטריפטן (למשל, eletriptan 3.5-6 שעות ראוי להשתמש בטריפטן עם זמן מחצית חיים ארוך יותר מאשר ריזאטריפטן (למשל, eletriptan 3.5-6 שעות.
אני אישית נטלתי סומטרידקס 50Mg כשעה לפני הנחיתה (ששם הכאב שלי) וזה עזר מאוד, ניתן לפנות אלי בצור קשר להתייעצות.

חובה להתייעץ עם רופא טרם נטילת התרופות, אין האתר לוקח אחראיות על המלצות אלו ! תרופות במרשם רופא נוירולוג. 


 7. להרים את הראש במהלך הטיסה היות ורוב החמצן נמצא בסרקולציה בראש המטוס ולהרבות בנשימה כדי להגביר את כמות החמצן בגוף. עדיף לא להוריד את הראש למטה על אף הכאב. מומלץ גם לקום מהמושב לטייל במטוס להפעיל את הגוף וזרם הדם. 


8. לא לטוס בזמן צינון מחולי (בדרכי נשימה) או בזמן נזלת אלרגית (אלרגיה) - משוער כי פרוסטגלנדין E2 מוגבר עקב דלקת מקומית, שעלולה לגרום להרחבת כלי דם בעורקים המוחיים ולעורר AH.


9. בזמן ההמראה והנחיתה - מומלץ ללעוס מסטיק, למצוץ סוכריה חמוצה או לאכול חטיף. פעולת הלעיסה והבליעה גורמת לפתיחת הפתח בחלל הלוע ומביאה להשוואת לחצים ולהפסקת הכאב.
מומלץ גם לנשוף בנחריים סגורות בדומה לקינוח אף.
- פיהוק מסייע גם בדומה לזה שיורדים לאילת אז נסתם האזניים מי שמכיר.
אצל פעוטות מומלץ לתת לשתות, למצוץ סוכרייה או לאכול מבקבוק חלב. 


9. אין התייחסות למיקום התיישבות במטוס, ולא לאטמי אזניים בטיסה (במקור אחד נאמר כי לא יועיל), לא למועד הטיסה, לא לכיסוי עיניים. 


סיכום:
בהתבסס על סקירה שיטתית זו, נראה שנדרשים מחקרים נוספים כדי לחקור את המנגנונים הבסיסיים בתופעה. מחקרים אלו יקדמו את ההבנה שלנו לגבי פתוגנזה של AH ושימוש פוטנציאלי בטיפולים שעדיין לא מבוססים.
עד כה, לא פותחה תוכנית טיפול ספציפית עבור AH, אם כי מספר תרופות הראו השפעות מועילות (תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות וטרפטנים).

בינתיים, כל אחד יצטרך לבדוק איזה פתרון מסייע לו להתמודד עם הבעיה בצורה טובה יותר מתוך שלל אפשרויות בשאיפה לצמצם את השפעת הכאב. 


המחבר לא קיבלו כל מימון עבור ביצוע, חיבור או פרסום של מאמר זה.
המחבר סובל מבעיה זו לכן נערך סקירה בנושא ומי מהקוראים מעוניין להתייעצות מוזמן לפנות בצור קשר באופן חברי ביותר :)


מקורות מידע:

https://www.ingentaconnect.com/content/asma/asem/2013/00000084/00000007/art00012#trendmd-suggestions



https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1111/j.1468-2982.2008.01601.x


https://link.springer.com/article/10.1186/s10194-016-0628-7

https://karger.com/crn/article/13/2/375/821044/Successful-Treatment-of-Airplane-Headache-withhttps://karger.com/crn/article/13/2/375/821044/Successful-Treatment-of-Airplane-Headache-with


https://www.clalit.co.il/he/your_health/Preventive_medicine/Pages/health_issues_on_planes.aspx

https://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/%D7%92%D7%9D-%D7%96%D7%94-%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%94-%D7%91%D7%98%D7%99%D7%A1%D7%94


מאמר זה לא נכתב לצורך רווח כספי, לא נכתב ע"י יועץ רפואי מוסמך, אין להסתמך על מידע זה, אין לקחת הנחיות אלו כאמירה מוחלטת, יש להתייעץ עם רופא מוסמך לפני כל פעולה. 
המאמר נועד לעלות מודעות בקרב מי שחווה את התופעה ולקבל ידע בסיסי לצורך כיוון אישי.  חובה להתייעץ עם רופא טרם נטילת התרופות, אין האתר לוקח אחראיות על המלצות אלו ! 

מאמר זה מהווה סקירה ספרותית אישית. 
המחבר לא קיבלו כל מימון עבור ביצוע, חיבור או פרסום של מאמר זה.

\

                                                                           My Company © 2025 All Rights Reserved

logo בניית אתרים בחינם