x
בניית אתרים בחינם

MiKil - אתר ללימודי מדעים - מעודכן לפי תוכנית לימודים 2025


תחומי התמחות: מדע וטכנולוגיה, כימיה, ביולוגיה, מוט"ב

 

                          מערכת העיכול בגוף האדם


בני האדם הם טרוטרופים.
טרוטרופים הם ייצורים חיים הלא מייצרים אוכל בעצמם אלא, מביאים את המזון אל גוף האדם (אוכלים) כפי שאנו בני האדם אוכלים.
מדוע יש צורך בעיכול המזון?

ידוע לנו שאותו בעל החיים\אדם משיג את מזונות מתחיל את התהליך העיכול. אנו צריכים בעיכול במזון מכמה סיבות:

1. המזון שאנו אוכלים בנוי ממולקולות גדולות וארוכות יחסית לקרומי התאים ואינם יכולים להיכנס דרך הקרום מבלי להתפרק קודם.

2. החלבונים, הפחמימות והשומנים של היצורים החיים שונים ואינם משמשים את גופו של יצור חי אחר ולכן, אותו היצור יפרק בדרך העיכול את המזון ויבנה אותו מחדש בגופו לחלבונים, פחמימות ושמונים המתאימים לו.


בתהליך העיכול המזון מתפרק בתוך המערכת העיכול לאבני הבניין של הפחמימות, חלבונים ושומנים.
המזון מתפרק כך:
מחלבון לחומצות אמינו.
משומן  לחומצות שומן וגלידרון.
מפחמימה לגלוקוז.

חומצות אמינו, חומצות שומן, גלידרון וגלוקוז הם אבני בניין והם גם תוצר פירוק של מערכת העיכול.

מערכת העיכול
 באדם

במערכת העיכול יש תחנות שבכל תקנה יש תפקיד משלה:

תחנה מספר 1: הפה:
בזמן שהמזון נמצא בפה הוא נטחן, מתפרק לחתיכות, נרטב ומתחיל להתעכל.
השיניים המוחזקות היטב בלסטות, ומפוררת את גושי המזון לחתיכות קטנות כתוצאה מכך קל יותר לעכל את המזון.
השיניים מבצעים פירוק מכני.
ובנוסף לכך, הלעיסה מקטינה את שטח הפנים של המזון כתוצאה מכך, מגבירה את יעילות תהליך העיכול.
כאן לא נתחיל לפרט על כל השיניים מה התפקיד של כל שן.
בלוטות הרוק נמצאות ב- 3 מקומות באזור הלוע.
התפקיד של בלוטות הרוק הוא להרטיב את המזון ובנוסף לכך, הוא מכיל אנזימים שמפרק עמילן לדו סוכרים.
הרוק מבצע פירוק כימי.
הלשון האו איבר שרירי המצופה בקרום רירי שהוא המשכו של הקרום המכסה את הפה ואת הלוע.
ללשון יש פקעיות טעם מסודרות בחריצים מסביב לבליטות. ללשון יש כמה תפקידים:
- סיוע לעיסה ולבליעת המזון.
- תפקיד בדיבור.

תחנה מספר 2: קנה נשימה וצינור הבליעה:

הפה מחובר לקנה הנשימה ולקיבה עם צינור הושט.
כאשר בולעים מזון המעבר לאף ולריאות נסגרים אוטומטית והמזון עובר לושט.

תחנה מספר 3: קיבה:

בקיבה מתקיים עיכול ופירוק כימי כלומר בלוטות הרירית מפרישות מיץ קיבה שמכיל חומצה מלחית ואינזים (פפרסין) שהוא מסייע לעיכול הכימי.
כתוצאה מכך, המזון הופך למסה נוזלית.
לאחר פעולות הקיבה המזון מעובר לתריסריון.

 תחנה מספר 4: כבד:

תפקיד הכבד הוא:
- איכסון גליקוגן.
- פירוק תאי דם אדומים 
- הפקת חלבוני נוזל תא.
- יצור הורמונים.
- ניטרול רעלים.
- יצור נוזל המרה.

בעקבות כל תפקידי הכבד ניתן להבין שהכבד הוא חיוני מאוד להישרדותינו וקריטי.
הכבד שוהה תחת הסרעפת  באזור החזה.

תחנה מספר 5: המעי הדק:
בתחנה זו מתבצע עיקר הפירוק של המזון וממנו נספגים תוצרי הפירוק לדם.
המעי הדק דְּהַיְנוּ צינור  ארוך ומפותל.
המעי הדק הוא המשכו של התריסריון.

איך מבנה המעי הדק מתאים לתפקידו?

- סיום פירוק החלבונים, הפחמימות והשומנים ליחידות הבניין שלהם.
- תוצרי הפירוק נספגות בתאי המעי ומועוברים משם לזרם הדם והתאים.

מהו מבנה המעי הדק?

- צינור ארוך ומפותל מאוד, אורכו כ- 6 מטר.
- דופן המעי עשויה בליטות הנראות באצבעות קטנות הנקראות סיפים\מורגום.
הגדלת שטח הפנים ע"י סיסים מאפשרת ספיגה יעילה של תוצרי הפירוק לזרם הדם משם לתאים.

המשכו של מערכת העיכול הוא מעבר מהמעי הדק למעי הגס:

תחנה מספר 6: המעי הגס:

במעי הגס מגיעים חומרים שאינם עוכלו לדוגמה סיבים תזונתיים.
המעי הגס הוא קצר ורחב יחסית למעי הדק, אין לו סיסים ולכן שטח הספיגה קטן. (מטר וחצי)
תפקיד של המעי הגס הוא ספיגה של מים מהמזון או ממיצי העיכול.
השאר, משנותר במעי הגס, בסוף התהליך, הוא הפסולת הצואה.

\

                                                                           My Company © 2025 All Rights Reserved

logo בניית אתרים בחינם