חוש הריח וחוש הטעם
חוש טעם:
לחוש הטעם יש 3 תפקידים מרכזיים: • התרעה מפני חומרים רעילים. • הכנת מזון לתהליך עיכול המזון - הרטבת המזון לצורך המשך הקלת המשך עיכול המזון, והפרשת אנזימים שמפרק עמילן לדו סוכרים. • הערכת ערך תזונתי של מזון. מעל תאי טעם יש קולטנים, שמעבירים אותות לתאי עצב שמעבירים לאזור במוח הנקרא "medulla". מיד לאחר מכן האותות עוברים לאזור מוח גבוה יותר, ולבסוף חיבור ואיחוד אותות עם אותות של חוש ריח לצורך ייצור תחושה של טעם. הסיבות האפשריות לאי תחושת טעם: • פגם בתפקוד חוש הריח - ייתכן שיש בעיה או תקלה במהלך תפקוד האף להריח את הכימיקל ולא עובר אותות מהתאי עצב באף למוח על מנת לאחד אותות עם האותות של חוש הטעם. • הפרעה בקליטת הטעם - בעיות כמו חוסר רוק, דלקות, ושתיית משקאות חריפים. • מחלות - מחלות כמו מחלת הסוכרת, מחלות בכליות, מחלות בכבד, גידולים הפה, גיל מבוגר, עישון, נטילת תרופות ושתיית אלכוהול עלולות לגרום להשפעה שלילית על הטעם או הפרעה בתחושת הטעם.
חוש הריח:
חוש הריח הוא חוש שהוא מעט "נעלם", מכיוון שיש הרבה אנשים שנותנים חשיבות מועטה לחוש הריח שלנו, מתוך כדי הסיבה של חוסר מודעות לחשיבות המרובה והשפעה על חיינו של החוש הריח פשוט מזלזלים בו. החוש שלנו הוא חוש בתפקוד מעולה מחודד, כמו כן אנחנו מריחים טוב. בעלי חיים משתמשים בחוש הריח לצורך איתור מזון, בנות זוג, איתור מינים כמוהו כדי להתיידד איתם ועוד, ולכן חוש הריח הוא חוש חשוב מאוד לחיות וכמו כן גם לבני האדם.
~לפנייך ניסוי~ התקיים ניסוי מוכר בקרב מדענים וחוקרים את החוש הזה. שם ומטרת הניסוי: האם ניתן להריח ולא להרגיש שאנחנו מריחים? מהלך הניסוי: 1. לוקחים 3 מבחנות. מבחנה אחת בדמעות ועוד 2 מבחנות במים. בצורה כזו:

2. נתנו לאנשים להריח את המבחנות הללו, ונשאלו איזה מהמבחנות היא שונה. תוצאות הניסוי: בתוצאות של הניסוי התגלה שיש שינוי פיזיולוגי גופני שכאשר בנים מריחים ריח של דמעות של בנות הורמון הטסטוסטרון (הורמון טיפוסי לגברים שאחראי על אגרסיביות, משיכה מינית) מופחת. אותם הנבדקים שנשאלו האם הרגישו מבחנה שונה לא הצליחו להבחין את השוני. מסקנה: מצב זה מעיד על כך שאנחנו הבני אדם יכולים להריח משהו, אך לא לשים לב ולדעת שאנו מריחים.
~לפנייך ניסוי~ התקיים ניסוי נוסף מוכר בקרב מדענים וחוקרים חוש זה. הניסוי הוא היכולת לזהות משפחה על סמך הריח. זאת אומרת האם אפשר לזהות בן משפחה על ידי חוש הריח? את זה תתגלו בהמשך הניסוי. אמהות יכולות להבדיל ע"י הריח את התינוקות והצואה שלהן. לשם כך נבצע כרגע את הניסוי. הניסוי הוא ככה, לוקחים 3 חולצות 2 חולצות זרות ועוד חולצה אחת של בן משפחה בצורה כזו:
 נתנו לנבדק שלנו אורי להריח את שלושת החולצות (חולצה אחת של אחיו ועוד 2 חולצות זרות) לאחר שימוש בהם ונתנו לאורי לנסות להבדיל מי הוא החולצה של אחיו לפי הריח. אורי עלה על כך במהירות ללא ספק רב. אורי נמצא עם אחיו כל יום ומכיר את הריח שלו, ולכן אורי זיהה את הריח הזה גם בחולצה של אחיו בניסוי הזה במהירות.
אז איך מנגנון הריח פועל? ברירית של האף ישנם תאי עצב שהם עם תאי חוש ריח המכונה "רירית ההרחה" אשר מזהים חומרים כימים באוויר שבסביבתנו. חוש הריח שלנו תלוי באותם התאי עצב. לאחר שמגיע הריח אל מרכז ההרחה הם מתמוססים בשכבה הרירית, ולאחר קליטתם הם מפעילים תאי חישה אשר עוברות במין שביל כזה בתקרת חלל האף, שמעבירה אותות למרכזי העצבים שבמוח. במרכז במוח שם מתבצע הפענוח של ריח שנזהה אותה. מערכת העצבים היא האמצעי המאפשר לגוף לקלוט את המידע, לעבד אותו ולהגיע אליו לא לאו דווקא בחוש זה, אלא בעוד חושים ועוד מקרים לא בהכרח לחושים. אורך כל התהליך הזה של חוש הריח הוא תהליך לא קל, הוא מסובך שעלולים להיות שיבושים בדרך. כמו כן, קורה מצבים של פגיעה בחוש הריח (הפחתת הרגשת חוש הריח הנקרא "hyposmia" או איבוד החוש לצמיתות הנקרא "anosmia" או תחושת ריח שאינו קיים, מצב זה נקרא "phantosmia"). הסיבות האפשריות לפגיעה בתחושת הריח: • חסימה במעבר האף, אופן הובלה לקויה של אוויר. • פגיעה ברירית האף - פגיעה ברירית האף מונעת המסת חומר ריח, ולכן לא יהיה קשר לקולט של עצב החישה. • מפגעים נירולוגיים (פגיעה המערכת העצבים) - בעיות נירולוגיים הורסים את קליטת והובלת האותות המובילים מהרירית למוח. • גיל מבוגר - מבוגרים שגילאיהם מבוגר מתחיל הפרעות של חוש הריח בסביבות החל מגיל 50-60. • תופעות נוספות - אלרגיות, עישון, מחלות, חוסר ויטמינים B12+A, גידולים בראש, צריכת אלכוהול מרובה ועוד.
הידעתם? התאי עצב שבאף אלו התאים היחידים בגוף האדם שקולטים מגע ישיר עם העולם החיצוני מהגוף. באף יש הרבה סוגי תאי עצב, וכל אחד מהם מגיב באופן שונה לאותו גירוי הכימי.
הקשר בין חוש הטעם לבין חוש הריח:
בין חוש הטעם וחוש הריח יש קשר הדוק. חוש הריח וחוש הטעם משלימים זה את זה. אחד תלוי בשני. חוש הטעם וחוש הריח אלו חושים כימים אשר מבוססים על קולטנים כימים (תאי חוש כימיים הנקראים כימורצפטורים) ומכאן נובע שמם "חושים כימים". כאשר תא חוש כימי קולט גירוי כימי, התא שולח תשדורות עצביות למרכזי העצבים שבמוח באופן מידי, טבעי ואוטומטי. תהליך זה מאפיין חוש כימי. התהליך הזה נקרא "transcription" - התמרה. החושים הכימים הללו נותנים לנו את תחושת המודעות של הטעם והריח אשר בוחנים את ההרכב הכימי של אותו הדבר שנותן גירוי, בין אם זה ריח של משהו או טעם בפה של מאכל מסוים. כמו שאמרתי קודם לכן שיש קשר בין חוש הטעם לחוש הריח, רוב הפעמים הם עובדים ביחד שכדי שנוכל להרגיש טעם צריך להריח. חוש הריח הוא חוש שמשפיע עלינו. כאשר אנחנו טועמים משהו חלק ניכר מהטעם הוא מהריח, ולכן אנחנו מעדיפים לאכול משהו שיש לו ריח טוב ונראה פחות טוב בהשוואה לאוכל שנראה טוב ומריח רע. על מנת להוכיח זאת נבצע ניסוי:
~לפנייך ניסוי~ זהו ניסוי מוכר בקרב המדענים וחוקרי חוש זה. מטרת ניסוי: זה להוכיח את הפעולה והקשר של חוש הריח וחוש הטעם ביחד - הבחנת טעם עם חוש הריח. תהליך הניסוי: לקחנו 2 כוסות שתייה מיץ שונים אחד מהשני בטעם. בצורה כזו:
 לקחו את הנבדקים כיסו להם את העיניים וסתמו את האף, נתנו להם לטעום לפני בליעה את אחד המיצים. לפי התוצאות היה להם ספק רב - אי יכולת הבחנה בטעם. ביצעו את הניסוי שוב, אך הפעם עם אף פתוח והם הצליחו לזהות ולהבחין במהרה ללא ספק איזה טעם זה. לכן הסקנו שיש קשר בין שני החושים, ניתן לבצע את הניסוי הזה אותו דבר אך במקום שתייה עם תפוח ותפוח אדמה. תרגישו את אותו טעם בין שניהם כפי שקרה עם המיצים - אי יכולת להבדיל.
האם יש קשר בין חוש הטעם לבין חוש הריח, הבדל בין חוש טעם לחוש ריח. האם יש קשר בין חוש הריח לבין חוש הטעם, הבדל בין חוש ריח לחוש טעם, מה ההבדל. חושים, חושים באדם, גוף, מנגנון, מנגנונים, ניסוי, ניסויים.
|