|
מיקרוביולוגיה - מיקרואורגניזמים מיקרו = קטן אורגנימים = יצורים חיים במיקרואורגניזמים מדובר על יצורים חיים קטנים שלא ניתן לראותם בעיין ללא כל מכשיר מיוחד. ניתן לצפות באותם היצורים אך ורק על ידי מכשיר לדוגמה מיקרוסקופ.
מיקרואורגניזמים הוא כולל בענף המיקרוביולוגיה. מיקרוביולוגיה הוא ענף במדעי החיים העוסק בחקר המיקרואורגניזמים. במאה ה-17 כבר החלו לצפות ביצורים ותאים, כמו כן זה הזמן שבה גילו אותם. הראשון היה אנאני ואן לוונהוק. הוא הראשון שצפה ביצורונים כאלו שלא ידעו עד כה על קיומם. בנוסף, הוא צייר אותם. על פי תגליות של לוונהוק יצרו את תאוריית התאים, שכל יצור בנוי מתאים.
סוגי מיקרואורגניזמים הקיימים:
1. חיידקים (הנקרא גם "בקטריות") - החיידקים הם יצורונים זעירים מאוד, שבגודל עד 2 מיקרומטר (2 מיליוניות המטר). החיידקים הם נחשבים כיצורים פרוקריוטים חד-תאים, אשר כל גופם בנוי מתא אחד בלבד. לחיידקים קיימים 3 צורות עיקריות: ג. סלילניים = ספירליים = לולייני. סביבה ללא מיקרואורגניזמים כייצד באמת המיקרואורגניזמים משפיעים על חיינו, עולמינו וסביבתינו? אם עולמינו היה ללא מיקרואורגניזמים? ללא חיידקים, פטריות וכ"ו....?
1. פירוק חומרים אורגנים לחומרים אי אורגנים - החיידקים והפטריות מפרקות את הגוויות (פגרים, גופת יצור חי שמת), והפרשות של יצורים חיים אשר המכילים חומרים אורגנים (הכוללים חלבונים, שומנים ופחמימות) לחומר אי אורגני חזרה לטבע. - חיסרון אם המיקרואורגניזמים לא היו קיימים, כי להחזיר חומרים לטבע זה תהליך חשוב!
7. עיקור וחיטוי המזון - ללא המיקרואורגניזמים לא יהיה צורך לעקר מזון ולהפוכו לסטרילי ומחוטה, מכיוון שלא יהיה לצורך מה לטהר אותו. - יתרון. ייצור מזון על ידי מיקרואורגניזמים
בני אדם ויצורים נוספים משתמשים במיקרואורגניזמים לשימושים שונים, אחד משימושים הוא ייצור\הכנת מזון ע"י מיקרואורגניזמים. מידי יום ויום אנו משתמשים בהם לייצור של סוגים שונים של מזון.
ריכוז הכהל (אלכוהול) עולה ע"י ביצוע תהליך הזיקוק: חימום היין לצורך אידוי המים, על מנת שהרוב הנוזלים יהיו כהל.
אופן ייצור בירה ע"י שמרים: החיידקים בתנאי אנארוביים (היכולת לחיות בהיעדר חמצן חופשי) משתמשים בסוכר הקיים בירקות (בכל ירק יש סוכר, אפילו אם לא מרגישים קיים פחמימות סוכר), כתוצאה מכך החיידקים מפרישים חומצה לקטית, שנותן לחמוצים טעם. בשלב מסויים מרוב החומציות הגבוהה, החומצה שמייצרים החיידקים הורגת את העצמם. יחסי גומלין בין יצורים חיים למיקרואורגניזמיםיחסי גומלין - קשרים בין היצורים החיים בסביבה המשפעים זה על זה. ישנם 4 סוגי יחסי גומלין עיקריים: 1. יחסי גומלין של: טורף - נטרף - כאשר יצור חי טורף יצור חי אחר. דוגמאות: - חתול ועכבר - צמחים טורפים יצורים חיים. - ציפור טורפת זחלים. - נחש טורף עכברים. 2. יחסי גומלין של טפילות: מצב כאשר יצור חי נהנה מהקשר עם יצור חי אחר, אבל היצור השני ניזוק (נפגע). + - הנהנה מהקשר הוא נקרא טפיל, והסובל הוא נקרא פונדקאי. דוגמאות ליחסי גומלין של טפילות: - חיידקים תוקפות. - חיידקי עששת פוגעים בשיינים. - פטריות ברגליים פוגעות בצפורניים וברגליים. - כנים תוקפות. - קציות תוקפות. 3. יחסי גומלין של הדדיות (=סימביוזה): במקרה זה שני היצורים נהנים מהקשר, וכך אחד תורם לשני. ++ דוגמאות ליחסי גומלין של הדדיות: - דג נקאי אוכל את הטפילים שעל גופם של דגים אחרים: הדג הנקאי נהנה מהמזון. הדג נהנה מהמזון. הדג השני נפטר מטפילים. הדג נהנה בכך שהטפילים מסולקים. - דבורה מפזרת אבקני פרח: הפרח מתרבה. כמובן שהוא נהנה. מהאבקנים הדבורה מפיקה דבש. כמובן שגם הדבורה נהנת. 4. יחסי גומלין של תחרות: יצורים מאותו סוג זקוקים לאותו משאב. לכן חיו של היצור תלוי בכמות קבלת המשאב. בגלל התחרות הזו בין היצורים שניהם סובלים. -- דוגמאות ליחסי גומלין של תחרות: - חתולים רבים על מעט מזון נמצאו ברחוב. - חתולים מתווכחים על מרחב מחייה שיהיו. לדוגמה חסר מקום לשהות בו ויש קופסא בה חתול נמצא, חתולים אחרים גם ירצו להיות בו, בייחוד בחום חמסין או בקור וגשמים. - אריות מתווכחים על טרף. 5. יחסי גומלין כאשר יצור אחד נהנה, ויצור אחר אינו מושפע מכך. +O דוגמאות ליחסי גומלין זה: - חיידקים שניזונים מתפוז ומייצרים לייקר תפוזים. - שמרים שניזונים מסוכר. |
\
My Company © 2025 All Rights Reserved