ברזל - Iron
מספר אטומי
סמל כימי
שם היסוד
משקל אטומי |
26
Fe
Iron
55.847 |
מוכר מימי קדם
מקור השם:
מהלטינית: ferrum = ברזל
תכונות:
* טמפרטורת היתוך: 1535°C
* טמפרטורת רתיחה: 2750°C
* צפיפות: 7.86 גרם לסמ"ק
* צבע: אפור מבריק
* מתכת רכה, שניתן לעבדה בקלות
* מגנטיות: בטמפרטורת החדר,
ברזל טהור ניתן למגנט בקלות.
כאשר מחממים אותו, קשה יותר למגנט,
עד אשר ב 790°C הברזל מאבד את
תכונת המגנטיות שלו.
|
ברזל הוא יסוד נפוץ. נמצא שהוא אחד מעשרת האטומים הנפוצים ביותר ביקום. ברזל הוא גם אחד מהיסודות הכי מוכרים על פני כדור הארץ. הברזל הוא היסוד הרביעי הנפוץ ביותר על פני כדור הארץ. קיימים מצבורים גדולים של המתכת ברזל במצבו הטהור בגרנלנד, ובמטאוריטים, בסגסוגת יחד עם ניקל. מבין כל המתכות, הברזל הוא הכי נפוץ, אחרי אלומיניום, הכי זול והכי שימושי. ברזל מותך מסוגל להמס פחמן, ודבר זה מאפשר יצירת סגסוגת המכונה פלדה. פלדה היא מתכת מצוינת המשמשת כשלד של בניינים, בעיקר גורדי שחקים.
הברזל היה מוכר לאדם כבר בימי קדם. ארכאולוגים מצאו מספר כדורי ברזל קטנים במצרים, שתוארכו משנת 4000 לפני ספירת הנוצרים. המונח הארכאולוגי "עידן הברזל" שייך רק לתקופה בה הברזל היה בשימוש אישי נפוץ בצורת כלים ותכשיטים. מכרות ברזל, כורי היתוך, וכלי ברזל, מוזכרים גם בתנ"ך. לרוע המזל, כלי ברזל מחלידים בקלות, כך שאין עדות חוץ מהעדות הכתובה לשימושים בברזל בזמנים עברו. אין באפשרותנו לדעת מי היה הראשון שעיבד ברזל, משום ששמו עבד בהיסטוריה.
היצור המודרני של ברזל החל באירופה במאה ה-14 לפני הספירה, כאשר יצרו מהמתכת כלים שונים ומגוונים. השימושים בברזל היום, רבים מאד, בעיקר ליצירת פלדה. ברזל טהור משמש ליצירת אלקטרומגנטים. יש תרכובות ברזל בשימוש הרפואה בטיפול באנמיה, מצב בו כמות ההמוגלובין (תרכובת הנושאת את החמצן בכדוריות האדומיות של הדם ושהברזל חיוני ליצירתו בגוף
|