|
הנבטה איך למה ומה![]() למה להנביט?
נבטים הם זרעים או גרעינים שהוציאו שורש, גבעול או עלים. הם מהמקורות הטובים ביותר למינרליים, לוויטמינים ולחומצות אמינו. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים.
בתהליך ההנבטה של חיטה, למשל, תוכפל כמות ויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה.
אפונה יבשה אינה מכילה במצבה היבש ויטמין C אך לאחר הנבטה בת ארבעה ימים מתקבלים 86 מ"ג ויטמין C ל-100 גרם.
כמות ויטמינים אופטימלית תהיה בדרך-כלל לאחר 50-100 שעות לאחר תחילת ההנבטה.
יתרון נוסף בנבטים הנו תכולת קלוריות נמוכה.
מה להנביט? ניתן להנביט למעשה כל זרע, אך זרעי אספסת, עדשים ירוקים ומש (מונג) נחשבים לטובים ביותר. קל להנביט גם חומוס, חיטה, פול וסויה, ואפילו זרעי חמנייה, זרעי דלעת וזרעי ירקות שונים.
ניתן להנביט רק זרעים שלמים: עדשים כתומות או אפונה יבשה, המשווקים לרוב חצויים, לא ניתן להנביט.
איך להנביט? תחילה משרים את הזרעים במים למשך 12 שעות לפחות. לאחר מכן מניחים את הזרעים המושרים במתקן הנבטה (ניתן לרכוש בחנות טבע),
או במתקן ביתי מאולתר - במסננת או בצנצנת מכוסה בבד המוחזק בגומייה.
שוטפים את הזרעים מספר פעמים ביום. יש להיזהר מעודפי מים, העלולים לגרום ריקבון.
כמו-כן, רצוי להנביט במקום חשוך. לאחר יומיים עד ארבעה ימים (תלוי בגודל הזרע) יהיו הזרעים נבוטים ומוכנים לאכילה.
לאחר תחילת הנביטה, יישארו זרעים שלא נבטו. למניעת ריקבון, רצוי להוציאם, במיוחד כשמדובר בזרעים גדולים.
קל להפריד אותם על-ידי מילוי הכלי במים - הנבטים המוצלחים צפים והאחרים שוקעים.
זרעים קטנים, כגון זרעי אספסת, מש או עדשים, מתאימים לאכילה ללא בישול,
בעוד זרעים גדולים, כגון חומוס, סויה ושעועית, מצריכים בישול גם לאחר הנבטה,
אלא שזמן הבישול מתקצר מאוד - 15-30 דקות, במקום מספר שעות.
ניתן לשומרם במקרר עד שבוע, אך רצוי לשטוף אותם כל יום-יומיים.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ביצוע שלבי ההנבטה
אני מערבב כמה סוגי זרעים ביחד
אלו הדרישות הבסיסיות שתצטרך להתחיל איתם
צנצנת ורשת שיכול לעבור דרכה אוויר כדי לחסות את פתח הצנצנת
אני מערבב את חמשת הזרעים וכמובן שאפשר גם להוסיף זרעים אחרים כל אחד כראות עיניו
שים את הזרעים בתוך הצנצת וחסה עם הבד ושפוך לתוכם מים וצור מערבולת ושתוף 3/4 פעמים כדי להסיר את כל האבק מעל הזרעים
אשר יכול להכיל חיידקים
ואחרי כן למלא את הצנצנת במים בטמפרטורת החדר ולתת לה להיספג במשך 12 שעות בטמפרטורת החדר
ניתן להשתמש בכמה טיפות bleach בתוך המים כדי להרתיע בקטריות צמיחה כדי לא לפגוע בזרע
לאחר כ-10 שעות לנקז את המים ולהדיח את הזרעים 3/4 פעמים
ולאחר מכן להניח את הצנצנת בזווית ולאפשר לה לנקז את המים היטב למשך 5 דקות
ולתת לזרעים לעמוד 12/24 שעות ,הזרעים צריכים אוויר טוב כדי להתחיל צמיחה
בפרק זמן זה של 12/24 שעות אתה אמור לראות את הזרע מתחיל להנביט
ושוב לשטוף את הזרעים ליפני שמגישים אותם לפינקים מישום שיש להם קצת ריח רע
ואם נשאר לנבטים ריח רע ומקולקל עדיף לא להאכיל בהם את הפינקים אלא להשליכם ולהתחיל את התהליך מחדש
וכן ניתן להוסיף כפית שמן בישול לכוס זרעים כדי לשמור על הנבטים שלא התיבשו וניתן לשמור את הזרעים במקרר עד 7 ימים
בהצלחה !!!!!
הנבטה טבעית אצלי בחצר
את כל המוץ שיוצא בנפה אני שם בעציצים |