x
בניית אתרים בחינם
ברוכים הבאים
לאתר "גידול פינקים בישראל" 
 

החשיבות של חלבונים לציפורים
כמה סוגי חלבונים יש לדעתכם?
1? 20 ? 600 ? 
מעל 600 סוגי חלבונים ו- 20 חומצות אמינו
חלקם מסונתז [מורכב] בגוף וחלקם מגיע מהדיאטה
בשלב זה שכבר כולם יודעים שחשוב מאוד לספק לציפורים חומצות אמינו בדיאטה היומית שלהם
הפתרון הנוכחי הוא להבטיח שאתה מספק בדיאטה היומית חומצות אמינו
הדרך הכי קלה ע"י מתן תוסף מזון מלא רך  אשר מכיל את כל הדרישות התזונתיים
או לספק מגוון רחב מאוד של מזונות
חלבון מין הצומח
http://www.shevi.org.il/xhtml/nutrition/info/images/14_Pyramid.png
מבנה חלבונים חלבון הינו פולימר שיחידות המבנה שלו, המונומרים הן חומצות אמיניות.כאשר חומצות אמיניות שונות מתקשרות זו לזו הן יוצרות שרשרות חלבונים.רוב שרשרות החלבון מכילות בין 100 ל-700 חומצות אמיניות. ישנן שרשרות קצרות יותר, הבנויות ממספר קטן יותר של חומצות אמיניות והן נקראות פפטידים. ישנם חלבונים בעלי שרשרות ארוכות בהן מספר החומצות האמיניות יכול להגיע לעשרות ואף למאות אלפים. חלבון יכול להכיל שרשרת אחת או יותר של חומצות אמיניות. שרשרת של האנזים ליזוזום הנמצא בחלבון הביצה, מורכבת מ-129 חומצות אמיניות:


חלבונים הם מרכיבים חיוניים של הגוף המהווים את החומר המבני שלהשרירים, רקמות ואיברים, ומווסתים את תפקודי הגוף כאנזימים והורמונים. המבנה של החלבון ניתן לתיאור בארבע רמות: המבנה הראשוני, המבנה השניוני, המבנה השלישוני והמבנה הרביעוני.

http://tukipedia.com/article/3271


מאת: צבי דגן

חלבון מן החי לתוכים גדולים

  • גוף חי זקוק ליותר מ- 40 חומרים שונים, המסופקים דרך המזון, על מנת שיוכל לתפקד כהלכה. מחסור באחד או יותר מן החומרים האלו, עלול לשבש את תפקודה של מערכת אחת או יותר, ולהפר את האיזון בין המערכות. מחסור מתמשך באחד מהחומרים עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לגוף ולתפקוד.
  • החלבונים חיוניים להתפתחותו ובריאותו התקינה של התוכי.
    למרות שהחלבונים מצויים בצומח (בגרעינים, בקטניות, בזרעים ובאגוזים) הרי שהחלבונים הלקוחים מן החי והמצויים בבשר ומוצריו, בחלב ומוצריו, בביצים ובדגים, נחשבים לאיכותיים יותר. 

  • לחלבונים ישנם כמה תפקידים בגוף:
  • בניית רקמות חדשות והחלפת רקמות ש"יצאו משימוש" או שניזוקו.
  • בניית גופי-חיסון הלוחמים בזיהומים.
  • הובלת המזון והחמצן בדם, אל התאים ומהם.
  • ויסות מאזן המים, החומצות והבסיסים בגוף.
  • ויסות התהליכים הכימיים והפיזיים הקרויים "חילוף החומרים", שהוא  - "בעירת/שריפת" המזון והפיכתו לאנרגיה.
    • הבשר עשיר בחלבון, בשומן ובויטמינים שונים, דוגמת B12. בבשר כמות זעירה של פחמימות המאוחסנות כגליקוגן.
    • השומנים נותנים לתוכי את כמות הקלוריות הגדולה ביותר מכל אבות-המזון האחרים, 9 קלוריות לגרם, והם מהווים 25%-30% מהקלוריות היומיות.
      השומנים שבבשר ובביצים מכילים גם כולסטרול. אין להסיק מכך שאסור לתת לתוכי בשר או ביצים. מותר, אך בכמות שלא תהווה יותר משליש מכלל השומנים שהתוכי אוכל ביום. לכן, עדיף וטוב להאכיל את התוכי בבשר רזה (הודו, עוף, עגל) או דגים. אשר לביצים, עדיף חלבון הביצה, המכיל חלבונים, לעומת החלמון, המכיל שומנים רוויים וכולסטרול.
    <><><><><><><><><><> <><><><><><><><><><>
    ערכים תזונתיים אופיניים לבשר

    סוג הבשר

    קלוריות
    (ל-100 גרם)

    חלבון
    (אחוז משקלי)

    שומן
    (אחוז משקלי)

    דג

    100-125

    18-22

    1-5

    עוף (חזה)

    145

    25

    6

    כבש

    230

    27

    12

    בקר (סטיק)

    250

    27

    16

    דעתם של הוטרינרים

    ד"ר גדי שרביט
    לתוכים גדולים כג'אקו וקקדו ניתן לתת מדי פעם רגל של עוף עם הבשר שלו כמקור מצויין לחלבון וביצה מבושלת על קליפתה.
    תוכים אוהבים בשר עוף ויש להם יכולת טובה לפרק אותו לגמרי, אם כי שוב הם לא בנויים מבחינת מערכת העיכול שלהם לאכול עוף או בשר מדי יום.
    בשר עוף וביצה שונים במרכיביהם וסוג החלבון שלהם. חלבון עוף נחשב לחלבון טוב יותר, בביצה ישנם יותר מנרלים כסידן ופוספט וחומצות שומן רבות.

    ד''ר קמינסקי
    אפשר לתת לתוכים בשר עוף והם יכולים לעכל אותו טוב.
    בעבר הומלץ לתת לתוכים חלבונים מין החי.
    בשנים האחרונות הגיעו למסקנה כי מוצרים מן החי אינם טובים לתוכים כמקור לחלבונים.
    יש חוקרים הטוענים כי תוכים שמקבלים את כל צרכיהם ממזון צמחוני הם בריאים יותר, הנוצות יותר יפות והריבוי יותר טוב.
    לגבי ביצים, החלבונים בביצים הם מאיכות גבוהה וקלה לעיכול ואפשר לתת לתוכים במיוחד בתקופת גידול גוזלים.
    בטבע עיקר המזון הוא כמובן מצמחים אבל, לעיתים הם אוכלים כנימות וחרקים הנמצאים על העלים.

     ד"ר שלומית לוי
    תוכים צריכים לקבל גם חלבונים. אין ספק שבטבע הם אוכלים חרקים פה ושם.
    בשבי אנחנו באמת נותנים ביצה קשה או קצת עוף מבושל. (למרות שבטבע הם לא אוכלים עוף).
    ביצה נחשבת כמזון טוב לא בגלל שהיא מגיעה מעולם החי, אלא פשוט בגלל האיכויות שלה: היא מכילה חלבונים באיכות גבוהה. בטבע, אגב, אם נשברת לתוכים ביצה הם לפעמים אוכלים אותה.
    נוהגים לסווג את התוכים לקבוצת בע"ח "אוכלי-כל" ומכאן שהם ניזונים גם מבשר.
    חשוב לא לתת יותר מדי חלבונים: תוכי במשקל של כ- 400 גרם (ג'אקו, למשל) צריך כף חלבונים ליום. שזה בערך 15 גרם. לא יותר.
    ניתן להימנע מנתינת בשר ובתנאי שהתוכי אוכל קטניות וירקות מגוונים בכמות רבה.
    ביצים, גבינת קוטג' וחלב הם מקור טוב לחלבונים.
    מבין סוגי הבשר, עדיף לתת עוף מבושל ללא מלח ו/או תבלינים אחרים.

    דר אורן אולמן
    חלבונים מהחי (הכוונה היא לרקמת שריר של יונקים ועופות) אינם מהווים חלק עיקרי מהזנת רוב התוכים שהינם צמחונים בבסיסם.  עודף חלבון מהחי - למשל הזנה יומית במזון כלבים עלולה לגרום לפגיעה בכליות בגלל תוצרי הפירוק של חלבונים מהחי
    (יש הבדלים בין חלבון מהחי לחלבון צמחי). אני לא ממליץ על מתן בשר לתוכים. כן אפשר לתת להם עצמות של עוף ללא הבשר- הם מאוד נהנים להתעסק בזה וזה יכול להוות מקור נוסף לסידן. אני ממליץ לא לתת בתדירות גבוהה מפעם בשבוע - עשרה ימים.
    אין מחקרים מדעיים שמגדירים כמויות מדוייקות אבל אני לא יכול לצטט.

     
     
     

     

     
     


    http://tukipedia.com/article/3271

    חלבונים

     ד"ר רות קרייצר-רביב,

     דוקטור לנטורופתיה ומוסמכת לפיזיולוגיה ודיאטה רפואית

    חלבונים מצויים בבשר ומוצריו, בחלב ומוצריו, בביצים ובדגים. כל אלה הם חלבונים מן החי. אך חלבונים מצויים גם בצומח: בגרעינים, בקטניות, בזרעים ובאגוזים. לחלבונים ישנם כמה תפקידים בגוף:

    • בניית רקמות חדשות והחלפת רקמות ש"יצאו משימוש" או שניזוקו;
    • בניית גופי-חיסון הלוחמים בזיהומים;
    • הובלת המזון והחמצן בדם, אל התאים ומהם;
    • ויסות מאזן המים, החומצות והבסיסים בגוף;
    • ויסות התהליכים הכימיים והפיזיים הקרויים "חילוף החומרים", שהוא - "שריפת" המזון והפיכתו לאנרגיה.

    חלבונים בנויים מתומכי-בניין הקרויים חומצות אמיניות, הנושאות חנקן, שהוא גורם חיוני לחיים. אנו מכירים 22 חומצות אמיניות. 13 מהן, הגוף מסוגל לייצר בעצמו מהמזון שהוא מקבל. 9 האחרות, הקרויות "חומצות אמיניות חיוניות", הגוף אינו מסוגל לייצר וחייב לקבל מבחוץ, ולספוג אותן דרך הדם. הבעיה היא, ש-9 החיוניות אינן נאגרות בגוף והן מנוצלות במשך שעות מספר מעת האכילה. לכן, צריך לקבל אותן מהמזון, יום יום. אם הגוף אינו מקבל את כולן או חלקן, מתפתחות במשך הזמן הפרעות ומחלות. חייב להיות יחס מסוים בין הכמויות של החומצות האמיניות. לכן, חשוב לקבל חלבונים ממקורות מגוונים, בכמויות ובאיכויות המתאימות.

    באופן כללי אפשר לומר, שהחלבונים המצויים בבשר, בחלב ובמוצריהם, וכן בדגים ובביצים מכילים את החומצות האמיניות ביחס הנכון ביניהן. לכן, מכנים את החלבונים מן החי בשם חלבונים מלאים. לעומת זאת, חלבונים המצויים בצמחים חסרים חומצות אמיניות אלה או אחרות. זוהי, למשל, אחת הבעיות התזונתיות הקשות שלהצמחונים. אם אתם מחליטים להיות צמחונים, עליכם להתעניין מה עליכם להוסיף לתפריט כדי שתאכלו נכון ולא ייגרם נזק לגוף.

    גם אם אינכם צמחונים, אבל אוהבים מאכלים שמקורם מן הצמח, תוכלו להעשיר חלבונים אלה על-ידי הוספת כמויות, אפילו קטנות, של חלבון מלא. למשל: גבינה למקרוני; קצת בשר לרוטב של הספגטי; פלחי ביצה או טונה לסלט ירקות.

    כמה חלבונים יש לצרוך ביום?

    הדבר תלוי בגיל, במצב הגופני ובאיכות החלבונים שאוכלים. (זוכרים? איכות חלבון נקבעת על-ידי מספר החומצות האמיניות החיוניות שבו והיחס הכמותי הנכון שביניהן). בתקופת הגדילה, הגוף זקוק לכמות גדולה יותר של חלבונים. כן הוא נזקק לחלבונים נוספים בתקופת מחלה, או לאחר פציעה או ניתוח. הוא זקוק ליותר חלבונים גם בתקופת מתח. למשל - אם בתקופת הבחינות אתם עצבנים, יש לאכול יותר חלבונים מאשר כרגיל. בדרך כלל, מהווים חלבונים 15-20 אחוזים מכלל הקלוריות היומיות.

    הטבלה הבאה נותנת את הצרכים בחלבונים, בממוצע ליום, לפי הגיל:


    הגיל חלבונים (בגרמים ליום)
    ילדים 10-7 34
    צעירים 14-11 45

    18-15 56
    צעירות 14-11 46

    18-15 46
    צעירים וצעירות 19 ומעלה 56-44

    תשאלו, לבטח, איך נדע מה וכמה לאכול כדי לקבל כמות חלבונים נאותה?

    בטבלה הבאה תמצאו כמה חלבונים יש במספר מזונות לדוגמא כך, שתוכלו לוודא שאתם מקבלים במשך היום את הכמות הדרושה לכם:

    המזון המנה חלבונים (בגרמים ליום)
    ביצה 1 גדולה 6
    חלב 1 ספל 8
    יוגורט דל-שומן, בטעם פירות 1 ספל 9
    יוגורט דל שומן רגיל 1 ספל 12
    בשר - כל הסוגים 100 גר' 30
    דגים - כל הסוגים 100 גר' 30
    גלידה 1 ספל 8
    גבינות 100 גר' 30
    חמאת בוטנים 1 כף 8
    בוטנים 100 גר' 30
    גרעיני חמניות (שחורים) 100 גר' 30
    פרוסת לחם - כל הסוגים 1 פרוסה רגילה 2
    פתיתי בוקר (שבולת שועל) שליש ספל 4
    פתיתי בוקר - אחרים 1 ספל 3-1
    אורז לבן 1 ספל 2
    אורז חום 1 ספל 6
    שעועית ירוקה - שימורים 1 ספל 2
    גרגירי תירס - שימורים 1 ספל 6
    פטריות - שימורים 10 יחידות 3
    אפונה קפואה חצי ספל 5
    גזר טרי 1 גדול 1
    חסה טרייה 100 גר' 1
    סוכר,דבש
    0
    חמאה, מרגרינה, שמנים
    0
    פירות: תפוח-עץ, בננה, 1 יחידה 1
    אשכולית, תפוז


    מהטבלה מתברר, שלמרות שבבשר ישנה כמות גדולה של חלבונים, אין הוא המקור היחיד שלהם. לכן, טועים אלה האומרים, כי כדי לקבל חלבונים צריך לאכול הרבה בשר. בבשר ישנם גם שומנים. כך גם בחלב מלא ובגבינות שמנות (על השומנים - תועלתם ונזקם - נדון בהמשך).

    הטבלה מראה, כיצד אפשר לגוון את מקורות החלבון, ועדיין לקבל את כל החלבונים הדרושים. להזכירכם - כל גרם חלבון נותן לגוף 4 קלוריות.

    חלק קטן ממאמר


    חוסר חלבונים: התוכיים אינם מסוגלים לסנתז שורה של חומצות אמינו "חיוניות". הצורך בהם גבוה במיוחד בגוזלים בעת גידולם, אך גם בתוכיים מבוגרים עלול החוסר לפגוע בביצועי הרבייה. במקרה של חוסר, חשוב להעלות את כמות החלבון בהדרגה. עליה פתאומית תפגע בכליות ותגרום לעליה ברמת השתנן בדם וברקמות.

    http://singalovski.ort.org.il/Virtual_Courses/food/lesson5/lesson.html

    בברכה משה מלכה מנהל האתר
    האתר עלה לאוויר ב-22-11-08
































    logo בניית אתרים בחינם