פרעות תרפ"ט (1929) השלטון הבריטי בשנות ה- 20
הנציב העליון הראשון - הרברט סמואל (1920-1925)
הרברט סמואל היה יהודי שתמך בציונות. בתקופת שלטונו הישוב היהודי בארץ התפתח מאוד, אבל מספר דברים שעשה הכעיסו מאוד את יהודי הארץ. דברים חיוביים בתקופת שלטונו -
א. ממשלת ישראל מרגישה מחויבות להצהרת בלפור.
ב. מספר היהודים בארץ גדל פי שתים, וגם מספר הישובים הוכפל.
ג. הייתה התקדמות כלכלית, נסללו כבישים, יובשו ביצות והוקמו בתי חרושת.
ד. בתקופות של משבר כלכלי, ממשלת המנדט עזרה וסיפקה עבודות ליהודים.
דברים שליליים בתקופת שלטונו -
א. הבריטים מינו את חאג' אמין אל- חוסייני, המנהיג הקיצוני, למופתי בירושלים (כלומר, הוא המנהיג הדתי הרשמי של הערבים).
ב. העלייה הוגבלה.
ג. הבריטים התנהגו בסלחנות כלפי הערבים שעשו פרעות.
הנציב העליון השני - צ'רלס פלומר (1925-1928)
כשסמואל סיים את תפקידו התמנה פלומר. בתקופה שהוא שלט היה שקט בארץ. הוא שלח יחידות צבא חזרה לבריטניה ואסף נשק מתושבי הארץ. ממשלת המנדט בתקופתו עזרה ליהודים מבחינה כלכלית וקבעה חוקים חשובים. חוק האזרחות- לפיו כל מי שחי שנתיים בארץ יכול לקבל אזרחות ישראלית. חוק הבחירה לעריות- בתקופת שלטונו הכירו הבריטים ב"כנסת ישראל" כמוסד המייצג של הישוב היהודי בארץ. הרקע לפרעות תרפ"ט
א. החלפת הנציב העליון - ב- 1929 סיים פלומר את תפקידו, ובמקומו התמנה ג'ון צ'נסלור לנציב העליון. צ'אנסלור התנגד להצהרת בלפור ואמר שהיא פוגעת בבריטניה וביחסיה עם הערבים. הוא היה אנטי ציוני ותמך בשאיפות הערבים.
ב. ההתעוררות הלאומית הערבית - במשך שנות ה- 20 התנועה הלאומית הערבית התגבשה והתחזקה. הערבים דרשו זכויות ורצו שהבריטים יעצרו את העלייה וההתיישבות היהודית. הערבים בארצות השכנות התכוננו לקראת עצמאות, והערבים בארץ גם רצו זכויות לאומיות. הם רצו מדינה ערבית שבה היהודים יהיו מיעוט זכויות.
ג. הסתה של המופתי - חאג' אמין אל- חוסייני, המופתי הירושלמי, דאג מההתפתחות היישוב היהודי. הוא טען שהיהודים רוצים להשתלט על המקומות הקדושים לאיסלאם והסית את הערבים בארץ ובמדינות השכנות להגן על המקומות הקדושים מפני היהודים.
|