מטוסים
מָטוֹס הוא כלי טיס ממונע, כבד מהאוויר, אשר שוהה באוויר בזכות כוח העילוי הפועל על כנפיו. מטוסים נעים ממקום למקום במהירות רבה, ללא צורך בדרכים ותוך תלות מועטה במזג האוויר, ולכן מהווים אמצעי תחבורה נפוץ מאוד. תכונות אלו הופכות את המטוסים לשימושיים גם למטרות צבאיות ומדעיות.
שימושים
מטוסים משמשים את האוכלוסייה האזרחית לתחבורה, ולהעברת מטען ממקום למקום, במיוחד כאשר מדובר בחציית תוואי שטח בעייתי או מרחק גדול. בנוסף לכך משמשים מטוסים לצילום מן האוויר, לחיזוי מזג אוויר, לכיבוי אש (בעיקר ביערות), לחקלאות (בעיקר ריסוס כנגד מזיקים), ואף כתחביב.
במסגרת הצבאית משמשים המטוסים לתקיפה, יירוט מטוסי אויב, תובלת מטענים וכוחות, איסוף מודיעין ואף לוחמה אלקטרונית.
מבנה המטוס
באופן כללי ניתן לחלק את המטוס למספר מערכות -
- גוף המטוס - המכיל את אנשי הצוות, המטען, הדלק, הנוסעים והמערכת האוויונית של המטוס.
- כנפיים - המספקות את עיקר העילוי. כיום הדלק נמצא בגחון. לעתים המנועים נישאים עליהם ובמטוסי קרב נישא עליהן גם רוב החימוש.
- מערכת היגוי - כוללת לרוב הגה גובה (שולט על התנועה במישור העילרוד), הגה כיוון (סבסוב) ומאזנות (גלגול).
- מנוע - המספק את הכח להנעת המטוס ולעתים גם ליצירת עילוי. במטוסים קלים נפוץ השימוש במנועי בוכנה, מטוסים כבדים יותר או מטוסים צבאיים משתמשים לרוב במנועי סילון.
- כני נסע - אלו הן המערכות הנושאות את המטוס בעודו על הקרקע, מכילות את הגלגלים ומשמשות לבלימת זעזועים בנחיתה.
עקרונות הטיסה
על המטוס פועלים ארבעה כוחות:
- גרר - התנגדות האוויר למעבר גוף כלי הטיס דרכו, בכיוון המנוגד לכיוון תנועת הכלי.
- דחף - תגובת האוויר לפעולת מנוע המטוס. פעולת המנוע גורמת לדחיפת האוויר לאחור (באמצעות להבי מדחף או יניקה באמצעות מניפה במטוס סילון), ובתגובה, כלי הטיס נדחף קדימה.
- כח המשיכה או כבידה - פעולת כדור הארץ על כלי הטיס כלפי מטה, בכיוון מרכזו.
- עילוי - כוח המתפתח בעיקר על כנפיו של כלי הטיס, בשל מבנן המיוחד. מבנה זה גורם להפרש לחצים בין המשטחים התחתונים של הכנפיים לבין משטחיהם העליונים, וכתוצאה מכך, לכוח כלפי מעלה.

הכוחות הפועלים על חתך של כנף מטוס
מתוך ויקיפדיה
|
|
|