x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים

                                                                                                                                             הפלי"ם וההעפלה      

אי הגירוש ומחנות המעפילים בקפריסין 1946 - 1948
נחום בוגנר, הוצאת עם עובד, תל אביב, 1991
בשנים 1946 - 1948, בשיאה של המערכה המדינית על גורלה ועתידה של ארץ ישראל, גירשו שלטונות המנדט הבריטי 62,000 מעפילים מחופי הארץ וריכזו אותם במחנות מעצר שהוקמו לשם כך באי קפריסין. נחום בוגנר מגולל בספר את תולדות הגירושים על היבטיו השונים, מניעי הבריטים, חלקם ותפקידם של העצורים במאבק המדיני ומצביע על חלקם של השליחים מארץ ישראל [הפלמ"ח] מימושה של חברה המנסה להכשיר עצמה לחיי יצירה על סף הכניסה ליעד הנכסף - ארץ ישראל.

אקסודוס - הסיפור האמיתי פרשת אניית העפילים "יציאת אירופה תש"ז
אביבה חלמיש, הוצאה לאור עם עובד ואוניברסיטת תל אביב,
1990
סיפורה של ספינת המעפילים "יציאת אירופה תש"ז" היה לסמלה של תקופת "ההעפלה" ומבין 64 ספינות "המוסד לעלייה ב'" שהפליגו בשנים 1945 - 1948 אל חופי ארץ ישראל מזדקר שמה כאות וכמופת לעלילת התקדשות וגבורה. אביבה חלמיש מודעת היטב להיבטים המיתיים של פרשת אקסודוס ובמחקרה המתועד להפליא השכילה לשלב את מלאכתו של ההיסטוריון עם משימתו של המספר. חשיפת האמת ההיסטורית אינה גורעת מעוצמתה הרגשית של הפרשה והיא מעלה תמונה מאלפת על צרכיה ומאווייה של חברה ויישוב. במבצע בריחה דרמטי ב - 11 ביולי 1947 התחמקה הספינה נמנמל סט שבצרפת כאשר על סיפונה 4530 ניצולי שואה שהגיעו ממחנות העקורים בגרמניה ואוסטריה. הספינה עם צוות של מתנדבים יהודים מארה"ב ומלווים ארצישאליים מהפלי"ם והמוסד לעליה, עשתה את דרכה לארץ ישראלתוך מעקב צמוד ומסיבי של הצי הבריטי. מפקד האניה היה יוסי הראל, רב החובל היה יצחק (אייק) אהרונוביץ והמלווים היו מיכה פרי, צבי (מירי) כצנלסון, סימה שמוקלר והגדעונים; עזריאל עינב ומקס כהן.

בגלים סוערים
בצלאל דרורי, עורכת: רינה רונן, הוצאה אינטרמדיה,
1999
הספר סוקר את קורות חייו של המחבר; ילדות ונעורים הצטרפות לפלמ"ח. קורותיה של האניה "עדה". מחנה סרדטה. מחנה סן ג'רום [בדרום צרפת]. ליווי הספינות "הגנה", "ביריה" ו"שבתאי לז'ינסקי". החבלה באניית הנשק הסורית.

בן הארץ והים
הוצאה לאור של המשפחה,
2001
קורות חייו של אברהם זכאי [1923 - 1989]. היה בין מייסדי קיבוץ חמדיה. הצטרף לפלמ"ח והיה ממקימי הפלי"ם. היה מפקד הפלוגה הימית. למד בארצות הברית הנדסה ימית ואחר כך ראש אגף המבצעים של חיל הים. הצטרף לחברת צי"ם ולימים היה חבר מועצת העיר חיפה.

בנתיבי הצלה והעפלה
לוי ארגוב, עורך: יגאל וילפלד, הוצאה לאור עצמית,בשנים 2006
לוי ארגוב וחברו משה בן דוד יוצאים, בשליחות "ההגנה" לאירופה שלאחר המלחמה, כדי להציל פליטים ועקורים. ההקדמה לספר [לובה אליאב] מתאר את המשימות של פעולת הבריחה, המאבקים הפוליטיים, המחסור בכסף ועזרת הג'וינט. ראשית הבריחה מרומניה ועיסקת הנשק הצ'כית.

בנתיבי שביט - סיפורם של עמליה ואברהם שביט
בני משפחה, חברי כפר ויתקין וחברים מהפלי"ם, הוצאה לאור לעם - סטודיו צפריר, 2007
 
קורות חייהם של עמליה ואברהם , הצטרפותם לשורות הפלמ"ח, התיישבותם בכפר ויתקין. שירותו של אברהם בפלוגה א' ובפלי"ם. הראיונות לפני עריכת הספר התקיימו בשנים 1990 - 2006.

גשר בים - הפלי"ם בהעפלה
חיים חפר

דרך בים
דוד מימון, ערכה: עידית הימן, הוצאה לאור קיבוץ עין חרוד, 2007
סיפורו של איש הפלמ"ח והפלי"ם, לכבוד יום הולדתו ה - 85. דוד מימון התגייס בשנת 1946. הוא ליווה ספינות מעפילים. הוא נולד בתל אביב [1922], היה חבר בהפועל הימי ובהשומר הצעיר. במלחמת העצמאות היה מפקד שייטת. כשהשתחרר היה מורה בביה"ס בקיבוץ והשתתף בהקמת חברת הספנות הקיבוצית. עבד בחברת צי"ם וכשפרש חזר לקיבוצו.

הנער והים
דב מגן (ברצ'יק)
ברצ'יק נולד בפולין [1915 - 2010]. כשהוקם הפלמ"ח היה מראשוני הפלוגה הימית [הפלי"ם] וממדריכי הכ"ג. בשנת 1943 הצטרף עם רעייתו לקיבוץ רמת השופט. ברצ'יק היה מפקדן של מספר ספינות מעפילים. הוא היה מראשוני חיל הים. כשחזר לקיבוץ עבד שנים רבות במפעל העץ של הקיבוץ.

הפלי"ם בהעפלה - "גשר בים"
שמואל (סמק) ינאי, 1999
הספר הלבן של 1939. כ"ג יורדי הסירה, הקמת הפלי"ם. הפלמ"חאים באירופה. ההעפלה עד הגירוש למחנות המעצר בקפריסין. הספינות "הנריאטה סולד" "רפיח" ו - "יציאת אירופה".הקמת חיל הים ומלחמת העצמאות.

הקומנדו הימי, אליו וממנו
יוסל'ה דרור, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד במסגרת 'סדרת לוחמים' ע"ש יגאל אלון, 1980
סיפורו של יוסלה דרור, חבר קיבוץ מעגן מיכאל, מהלוחמים הראשונים של הפלי"ם, החבלה הימית והקומנדו הימי. השתתף בפיצוץ אניית הגירוש "אושן ויגור", החבלה באניית הנשק "לינו". יומן מבית הכלא בסבינה. לימים היה יוסלה מפקד הצוללת "תנין" ולמפקד שייטת הצוללות של חיל הים הישראלי.

הקומנדו הימי בפלמ"ח
אברהם זוהר, מאיר פעיל, הוצאה לאור המרכז לחקר כח המגן ע"ש גלילי, תל אביב,
2001
קומץ פלמ"חאים הקימו את המחלקה הימית שהפכה לאחר מכן לפלוגה הימית של הפלמ"ח. מבין לוחמי הפלי"ם יצאו מלווי ספינות המעפילים ואניות הרכש, לוחמי הקומנדו ומקימי "שורות המגינים" במחנות הגירוש בקפריסין. בפרק הסיום של הספר מוצגת השתקפות הפעולה הימית בשירה ובזמר של משוררים ובהם נתן אלתרמן, חיים חפר וחיים גורי.

התקופה לקחה אותנו - יוחאי בן נון
שיה בן נון ודתיה גרי , הוצאה לאור משרד הביטחון והקרן להנצחת יוחאי בן נון,
2003

" התקופה לקחת אותנו אל שדה הקרב והם נתנו לנו את המדינה".
 כך אומרת המחברת [רעייתו של יוחאי]. הספר סוקר את חייו שלך יוחאי בן נון; ילדות בבית הכרם, בירושלים, השירות בפלמ"ח ובפלי"ם. מלחמת העצמאות, הקמת צה"ל וחיל הים. שייטת 13. הפיקוד על חיל הים. החברה לחקר הימים והאגמים לישראל. קיבוץ מעגן מיכאל, עמדתו הפוליטית של יוחאי. הספדים לזכרו

"טוסקה" - יוסף שחר (שוורצמן), ימאי מהפלמ"ח
יורם שחר, הוצאה לאור
עצמית,
סיפור חייו של לוחם הפלי"ם,  איש גדוד 4 מלוחמי קרב הקסטל במלחמת העצמאות. הספר בנוי מפרקים קצרים הסוקרים את אנשי הפלמ"ח והפלי"ם וצילומים שלהם. הספר מיועד להעלאת זכרו של אביו, יוסף ואת אחיו.

ים רוגש , גבה גלי
ישראל אורבאך, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד / החבל הימי לישראל, ספריית הפועלים,
1992

קורות חייו של ישראל אורבאך [1925 - 2010], דרך שירותו בפלוגה ו' בפלמ"ח, בפלוגה הימית של הפלמ"ח, לחם במלחמת העצמאות בגדוד 4 של חטיבת "הראל". סיים קורס החובלים הראשון בשדות ים. היה מלווה אוניות בתקופת העלייה הבלתי ליגאלית. ושירותו במשרד התחבורה כראש אגף הספנות.

מחנות המעצר של המעפילים בקפריסין
את
ר הפלי"ם
סקירה רחבה ומפורטת על מחנות המעצר בקפריסין. חלקם של הפלמ"חאים בניהול השוטף של המחנות ["שורת המתנדבים].

מֻטוֹת תּוֹרֶן - ספינות ההעפלה והרכש לאחר מלחמת העולם השנייה
ראובן אהרוני, הוצאת המרכז לחקר כוח המגן העברי ע"ש גלילי, אפי מלצר, תל אביב, 1997
תעוד מלא , כולל תאריכי יציאה, שמות מפקדי הספינות, המלווים, האלחוטאים, המעפילים ומקום יציאתן של ספינות .  62 כלי שייט הביאו 75,000 מעפילים לחופי ארץ ישראל. פרק מיוחד מוקדש לספינות שהובילו אמצעי לחימה לצה"ל בשנים 1945 - 1949.

מול השער הנעול - האודיסיה של מעפילי "כנסת ישראל"
תהילה עופר ושמואל כץ [גם המאייר], הוצאת הספינות שבדרך, תל אביב,
2003
יוסי הראל(המבורגר) פיקד על ספינת העפילים "כנסת ישראל" כשעל סיפונה 3840 נפשות; גברים נשים וטף. כולם ניצולים משואת יהודי אירופה. הסופרת, תהילה עופר והצייר שמואל כץ, מעלים בספר זה על הכתב את זכרונותיהם האישיים מהמסע בנוסף לתחקיר מתועד על ההתרחשויות.

מוקה
לימון
מירון צור, הוצאה לאור ספריית מעריב, 1988
במהלך מלחמת העולם ה - 2 , הצטרף מוקה לימון לפלמ"ח ולימים, עם הקמת הפלוגה הימית, גם לפלי"ם. הוא הדריך בשני הקורסים הראשונים של המחלקה הימית בקיבוץ שדות ים. לאחר ששירת תקופה בצי הסוחר הבריטי, הוא צורף לעוסקים בההעפלה ופיקד במהלך שנת 1947 על 3 ספינות מעפילים. לאחר הקמת המדינה, הצטרף לחיל הים וטיפס בסולם הדרגות עד למינויו כמפקד חיל הים.

משני צדי הקריפטר
אורי גורן, הוצאה עצמית,
2008
כרטיס ביקור של אורי גורן, בן מושב נחלת יהודה וחקלאי. אורי עשה את העיקריות בשירת העם. המחבר נקרא לדגל ומתוך תחושת שליחות, שירת שנים רבותבצה"ל [מודיעין] ובמוסד לעליה. את הספר כתב למען שהדורות הבאים במשפחתו ובסביבתו יכירו את ההיסטוריה ממקור ראשון.

ספינות המרי, ההעפלה 1945 - 1948 
נחום בוגנר, הוצאה לאור משהב"ט, תל אביב, 1993

ככל שהוגברה העלייה הבלתי ליגאלית בשנים 1946 - 1948, כך הלכה וקבלה אופי של מרי עממי אלים ומסוכן, בעת שרבבות פליטים שבעי תלאות בספינות נושנות מתנגשים בחיילים חמושים ובאוניות הצי הבריטי שחסמו דרכם, במוקד העלילה מציב המחבר את ציבור המעפילים ומלוויהם, אנשי הפלי"ם שחירפו נפשם לפרוץ את שערי הארץ לעליה חופשית.

ספינות מעפילים מא' ועד ת'
הלל ירקוני [רב חובל]
ספר זה הוא חלקו השני של מחקר "הים, האנייה ועם ישראל" אשר המחבר עוסק בו שנים רבות. החלק הראשון פורסם בשנת 2003 במסגרת פנימית של חברת הספנות "צים" תחת השם "70 שנות ספנות עברית בארץ ישראל". ההעפלה השם הנרדף לעליה הבלתי לגאלית לארץ ישראל, החלה בשנת 1934 ונמשכה עד הקמתה של מדינת ישראל. ברוח המחקר הבסיסי של המחבר, ספינות המעפילים הן חוליה חשובה בהקמת הצי העברי. הלל ירקוני הוא רב חובל אשר החל את דרכו בים בשנת 1955 בחיל- הים, בוגר קורס חובלים ה' של החיל ושירת בצי הסוחר משנת 1960. במחקר על 'היהודים והים' החל לפני שנים וממשיך לעסוק בו.

הייתה רוח טובה
דבי ג'וואן, נגה צבי, בועז קפלן, הוצאה לאור פרטית,
2003
אריה קפלן, קיפי בפי משפחתו וחבריו [ 1924 - 2003] היה פלי"מניק. הוא ליווה ספינות מעפילים. עסק בהכנת הספינות לתפקידם החדש, טרם יציאתם למסע. היה מפקדו הראשון, מטעם ארגון "ההגנה", של מחנה המגורשים בקפריסין. במלחמת העצמאות היה ממקימי חיל הים וממניחי היסוד לצי המלחמה. היה מפקד אוניית הדגל ק - 18. סיים את שירותו בחיל הים בתפקיד ראש מספן ציוד.

שדות ים והפלי"ם
ליקט וערך: מלכיאל בן צבי, הוצאה לאור יד טבנקין והקיבוץ המאוחד, 2005
 
המחבר ליקט זכרונות וחוויות אישיות על תקופת ההתיישבות בקיסריה, דייג החופים, הדייג בספינות מכמורת. העיבוד החקלאי בקיסקריה,ראשית ההעפלה. חיפושי הנשק על ידי המשטרה והצבא הבריטיים. קליטת הקיבוץ את אנשי הפלי"ם וחוליית החבלה הימית.


 








   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים