x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים
                                                                                ספרי היסטוריה                                                                            
אויב ויריב - התנועה הציונית והיישוב בין ערבים לבריטים
פנחס עופר, צ'ריקובר מוציאים לאור, תל אביב
2001
המחבר, דר' להיסטוריה, איש פלמ"ח חוקר ומרצה בתולדות הציונות וביישוב היהודי בארץ ישראל. בספר זה מבקש המחבר להתחקות אחר דרכי התגבשותן של ההשקפות האסטרטגיות [האויב הערבי והאויב הבריטי] האמורות לעבוד על הרקע שמאחוריה משנת 1929 עד לסיום השלטון הבריטי בארץ ישראל, לסכמם ולהאיר את משמעותם והשפעתם.

אלטלנה
אורי ברנר, יד טבנקין, ההוצאה לאור של הקיבוץ המאוחד

הרקע של התקופה [יוני - יולי 1948], הרקע לפרשת אוניית הנשק שנרכשה על ידי הארגון הצבאי הלאומי באירופה. החלטת הממשלה. היערכות צה"ל לכל האפשרויות עד להטבעה אפשרית של הספינה בחוף כפר ויתקין או בתל אביב. הטיפול באצ"ל לאחר סיום הפרשה. מעורבותן של יחידות הפלמ"ח באכיפת החלטות הממשלה.

דיפלומטיה ומחתרת במדיניות הציונית
יהודה באואר, הוצאה  לאור ספרית הפועלים - הקיבוץ הארצי, תל אביב , 1964
זהו ספרו הראשון של המחבר שנסב על תולדות היישוב היהודי בארץ ישראל, בתקופת השואה. הספר עוסק בפלמ"ח על רקע המדיניות הציונית במלחמת העולם השנייה ומתאר את הויכוחים הפנימיים ביישוב על פעולות מחתרתיות. בספר זה מתאר באואר אספקטים שונים של ההתנגדות היהודית בתקופת השואה ושיאה במרד גטו ורשה. יהודה באואר נולד בצ'כוסלובקיה [1926], עלה לארץ ישראל עם הוריו ערב מלחמת העולם ה - 2. סיים את לימודיו התיכוניים בחיפה ולמד באוניברסיטה העברית. במלחמת העצמאות לחם במסגרת הפלמ"ח.

בדרך אל העיר - מבצע דני
אורן, אלחנן , הוצאת מערכות, תל אביב
1976
המחבר, יליד גרמניה [1924 - 2007]. עלה לארץ ישראל בשנת 1934. סיים את לימודיו בגמנסיה הרצליה. במלחמת העולם ה - 2 שירת בצבא הבריטי ועבר קורס לקצינות. לימים, היה מורה להיסטוריה, היסטוריון וכתב צבאי.אלחנן אורן קיבל את תואר הדוקטור על מחקרו של מבצע "דני" וכיבוש הערים רמלה ולוד. עיקרי המחקר באים לביטוי בספר זה.

דרכי בארץ, התקופה משפחתי ואני
דן נעמן, הוצאה לאור
עצמית
קורות התקופה [המאה ה - 20] וקורות חייו של המחבסר. נער שגדל בווינה בצל עליית הנאציזם לשלטון, העלייה לארץ ישראל, הצטרפות לפלמ"ח בתקופת המאבק ובמלחמת העצמאות. בשלב מסוים של המלחמה, פיקד על נמל חיפה.


הזורעים במדבר
בני מוטילוב, אייר: שמואל כץ, הוצאה לאור ספריית הפועלים, 1958
 
המחבר, ממייסדי קיבוץ נירים שבנגב המערבי, מספר את קורות ההתיישבות בנגב, יחסי השכנות עם הערבים והבדווים. הקשרים עם פקידי השלטון המנדטורי והמאבק על גבולות שטחי האדמה של הקיבוץ. כמו כן מספר המחבר על פרשיות שונות מעמידתו של הקיבוץ במלחמת העצמאות.

הנגב בהתיישבות ובמלחמה- המאבק על הנגב 1941 - 1948
עמיעד ברזנר, משרד הבטחון- ההוצאה לאור,1994
מאמץ לאומי אדיר נדרש ליישוב הנגב, והוא לא היה נכבש לולא קומץ "משוגעים לדבר", שראו במטרה זו חזות הכל. הבטחון היה חלק קבוע מהעשייה בנגב, החל בשלבי ההתיישבות הראשונים ועד מלחמת העצמאות, שלקראתה ובמהלכה הפכה שאלת הבטחון לסוגייה מרכזית.עמיעד ברזנר שירת כאיש פלמ"ח בנגב , בשמירה על קווי המים לפני מלחמת העצמאות ובחטיבת הנגב בעת המלחמה. בספר זה באים לידי ביטוי הכרתו הקרובה את העשייה בנגב. 

השמש לא עמד דום
מרגרט לארקין, הוצאה לאור מערכות,
1963
ספר זה עניינו מאבק חברי קיבוץ יד מרדכי בכוחות מצבא מצרים במלחמת העצמאות. הספר מתאר את עמידתם הנחושה והעמיצה של חברי הקיבוץ, על הסיוע שקיבל הקיבוץ מחטיבת "הנגב" ועל הסיום הקשה של פינוי הקיבוץ [שהוקם מחדש לאחר מבצע "יואב"].

בדרך המדבר והאש- תולדות גדוד 9
אל"מ (במיל.) משה גבעתי, צה"ל- הוצאת "מערכות", משרד הבטחון, תל אביב, 1994
תשנ"ד
גדוד שריון 9 הוא אחד הגדודים הסדירים שקיימים ברציפות מאז מלחמת העצמאות. מייחדת אותו העובדה שהוא היחיד שנותר מגדודי הפלמ"ח. המחבר, יליד 1948 בוגר החוג להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב , שירת בכל מסלול התפקידים בצה"ל. הוא מספר את קורותיהם של מפקדי הגדוד ולוחמיו שפעלו מאז מלחמת העצמאות במסגרת חטיבת "הנגב" - פלמ"ח ובהמשך במסגרות שונות של צה"ל.

היחידות הדתיות בהגנה ובפלמ"ח
מרדכי פרידמן, הוצאה לאור אוניברסיטת בר אילן, במסגרת עיונים במחתרות ובמרי
נושא הספר הוא היחידות הדתיות בארגון "ההגנה" ובפלמ"ח, סיבות הקמתן, הקשיים, דרכי התהוותן והתנהלותן עד לפירוקן בראשית הקמת המדינה.

חטיבת הנגב מפלמ"ח ועד היום
אריה יצחקי, הוצאה לאור עמותת ותיקי חטיבת הנגב, רמת השרון,
2005
ספר אלבומי המתאר את החטיבה המפוארת מהקמתה בתש"ח - מלחמת העצמאות ועד מבצע "חומת מגן" ומפרט את מבצעיה בכל מלחמות ישראל המחבר נולד בתל אביב, שירת בצה"ל [1967 - 1992] ווהיה  חוקר במחלקת היסטוריה במטכ"ל.

הפקודה, זכרונות של פלמ"חניק
ליבנה, דוד, הוצאה לאור ראובן מס, ירושלים, 1977
זכרונות איש פלמ"ח שגוייס לפלמ"ח בשנת 1945. מתאר את הפשיטה על על רמלה, השיירה לירושלים, על המרגמה, מבצע ההר פטרול בשטח ההפקר. הכל בהומור ובחדות לשון.

חבר ואיש סוד - שיחות עם סִינִי
אורה ערמוני, הספר יצא לאור בקיבוץ יראון, המועצה האזורית גליל עליון  ותנובה, 2008, תל
אביב

כשמלאו לסיני תשעים שנה, נפגשו חבריו להרמת כוסית ולהעלאת זכרונות. המחברת נפגשה עם סיני במשך שנה תמימה, מידי יום ראשון בשבוע. מדי שבוע כשסיימנו את שיחתנו היומית, היינו מתייעצים ומחליטים מה יהיה נושא השיחה הבאה. מתוך הביוגרפיה ארוכת השנים של סיני ניתן לדלות מספר אבני דרך: סיני היה תלמיד בגימנסיה הרצליה, היה בוגר המחזור הראשון בבית הספר החקלאי "כדורי" [בו למד יגאל אלון]. היה ממקימי קיבוץ גנוסר, התנדב לפלמ"ח, לפלוגה א', היה קצין התרבות של הפלמ"ח ולימים שלישו של ישראל גלילי כאשר שימש בתפקיד הרמ"א של ההגנה.

חצרים במלחמת השחרור
1947 - 1948
רות קרן, הוצאה לאור קיבוץ חצרים,
1987
הספר בנוי כיומן המתאר בצורה כרונולוגית, חודש בחדשו את האירועים שקרו בקיבוץ במלחמת העצמאות.הקיבוץ נוסד על ידי הכשרות מגוייסות של הפלמ"ח. המחברת מתארת את שיתוף הפעולה עם לוחמי חטיבת הנגב ["חיות הנגב"] והלחימה על קווי צינור המים.

למה פירקו את הפלמ"ח
יואב גלבר, הוצאת ספרים שוקן,
נדבך נוסף בפולמוס שנמשך מאז 1948 על דמותו של הכוח הצבאי במדינה הצעירה הנלחמת על עצמאותה. בין המאבקים הפנימיים שהתנהלו הימי מלחמת העצמאות כחלק מתהליך המעבר מיישוב חלוצי למדינת חוק ריבונית. הוויכוח בתחום הצבאי היה החריף ביותר. את המקום המרכזי בו מילא דוד בן גוריון שעמד על אכיפת סמכותה של המדינה על כל הארגונים הלוחמים ועל הקמת צבא סדיר אחד.

מבעד לחומות הסוהר, מכתבים מהכלא המרכזי
דניאל אמיר - כץ, עורך: יהודה אחי מרים, 2000
 

דניאל אמיר - כץ נתפס יחד עם מחלקתו על ידי סיור של המשטרה הבריטית בעת אימוני נשק ליד קיבוץ בית הערבה שליד ים המלח. הוא נדון ל - 7 שנות מאסר וקיבל חנינה וקיצור העונש. בספר, מכתבים שכתב בין 1945 - 1947

מגן בסתר, מפעולות המחתרת הארץ ישראלית במלחמת העולם ה - 2
זרובבל גלעד, הוצאה לאור הסוכנות היהודית, 1949
הפעילות החשאית באירופה הכבושה של מתנדבי היישוב היהודי במלחמת העולם ה   . המתנדבים פעלו בחסות המודיעין הבריטי בארצות שונות [יוון, סוריה, רומניה, יוגוסלביה, הונגריה, איטליה, סלובקיה, אוסטריה ובולגריה]. סיפור "צנחני היישוב". סיפורם של לוחמי כ"ג יורדי הסירה שיצאה למסעה, ממנו לא חזרה במאי 1941. הספר נערך ונכתב לפני פקיעת המנדט הבריטי, לכן רבים מהסיפורים והעדויות רשומים בעילום שם או בראשי תיבות.

מורדים בישימון, סיפורה של בית אשל , 1943 - 1948
דן בר און, הוצאה לאור מושב היוגב,
1984
סיפורו של המושב מהעליה על הקרקע בשנת 1943 ועד לפינויו בחודש אוקטובר 1948, לאחר שבית אשל נחרבה כליל. הספר כולל גם את לוחמי גדוד 8 של חטיבת "הנגב" שעמדו לצד חברי המושב כל ימי המלחמה. הספר מתאר גם מספר פעולות מבצעיות בבאר שבע וסביבתה.

מכתבים מהכלא
ישראל (וינברג) כרמון, הוצאת מוזיאון אסירי המחתרת, תשנ"א
המחבר, חבר בפלמ"ח, נתפס תוך כדי ביצוע משימה של גניבת נשק ממחנה צבאי בדרום הארץ. הוא נאסר [1942], נשפט ונכלא לשנים רבות. עם סיום מלחמת העולם ה - 2 שוחרר. בספר זה מתאר המחבר את חייו ומעשיו באמצעות מכתבים מהכלא.

מן הנָגָאן עד לפינג'אן
תקוה שריג, הוצאה לאור ירון גולן, 1991
תולדות כוח המגן. מעידן "שיני החלב" [1920 - 1936], דרך תקופת ההתחשלות [1936 - 1939], ועד לזינוק הגדול [1939 - 1947]. סיפורם של הפעולות בליל הגשרים ובליל המשטרות. סיפור נפילתה של ברכה פולד בליל וינגייט.

מפיטורי הרמ"א עד לפירוק הפלמ"ח
אניטה שפירא, הקיבוץ המאוחד, 1985
בשל הדומיננטיות של ד. בן גוריון, שהיה אדריכל הניצחון במלחמת העצמאות, נתקבלה גרסתו על תולדות המלחמה, ללא עוררין

כמעט. יומנו של דב"ג וספרו "בהילחם עם" שימש מקור היסטורי בלעדי כמעט לאירועים השונים ערב המלחמה ובראשיתה.


נוכח איום הפלישה הגרמנית לארץ ישראל בשנים 1940 - 1942
אורי ברנר,  הוצאת יד טבנקין, אפעל, 1984

באביב שנת 1942, התקדמו בצפון אפריקה יחידות הצבא הגרמני בפיקודו של גנרל רומל לעבר תעלת סואץ. שאלת הגנתה של ארץ ישראל מפני פלישה גרמנית הפכה להיות ממשית. ביישוב היהודי נחלקו הדעות באשר לדרך הפעולה הרצויה מול הפלישה האפשרית. היו שסברו שיש לפנות יישובים כדי להקטין את אורך החזית. יצחק טבנקין שנאם בכינוס של הקיבוץ המאוחד, אמר: " אין לנו ברירה אלא להיאבק במלחמה זו במלוא הכוח שיש לנו...אם תהיה בנו הרוח נעמוד בה במלוא כוחנו, או גם ניפול בה במלוא כוחנו...". מאחר שהיישוב היה הגורם היחיד עליו יכולים היו הבריטים לסמוך בעת צרה זו, הגיע שיתוף הפעולה בין הנהגת היישוב לבריטים לשיאו. לפלמ"ח ניתנה פקודה לגייס את כל חבריהם ולעמוד בכוננות עליונה. כשהתקדמותן של הכוחות הגמניים באיזור הסואץ, נראתה הכניסה לארץ ישראל כבלתי נמעת. מטה ההגנה הורה לפלמ"ח לשלוח פלוגות לדרום הארץ ולנגב, כדברי השיר; אל עלמין אף אותה לא

נשכחה, עת אל שדות הדרום הרחבים, אל הנגב פלוגונת נשלחה עם מקלות כתחליף לרובים....

נתיב הנשר בשמים - טייסי הפלמ"ח מספרים
עורך: אלי שילר, תחקיר ואיסוף: פנינה ירוחמי, הוצאת הספרים אריאל, ירושלים, 2012
אין זה סיפור היסטוריה, אלא אוצר בלום של סיפורים אותנטיים, שנשתמרו בפי טייסי הפלמ"ח. לא אחת פעלו הטייסים לבד והגיעו להחלטות הרות גורל. הדברים שנשאו עמם ממרחק של למעלה מיובל שנים, הועלו עכשיו על הכתב.

ספר הפלמ"ח (2 כרכים)
ערכו: זרובבל גלעד, מתח מגד, ארגון חברי פלמ"ח / הוצאת הספרים של הקיבוץ המאוחד, תשט"ז
אסופת דברים שנכתבו על ידי חברי פלמ"ח מאז היווסדו ועד [לרבות] מלחמת העצמאות. יש בספר גם רשימת הנופלים [מעודכנת לתאריך ההוצאה לאור]. כרך א' עוסק בפלמ"ח בראשיתו. הפלוגות, המאבק בבריטים וכו' הפרק השני עוסק בתקופת מלחמת העצמאות. בספר רשימה שמית של חללי הפלמ"ח ומספר צילומים.

ספר תולדות "ההגנה"
בן ציון דינור, הוצאה לאור
 
ספר תולדות "ההגנה" בא לספר סיפור נאמן, מבוסס על תעודות מוסמכות ועדויות בדוקות על תולדותיו והתגוננותה של ארץ ישראל והיישוב עד למלחמתו על חירותו ועצמאותו. 

פלוגות הפלמ"ח באיטליה
זעירי, אמיר, פריזנט, הוצאה לאור,
 1993
המחבר  היה פעיל  במסגרת "הבריחה". באוגוסט 1946 הצטרף למ.צ.ב. [משמרת צל"ח בגולה] באיטליה. זה היה הגרעין של פלוגת פלמ"ח באיטליה. הפלוגה הראשונה שהוקמה על אדמת אירופה שכל חבריה היו משארית הפליטה. המדריכים וסגל הפיקוד היו ממשוחררי "הבריגדה היהודית" וחברי פלמ"ח. בחודש דצמבר 1946, הושבעו חברי הפלוגה ואורגנה כפלוגה בשם "יגור" בחודש מרץ 1947 הגיעו לארץ ישראל על סיפונה של ספינת המעפילים " שבתאי לוז'ינסקי". המחבר שהיה מ"כ בפלוגה ועוד 3 מפקדי כיתות נשארו באיטליה להמשך הפעילות. המחבר הגיע לארץ ישראל באוקטובר 1947. במלחמת העצמאות שימש כמפקד יחידת שרות מפות וצילומים במפקדת חטיבת "הנגב" - פלמ"ח.

פעולות ההגנה באירופה 1946 - 1948 
יעקב סלומון

שורשי החבצלת - המודיעין במלחמת העצמאות
יואב גלבר, הוצאה לאור משרד הביטחון, 1992
המחבר הוא ראש המכון לחקר הציונות באוניברסיטת חיפה.

שותפות במעשה הבריאה
צביקה דרור, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1994
המחבר, יליד עמק יזרעאל [1926]. בין מייסדי קיבוץ חוקוק ולאחר מכן חבר קיבוץ לוחמי הגטאות. בעל תואר אקדמי בהיסטוריה, מדע וגאוגרפיה אנושית. כפלמ"חאי היה רכז הנוער העובד בקרית חיים וברמת גן. קצין המנהלה וההסברה במטה הפלמ"ח. סיפורה של בית הערבה.

תוכנית הצפון [טוברוק על הכרמל]
שאול דגן, הוצאה לאור המרכז לתולדות כוח המגן / משרד הביטחון, תל אביב, 1994
 
הערכות ארגון "ההגנה"  לנוכח סכנת הפלישה של הצבא הגרמני במלחמת העולם ה - 2 לארץ ישראל בשנים 1940 - 1942, לאור החשש מפני נסיגה אפשרית של הבריטים מהמזרח התיכון אם צבאו של גנרל רומל יפרוץ את קווי החזית באל - עלמיין. תיאור מפורט של שיתוף הפעולה בין הביטים והיישוב העברי. הקמת הפלמ"ח, הקמת "המחלקה הסורית", פרשת כ"ג יורדי הסירה.



   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים