x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים

                                         מחקרים ומאמרים מדעיים


אחיות, לוחמות ואמהות
יונית עפרון, אוניברסיטת בן גוריון, 2000
עיונים בתקומת ישראל - אתוס ומציאות במבחן, בנות דור 1948. במסגרת האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים ולחקר מגדר.

אנשים אחרים הם: דיוקנה של שארית הפליטה בסיפורת של "דור תש"ח"
אבנר הולצמן, בית הספר המרכזי להוראת השואה 
המאמר סוקר את המרכיבים העיקריים בעיצוב דיוקנה של שארית הפליטה בסיפורת של דור תש"ח. הכוונה לסיפורים ולרומנים שנכתבו בארץ ישראל ובמדינת ישראל בתקופת מלחמת העולם ה - 2 ובעשור הראשון שאחריה. מדובר בסופרים שישבו בתקופת המלחמה מחוץ לאירופה, בעיקר בארץ ישראל וצפו מרחוק על המתרחש. כיצד הם התמודדו בסיפורים, ברומנים ובמחזות עם נחשול השואה ועם דמויותיהם של ניצוליה. מי שלומד וחוקר את הספרות העברית לדורותיה, יודע שנוסף על סגולותיה האסטתיות משמשת הספרות הזאת מעין ספר הזכרונות הקולקטיבי של היהודים.

בימים האחרים, תמורות בשירה העברית בין תש"ח לתש"ך
רחל ויסברוד [עורכת], מקראה של האוניברסיטה הפתוחה, אוגוסט 2006 
 
המקראה ממפה תמורות ותהליכים בשירה העברית במהלך שנות ה - 50, תוך בחינת הרצף ההיסטורי ה'בין דורי'. הספר דן במקבץ שירים של 8 משוררים בולטים שאפשר לראותם כמייצגים של 3 דורות בשירה העברית ועם זאת, לכל אחד מהם פואטיקה ואמירה ייחודית משלו: נתן אלתרמן, יונתן רטוש, חיים גורי, אמיר גלבוע, נתן זך, יהודה עמיחי, דוד אבידן ודליה רביקוביץ.

בין הפלמ"ח והמטבח
טלילה קוש, פנים - הקרן לקידום מקצועי, הסתדרות המורים, גיליון 11 1999, אוקטובר 1999
טלילה קוש היא מורה בסמינר הקיבוצים, סיימה תואר שני בתורת הספרות באוניברסיטת תל אביב. עבודת הגמר שלה עסקה בדמות האשה הצברית בטקסטים של דור תש"ח. למרות המחויבות המעורפלת של הפלמ"ח  לשוויון, נדחקה האשה ששירתה בו מהמקומות היוקרתיים, תפקידי הלוחמה וחזרה להיות "מלכה בביתה פנימה". היוקרה שזכתה כ"אמא" לחיילים לא תאמה כמובן את דמותה המיוצגת במיתוס האשה הצברית הלוחמת, לא עמדה בקריטריונים של שיוויון אמיתי בין המינים, ובוודאי לא העידה על מודל זהות נשי חדש במערך ההגמוני של הסמלים הלאומיים.

גבולות עשנים- עיונים בתולדות מדינת ישראל 1948 - 1967
מרדכי בר- און, הוצאת יד יצחק בן צבי והמרכז למורשת בן גוריון, קריית שדה בוקר, ירושלים, תשס"א,
2001
קובץ זה מכיל 14 מאמרים, פרי מחקרים שראו אור במשך חמש - עשרה השנים האחרונות בפרסומים אקדמיים שונים. המאמרים עוסקים בקורותיה של מדינת ישראל בעשרים שנותיה הראשונות. בספר ארבעה שערים. השער השני עוסק בשבע השנים הראשונות ובמלחמות הגבול המתחדשות לבקרים. ד"ר מרדכי בר- און שימש בצה"ל בין שאר תפקידיו כראש ענף היסטוריה, ראש לשכת הרמטכ"ל משה דיין וקצין חינוך ראשי.

דור הפלמ"ח בספרות ובשירה, במלאת 50 שנים לדור הפלמ"ח
עורך: אברהם זוהר, הוצאה לאור המרכז לחקר כח המגן ע"ש ישראל גלילי, 1994
דיון לציון 50 שנה לפלמ"ח. מנחה ומשתתף בדיון: נתן שחם. משתתפים: משה שמיר, חיים גורי

דור תש"ח באמנות ישראל
מאמר מתוך "המחסן של גדעון עפרת" [אינטרנט], 1983
הסופר וההוגה נחום בנארי [עין חרוד], פורסם עם ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, קול קורא להתחדשות הרוח בישראל. בסיום דבריו כתב: "אין דרך אחרת אלא זו, שאנשי הרוח יראו עצמם ביום הזה כחלוצי הרוח, ויוציאו את היצירה הרוחנית החיה והתוססת מכותלי החדרים הצרים של הרחוב המפולש וההומה, אל החיים הסואנים...בדרך זו נרכוש את הנוער ונגבש את דמותה של העלייה החדשה, ותוך כדי כך ניצוק יסוד בריא לחיינו המדיניים, כי נעמידם על בסיסם העיקרי". גדעון עפרת יצא לבקש את דור תש"ח בציור ובפיסול.

דור תש"ח בין 'דורות הארץ'- זהותו ויחסו ליהדות ולערבים
יובל דרור, קתדרה 81, תשנ"ז
המאמר הוא תגובה והמשך למאמרו של דוד הורביץ שנפטר טרם שהשלים את העבודה על המאמר. יובל דרור מביא את תגובותיהם של מספר חוקרים והיסטוריונים. בין שאר הדברים כותב דרור: ...."סיפורו של דור בארץ הוא סיפור עצוב בשל ביטויי השבטיות האתנוצנטרית המסתייעת בקנאות דתית ובשנאת ערבים עממית..." עייפות החומר של בני השישים עד השבעים וחמש שהודחו מבכורתם הפוליטית והתרבותית מוסיפה לעצבות הדור, לפסיביות הפוליטית...להשלמה עם התבוסה בעימות התרבותי הכפול עם הימין הלאומני ועם הימין הדתי - חרדי..."

דור תש"ח, מיתוס - דיוקן וזכרון
עמנואל סיון, הוצאה לאור         תל אביב ,
1991
זהו ספרו היחיד של עמנואל סיוון בו הוא בוחן את תופעת הדומיננטיות של האובדן בחברה הישראלית. הנחתו היא שדפוסי הטיפול באובדן עוצבו במלחמת העצמאות, מכיוון שהייתה זו מלחמה עם שיעור האבידות הגבוה ביותר. אין הספר עוסק בהנצחה רשמית כי אם בהנצחה ספונטנית על ידי משפחות וחברים ומשתמש לשם כך, בספר יזכור לחללי מלחמת העצמאות. 

דרך הכוונת, היווצרותו של המליטריזם הישראלי 1936 - 1956 
אורי בן אליעזר, הוצאה לאור דביר, 1995
המחבר חוזר בספר זה אל מקורות המליטריזם הישראלי ובוחן את התופעה הסוציולוגית של פתרונות צבאיים לבעיות פוליטיות ואת שורשי הלגיטימיות של פתרונות אלה והפיכתם לפתרונות לא רק הכרחיים אלא רצויים ומועדפים. דר' אורי בן אליעזר מרצה בחוג לסוציולוגיה ואנטרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב

הדים של ניגון: שירת דור הפלמ"ח וחבורת "לקראת" בזיקתה לנתן אלתרמן
שחם חיה, בהוצאת הקיבוץ המאוחד - ספרית פועלים, תשכ"ז - 1997
חיה שחם היא מרצה בחוג לספרות עברית והשוואתית באוניברסיטת חיפה. ההשפעה הספרותית היא נושא האתגר ורב הפנים, אשר לא זכה לדיון נרחב במחקר המודרני של הספרות העברית החדשה. לצד הניסיון לחשוף את האנטומיה של תופעת ההשפעה הספרותית באמצעות מערכת הזיקות בין אלתרמן לדור המשוררים הצעירים בכללו, מוארים בספר בהרחבה גם תהליכי התגבשות יצירתם של שלושה משוררים ספציפיים בולטים; אמיר גלבוע, חיים גורי ודוד אביטן.


ההתפוטרות
אורי ברנר, הוצאה לאור של המרכז לחקר כוח המגן ע"ש ישראל גלילי,
1985

החוקר התחקה על הגורמים והסיבות שמנעו ממפקדי הפלמ"ח להשתלב בשדרת הפיקוד של צבא הגנה לישראל, בשנת 1949, לאחר סיום מלחמת העצמאות ופירוק מטה הפלמ"ח.

החלוץ והצבר
עתליה זילברשטיין מנחה: גלעד מלצר, בית הספר לאמנות- המדרשה, המכללה האקדמית - בית ברל, 2010
זו עבודה המנסה להבחין בין דמויות באיקונוגרפיה הציונית; ייצוג דמות החלוץ ודמות הצבר באמנות הציור והרישום הארצישראלים משנות ה -20
ועד שנות ה - 50 [של המאה העשרים].

היישובים במערכות הנגב במלחמת העצמאות
עורך: מרדכי נאור, בתוך יישוב הנגב 190 - 1960, הוצאה לאור עידן / יד בן צבי, ירושלים

המאבק החמוש 1936 - 1948 
י
גאל עילם, הוצאת יד טבנקין, 1985
החוקר והסופר יגאל עילם סוקר בספר זה את הרקע ההיסטורי בתקופת המנדט הבריטי, החלטת ארגון "ההגנה" לשתף פעולה עם השלטונות הבריטיים. המחתרות; הפלמ"ח, האצ"ל והלח"י. עבודה זו הוזמנה עבור תוכנית לימודית [א' ו - ב'].

המחלקה הערבית של הפלמ"ח
אסתר תומר, מכאן ומשם, כתב עט למורשת יהדות דמשק, גיליון 9, אפריל 2003
 
פרק אחד מעבודתה של המחברת בקורס על סוגיות בתולדות הציונות [יגאל עילם].


המפקד, מנהיגות בדרכי נועם
מאיר פעיל, הוצאה לאור משרד הביטחון,
2003

תכניו של הספר מעוגנים במורשת המבצעית הייחודית של צה"ל ומבוססים על ניסיונו האישי של המחבר. זאת החל מראשית דרכו הביטחונית לפני מלחמת העצמאות ועד סוף שירותו בצה"ל בשנת 1971.; כמפקד כיתה, וכמפקד מחלקה בפלמ"ח בתקופת המאבק נגד הבריטים. ולאחר מכן בסולם הדרגות והתפקידים.

הסיפורת של דור המאבק לעצמאות [כרך א']
ראובן קריץ, הוצאה לאור פורה, קריית מוצקין, 1978


הפלמ"ח כראי דורו - מקורות חברתיים להיווצרותו
אורי בן אליעזר, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד, תשמ"ד

הפלמ"ח בראי הצילום
עינת
גשרי - אילן, בהוצאת טוניברסיטת בר אילן, 2008
ספר זה הוא בעיקרו  עבודה לקבלת תואר שני. המחברת היא דור המשך לפלמ"חאי שהיה קצין התרבות בחטיבת "יפתח". בספר סוקרת המחברת מספר נושאים; החברה היהודית בא"י בתקופת המנדט, הפלמ"ח כארגון צבאי, הנשים בפלמ"ח, התפתחות הצילום בא"י והדימויים המכוננים בפלמ"ח.

 הפלי"ם
ענת קדרון, עבודת גמר לתואר מוסמך בנושא הקמת חיל הים, בהדרכת פרופ' יואב גלבר, מכון הרצל לחקר הציונות, אוקטובר 2000

הכוח הימי של הישוב היה הפלי"ם- הפלוגה הימית של הפלמ"ח במסגרת ארגון "ההגנה". מספר האנשים היה מצומצם שחלמו על הקמת תשתית ימית. החלום היה בראשיתו חלום של יחידים.

השומר הצעיר והפלמ"ח
עמנואל אלון,הוצאה לאור פרטית, 1989

הקיבוץ הארצי והפלמ"ח [1941 - 1949]. ההכשרות המגוייסות. גרעיני העולים מחוץ לארץ. הקמת הנח"ל, רשימת הנופלים. המפקדים בפלמ"ח מקרב חברי הקיבוץ הארצי.

"השומר הצעיר" במערכות ההגנה והביטחון
1920 - 1947
יאיר שפיגל, במסגרת המרכז לחקר כוח המגן על שם ישראל גלילי, הוצאה לאור יד יערי - אוניברסיטת בר אילן, ירושלים,
2010

הספר דן בדרכה הביטחונית של תנועת "השומר הצעיר" בארץ ישראל בתקופת המנדט. פרק אחד בספר מוקדש לתנועת "השומר הצעיר והפלמ"ח.


התפתחות כח המגן העברי עד הכרזת המדינה והקמת צה"ל
בני זריהן, עבודת גמר של תלמיד כיתה י"ב

עבודת גמר בהיסטוריה של תלמיד כיתה י"ב בנושא: פירוק הארגונים הוולנטריים ההגנתיים ובעיקר פירוק הפלמ"ח


וכי עירום אתה ? אמת ומיתוס בסיפורי דור הפלמ"ח
אביבה מהלו, הוצאת הספרים של אוניברסיטת בן גוריון, תשמ"ט 2008

ספר זה הוא פרי מרחק של סיפורי דור הפלמ"ח. משה שמיר, יגאל מוסינזון, נתן שחם, אהרון מגד שנחשבו לסופרים מגויסים המחויבים לאג'נדה הציונית - סוציאליסטית מתגלים ביחסם האמביוולנטי למיתוס הצבר כאדם יהודי חדש ולאשר המיתוסים המשתלשלים ממנו. הראיונות עם סופרים אלה חושפים אנשים רגישים לעוול, ביקורתיים כלפי אידיאולוגייה כפויה ומוכנים להיאבק עם הממסד על זכותם לחופש יצירה. דר' אביבה מהלו, תושבת באר שבע, היא מרצה לספרות עברית במכללה האקדמית אחווה.

זָהֳרָה לֵביָטוֹב - גיבורת מופת או מיתוס
ניר מן, קתדרה 118, תשס"ו, עמ' 145 -
176

במורשת דור תש"ח נתייחד לסיפורה של זהרה לביטוב מעמד סגולי, מפני שכרוכים בו בכפיפה אחת כמה מוטיבים קנוניים, גזרת גורל, מוות ומאבק

למען האמונה. האם סביב פרשת חייה ומותה של זהרה לביטוב נרקם סיפור גדול מהחיים שניתן להגדירו כבעל מאפיינים של מיתוס; ואם כן, מה

הסיבה לכך ? כדי להשיב על שאלה זו יש לבדוק עד כמה תואם סיפורה של זהרה את יסודות המיתוס כפי שהוגדרו במחקר. במאמר זה עוסק החוקר

בסוגיות אלה.


זכרון והנצחת נופלות בפלמ"ח
מיטל מוסקל, הוצאה לאור אוניברסיטת בר אילן, 2003

הספר פותח ברקע היסטורי וממצאי המחקר בנושא; בין היתר את מניין הפלמ"חאיות שנפלו והפעולות להנצחת שמן. המחקר גם עוקב אחר ההבדל בין הנצחת בנים להנצחת בנות.

יחידות דתיות בפלמ"ח
זאב עופר, סדרת עלי זית וחרב ה' הוצאת המרכז לחקר כוח המגן העברי ע"ש ישראל גלילי. משרד הביטחון. ארכיון ההגנה, 2004

המחבר שהיה מפקד של אחת מהמחלקות הדתיות בשורות הפלמ"ח, סוקר את ההיסטוריה וההתפתחות של השתלבותם של חברים דתיים בשורות הפלמ"ח. הסקירה מעלה כי הדתיים נקלטו ללא קושי.

יחידת הקומנדו הצרפתי ומפקדה, תדי איתן
מיכאל (מיקי) כהן, סוגיות בתולדות הבטחון של היישוב היהודי ומדינת ישראל, משרד הבטחון ומרכז גלילי,
2006


מחקר מקיף על יחידה של דוברי צרפתית ומפקדה הצרפתי - קתולי שלחמה במלחמת העצמאות במסגרת חטיבת הנגב - פלמ"ח.


יחסי כוחות במציאות, קרבות ומיתוס 'דוד מול גולית' במלחמת העצמאות
מרדכי בראון, אוניברסיטת תל אביב

מאמר מקיף של אחד מראשי החוקרים של מלחמת העצמאות. בראון מנסה במאמרו המפורט לפזר את ענן המיתוס העולה מהספרות המחקרית

וההיסטורית שישראל עמדה במצב מתמיד של נחיתות כוחות ונשק מול צבאות ערב במלחמת העצמאות.


כאן מצלמים מלחמה: לידתו של היהודי החדש בסרטי מלחמת תש"ח
אריאל פלדשטיין, גיליון 113 זמנים, אוניברסיטת תל אביב,
2009

מלחמת תש"ח גבתה מחיר כבד מהיישוב בארץ ישראל. למעלה מ- 6,000 ההרוגים עוררו את השאלה מי אשם במלחמה האכזרית הזאת ואם קורבן זה
היה הכרחי. תיאורי המלחמה שהתפרסמו בעיתונות, בשירה, בספרות, במחזות ובסרטים, הוצג בן דור תש"ח, כגיבור המלחמה ההיא.

כל התפקידים החלוציים בדור - עולם האידיאלים של מפקדי הפלמ"ח
אלון קדיש, עלי זית וחרב ג', בתוך מדיניות מלחמה - מדיניות שלום, המרכז לחקר כוח המגן העברי על שם ישראל גלילי, תל אביב ,
1999

המאמר דן בעולם הסמלים והערכים של דור מפקדי הפלמ"ח. דור שראה בעשייה - עיקר ואֶהֶדִירוּ את הפוליטיקה מאחר והיא פחותת ערך.

לחימה וגבורה יהודית [מחקר מונחי יסוד]
גד מזור, הוצאה לאור של מרכז ההסברה, 1983

סקירה של מונחי היסוד מראשית המאה העשרים ועד שנת 1948; "ההגנה", "הפלמ"ח", ההעפלה, "השומר", ההתנדבות לצבא הבריטי במלחמת

העולם השנייה, הנוטרות, "צנחני היישוב", "עולי הגרדום", ההתיישבות במערכות המגן ועוד.


למה פירקו את הפלמ"ח
יואב גלבר, הוצאה לאור שוקן, תל אביב 1986

נדבך נוסף בפולמוס שנמשך מאז 1948 על דמותו של הכוח הצבאי במדינה הצעירה הנלחמת על עצמאותה. בין המאבקים הפנימיים שהתנהלו בימי

מלחמת העצמאות, כחלק מתהליך המעבר מיישוב חלוצי - התנדבותי למדינת - חוק ריבונית - הוויכוח בתחום הצבאי היה החריף ביותר, את המקום

המרכזי בו מילא דוד בן גוריון שעמד על אכיפת סמכותה של המדינה על כל האירגונים הלוחמים ועל הקמת צבא סדיר אחד ויחיד. פרופ' יואב גלבר

מרצה בחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה.


למשק ולנשק, ההכשרות המגויסות בפלמ"ח

אלון קדיש, המרכז לחקר כוח המגן העברי על שם גלילי, 1995

המחבר סוקר את המקור העיקרי לכוח האדם של הפלמ"ח - ההכשרות המגוייסות שגויסו מתוך תנועות הנוער. הבסיס היה עבודה ואימונים לאחר

שהבריטים הפסיקו את התמיכה הכספית בפלמ"ח.


מבצע יפתח לשחרור הגליל

יוסף אוליצקי, הוצאה לאור מחלקת התרבות של צה"ל

מחקר על הקמתה של חטיבת יפתח - פלמ"ח ומבצע החטיבה לשחרור הגליל.


"מדינה בדרך" וה"סזון", סמכויות ודרכי אכיפה
יהודה לפידות, מכללת הרצוג ללימודי יהדות ורוח, גוש עציון, תש"ע
מאמר ביקורת על מוסדות היישוב שיזמו את מניעת הפעולות של ארגוני "הפורשים" ועצרו רבים מחברי האצ"ל והלח"י.


מול האח השותק,עיונים בשירת מלחמת העצמאות
דן מירון בלוויית י"ב רישומים של מנשה קדישמן, כתר הוצאה לאור בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה 1992
מלחמת העצמאות הביאה לעולם זהות חברתית ותרבותית חדשה, שבקעה מתוך הקרבות וחשבון הנפש שבא לאחריהם. זהות זו מצאה את ביטויה הראשוני, שבו היא שרויה עדיין על קו הגבול בין הווית "ישוב" להויית מדינה, בשירה הלירית שנכתבה במלחמה ותיכף לאחריה. הספר שלפנינו הוא בבחינת ניסיון חלוצי של הארה מקיפה ומדוקדקת של שירים בודדים ושל קבצי שירים, של קינות ופזמונים כאחד. דן מירון [1934] הוא פרופסור לספרות עברית באוניברסיטה העברית. הוא פרסם למעלה מעשרים ספרי מחקר וביקורת.

מורשת גבורה
זרובבל גלעד, הוצאה לאור קרית ספר - מערכות,
1957

פרקים מתוך הספרות העברית

מלחמת השיחרור: מאבק בין דגמים בתרבות הישראלית
נורית גרץ, הציונות, מאסף י"ד, 1989 

מלחמת השיחרור התרחשה תוך בידוד מוחלט של מדינת ישראל באיזור, תוך אבידות כבדות ביותר, ובשעה שאיום כבד היה מונח על עצם קיום של הישוב היהודי, אך כשמעיינים ברפורטז'ות שנכתבו באותה מלחמה, מגלים בהן ביטחון מוחלט בכך שהמאמץ האנושי המושקע בה יוביל לנצחון. העיתונות נתנה ביטוי למטרות המשותפות שאיחדו את המימסד הפוליטי.

מלחמת העצמאות תש"ח - תש"ט, דיון מחודש
עורך: אלון קדיש, בהוצאת משרד הבטחון ומרכז גלילי, תל אביב, 2004
ספר זה, על שני כרכיו, מקבץ בקרבו את המחקרים החדשים ביותר על מלחמת העצמאות. המאמרים בספר סוקרים את המלחמה על כל היבטיה, אופיה הראשוני - כמלחמה בין שתי קהילות הניצות על אותו שטח; ניהול המערכה - האסטרטגיה והמדיניות של הצדדים השונים; השפעת המלחמה ותוצאותיה על החברה היהודית והערבית; ההיבטים הכלכליים והתוצאות הכלכליות שהיו למלחמה על צדדיה השונים, קביעת דפוסי חברה ומשטר דמוקרטי בישראל, תוך כדי מלחמה

מסעות הפלמ"ח
אלדד חרובי, המרכז לחקר כוח המגן ע"ש גלילי,
1996

עבודת מחקר על פי עדויות אישיות של סיירים ומפקדים בפלמ"ח בין השנים 1941 - 1948

מפיטורי הרמ"א עד לפירוק הפלמ"ח
אניטה שפירא, תשמ"ב
החיבור מורכב ממונוגרפיה ותעודה. המונוגרפיה מתארת תהליך שראשיתו עם קבלת תיק הביטחון [בסוכנות היהודית] על ידי דוד בן גוריון בשנת 1946 וסיומו בפירוק הפלמ"ח. התעודה, היא דיוני "ועדת החמישה" בחודש יולי 1948 לבדיקת טיעוניו של דוד בן גוריון על המרד הפוליטי [לכאורה] בצה"ל.

ספרות ותחייה לאומית
ראובן שוהם, אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע
מאמר מדעי של החוקר על 'הדממה' וה'הרעש' בשירתו של חיים גורי

 

על הסתירה בין האתוס החלוצי לאידיאולוגיה הסוציאליסטית
דני גוטוויין, מתוך:
bgu.ac.il/iyunim/20/d2

החוקר מנתח את הנסיבות של השנים 1948 - 1967 בהן נחשפו בתנועת העבודה סתירות בין האתוס החלוצי לאידיאולוגיה הסוציאליסטית בין דוד בן גןריון לבין יצחק בין אהרון


עמוד האש
עורך: ניר מן, עלי זית וחרב - כרך י"ב, המרכז לחקר כוח המגן ע"ש ישראל גלילי, כרמל ירושלים, 2012
עיון מחודש במבצעים מתקופת המערכה לעצמאות. אסופת מאמרים בהשתתפות  מגוון חוקרים. בקובץ ישנם גם ביקורות ספרים. אחד המאמרים, עוסק במבצע הגדול בהיקפו של ארגון "ההגנה", שנערך בליל ה - 26 במארס 1946 [וזכה לכינוי "ליל וינגייט"]. במבצע השתתפו כוחות פלמ"ח מהגדודים 4 ו - 2. ברכה פולד הייתה המ"כ שנהרגה מאש הבריטים בצומת הרחובות בתל אביב.

פלמ"ח - שתי שבלים וחרב
עורך : יחיעם ויץ , המרכז לחקר כוח המגן העברי ע"ש גלילי ומשרד הבטחון, 2006
קובץ מאמרים רואה אור לציון חמישים שנה לפירוק מטה הפלמ"ח. אין הקובץ עוסק בהיסטוריה של הפלמ"ח או בהיבטים הצבאיים והפוליטיים של קיומו. שתיים הן מטרותיו: לנסות ולהאיר את היבטיו החברתיים ואת קשרי הגומלין עם המפעל ההתיישבותי וכן לנסות ולהבין מה הוא דימויו של הפלמ"ח בעינינו, ממרחק של יובל שנים.

פלמ"ח - הכוח המגויס של "ההגנה"
ד"ר מאיר פעיל, עריכה: תרצה יובל, ספריית האוניברסיטה המשודרת, קצין חינוך ראשי, 1995

צמיחת הכוח היהודי בארץ ישראל אכן ראויה להחשב כתופעה מדהימה הממקדת את תשומת ליבם של מומחים צבאיים והיסטוריונים, זאת גם משום שהישגיה המבצעיים של העוצמה הצבאית הזאת, מאז מלחמת העולם ה - 2 , הפכו לעובדה קיימת. בתוככי ההגשמה הצבאית היהודית בארץ ישראל, היה הפלמ"ח הגורם המקורי והמתסיס ביותר, שגרף בחלוציותו את העוסקים במחשבה ובביצוע הצבאי הציוני. אין חולק על תפקידו החלוצי והמוביל של הפלמ"ח במלחמת העצמאות; הן בעיצוב תורת הלחימה, הן בדוגמה של מנהיגות ועוז רוח. ברור כשמש כי הפלמ"ח הציל את ירושלים, הנגב והגליל העליון המזרחי, למען ייכללו במדינת ישראל.

צבא עבודה ואימונים
פרק ג' מתוך הפלמ"ח הכוח המגוייס של "ההגנה", האוניברסיטה הפתוחה, עמודים 38 - 51
כמו כן : מתוך עלי זית וחרב, מקורות ומחקרים בגנזי "ההגנה", כרך ב' עורך: גרשון ריבלין, הוצאה לאור המרכז ע"ש גלילי, 1992

צברים מזדקנים
גבריאלה ספקטור - מרזל, הוצאה לאור מגנס,
 ירושלים

סיפור חיים של קצינים בכירים מדור תש"ח. מסע לעולם בשנות חייהם המאוחרות. "אנו כותבים את עצמנו מחדש..." סיפורו של המחקר. צרכים
זהותיים בזיקנה. ניצחיות סימלית - הזדקנות "מוצלחת" כמושג תרבותי.

שירת ע. הלל
צבי לוז, הוצאה לאור הקיבוץ
המאוחד

הלל עומר נמנה עם חבורת צעירים שנתלקטה בשנות הארבעים סביב חוברות "ילקוט הרעים". שירתו נתייחדה מתחילתה בצמידותה להוויה הארצישראלית, המתגלה כמערכת של מראות שתייה, וניתן בה ביטוי עז להוויה הפלמ"חאית ולמלחמת העצמאות. צבי לוז, חבר קיבוץ דגניה ב', פרופסור לספרות באוניברסיטת בר אילן, פרסם מחקרי ספרות רבים, סיפורים ורומאנים.


"שתי מסגרות של כוח אחד" [משה שרת] 
פנחס עופר, בתוך: עלי זית וחרב ה', עורך: דני הדרי, הוצאה לאור העמותה לחקר כוח המגן על שם ישראל גלילי ומשרד הביטחון

הערות לדברים שאמר משה שרת ב - 28 בספטמבר 1942, בסמינר למרצים של ארגון "ההגנה" שעניינם ההתייחסות לגיוס לצבא הבריטי [במלחמת  העולם ה - 2] ולשירות במסגרות של כוח המגן העברי והקשר ביניהם.

תנועות הנוער 1920 - 1960
מרדכי נאור, הוצאה לאור עידנים יד בן צבי, ירושלים, 1989 
תנועות הנוער הארצישראליות בשנות 'המדינה בדרך' ובעשור הראשון לקיומה של המדינה הן בעלות ייחוד שונה מתנועות הנוער הקיימות היום. הנוער עמד במוקד העשייה והשאיפות של היישוב. הספר כולל סקירות מפורטות של האנשים שעמדו בראש תנועות הנוער באותם ימים. המחבר גם מוסיף פרשיות מאותה תקופה ואת הקשר בין תנועות הנוער לפלמ"ח.






   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים