x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים

                                                      ביאוגרפיה, אוטוביוגרפיה וזכרון

יָצָה, אדון כלום בריבוע
יצחק יעקב, עורך: רמי טל, הוצאה לאור משכל / ידיעות אחרונות, 2011

לפני כעשר שנים נעצר תא"ל [מיל.] יצחק (יצה) יעקב לשעבר ראש אגף מו"פ בצה"ל והמדען הראשי של משרד התמ"ת. ימים רבים חלפו עד שלציבור הרחב נודע דבר מעצרו. מקורות שונים הדליפו לכלי התקשורת כי יצה  ביצע מעשה בגידה חמור ביותר. בספר זה מתאר "יצה" בסגנון קולח ומרתק את חייו הסוערים כלוחם פלמ"ח בגוש עציון ובירושלים. כמהנדס צעיר שעמד  בראש חזית הטכנולוגיה הביטחונית הישראלית מראשית ימיה. 

אדם ולוחם
מרדכי יעקובוביץ, הוצאה לאור ניב, תל אביב, 1956 
המחבר סוקר את חייו ופעילותו של יצחק בן מנחם, שהיה ידוע בכינוי "גוליבר". יצחק בן מנחם היה חבר בארגון "ההגנה". הוא גדל באחד ממושבי השרון. הצטיין במספר מקצועות בספורט. כשפרצה מלחמת העצמאות, התגייס לחטיבת "גבעתי" ובהשתתף בכל קרבות החטיבה, לרבות הקרב הקשה על לטרון. "גוליבר" המשיך את שירותו בצבא קבע. בפעולת הכנרת, בכפר עקב פיקד על פלוגתו ושם נפצע ומת מפעעיו [1955]. בספר ישנם קטעים ממכתביו.


אחד מהשורה
שרגא פלד (שטאל), עורכת: אורלי לוי, הוצאה לאור עצמית
סיפוריו של המחבר על ילדותו בגרמניה, עלייתו לארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי. מסלול חייו בהכשרה המגוייסת של הפלמ"ח [1946], שירותו בקיבוצים מעלה החמישה ורמת רחל. הלחימה במלחמת העצמאות בירושלים [1947 - 1948]. הסיפורים מובאים בנימה אישית, הם חלון בגובה העיניים שדרכו נשקפת אווירת אותם שנים, טרם קום המדינה.


אָחָרַי
אורי בן ארי, הוצאה לאור מעריב/ הד ארצי, 1994 
אורי בן ארי נולד בגרמניה ועלה לישראל בשנת 1939. הוא התחנך בקיבוץ עין גב. מרבית משפחתו נספתה בשואה. הוא התגייס לפלמ"ח בשנת 1946. היה מפקד פלוגה בגדוד 4 בחטיבת "הראל". השתתף בקרב נבי סמואל, שיירת חולדה ובקרב מנזר סן סימון. לאחר מכן צורף כסגן מפקד גדוד בחטיבת הנגב. לימים היה מבכירי מפקדי השיריון של צה"ל. סיפרו "אחרי" זכה בפרס יצחק שדה לספרות צבאית, 1995.


אחרי! שמואל גלינקא: חייו ומותו
יוסף בר , הוצאה לאור עיתון "דבר". 1960
המחבר סוקר את קורות חייו של בחור שנולד בפולין, עלה לארץ ישראל והתיישב בכפר יהושע, למד בבית הספר החקלאי במקווה ישראל, הצטרף לשורות הפלמ"ח. עבר לפלי"ם בקיסריה, עבר קורס חובלים. במלחמת העצמאות שירת כמפקד פלוגה בקרבות ירושלים, בחטיבת "הראל". לאחר המלחמה המשיך את שירותו בצה"ל, פיקד על חטיבת שיריון עד לנפילתו במלחמת "קדש".


בדרך שהלכנו - מיומנה של מלוות לירושלים
הדסה אביגדורי - אבידב, הוצאה לאור משרד הביטחון, 1988 
..."אתמול, בשעה שתים - עשרה בלילה, הוכרזה המדינה העברית.... בכיתה דיברו עמנו, זו הפעם הראשונה, קצת על פוליטיקה. החלטתי שביומני זה אכתוב רק על המאורעות שמתרחשים ולא על ענייני הפרטיים, כי כפי שהדסה אמרה, זו היסטוריה שלמה, ומעניין יהיה לקרוא הכל אחרי שנים, שהכל יעבור..." קטע מיוחמנה של ילדה בת 13 שהמחברת צירפה לספר. הדסה נולדה בירושלים [1927]. השתייכה לתנועת הנוער של הצופים. הגרעין שלה הצטרף לפלמ"ח [1944 - 1946] במסגרת הכשרה מגוייסת. הדסה למדה חקלאות בפקולטה לחקלאות והשלימה מספר תוארים אקדמיים עד לתואר ד"ר. היא עבדה באגף לגידולי שדה במשרד החקלאות. במלחמת העצמאות שירתה בגדוד 6 של חטיבת "הראל" ועסקה בליווי שיירות.


בהיסח הדעת - נגעתי בהיסטוריה
משה סיני, הוצאה לאור סיני, תל אביב 1998
סיפור חייו של משה סיני, עלייתו לארץ ישראל, חייו כנער במושבה, הצטרפותו להכשרה מגוייסת בקיבוץ רמת יוחנן ולשורות הפלמ"ח. הקרבות בהם השתתף במלחמת העצמאות. בסיום המלחמה, בניית משפחתו, קורות חייו והיציאה לגמלאות.


ביום בליל ערפל
יואש ציד
ון (צ'אטו), ספרית מעריב, תל אביב, 1995 
יואש עלה לארץ ישראל כנער במסגרת עליית הנוער. שם הספר נגזר מהטייסת שפיקד עליה בחיל האויר הישראלי. טייסת קרב לילה ומזג אויר גרוע. הספר מתאר את קורות חייו ופעילותו מהשירות בפלי"ם, דרך היותו טייס בכל שלבי הפיקוד. משפרש מן הצבא השתלב בתעשייה ולימים חבר כנסת.


בין דגניה לכנרת - סיפור חיי
חנן סבר [מפיו של אבינועם חדש], הוצאה לאור עצמית, 2005
סיפור חייו של הפלמ"חאי אבינועם חדש שהיה במחלקת עין גב ואחר כך בפלוגה א' של הפלמ"ח, השתתף בהגנה על עין זיתים, בפיצוץ הרדאר. היה בקורס הספורט הראשון של הפלמ"ח. במלחמת העצמאות שירת בחטיבת "הראל" - פלמ"ח.


בין הספירות 1948 - 1980
נתיבה בן יהודה, ירושלים, 1980
נתיבה נולדה בתל אביב [1928 - 2011], היא סיימה את לימודיה התיכוניים בגימנסיה "הרצליה" שאביה היה מנהלה. באוניברסיטה העברית למדה פילוסופיה ולשון עברית. היא התנדבה לשורות הפלמ"ח ושרתה בחטיבת "יפתח" כקצינת חבלה. נתיבה כתבה למעלה מ - 20 ספרים, היא נודעה כשדרנית רדיו בתוכניות הלילה "נתיבה מדברת ושומעת".


בית  בהרים - מסיפורי קיבוץ יפתח
חנן סבר, הוצאה לאור של הקיבוץ, 2000
המחבר מתחיל את סיפורו מיום ההחלטה באומות המאוחדות על חלוקתה של ארץ ישראל, בכ"ט בנובמבר 1947. הוא ממשיך לתקופת ההכשרה המגוייסת של הפלמ"ח בקיבות אשדות יעקב ועד לקרבות בצפת. תיאור ההתארגנות לעלייה להתיישבות בבקעת קדש. הקשיים הראשונים. העבודה במשק ועבודות חוץ. בניית היישוב, הקמת הדיר. ההשלמות החדשות וכד'.


בֶּנִי רץ
שלמה שבא, הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב 1981
המחבר מתאר את דמותו וקורותיו של פלמ"חניק שהיה איש יחודי בשורות הפלמ"ח. אף כי שימש במלחמת העצמאות, בתפקיד קצין תרבות בחטיבת "הראל" הצטרף ללוחמים ועודד את רוחם. המחבר הוא עיתונאי וסופר שכתב ספרים רבים על תולדות היישוב בארץ ישראל והיה בעלה של השחקנית זהרירה חריפאי [גם פלמ"חאית] שנפטרה השנה


בנתיבי פלמ"ח
מתי מגד, הוצאה לאור ראובן מס, ירושלים, 1958
הספר מכיל שני חלקים; החלק הראשון 'יומו האחרון של דני מס' מביא את סיפור מחלקת ההר ומפקדה דניאל מס. החלק השני 'דני בעט ובחרט' מכיל אגרות וציורים רבים אותם כתב וצייר דני. לספר הקדמה של יגאל אלון: " הדרך מירושלים לגוש עציון הייתה חסומה ומנותקת. הגוש הנצור, לאחר נצחונו הגדול הראשון, זקוק היה לתגבורת כדי להערך לקראת התקפות צפויות נוספות, היה זקוק לחומרי רפואה למען פצועיו הרבים. מפקד מחוז ירושלים פנה למפקד גדוד 'ירושלים' וביקש את השתתפותו בארגון פלגת עזר לגוש. וכך הורכבה מחלקת הל"ה , חציה אנשי פלמ"ח וחציה אנשי החי"ש הירושלמי, רובם סטודנטים מהאוניברסיטה העברית...."


בעלות ימיו - נמרוד לויטה
זרובבל גלעד, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1959
סיפור חייו של נמרוד לויטה [1925 - 1949]. הילדות בקיבוץ עין חרוד, השרות הפלמ"ח בקיבוצים רמת רחל וגבעת ברנר. מפקד פלוגה ב' בגדוד "השני". במלחמת העצמאות, סגן מפקד גדוד "8" בחטיבת "הנגב". קצין מודיעין של מחוז השפלה. נמרוד לויטה נהרג כשעלה על מוקש בעת סיור בגזרת בית ג'וברין.


בר לב - ביאוגרפיה
כרמית גיא,  הוצאת עם עובד, תל אביב 1998
המחברת סוקרת את חייו ופועלו של חיים ["הכידון"] ברלב בילדותו ביגוסלביה ועלייתו לארץ ישראל ולימודיו בבית הספר החקלאי במקווה ישראל. הצטרפותו לפלמ"ח, הקורסים שעבר והפעולות המבצעיות נגד הבריטים. במלחמת העצמאות שירת בחטיבת "הנגב" כמג"ד וקצין מבצעים חטיבתי. השתתף בכל מלחמות ישראל;  "מבצע קדש" ועד מלחמת "יום הכיפורים". עלה בסולם הדרגות עד למינויו כרמטכ"ל. לאחר שהשתחרר מצה"ל שימש כשר בממשלות ישראל ושגריר בברית המועצות.


בר עתיד ארד (בִּיל וילנצ'וק)
נתן ארד, הוצאה עצמית, 2003
חוברת זכרון הכוללת תמונות, מסמכים ומכתבים. ביל וילנצ'וק נולד בעיר לנינגרד [1926 -    ]. המשפחה עלתה לארץ ישראל בשנת 1926. וילנצ'וק למד בגמנסיה רחביה בירושלים והמשיך את לימודיו בקיבות גבע וסיים את לימודי התיכון בגמנסיה הרצליה. שירת בפלמ"ח משנת 1942 - 1946. למד הנדסה באוניברסיטת קליפורניה [1946 - 1948]. עבר קורס טיסה בבית ספר לטיסה בבייקרספילד, קליפורניה. חזר לישראל ביוני 1948 והתגייס לחיל האוויר. השתחרר מצהל בשנת 1953.


ברכה פוּלד
שרי גל, הוצאה לאור ספרית הפועלים - הקיבוץ הארצי,, תל אביב, 1999
ברכה פולד שנהרגה מכדורי חייל בריטי ב"ליל וינגייט", הגיעה לארץ ישראל אחרי שאביה, קצין בצבא הגרמני, התאבד בליל הבדולח. גרמניה זו, שלמענם לחם, בגדה בו. בלילה ההוא היא הייתה לבד בבית, ילדה כבת שתים- עשרה. סיפור חייה של משפחת פולד בברלין, הוא סיפור חייהן של משפחות יהודיות רבות, שנהנו מרווחה כלכלית וממעמד בחברה הגרמנית, ולא ניחשו את ממדי האסון המתקרב. שרי גל, ילידת תל אביב, עובדת במשרד החינוך בכתיבת תכניות ומרצה באוניברסיטת תל אביב ובבית ברל.


בתלם חיי
הוצאה לאור עצמית בהפקת "מערכת",
פרשת חייו הרחבה והמרתקת של אורי יפה, חבר קיבוץ מעוז- חיים, נפרשת בספר זה - כוללת פרקים חשובים בתולדות המדינה ומעוררת געגועים לדור ההוא. נאספו בספר עדויות רבות מבני המשפחה  העניפה וכן דברי חברים וידידים. בספר משולבים גם פרקי היסטוריה מתקופת המאבק והקמת המדינה. מטבע הדברים, יתעניין הקורא בן זמננו, בעיקר בפרקים המרתקים המתעדים את שנות הארבעים. אורי יפה, בן המשפחה המפורסמת, היה פעיל בתנועת המחנות העולים, מטעמה התנדב לעבודה במפעל האשלג בסדום.


גרשון דובנבאום ("דבמבם")
יוסף עופר
 ספר זכרון והנצחה לדבמבם [1927 - 1948] שהיה אחד מטובי המפקדים בחטיבת הנגב במלחמת העצמאות. חברים מספרים על חוויות משותפות. דבמבם נהרג כאשר יצא עם פלוגתו לפוצץ גשר דרומית לבית ג'וברין.


 דָדו - 48 שנה ועוד 20 יום

חנוך ברטוב, הוצאה לאור ספרית מעריב, תל אביב, 1978 

הספר מתאר את דוד אלעזר [דדו] כאדם רב צדדי, אוהב שירה ופרחים, בעל סקרנות אינטלקואלית, השש לויכוח פוליטי- ויחד עם זה אדם קשוח הדבק במטרה, לעתים באכזריות...הספר מצייר את דרכו הצבאית של רב אלוף דוד אלעזר, הרמטכ"ל התשיעי של צה"ל, החל בילדותו ביוגוסלביה, דרך שירותו בפלמ"ח ערב מלחמת העצמאות ובמהלכה.
הספר זכה בפרס יצחק שדה - 1978

דרך ארץ - סיפורו של גידי אילת
עומר עינב, הוצאה לאור טבע הדברים

 


ההולכים תמים
חנוך קוסובסקי, הוצאה לאור עצמית,
חנוך קוסובסקי מספר על תקופת ילדותו בגדרה, שירותו בפלמ"ח ובמלחמת העצמאות בחטיבת "הראל" בחזית ירושלים. לאחר סיום המלחמה, עבד בחברת מקורות ובהמשך היה בשליחות לארצות
אפריקה.

הסיפור שלי
יהודה גיל (גליק), הוצאה לאור עצמית
המחבר מעלה את זכרונותיו מילדותו בעיירה ברומניה, עלייתו לארץ ישראל בשנת 1944בהיותו בן 15, ההכשרה בכפר יהושע והמעבר לבית אשל הגיוס לשורות הפלמ"ח, מלחמת העצמאות והמשך בהקמת משפחה ושירות בשליחויות ממלכתיות.


בעיני המתבונן
דוד טפרסון, הוצאה עצמית, 1999
קורות חייו של דוד ("מגדל") טפרסון, מתנדב של המח"ל מדרום אפריקה שהצטרף לגדוד הפשיטה [9] של חטיבת "הנגב". עלייתו לישראל ושרותו בכוחות הפלמ"ח עד לסיום המלחמה. המשיך לשרת בצה"ל והתקדם בסולם הדרגות עד ששוחרר בדרגת אל"מ.


הנערה עם האקדח
זיוה ארבל, הוצאה לאור ספריית הפועלים, 1999
בילדותה בטורקיה הייתה מיוה הלוי. היא עלתה לארץ ישראל במסגרת עליית הנוער בשנת 1943. הצטרפה לחברת הנוער בקיבוץ גבעת חיים, התגייסה לשורות הפלמ"ח ועברה להכשרה בקיבוץ חולתה. במלחמת העצמאות הייתה קצינת קשר בגדוד 3, חטיבת "יפתח". ביום העצמאות שנת 1983, זכתה להיות נציגת הפלמ"ח בטקס הדלקת המשואות על הר הרצל.


הקברניט דָאוּטִי נשלח לגימלאות
נמרוד אשל, הוצאה לאור ספריית הקיבוץ הארצי, 1991
 
המחבר מתאר בספר זה את קורות חייו עד ליציאתו לגימלאות. הספר פותח בגיוסו לפלמ"ח [1942], ההצטרפות לפלוגה הימית בקיסריה, ליווי ספינות מעפילים, מעצר במחנות בקפריסין. במלחמת העצמאות שירת בחטיבת הנגב ואחר סיום המלחמה חזר לעבוד בצי הסוחר, היה בין מובילי "שביתת הימאים" [1960] ולאחר מכן קברניט בצי הסוחר.


זה חוזר אלי
צביה כצנלסון - בן צבי, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד,
1989
שלוש לוחמות מחטיבת "הראל" - פלמ"ח מספרות על מלחמת תש"ח; זיוה גולן, מזכירה פלוגתית - שןשנה בקר, חובשת קרבית בליווי השיירות לירושלים ובקרב לטרון - הלה קליינברגר, ניצולת מחנה ההשמדה ברגן - בלזן, טוראית לוחמת שהייתה בין 24 הפורצים לרובע היהודי.


חברים מספרים על ג'ימי (זכרון)
אסופה שכונסה לאחר נפילתו של אהרון שמי [ג'ימי].
אהרון שמי נולד בחיפה [1926 - 1948]. הוא בנם של רבקה ומנחם שמי. לצד לימודיו החל לעסוק בחקלאות וכמו כן בציור ובכתיבת שירים. בשנת 1946, הצטרף להכשרה מגוייסת של הפלמ"ח בקיבוץ נען, השתתף במספר פעולות מבצעיות ונפצע פעמיים. הגרעין שלו הקים את קיבוץ חוקוק. במלחמת העצמאות, לחם בחטיבת "הראל". ג'ימי נהרג באחד הקרבות בדרך לכפר עציון ונטמן בבית העלמין בקריית ענבים.


חייל של ירושלים
עוזי נרקיס, הוצאה לאור - משרד הבטחון, 1991
עוזי נרקיס מתאר את חוויותיו האישיות שלדעתו אופיניות לבני הדור שחשו כי על כתפיהם האחריות להקמת המדינה. חדור בהכרת השליחות, המחבר מבקש להציג את ילדותו ובית הוריו בירושלים, את המקורות מהם שאב אהבת מולדת, בית הספר, תנועת הנוער. ארגון "ההגנה" והשלב העליון בסולם, ההכשרה בפלמ"ח, שבו חושלה הפלדה לקראת מלחמת העצמאות. בהמשך מתאר המחבר את צה"ל בראשיתו ובמצוקתו ואת שלבי התקדמותו בסולם התפקידים עד להיותו אלוף פיקוד מרכז במלחמת ששת הימים.


יוקי - חיים אהוביה
עורך: עזריה אלון, הוצאה לאור של המשפחה, בית השיטה, 1996
חיים אהוביה, בכינויו יוקי, נולד בקיבוץ תל יוסף בשנת 1926 ונפטר בשנת 1996. בשנת 1944 התגייס לפלמ"ח והשתתף בפעולות מבצעיות . במלחמת העצמאות לחם במסגרת חטיבת "הנגב" והשתתף בכל מבצעיה. עם הפילוג בקיבוץ המאוחד, עברה משפחתו לקיבוץ בית השיטה.


יונדב רוצה להתגייס לפלמ"ח
שרגא פלד (שטאל), הוצאה עצמית,
2007
סיפור קורות חייו של סבא לנכדו, יונדב. חברותו בתנועת הנוער העובד. השתייכותו לגרעין הכשרה שנשלח להכשרה מגוייסת בקיבוץ נען והצטרפותו לפלמ"ח.


יענקלה סלומון
משה יטבת, הוצאה לאור על ידי זהבית דוד - סלומון, תל אביב, 1999
הספר סוקר את חייו של יענקלה סלומון [1916 - 1963]. ילדותו ברומניה והעליה לארץ ישראל בשנת 1924. יענקלה השתלב בארגון "ההגנה", נתפס על ידי הבריטים כאשר היה בקורס מ"מ, נשפט ונכלא בכלא עכו עם העשרים ושלושה חניכי הקורס. הצטרף לפלמ"ח בשנת 1941 ושימש בתפקידים שונים; היה בין מדריכי צנחני היישוב, יצא בשליחות לאירופה. פיקד על ארגון  "ההגנה" בהונגריה, ארגן את הקורסים בצ'כוסלובקיה [הצנחנים] עד למותו בתאונת דרכים בשנת 1963.


כשהגרב היה כובע
תמר אבידר - אטינגר, הוצאה לאור מעריב, 1988
 
מסע לאורך נתיב הקרבות של גדוד 3 בחטיבת "יפתח" פלמ"ח בשנת 1948. אוסף של מכתבים אותן כתבה תמר מהחזית; שחרור חיפה, משטרת נבי יושע, ההכשרה המגוייסת, פלישת הצבא העיראקי והסורי לארץ ישראל, פרשת אלטלנה והנגב הנצור.


לנופלים בנבי יושע (מצודת כ"ח)
משפחות הנופלים, הוצאה עצמית 1950
ספר זכרון ל - 24 חללי נבי יושע שנפלו בקרב [הראשון] על בניין המשטרה,  לוחמי גדוד 3 - חטיבת "יפתח" במלחמת העצמאות. תיאור הקרב, ביוגרפיות של הנופלים ושירים.


מהשואה אל שחר חדש
דוד שחר, הוצאת דוקודטורי, רעננה, תשס"ו , 2006
סיפורו האישי של דוד שחר שזור בשלושה פרקים מרכזיים בהיסטוריה של העם היהודי במאה העשרים - השואה, הגבורה והתקומה. לאחר מלחמת העולם ה - 2 , מתוך החלטה נחושה להיאבק למען הקמת מדינת ישראל, הפסיק דוד את לימודיו בפריס, ובמאי 1948 התנדב במסגרת המח"ל למלחמת העצמאות. הוא לחם בחטיבת "הנגב -פלמ"ח" בהמשך נישא לחיה, מורה בבית הספר "הריאלי" בחיפה, ולזוג נולדו 3 בנים.


מה שהיה היה
גרשון גרא, הוצאה לאור גג,
 תל אביב, תשנ"ד
המחבר, גרשון גרא, סוקר את סיפור חייו. הוא נולד בנצרת כאשר אביו היה מפקד המשטרה הבריטית במקום. בתוקף תפקידיו של אביו נדד גרשון גרא ברחבי ארץ ישראל עד שנחת בקיבוץ משמר העמק. הוא התגייס לפלמ"ח לגדוד 2 בשנת 1947. במלחמת העצמאות שירת בחטיבת "הנגב" וליווה שיירות. היה קצין קישור עם משקיפי האו"ם בנגב.


מוש (משה חביב)
אהרון אמיר, א. ארד, א.זמורה, הוצאה לאור לוין אפשטיין וחברים, 1969
משה חביב נולד בטורקיה [ 1930 - 1967] ועלה עם משפחתו בילדותו לירושלים. היה מפעילי "מרד השמיניות" ערב מלחמת העצמאות. הצטרף לפלמ"ח עם הכשרת הצופים ו'. לחם בחטיבת "הנגב" - פלמ"ח [גדוד 7]. כקצין מילואים השתתף במלחמת 6 הימים ונהרג בעת הפריצה לרמת הגולן. הספר סוקר את קורות חייו ופעילותו המקצועית [עו"ד] והפוליטית [רפ"י] מפי ידידים.


מיכה פרי
כתב וערך: נתן שחם, הוצאה לאור עצמית, הפקה: תמי פורת - פרי
בשער הספר, כותה נתן שחם: ספר זה אינו מבקש להיפרד ממיכה, אלא לשוב ולהיפגש עמו. נתן שחם כינס את הדברים שכתבו רבים מידידיו וצרר אותם למילים וצילומים של צעיר עברי [פלמ"חאי] שחייו שלובים בהיסטוריה של ארץ ישראל בדרכה מיישוב עברי למדינה יהודית.


מכתבים מפוריה
מרינוב רחל, הוצאה לאור של המשפחה, 1999
הספר סוקר את חייו ופעילותו של עמנואל (מיא) מימון. חבר הכשרה בקבוצת משמר השרון. חבר בקיבוץ פוריה. במלחמת העצמאות, השתתף בקרבות הגליל ונפל בהתקפת הצבא הסורי על משטרת צפת. מרבית הספר מוקדש למכתבים של עמנואל בתקופות שונות בחייו, לרבות מהתקופה בה היה בהכשרה המגוייסת של הפלמ"ח.


מפקד במלחמת העצמאות
מאיר דרזנר, פרקי זכרון של איש פלמ"ח, הוצאה לאור עצמית [בעזרת חברים], תל אביב, 2006
הספר מעלה ומחיה פרשות מימי מלחמת העצמאות, לפני הקמת המדינה ופלישת צבאות ערב ואחרי- כן- מנקודת מבט של מפקד פלוגה וסמג"ד בגדוד "3" - חטיבת "יפתח" שלחם עם פיקודיו בגליל העליון ואח"כ בגזרת לטרון - רמלה - לוד. מאיר דרזנר [1926 - 2004] בוגר בית הספר הריאלי בחיפה, התגייס לפלמ"ח עם סיום חוק לימודיו. בעדותו הנוקבת והמחוייכת גם יחד, שופך, מאיר דרזנר אור נוסף על מבצעי פשיטה ופיצוץ גשרים, על כיבוש הערים טבריה, צפת ולוד. הוא נדרש גם לבעיות של משמעת, טוהר הנשק ולקיחת שלל.

 מתגעג, שלכם מנחם
מנחם רוסק, הוצאת קיבוץ נען, 2001 
מנחם רוסק היה מראשוני הפלמ"ח [1941]. הוא היה חבר קיבוץ נען. במלחמת העצמאות היה מפקד גדוד 5 בחטיבת "הראל" ולאחר מכן, סמח"ט החטיבה. הספר כולל מכתבים לבני המשפחה במשך השנים 1941 - 1949.

לאור היום ובמחשך
ירוחם כהן, הוצאת עמיקם, תשכ"ט - 1969
שנים רבות היסס ירוחם כהן אם להעלות על הכתב את זכרונותיו מאחר שהיה מעורב בפרשיות עלומות. שלוש שנים נמשכה כתיבתו של הספר. המחבר מספר את תולדות חייו מלימודו בגמנסיה הרצליה, דרך השירות במחלקות הסורית, המסתערבים והשליחויות בארצות אויב. לאחר מכן ממשיך המחבר לתאר את חלקו במלחמת העצמאות, שיחות שביתת הנשק ושירותו במשרד החוץ כדיפלומט.

לילות ירושלים
רחל 
מכבי - סטרנין, הוצאה לאור ספריית הפועלים, 1978
בעלה של המחברת, מכבי מוצרי, פלמ"חאי וותיק שלחם במלחמת העצמאות בחטיבת "הראל" נפל באחד הקרבות בדרך לירושלים. המחברת מקדישה את הספר "לכל החיילים, אוהבי החיים, ששנותיהם נקטעו - והם יוותרו לעולם צעירים ויפים, חרף חלוף השנים והדורות". הכתיבה של רחל מכבי היא לירית, את מחשבותיה והגיגיה על האדם "מה יקרה לאדם מעצם קיומו" "האם ההשלמה עם ההקרבה בכוחה להמתיק את החידלון". לבני יואש ולחבריו שלחמו מכותרים על ידי האויב ובלמו התקדמותו של כח עדיף במספרו ובחימושו משום שהוטל עליהם. לרעי - נוערי מכבי וחבריו שלחמו בחירוף נפש על הדרך לירושלים ונפלו למען הקמת מדינת ישראל

ללא עקבות
אמנון יונה, הוצאה לאור מערכות, 1965
בהקדמה לספרו, כותב אמנון יונה כי שני מאורעות עיצבו את חייו; השואה שפקדה את העם היהודי באירופה הכבושה והקמת מדינת ישראל. קורות חייו של המחבר נעות בין שני קטבים אלה. אמנון יונה עלה לארץ ישראל בשנת 1923, בשנת 1942 הצטרף לפלוגה ג' של הפלמ"ח, בשנת 1947 נשלח לאירופה במסגרת ההגנה באיטליה. אמנון היה אחראי למספר התנקשויות באוניות נשק ערביות שיצאו עם מטענן מאירופה לאחת ממדינות ערב שלחמה בישראל.

לתת ולקבל
מולה כהן , הוצאת הקיבוץ המאוחד, 2000
בספר זה מעיד מולה כהן על עצמו שהוא מביט אחורה בסיפוק, פעילותו המתמדת הניבה פירות והרגשתו הטובה נובעת מהתחושה שעשה משהו בחייו. מולה כהן, חבר קיבוץ אלונים, איש פלמ"ח, מח"ט חטיבת "יפתח" במלחמת העצמאות. פעיל בקיבוץ המאוחד. מקים המשמר האזרחי. בעיקר העשירו את חייו הפגישות עם אנשים רבים מחוגים שונים. לתת ולקבל אינו רק שמו של הספר, הוא גם המוטו של חייו של המחבר. חלק חשוב בספר היא ההיסטוריה של מלחמת העצמאות. הסיפור יוצר שילוב מרתק של הצד האישי והצד הכלכלי בסיפור תקומת ישראל.

מבעד לחומות הסוהר
דניאל [כץ] אמיר, עורך: יהודה אחי- מרים, הוצאה לאור משפחתית, 2000

דניאל כץ נתפס על ידי הבריטים ליד קיבוץ בית הערבה ונדון ל - 7 שנות מאסר. הוא זכה לשחרור מוקדם כאשר קיבל חנינה מהנציב העליון לארץ ישראל.

מהגיהנום 1941 - 1944 לארץ ישראל וחזרה 2001
חיים גרין, הוצאה לאור קונסול - אוקראינה, 2005
סיפורו האישי של חיים גרין, ניצול שואה על קורות חייו. החל במסע לאוקריאנה בשנת 2001. זכרונות מבסרביה, על הגירוש ומצעד המוות. גיסו קופאי גורוסטנציה, בדרך לארץ ישראל, הצטרפות לשורות הפלמ"ח. השירות בנוטרות ובהמשך בצה"ל. עבודתו במפעלי פלדה עכו. החזרה לשירות בצה"ל, קצין העיר אשקלון. הכאב והחרטה והמצפון המעיק.

מיומנו של נהג תש"ח
יונה גולני, ערך: מרדכי נאור, הוצאה לאור משרד הביטחון, 1979 
הספר מבוסס על סיפורו של המחבר , נהג משאית שגויס עם רכבו מקיבוצו בעמק הירדן. מספר המחבר, ..."היינו עוזבים את המשק השכם בבוקר, מגיעים אל מקום הריכוז ביד אליהו שבתל אביב....מיד אליהו נסענו בכביש חיזרה, העוקף את יפו, עד לשער מקווה ישראל. היינו חוצים את החצר של בית הספר ויוצאים אל הכביש הפנימי של שכונת מולדת ומשם בחולות לראשון לציון ולרחובות. מאחורי תחנת 'דרום יהודה' הישנה של רחובות  היו מתרכזות השיירות. לכאן היה מגיע הליווי, כאן היינו משלימים את ההכנות האחרונות, מצטיידים באוכל ובדלק ויוצאים דרך כביש מסמיה - לטרון - ירושלים". המחבר מתאר את השיירות לירושלים, לנבי דניאל, דרך בורמה ועוד.

נחום אריאלי 1927 - 1948
אורה ובני כהן, הוצאה לאור של המשפחה, 2002
קורות חייו של נחום מילדותו ועד לנפילתו בחודש ניסן תש"ח. דברי חברים, הספדים של בני המשפחה ותאור ההתקפה על בניין משטרת נבי יושע.

נעורים בלחימה
יצחק ארד, הוצאה לאור מערכות, 1977
יצחק ארד (רודניצקי), יליד ליטה [1926], היה בגיטו ורשה, הצטרף למחתרת הפרטיזנים ביערות הודוצישקי ובהמשך לקבוצות פרטיזנים אחרות. עלה לארץ ישראל על סיפונה של ספינת המעפילים "חנה סנש". הצטרף לשורות הפלמ"ח. לאחר מלחמת העצמאות היה קצין בצה"ל, היסטוריון ויושב ראש הנהלת "יד ושם" במשך שנים רבות. הספר כולל תצלומים.

 

נצר משורשיו - סיפור חיים
משה נצר, הוצאת משרד הבטחון, תשס"ב 2002
ספר זה הוא אוטוביוגרפיה מרתקת של משה נצר [משה "נוּן"], בן מובהק של דור המגשימים [דבורה ושרגא נוסוביצקי- נצר] שמסלול חייו שזור בסיפור המעשה של תקומת ישראל. את השכלתו החל בבית הספר היסודי בתל אביב ולאחר מכן בבית הספר החקלאי "כדורי". הוא היה בן כיתתו של יצחק רבין. חברות זו נמשכה בקיבוץ רמת יוחנן, בפלמ"ח ובצה"ל. משה נצר היה מפקד גדוד "2" של הפלמ"ח בנגב. לאחר קום המדינה המשיך את שירותו כמפקד פיקוד הנח"ל ובשנת 1954 פשט את מדיו והקדיש את זמנו לפעילות ציבורית עד שנקרא ע"י משה דיין, אז שר הבטחון לעמוד בראש אגף הנוער הנוער והנח"ל במשרד הבטחון.


סופות ולב - לזכרו של צבי קרן

ערך: גדעון אלעד, הוצאת קיבוץ חצרים, תשל"ח
רשימות, דברים מכתבים מפרקי חייו של צבי קרן (צביקי) שנפטר בטרם עת. בגיל 18 יצא צביקי מבית הוריו ובמסגרת הכשרת הצופים ג' התגייס לפלמ"ח בקיבוצים דגניה א' ואפיקים. צביקי לוקח חלק פעיל בפעילויות המבצעיות של התקופה; פיצוץ מסילות הברזל, התקפה על משטרת צפת ובליל "הגשרים". הוא נעצר בשבת השחורה בעתלית. בשנת 1946 הוא סיים את שירותו בפלמ"ח ויצא עם גרעין הצופים להתיישבות בנגב - קיבוץ חצרים. מן הימים הראשונים צביקי אחראי לבטחון כמא"ז. בסוף שנת 1948 הוא מצטרף לחטיבת הנגב ומשרת כסייר. בשנת 1950 הוא חוזר לקיבוץ.

סיפורו של דוידקה: מפיו ואליו דויד נמרי
אברהם יבין ושלמה דרך, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1974
לקט. ציוני דרך מחייו ופעילותו של דוידקה. הוא נולד בפולין [1908 - 1966] עלה לארץ ישראל, עבד בבניין, בנהריים [חברת החשמל], במוסד לעליה, היה חבר במטה הראשון של הפלמ"ח. נשלח לארה"ב לבצע את רכש הספינות לעליה ב'. חזר לקיבוץ אשדות יעקב, שהיה בין מייסדיו. ובתפקידו האחרון היה מנכ"ל משרד התחבורה.


סיפורו של מאיר דוידזון
מאיר דוידזון, הוצאה לאור יד טבנקין, 1990

מאירק'ה דוידזון נולד בפולין, עלה לישראל עם משפחתו בשנת 1922 שהתגוררה בתל אביב. בגיל 15 הצטרף לשומר הצעיר והחל לעבוד כדי לסייע לפרנסת המשפחה. הוא גויס להגנה ושימש בתפקידי פיקוד שונים עד שקיבל את הפיקוד על פלוגת השרון. מאיר דוידזון היה ממייסדי קיבוץ אילון והיה ממקימי הפלמ"ח  בעת המערכה בסוריה [מלחמת העולם ה - 2], נשלח להוביל גדוד אוסטרלי. בעקבות פציעתו של משה דיין נקרא להחליפו בפיקוד על פלוגה ב' [פלמ"ח]. לימים התגייס לצבא הבריטי והוצב בפלוגת ההובלה 462. הוא לקח חלק בעלייה ב'. עם פרוץ מלחמת העצמאות מונה למפקד גדוד 51 בחטיבת "גבעתי". בספרו מתאר המחבר את קורותיו. מאיר דוידזון היה גם אמן. הוא פיסל להנאתו. כיום יש גן פסלים המושך קהל רב.                         
לצפות בפסלים לחץ כאן


סיפור חיים כתרבות - שמעון דותן
מעיין דותן, הוצאה לאור מדרשת רופין המחלקה למדעי ההנתנהגות, 2005
קורות חיים של שמעון דותן. תקופת שירותו בפלמ"ח. הפלמ"ח פרי תקופה ומציאות בהיבט חברתי ותרבותי. המוסיקה, השירה והשירים. והנשים בפלמ"ח.

ספי אוהלי -  עליו ומשלו
יוסף חנני, הוצאה עצמית של המשפחה, 1974
הספר מספר את קורות חייו של ספי מילדותו בשנת 1939 ועד נפילתו בשנת 1948. הספר כולל מכתבים, דברי חברים והספד ותאור הקרב על נבי יושע.


עד דגל הדיו
אברהם (ברן) אדן, הוצאת מערכות, תל אביב, תשמ"ד, 1984
"אינני סופר אך יש לי מה לספר" כך פותח אברהם אדן את ההקדמה לספרו. אברהם אדן פורס בפני הקורא את סיפורו האישי כאיש פלמ"ח שנטל חלק במאבק על כינון מדינת ישראל, החל מאותו לילה חורפי בו חמק מבית הוריו אל ההכשרה המגוייסת, דרך המאבק המזויין בבריטים ועליית 11 היישובים על הקרקע בנגב במוצאי יום הכיפורים 1946, מלחמת העצמאות בשלביה השונים וסיומה באילת בעת שהמחבר הגיע ראשון עם פלוגתו [גדוד 7 בחטיבת הנגב] לאום- רשרש. אברהם אדן היה זה שטיפס על תורן מאולתר והניף את דגל ישראל [הדיו].


עד סלע - חמישה שהלכו לפטרה
רחל סבוראי, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד, 1966

בעשרים ושבעה באוגוסט, 1953, יצאו חמישה צעירים לטיול לפטרה, אל הסלע האדום בירדן. כל החמישה נרצחו על ידי הירדנים. לזכרם אספו חבריהם קטעי טקסט והוציאו לאור את הספר הזה.


עוזי נרקיס -  דפים שנותרו על השולחן
עורך: חיים ניראל, העמותה להנצחת זכרו ופועלו של עוזי נרקיס, הוצאת הספרים הציונית ע"י ההסתדרות הציונית, ירושלים, תשס"א
על שולחנו בחדר העבודה של עוזי נרקיס נותרו דפים בכתב ידו, פרק ראשון בספר שהחל לכתוב חודשים מועטים טרם פטירתו ב - 17 בדצמבר 1997: קורותיו בפרק האזרחי של חייו, קרירה ציונית בת עשרים ושמונה שנים שהחלה עם סיום דרכו בצבא הגנה לישראל. עוזי נרקיס היה איש ספרא וסייפא, סופר ולוחם, חייל של ירושלים, חייל בשרות העם היהודי, פלמ"חאי שינק רבים מערכיו בעת השירות בפלמ"ח. במהלך חייו השאיר עוזי נרקיס סימנים רבים על מפת ישראל ועל מפת הקהילות היהודיות בעולם.

עת לעט
חיים
שרון, הוצאה לאור עמותת אעלה בתמר
סיפור חיים של עו"ד חיים שרון מלידתו בתימן [1925], עלייתו לארץ ישראל, שירותו בארגון "ההגנה" והפלמ"ח. פעילותו במסגרת "החוליה" שהבריחה עולים מגבול סוריה ולבנון. השירות במחלקה הערבית של הפלמ"ח. שירותו במלחמת העצמאות. לימודי משפטים וחבר מועצת העיר חולון.

צועדת בצעד תימני -  זכרונות וסיפורים
אורה
טרי, הוצאה לאור עמותת אעלה בתמר, 2002

החיים בתימן, העלייה לארץ ישראל, החיים בירושלים ולאחר מכן בתל אביב. ההתנדבות לפלמ"ח ובמלחמת העצמאות, לחטיבת "יפתח". השיירות לנגב והחיים לאחר השחרור.


שמחוני אסף - אלוף הנצחון (זיכרון)
עורך: עמוס כרמל , תחקיר: צילה רוזנבליט, הוצאת ידיעות אחרונות, 2009
אסף שמחוני נולד למייסדי המושב נהלל, יהודית ומרדכי שמחוני. בשנת 1931 עברה המשפחה לקיבוץ תל יוסף. בטרם מלאו לו 19 צורף למחלקת פלמ"ח שסייעה לצבא הבריטי בפלישתו לסוריה במלחמת העולם ה - 2 ["עוד נזכור תחת גשם עופרת איך בסוריה צעד הפלמ"ח..."]. אסף עבר את כל שלבי הפיקוד בפלמ"ח. לקראת החלטת החלוקה נקרא לחזור לשירות מלא וקיבל את הפיקוד על פלוגה א'. במהלך מלחמת העצמאות לחם בחטיבת "יפתח" בכל החזיתות והתקדם עד למפקד גדוד מס' 1. לאחר המלחמה, פיקד על החטיבה [11]. נסע ללימודים באנגליה, נתבקש לחזור לקראת מבצע "קדש" בו שימש מ"מ מפקד חזית דרום.


ראשונים לקרב - מפי לוחמי פלמ"ח
גליה ירדני, רישומים: רפאל ברנס, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 1968
הספר עוסק באישים ובאירועים. משתתפים בעדויות יוסף טבנקין, אלעד פלד, עוזי נרקיס אורי יפה ועוד. המחברת מספרת על רוח ההתנדבות והגבורה, אהבת העם והמולדת של הנוער בארץ ישראל, תחושת האחווה והחברות כפי שבאו לידי ביטוי בפלמ"ח

רפול - סיפורו של חייל
רפאל איתן ודוב גולדשטיין, ספריית מעריב, תל אביב, 1985
תעודה אנושית וצבאית מרתקת בלשון שופעת הומור ודימויים מגולל פרשת חיים של בן מושב תל עדשים [1929 - 2004] שסלל את דרכו אל הצמרת הצבאית והיה הרמטכ"ל ה - 11 של צה"ל. לאחר שפשט את המדים נכנס לחיים הפוליטיים, היה חבר כנסת ושר במספר ממשלות. רפול נודע כאיש אמיץ שאין לו אח ורע, דבק במטרה ללא סייג ובעל שכל ישר.

ש"י זכרונות
עריכה: תמר חמאמי - שרוני, הוצאה לאור האגודה לטיפוח חברה ותרבות, תעוד ומחקר, נתניה, 1997
פרשת חייו של שאול ימיני שעלה לארץ ישראל מתימן כילד בשנת 1933. תיאור חיי הנעורים וההתבגרות. היציאה להכשרה המגוייסת במסגרת הפלמ"ח בעמק הירדן. הלחימה במלחמת העצמאות במבצע דני, הקרבות בנגב, מבצע יואב ועוד. העלייה להתיישבות בקיבוץ ארז

שילוב - על וטרינריה, קיבוץ ואקדמיה ומה שביניהם
אורי בר גיא, בית ההוצאה לאור של האוניברסיטה העברית בירושלים, 2001
קורות חייו של המחבר, החל בהכשרה המגוייסת בקיבוץ דגניה ב', דרך הקמת קיבוץ צרעה . לימודי רפואה וטרינרית ושליחות בדרום אמריקה.

שמואל טנקוס -  מהירקון עד חיל הים
צדוק אשל, הוצאה לאור משרד הביטחון, תל אביב, 2003

שמואל טנקוס נולד ביפו [1914 - 2012]. ספר זה מספר את קורות חייו של איש מופת, קצין ומנהיג, מחנך ומנווט. הוא הצטרף לשורות הפלמ"ח בשנת 1942 ואחר כך עבר לפלי"ם. התוכנית לקורסים הימיים שנועדו להתקיים בקיבוץ שדות - ים ערך שמואל טנקוס. הקורסים החלו בינואר 1943. לימים עלה בסולם הדרגות והיה למפקד חיל הים.

שמעון אבידן (גבעתי) -  האיש שהיה לחטיבה
שאול דגן, אליהו יקיר, הוצאה לאור יד- יערי גבעת חביבה, 1995 

קורות חייו של שמעון אבידן [קוך]. שירותו כסרג'נט במשטרת היישובים העבריים. לוחם בפלוגת הלילה המיוחדת של אורד וינגייט. שותף בהקמתן של פלוגות השדה. מראשוני הפלמ"ח. מפקד המחלקה "הגרמנית" והגדוד הראשון של הפלמ"ח. הקים את חטיבת "גבעתי" במלחמת העצמאות ופיקד עליה. חבר קיבוץ עין השופט.

שנותי בפוריה
תזכרי של מי את
חוה אזר, הוצאה לאור
עצמית
ספר זכרונות של המחברת שגוייסה לפלמ"ח על ידי יצחק שדה בשנת 1942. הצטרפה לפלוגה ב'. הספר פורס פרשת חיים מילדותה בהונגריה, עלייתה לארץ ישראל. מגוריה במשק הפועלות . הצטרפוטה לקיבוץ ניצנים וחלקה בהגנת הקיבוץ במלחמת העצמאות כמפקדת עמדה.


תחנות בדרך ארוכה
זאב עופר, הוצאה פרטית, 2008
זאב עופר הגיע לקיבוץ גבעת חיים במסגרת עליית הנוער. חברת הנוער אליה השתייך, התנדבה לפלמ"ח והייתה הכשרת "חולתה"  . במלחמת העצמאות היה מפקד מחלקה בגדוד 1 של חטיבת "יפתח". המחבר מעלה בספר זיכרונות אישיים מאירועי התקופה. במלחמת יום הכיפורים שימש בתפקיד מפקד החטיבה הירושלמית.
תכלת ואבק, דור תש"ח - דיוקן עצמי

תכלת ואבק, דור תש"ח - דיוקן עצמי
דן הורוביץ, הוצאת כתר, ירושלים, 1993 
דן הורוביץ פרופסור לסוציולוגיה ולמדעי המדינה, באוניברסיטה העברית מרתק את הקורא מזכרונותיו של המחבר שאינו פוסח על ניתוח בני דורו.

                               

   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים