x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים

                                                                  הפלמ"ח בראשיתו        

אולי הוא עוד יבוא - ליל הגשרים באכזיב 16 ביוני, 1946
דב גביש, הוצאה לאור כרמל, ירושלים 2013 

ב - 16 ביוני 1946, כשעה לפני חצות הלילה, החריד פיצוץ עז את שלוות כפר א- זיב ואת המחנות הבריטיים הסמוכים לו בגליל המערבי. זמן מה לאחר מכן נשמעו רעמים דומים בעוד עשרה אתרים בגבולות ארץ ישראל עם שכנותיה. כך התחיל מבצע "ליל הגשרים" הגדול במבצעים היבשתיים במאבק בממשלת המנדט הבריטי. המבצע סימן את שיאו של המאמץ המדהים בהיקפו וברמת התכנון והביצוע של הפלמ"ח. הכוח התוקף שב לבסיסיו בלא ארבעה עשר מלוחמיו, שלושה עשר מהם נחשבו מאז לנעדרים. דר' דב גביש שאחיו הבכור נפל במבצע זה, התמסר לפענוח הפרשה כאח וכשליח מטעם עצמו וכהיסטוריון. לאחר עשרות שנים הביאו ממצאי המחקר להכרה בנעדרים כחללים ושרידיהם נטמנו בקבורה צבאית.

אחת הפלוגות - סיפורה של פלוגה ה' - פלמ"ח
אברהם נגב, כנס פלוגה ה'

הפלוגה הוקמה בקיץ 1941 וכללה חברי קיבוצים ומושבים מדרום הארץ וקבוצה של חניכי תנועות נוער. החברים הדתיים רוכזו במחלקה אחת. אנשי הפלוגה גויסו מחדש באביב 1942 לאימונים בבן שמן ובמשמר העמק. כשאר הפלוגות נערכה נוכח סכנת פלישה גרמנית לא"י.בשלהי קיץ 1942 שולבו אנשי הפלוגה בקיבוצים גבעת השלושה, גבעת ברנר, באר טוביה, כפר מנחם, נגבה ומשק הפועלות עיינות. 


איך בסוריה צעד הפלמ"ח
ירוחם כהן, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד, 1972
שבעה מתוך שמונה הפרקים של ספר זה, מתארים את עלילותיהם של אנשי הפלמ"ח בסוריה ובלבנון, בשנות מלחמת העולם ה - 2; פעילות מחתרתית בסביבה ערבית עוינת, מבצעם של כ"ג יורדי הסירה, הפעילות בשדה התעופה של חלב, פרשיות מעצר בכלא הסורי. הפרק האחרון מוקדש לתיאור אימוני הקומנדו הימי.

אנשי הסוד והסתר
רפי סיטון, יצחק שושן, הואת עידנים / ידיעות אחרונות, 1990
מעלילות יחידת המסתערבים של הפלמ"ח . המחלקה הערבית [המסתערבים] של הפלמ"ח המשיכה להתקיים עם הקמת צה"ל. אנשיה עסקו בפעולות ריגול וחבלה בקרב ערביי ארץ ישראל ובמדינות השכנות. היחידה פעלה משנת 1943 - 1950. בחודש יוני נפרשה בסוריה רשת של מסתערבים [המחלקה הסורית] תחת פיקודו של יגאל אלון.

באש בצורה - משה עדקי
שולמית הר אבן, הוצאה לאור עם עובד,
1975
חייו של עדקי , ילדות ונעורים. עדקי גויס לארגון "ההגנה", אחר כך שירת במשטרת היישובים העבריים [נוטרות], נשלח לתימן ולאחר מכן הצטרף לשורות הפלמ"ח. עשה שנים אחדות בבירות שונות של ארצות ערב לצורך איסוף מידע. בעת שירותו בפלמ"ח, היה במחנה הקודחים בקליה, ליד ים המלח. לימים גויס למחלקה הערבית בפלמ"ח ונטל חלק בפעולות רבות בעיקר מעבר לגבול הסורי.

בזכות אותם ימים
יהודה בן חורין, הוצאה לאור ספריית
הפועלים.

פרקי זכרונות כתובים בידי המחבר, חבר קיבוץ, פעיל מרכזי בתנועה החלוצית. איש ביטחון ומפקד ב"מחלקה הערבית" של הפלמ"ח. היה פעיל מרכזי גם בהטסת הנשק מצ'כיה במלחמת העצמאות.

היחידות היבשתיות והמיוחדות של הפלמ"ח
יעקב מרקוביצקי, הוצאה לאור משרד הביטחון,

המחבר סוקר את היווצרותן והפעלתן של המחלקות היבשתיות והמיוחדות בפלמ"ח; המחלקה הגרמנית, המחלקה הבלקנית והמחלקה הערבית. פיתוח התפיסה של פעולה מעבר לקווי האויב בשנים 1936 - 1941, לרבות השלב המכין למפעל "צנחני היישוב"

הסיירים
יצחק ערן, הוצאת מערכות, 1994 

יצחק ערן מתאר בספרו את מעלליהם המופלאים של לוחמים אשר פעלו כיחידים ובחוליות קטנות בימים שלפני הקמת המדינה. יצחק ערן התגייס להגנה בגיל 16 ומאז שירת בשורות כוח המגן העברי; כנוטר, כאיש פו"ש ובפלוגות הלילה של וינגייט. במלחמת העצמאות שימש בתפקיד קצין מודיעין בחטיבתו של יצחק שדה [חטיבה 8]. בספרו מספר יצחק ערן על אחד ממסעות הפלמ"ח כאשר פלוגה טעתה בניווט והגיעה למפל מים שלכאורה אין שום דרך לעלות אותו. הפלמ"חאים העייפים לא ויתרו וחצבו דרך למעלה. אחת הגרסאות לשם המקום [בפי הבדווים], נקב אל יהוד.


והלכתם בארץ - סיפורה של מחלקת סיירים בפלמ"ח
בנימין חכלילי, הוצאה לאור קיבוץ נען וחברי מחלקת הסיירים, 1987

המחלקה התקיימה משנת 1943 ועד תום מלחמת העצמאות. הספר כולל רשימות יומן, ראיונות, לקט מאמרים, סיפורי הווי ותצלומים. המסלול עובר מקיבוץ משמר העמק, דרך באר טוביה, וקיבוץ גבעת ברנר.

זכרונות משרותי בפלמ"ח 1945 - 1947
מוניה עצמון, הוצאה לאור עצמית 
המחבר איש פלוגה ז' ולוחם בגדוד 4 - חטיבת "הראל" במלחמת העצמאות.

זכרונות - [של הכשרה מגוייסת בפלמ"ח]  גרעין ד' מכבי הצעיר
מרדכי (מוטי) מוקסיי, הוצאה לאור עצמית, 1996
סיפורו של גרעין ד' של מכבי הצעיר שיצא להכשרה בקיבוץ גבעת חיים בשנים 1946 - 1947. במלחמת העצמאות שירתו חברי ההכשרה בגדוד 2 בחטיבת "הנגב" וחברי הכשרה זו היו בין מקימי קיבוץ הסוללים בגליל התחתון

יעקובה
מראיינת: 
איזה דפני, הוצאה לאור בית יגאל אלון,
יעקובה נולד בירושלים בשמו יעקב כהן, למשפחה ברוכת ילדים ממוצא פרסי. בשנת 1942 בהיותו בן 17 הצטרף לשורות הפלמ"ח וצורף למחלקה הערבית. בשנת 1943 התקבל כחבר בקיבוץ "אלונים". יעקובה השתתף בפיצוץ גשר דמיה [ליל הגשרים] וכמו כן בפעולה שזכתה לפרסום רב כאשר הוחלט לסרס ערבי תושב בית שאן על שאנס חברת קיבוץ מהסביבה. הוא השתלב עם הסבלים החורניים בנמל חיפה ושאב מידע על התנכלויות מתוכננות על הציבור היהודי. לפני שהצבא הסורי פלש לארץ ישראל במלחמת העצמאות, נשלח יעקובה על ידי יגאל אלון לקוניטרה ודמשק לאסוף מידע מקדים על תוכניות הסורים.

כנס פלוגה ד' - פלמ"ח
אביגדור קצנלבוגן ויצחק יפה, הוצאה עצמית, 2009
הפלוגה גויסה בקיץ 1941 מקרב חברי ארגון "ההגנה" בתל אביב וסביבותיה, אליהם צורף גרעין מבית הספר החקלאי מקווה- ישראל. באביב 1942 גוייסו חברי הפלוגה בשנית. אומנו בבן שמן ובמשמר העמק ולאחר מכן הוצבו בקיבוצי עמק יזרעאל המזרחי.בשלהי קיץ 1942 עברו למחנות הקבע ביישובי עמק חפר והשרון.עם צירוף ההכשרות המגוייסות הועברה הפלוגה לקיבוצים עין- חרוד, בית השיטה, בית- אלפא, חפצי- בה ומעוז חיים. כמו כן צורפה לפלוגה הכשרת כנרת.

ליל הגשרים - סדרת לוחמים
אוריאל אופק, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד, 1981

המחבר נולד בארץ ישראל [1926 - 1987]. הוא היה סופר ילדים, משורר, מתרגם ופזמונאי. היה חבר בפלמ"ח והשתתף בקרבות ליל הגשרים, הקרב על הקסטל, השיירות לירושלם ולגוש עציון ושיירת נבי דניאל. אוריאל אופק נפל בשבי הירדני כשהיה בקיבוץ משואות יצחק וישב בשבי בשנת 1949. חוויותיו מליל הגשרים כתב בספר זה.

מחלקת הטיס של הפלמ"ח
עודד מרום , הוצאה לאור עמותת חיל האוויר, 2005 
קורות מחלקת הטיס של הפלמ"ח שזורים בתוך הסיפור של הפלמ"ח וארגון "ההגנה", ערב קום המדינה היה היישוב היהודי בארץ ישראל במצב קשה; אזור ירושלים, הנגב והגליל נותקו ממרכז הארץ, מטוסים אחדים שמרו על הקשר עם ישובים נצורים, העבירו מזון ותחמושת, פינו פצועים ותקפו ריכוזי פורעים במקלעים והטלת פצצות, כושר האלתור והמיומנות שהפגינו טייסי מחלקת הטיס של הפלמ"ח היו יסוד לתרבות הטיסה והלחימה.

מסיפורי הפינג'אן
אמיתי עציוני, הוצאה לאור פרטית
סיפורים מהווי הפלמ"ח בשנים 1944 - 1949


מפלוגה
ח' לגדוד 6 של הפלמ"ח
 
סיפורו של המחבר על פלוגה ח', והשתלבותה בגדוד 6 בחטיבת "הראל".הפעילות במלחמת העצמאות בדרך לירושלים, מחלקת הל"ה,שיירת נבי דניאל, הקסטל ומבצע נחשון.

מפליג בזכרונות
גבר פבי, הוצאה לאור פרטית, 2001
פרקי זכרונות של המחבר שנולד באוסטריה [1920 - 1974] ועלה לארץ ישראל בשנת 1938. התגייס למשטרת היישובים העבריים [נוטרות] ולארגון "ההגנה". הצטרף לשורות הפלמ"ח; בשנת 1941 לפלוגה ג' ועבר קורס יורדי ים. לאחר מכן הצטרף לפלי"ם ועבר קורס חובלים. היה פעיל בהעפלה וליווה ספינות מעפילים. שהה במחנות העצורים בקפריסין. שירת גם בתקופת מלחמת העצמאות בצפון אפריקה.

מחלקת הטייס בפלמ"ח

ערך: אלי שילר,
הספר שלפנינו, נועד במקורו לשמש כאוסף סיפורים נלווה לאלבום התמונות הגדול של טייסי מחלקת הטיס השמור ב'אוצר התמונות' בבית הפלמ"ח. משנכתבו הסיפורים בעקבות ראיונות עם אנשי מחלקת הטיס, הסתבר שלפנינו חומר מקורי בעל ערך תיעודי ראשון במעלה, הועלה הרעיון לפרסמו.אין זה ספר היסטוריה, אלא אוצר בלום של סיפורים אותנטיים, שנשתמרו בפי טייסי הפלמ"ח.

נתיב הנשר בשמיים - טייסי הפלמ"ח מספרים
פנינה ירוחמי, עריכה: אלי שילר, הוצאה לאור אריאל, 2012
הספר מוקדש לאוסף סיפורים של טייסים ממחלקת הטיס של הפלמ"ח. רוב הסיפורים מבוססים על ראיונות שנערכו עם הטייסים ובני משפחותיהם וידידים. אין זה ספר היסטוריה, אלא אוצר בלום של סיפורים אותנטיים שנשתמרו בפי טייסי הפלמ"ח



סיפורה של המחלקה הערבית של הפלמ"ח- המסתערבים הראשונים
גמליאל כהן, ההוצאה של משרד הבטחון, 2002

אף שפעלה תקופה קצרה יחסית, המחלקה הערבית של הפלמ"ח "השחר", המוכרת גם כיחידת המסתערבים, השיגה הישגים רבים בתחום המודיעיני, האיסופי והמבצעי. בפעילותה קבעה היחידה דפוסי פעולה מקצועיים יוצאי דופן.שתילת אנשים בזהות ערבית בארץ יעד לתקופת זמן ארוכה היה כלי מודיעיני רב חשיבות.גמליאל כהן, פלמ"חאי במחלקה הערבית הוא המחבר של הספר, היה בין אלה ששהו תקופות ארוכות בארצות אויב.

פוזה וחבריו - סיפורה של מחלקת סיירים
שמואל אבן אור - אורנשטיין, הוצאה לאור אבן אור, 1998
סיפורה של מחלקת הסיירים המרכזית של הפלמ"ח ושל מפקדה. פוזה נולד [1927] בתל אביב, סיים את לימודיובביה"ס אחד העם, הצטרף לתנועת המחנות העולים ובגיל 15 יצא להכשרה בקיבוץ מעוז- חיים. בעבודתו כרועה צאן, הכיר את הבדווים ולמד את תרבותם. בגיל 17 התגייס לפלמ"ח, שם קיבל את הכינוי "פוזה". הוא עבר עם חבריו להכשרה בבית- הערבה בתקופת "המרי העברי" והשתתף ברבות מהפעולות המבצעיות. בשנים 1945 - 1947 פיקד פוזה על מחלקת הסיירים. באוקטובר 1947 התמנה פוזה למפקד פלוגה בגדוד 4 בפיקודו של יוסף טבנקין.

פלוגה עלי בהר ! 
עופר רגב, הוצאה לאור עצמית, תל אביב, 2007
ספר זה רואה ביוזמת וותיקי פלוגה ח' של הפלמ"ח. הוא ארוג מזכרונות שנכתבו וסופרו ממרחק של למעלה מששים שנה. הספר מוקדש לזכרם של החברים שלא זכו ליטול חלק ביצירתו. חברים שצעדו עמנו במסעות בהרי יהודה וברחבי השומרון, שקדחו בחום ים המלח, שנצרבו באש הקרבות ומסרו נפשם למען חרות ישראל וירושלים. הספר סוקר את קורותיה ומפקדיה של הפלוגה מיום הקמתה.

פלוגה ד'
תל אביב, 2000
סיפורה של הפלוגה התל אביבית. הספר כולל צילומים מאותם
ימים.

פלמ"ח - לפקודה תמיד אנחנו 
יואב רגב, הוצאת ספרים אחיאסף , כפר סבא, 2011
ספר זה מתאר את קווי ייחודו של הפלמ"ח - יצירה ארצישראלית מקורית - את מאפייניו העיקריים ואת שלבי התפתחותו, ומנסה לעמוד על חשיבותם ועל מיקומם של אנשי הפלמ"ח בכוח המגן העברי. יואב רגב הוא איש ידיעת הארץ וחוקר תולדות ארץ ישראל.

רגבים - זכרונות 1943 - 1949
ליקטה וערכה: ציפורה (ציפי) דגן, הוצאה לאור עצמית, 2005
                                                    זכרונות של הכשרת רגבים בקיבוצים אשדות יעקב וכנרת. השרות בפלוגה א' בקיבוץ יגור [1945 - 1946] ובפלוגה ד' בקיבוץ חפצי - בה [1946 - 1947] . העבודה בתעשייה הצבאית ובגבעת הקיבוצים ברחובות [מכון "איילון"].                                   



   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים