x
בניית אתרים בחינם

 אסופת תרבות 

הפלמ"ח כבית היוצר

   דף הבית    יצחק שדה    יגאל אלון    הפלמ"ח בראשיתו    הפלי"ם, ההעפלה וחיל הים    ספרי היסטוריה
   הגח"ל והמח"ל בפלמ"ח    נתן אלתרמן, חיים גורי וחיים חפר    נתן שחם ומשה שמיר    מחקרים ומאמרים מדעיים    מלחמת העצמאות    כ"ד יורדי הסירה וצנחני היישוב
   ביוגרפיה ואוטוביוגרפיה    ספרי זיכרון    פרוזה - סיפורת    שירה, פזמונים ומקאמות    סרטים ומחזות    אמנות פלסטית
   מוסיקה    מכאן ומשם    הפלמ"ח בספרות הילדים    בולי דואר ומטבעות    בתי מורשת הפלמ"ח    גלריית צילומים
   דף יצירת קשר    אינדקס יוצרים

                                                                                                                                                                                                                             מלחמת העצמאות



 בארות יצחק במלחמת העצמאות 
נחום ברוכי
סיפורו של הקיבוץ הדתי בארות יצחק, הוא סיפור של מסירות נפש לבניין הארץ ולהגנתה במשך שנים רבות. ראשיתה של הקבוצה בהתארגנות קומץ חלוצים דתיים בשנת 1935. הם עלו להתיישבות בשערי עזה בשנת 1943, לחמו בגבורה ונחלו נצחון במלחמת העצמאות ושעלה להם בדמים מרובים. המחבר הוא חוקר מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת בר אילן וחבר בקיבוץ בארות יצחק עשרות שנים. הספר סוקר את הרקע ההסטורי והרעיוני של תנועת הקיבוץ הדתי והקבוצה שהקימה את בארות יצחק. את העלייה על הקרקע בנגב, מלחמת העצמאות הקרב על היישוב וההחלטה לעזוב את המקום והקמת הישוב על אדמות וילהלמה.

בדרך המדבר והאש
משה גבעתי, הוצאת מערכות/ משרד הבטחון, תל אביב, 1994, תשנ"ד
גדוד שריון 9 הוא אחד מהגדודים הסדירים היחידים, שהתקיימו ברציפות מאז מלחמת העצמאות. מייחדת אותו העובדה, שהוא היחיד מעשרת גדודי חטיבות הפלמ"ח שנשאר בצה"ל. בדרך המדבר והאש הוא סיפורם המרתק של מפקדי הגדוד ולוחמיו, שפעלו מאז הקמת המדינה בחוד החנית של צה"ל במשימות של הבטחת ריבונותה ושמירה על חירותה. דרכו של הגדוד רצופה קרבות, למעלה ממאה ושבעים לוחמים נפלו בשורות הגדוד במשימות הביטחון השוטף - במלחמה ובאימונים. אל"מ (מיל') משה גבעתי, יליד 1948, הוא בוגר המכללה לפיקוד ומטה של צה"ל, בוגר החוג להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, שירת בגולני בכל מסלול התפקידים עד למפקד גדוד.

בנתיבי הנגב הנצור - סיפורו של הגדוד השני בפלמ"ח 
יצחק אחיטוב, הוצאה לאור קיבוץ רמת יוחנן, 
דברי לוחמים, זכרונות וארועים שארעו בתקופת הקרבות. סיפור לוחמי גדוד 2 היה פרק נכבד וחשוב בהגנת הנגב.

בעיני המתבונן
דויד ("מגדל) טפרסון, הוצאה לאור עצמית, כפר שמריהו,
2008
סיפורה של יחידת הג'יפים של גדוד 9, חטיבת הנגב - פלמ"ח במלחמת העצמאות


גדוד 6 מֶסַפֶּר
מתי מגד, רישומים: יורם קניוק,, הוצאה לאור על ידי  שירות התרבות של צה"ל, ספרית כיס לחייל, 1948

סיפורו של גדוד 6 [חטיבת "הראל" - פלמ"ח] מאז הקמתו במלחמת העצמאות, דרך הלחימה בדרך לירושלים.

דרך האש, הגדוד החמישי במלחמת העצמאות
יואב הרפז, הוצאת מערכת קיבוץ דליה, 2001

גדוד 5 של חטיבת "הראל" - פלמ"ח שכינויו גדוד "שער הגיא" לחם במלחמת העצמאות בדרך לירושלים הנצורה, על הגנת העיר ובהמשך המלחמה בנגב ובחצי האי סיני. היה זה גדוד שבע קרבות שפעל החל מיום החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 ועד אפריל 1949. זה אחד הגדודים שהיה "פחות בכותרות ויותר בקרבות". הספר מתאר את קורותיו של הגדוד, מגולל את פרשיות הלחימה ומעלה את תרומתו לחריצת גורלה של ירושלים כבירת ישראל. יואב הרפז שירת  שנתיים בפלוגה הימית של הפלמ"ח ועם פרוץ מלחמת העצמאות הצטרף לגדוד 5 ולחם בשורותיו כמפקד פלוגה.

דרך בורמה- המערכה על הדרך לירושלים
אריה יצחקי, הוצאה לאור תמוז, תל אביב, 1993

המחבר מתאר בפירוט רב את המבצעים לפריצת הדרך לירושלים בשלהי חודש מאי וראשית חודש יוני 1948. פריצת דרך "בורמה" והסיפור על מבצע "קו השילוח", קו המים החלופי לירושלים. 

הגדוד הראשון- גדוד "העמק" ממטולה עד הנגב
זאב עופר, תהילה עופר, בהוצאת קבוצת חברי הגדוד הראשון, 2008

הגדוד הראשון - גדוד 'העמק' ממטולה עד הנגב, חופף את סיפור הפלמ"ח כולו. הגדוד צמח מפלוגות, א' - ד' - ו' של ראשיתו של הפלמ"ח. לוחמי הגדוד השתתפו בשחרור המעפילים ממחנה המעצר בעתלית, בפיצוץ מיתקני הרדאר, בליל "הגשרים", בליל "הרכבות". הגדוד לחם במלחמת העצמאות בחטיבת "יפתח". זהו גם סיפורן של ההכשרות המגוייסות, קליטת הגח"ל. המחברים חקרו ואספו את החומרים. גם הידע האישי כחברי הגדוד הראשון שבשורותיו נפגשו ומאז הם יחד.


הגדוד השלישי - סיפורו של 'גדוד הגליל' בחטיבת הפלמ"ח יפתח במלחמת העצמאות
ד"ר איתמר ראדאי / ד"ר אלעד פלד, ד"ר פנחס עופר, הוצאת ספריית יהודה דקל, 2014

גדוד הגליל אשר לחם בחזית הצפון, המרכז והנגב החל בימים של טרם מדינה, הקרבות על נבי יושע, המערכה על צפת רמלה ולוד וחזית הדרום. הגדוד שרוב לוחמיו היו חברי ההכשרות המגוייסות.

הגדות תש"ח
יואב רגב, הוצאה לאור אחיאסף, 2013
המחבר, איש ידיעת הארץ וחוקר תולדות ארץ ישראל. בן של פלמ"חאי. המחבר בחר תשע 'הגדות' על קרבות מלחמת העצמאות, חקר ועיבד אותם לכדי ספר מרתק על מספר קרבות במלחמת תש"ח.

ההגנה בירושלים- כרך ב'
רחל ינאית בן צבי,

הלחימה וההגנה על ירושלים מהחלטת האו"ם [כ"ט בנובמבר 1947] על חלוקתה של ארץ ישראל , עד לסיום מלחמת העצמאות.


המפנה במלחמת העצמאות - מתקפת גדוד פלמ"ח "הפורצים" במבצעי הראל ונחשון
יוסף טבנקין, הוצאה לאור יד טבנקין, אפעל, 1988
 
עדויות ותעודות


הנתיב החדש ("דרך בורמה")
מנחם תלמי, רישומים: נחום גוטמן, הוצאה לאור של שירות התרבות של צה"ל, 

הסיפור על פתיחתו של נתיב נסיעה חדש בין השפלה לירושלים שאיפשר אספקה לעיר הנצורה מחוץ לטווח הראייה של הערבים.

הקסטל, מבצר מאבק ודרך
ליקט: מישאל מזרחי, ערך: עמנואל צבר שיץ, הוצאה לאור אגודת גבעת הקסטל, 

סיפורי גבורת המלחמה על הקסטל בדרך אל העיר. אסופת זכרונות, סיפורי גבורה וסיפורי הלוחמים והמפקדים.

הראל, חטיבת פלמ"ח - במערכה על ירושלים
צביקה דרור, ערך: נתן שחם, הוצאה לאור הקיבוץ המאוחד, 2005

הספר סוקר את קורות החטיבה ואת הקרבות והמבצעים בהם לקחה חלק; מבצע "נחשון", הקרב על הקסטל, מבצע "הראל", מבצע "יבוסי". מעל פסגת הר הצופים. כיבוש הר ציון והניסיון לחבור לרובע היהודי. הקרבות ברמת רחל ובלטרון.

זה חוזר אלי, לוחמות פלמ"ח מספרות
צביה כצנלסון - בן צבי, הקיבוץ המאוחד, 1989
לוחמות פלמ"ח; זיוה גולן, שושנה בקר והלה קליינברגר מספרות על חוויותיהם מתקופת מלחמת העצמאות.

חזית דרום בין סיני לחברון
אברהם ורד, הוצאת יאיר ע"ש אברהם שטרן, תל אביב, תשנ"ו
ספר זה הוא גולת הכותרת של עבודת מחקר מקיפה על חלקם הלא מבוטל של לוחמי חרות ישראל במלחמת העצמאות. אנשי הלח"י שרתו במלחמת העצמאות בחטיבה 8 בפיקודו של יצחק שדה והשתתפו ברבים מהמבצעים לצד חטיבת "הנגב - פלמ"ח.

חטיבת הנגב במלחמת העצמאות
ארדון כהן, מיקי כהן, עמוס מנדלסון, הוצאה לאור ראשונה -
עצמית שנייה, המרכז לחקר כוח המגן ע"ש גלילי, 2012
שלושה המחברים לחמו בחטיבת "הנגב" במלחמת העצמאות. חיים גורי , שהיה מפקד באחד מגדודי המטיבה, כותב בפתח דבר: "ימים רבים, רבים מדי, חלפו עד אשר ראה אור הספר הזה המספר את עלילותיה של חטיבת "הנגב - פלמ"ח". האוטוביוגרפיה שלנו הייתה זה כבר להיסטוריה לספרים עמוסי מסמכים וזיכרונות אישיים, מסעות המלחמה במרחבי הנגב היו לאותיות...ספר זה מספר את האמת, גם את המכות והתבוסות שידענו, עד בוא מבצעי "יואב" ו"חורב" שבהם הכריעו לוחמי החטיבה, בעזרת חטיבות 8, "גבעתי" ו"יפתח" את צבא מצרים וחדרו במרדף אחריו אל תוככי סיני"

חטיבת הנגב במערכה
מערכת מערכות, מסדרת החטיבות והחילות במלחמת העצמאות, 1950
סדרת ספרי החטיבות והחילות פותחת בספר אשר הרקע הגיאוגרפי בשבילו משמש השטח המדברי למחצה, לא הייתה עוד חזית, מאלו בהן לחמו כוחות ישראל במלחמת העצמאות, אשר יהיו לה מרחב כזה, מימדים וגיוון כאלה של תנאים וחזיונות טופוגרפיים. גבולות כה רבים ומורכבים מבחינת בעיות השכנות ואינטרסים בין לאומיים. אכן לא להתפארות פנינו כי אם להכרת עובדות ולימודן. במידה שספר החטיבה, אשר פעלה לחמה סבלה וחיתה בנגב, יספר ויעלה ולו חלקית את הראוי לימוד והטעון לימוד - הרי שכיון אל תכליתו.

חטיבת הנגב 1947 - 1949, בעקבות לוחמים
מאיר פעיל, הוצאה לאור מרכז ההסברה ועמותת דור הפלמ"ח, 1987
 

לקט עדויות , זכרונות וסיפורים של לוחמי חטיבת "הנגב" במלחמת העצמאות

חיוור היה הלילה , גירסתו של סיקו
יוסף ארגמן, הוצאת ידיעות אחרונות, 2002

ב - 18 ביולי 1948, פיקד סיקו [פנחס זוסמן] על פלוגה מהגדוד הראשון ["יפתח"] בעת ההתקפה על חירבת קוריקור. לאחר קרב אכזרי נפלו בקרב 45 מלוחמיה. ספר זה מנסה לפענח את מרכיבי אישיותו של סיקו [לימים פרופ' זוסמן] שלא העפיל לפסגות אפשריות, במידה רבה בגלל אותה תחושת אחריות שנשא על כתפיו. יוסף ארגמן, היסטוריון ועיתונאי היה גם עורך עיתון במחנה.

טייסת הנגב במלחמת השחרור, 15 במאי
אנדה (פינקרפלד) עמיר, הוצאה לאור ראובן מס, ירושלים, 1950

אשר נפלו בהרי חברון בחושם לעזרת גוש עציון ביום 15 בשבט, התש"ח.


לטרון- המערכה על הדרך לירושלים
אריה יצחקי, הוצאה לאור כנה [2 כרכים], ירושלים, תשמ"ב

בשני הכרכים מפורטים המבצעים על הדרך לירושלים; החל ממבצע "נחשון" דרך המבצעים "הראל", "מכבי",  שער הגיא, שיירת דיר איוב, הקרבות על לטרון, מבצע "בן נון". כמו כן מתאר המחבר את המערכה המשפטית נגד הצנזורה שארכה 10 שנים.

מאתיים עשרים ושניים [222] הימים של כפר דרום
אריה יצחקי, הוצאה לאור א"י - הוצאה לאור אילניה, 2009
הגבורה העילאית היא "גבורה מתמשכת" לא מעשה גבורה של רגע בו אדם שם נפשו בכפו לזמן קצר, אלא מעשה גבורה הנמשך לאורך זמן ונמדד בשבועות ואפילו בחודשים. שיא הגבורה, לדעת המחבר, היא עמידתם מול האויב של כמה עשרות בחורות ובחורים בכפר דרום בתש"ח. מתוך זה 3 חודשים רצופים של הגנה על היישוב, מול הפגזות ומטחי יריות ביום ובלילה.

אוריאל אופק
בקרב בגוש עציון, נפל אוריאל אופק בשבי הלגיון הערבי והוחזק בשבי עד שנת 1949. את יומנו כתב תחילה על קופסאות סיגריות ואחר כך על נייר שוקולד וקופסאות שימורים, עד שהגיעו המחברות שנשלחו אליו והיומן קיבל את צורתו הסופית. אוריאל אופק נולד בתל אביב [1926 - 1987] וגדל בשכונת בורכוב- גבעתיים. למד בבית החינוך בשכונה ואחר כך בגימנסיה הרצליה. באוניברסיטה העברית למד ספרות ולשון. אוריאל אופק התגייס לפלמ"ח, שירת בבית הערבה וברמת הכובש, עבר קורס חובשים. בשנים 1944 - 1949 שירת כחובש קרבי גדודי בגדוד 6 בחטיבת "הראל". הוא השתתף בליל הגשרים, בכיבוש הקסטל בשיירת נבי דניאל ובהגנת גוש עציון, שם נפל בשבי


מסילות בגדוד הראשון , חטיבת "יפתח"
תל אביב, 2000


מצור בתוך מצור - הרובע היהודי בירושלים העתיקה
משה ארנוולד, 2009
 

 פרשת המערכה על הרובע היהודי, בעיר העתיקה של ירושלים בתש"ח, שהסתיימה בכניעת הרובע לכוחות הלגיון הערבי ובהליכתם בשבי של מגיניו וחלק מתושביו. הספר הוא מחקר המקיף על פרשת המערכה ברובע היהודי. המחבר הוא בוגר החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ומוסמך המכון ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית. הספר מבוסס על עבודת דוקטורט.

משמר העמק לא תיפול ! - נקודת מפנה בתש"ח
עמירם אזוב, הוצאה לאור דביר / המרכז לחקר כוח המגן העברי, תל אביב,
2013
משמר העמק לא היתה אמורה לשרוד. מגיניה לא היו אנשי מלחמה, משנתם הפוליטית הכתיבה דו- קיום. משמר העמק היתה מוקפת בכפרים ערבים, המתקפה עליה החלה עוד טרם סיימו אנשיה להשלים את עבודות הביצורים של הקיבוץ. הספר עוסק ב - 11 ימי הקרב, עמידת הקיבוץ, הלחימה של גדוד 1 מחטיבת יפתח פלמ"ח ויחידות נוספות של החי"ש. עמירם אזוב, היסטוריון וחבר קיבוץ משמר העמק, חקר את ימי הקרב.


סיפורה של שיירה באביב תש"ח
עמנואל הראובני, הוצאת משרד הבטחון, תל אביב תשמ"א, 1981

קובץ עדויות על שיירת "יחיעם".


ספרי לי ספרי לי: חברות פלמ"ח מספרות
איה גוזס - סבוראי, הוצאה לאור המרכז למחקר ע"ש ישראל גלילי, 1993 

עדויות של חברות פלמ"ח מהכשרות שונות ומגדודים שונים, על חוויות ועל ההוויה שבתקופת השירות 1941 - 1949


עודד מכפר יהושע
לקט זכרונות וסיפורים מפיהם של בני משפחה וחברים, הוצאה לאור עצמית, 2000

עודד ארזי נולד בכפר יהושע [1924 - 1997]. בשנת 1942 הצטרף לפלוגה ב' של הפלמ"ח ועבר לשמש כמ"כ בפלוגה ג'. השתתף בפעולות רבות של הפלמ"ח; ליל הגשרים ועוד. במלחמת העצמאות היה קצין המבצעים של גדוד 4 ובהמשך המלחמה, קצין הדרכה בחטיבת "הנגב".


פורצי הדרך לירושלים- פרקי עלילות נחשון
משה שמיר, מחלקת התרבות של צה"ל, ספריית כיס לחייל העברי, 1948
קטעי דיווחים על אירועים שקרו תוך מלחמת העצמאות לפורצי הדרך לירושלים. כיבוש הקסטל, שחרור מחצבות צובה ופתיחת הדרך לירושלים. חיסול בסיסי האויב בחולדה הערבית, בדיר מוחזין ופינוי הדרך לירושלים על ידי יחידות פלמ"ח.


פלמ"ח - יפתח, משפחת לוחמים
עמיקם גורביץ, ערכה: נורית ברוורמן, הוצאה לאור מרכז ההסברה,
 1988

לקט סיפורים, זכרונות ומסמכים על לוחמי חטיבת "יפתח" - פלמ"ח במלחמת העצמאות.

צפת בתש"ח - יומן המערכה
אלעד פלד, עורך: אלי שילר, הוצאה לאור אריאל, ירושלים, 2006
ספר שאין ערוך לחשיבותו, המתאר את המערכה בצפת במלחמת העצמאות, כיומן אישי מרתק של אלעד פלד, שנתמנה למפקד צפת בהיותו כבן עשרים. הספר מלווה בתמונות, תעודות שחלקם רואה אור לראשונה. בספר 8 פרקים. בפרק ה' יש תיאור  של מחלקת הפלמ"ח החשה לעזרת הרובע היהודי הנצור.


קרב השיירה
א. שיאון, מערכות 211, דצמבר 1970
במבצע "חורב" שהתקיים בחודש דצמבר 1948, נטלה חטיבת "הנגב" - פלמ"ח וגדוד הפשיטה המשוריין בתוכה חלק רב חשיבות. סא"ל א. שיאון, מפקד פלוגת המשוריינים בגדוד הפשיטה, רשם את קורותיו בצורת יומן. בחוברת 207 הופיעו קטעים על כיבוש משלטי הת'מילה, כיבוש אבו עגילה. להלן קטע יומן אחרון של "קרב השיירה".

קרבות יבוסי
אלון קדיש, משה ארנולד, עורך: אידן אריה, הוצאה לאור משרד הביטחון, 2008
הספר דן בסדרת הקרבות שניהלה חטיבת "הראל" בירושלים ובסביבתה בחודשים אפריל - מאי 1948 במסגרת מבצע "יבוסי". מערכה זו כללה את הקרבות בנבי סמואל, שועפת, שייח' ג'ראח, סן סימון וקטמון. הספר בוחן את האירועים משלושה כיוונים; יהודי, בריטי, וערבי.


ראה אותם שותקים- 50 שנה לקרב על חירבת כוריכור
עזאי טרוינסקי, ערך: עמוס כרמל, הוצאה לאור המשפחות השכולות,
 1998

58 שנה לקרב העקוב מדם, על חירבת כוריכור שבגזרת שילטה - אל בורג'. לקט מעדויות הלוחמים שהשתתפו בקרב. רב שיח שהתקיים ביום השנה לקרב.

שיירות באש
מנחם תלמי, איורים: גרשון גרא, הוצאה לאור עמיחי, 1957
 

סיפורם של שיירות מלחמת תש"ח. השיירות לירושלים הנצורה, ליישובי הנגב המבודדים ולגליל העליון אשר שמרו על הקשר עם היישובים המבודדים שהיו במצור ועל הלוחמים אשר נפלו במערכות אלה.

שלדים בארון
יצחק יצחקי, הוצאה לאור א"' - הוצאה לאור אילניה, 2009
ההיסטוריון יצחק יצחקי העוסק במחקרים היסטוריים של ארץ ישראל. בספר זה טוען המחבר כי ההיסטוריה הנלמדת היא כוזבת ושיקרית, שכל דימיון בינה לבין המציאות מקרי בלבד. התוצאה הישירה של הטיית המחקר והכתיבה הייתה אי - הפקת לקחי אמת. הספר מפורטות ארבע פרשיות; כ"ג יורדי הסירה, הארבעה עשרה שנפלו בגשר אכזיב, קרב משלט 21.9 [מודיעין] וקרב אל מוטילה.


שלושה חיצים, בנגב עד אילת
שלמה טנאי, הוצאה לאור ספרית הפועלים, 1950

סיפורים על גבורתם של משחררי הנגב בקרבות מלחמת העצמאות. פירוט המבצעים, מפקדי החטיבות וחזית דרום.

   אָז תִשְאַל הָאֻמָּה שְטוּפָת דֶמַע וְקֶסֶם, וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם ? וְהַשְּנַיִים שוֹקְטִים יענו לה אֲנַחְנוּ מַגָּש הַכֶּסֶף, שֶעָלָיו לָךְ נִתְנָה מְדִינַת הַיְּהוּדִים