Email: dannyshalom10@walla.co.il  

   טייסים בכתום
 
    דף הבית
Homepage
    חדשות באויר
Air News
    חדשות בחלל
Space News
    המוזיאון לתעופה וחלל
Israel Air & Space Museum
    היכל התהילה
Hall of Fame
    פרויקט בלריו
Bleriot Project
    גלריית הציורים
Aviation Gallery
    מן האלבום
Photo Album
    ספרית באויר ובחלל
Air & Space Library
    עם טייסים
Pilots Club
    מטוסים באויר
Test Flight
    סיפורים באויר
Air & Space Stories
    טייסים בכתום
    חיל האויר בקרב - 70 שנות עליונות אוירית
 
 
לתולדות התעופה והחלל בישראל
 
Air & Space History in Israel
 
 
לגולשים
אתר "באויר ובחלל" הוקם כדי לתעד את הפעילות הרבה בתחומי התעופה והחלל בישראל, בעיקר מן ההיבט ההסטורי.

נחיצותו של אתר מסוג זה ניכרת במיוחד בשנים האחרונות בהן לא מופיע בישראל, למרבה האכזבה, אף עיתון תעופה אחד (לבד מבטאון מוסדי אחד). רוב עתוני התעופה שהופיעו בארץ נסגרו. גם המצב בתחום אתרי התעופה והחלל בישראל אינו זוהר. 

למרות המגמה לעסוק בעיקר בהסטוריה ובתיעוד, יתן אתר "באויר ובחלל" ביטוי לפעילויות הנעשות בתחומי התעופה בארץ ועולם. באתר נביא את סיפרם של מטוסים, טילים ומערכות ועוד. 
כמובן, באתר נביא חדשות מענינות מן הארץ והעולם. 

האתר משמש גם אתר הבית של המוזיאון לתעופה וחלל אשר הוקם בראשון לציון. באתר נדווח על מטוסים חדשים המגיעים למוזיאון, ופעילויות הנערכות בו. 
מדור "הגלריה שלי" ישמש בית ומקום תצוגה של ציורים בתחומי התעופה והחלל. 
דרך האתר ניתן להכנס לאנציקלופדיה יפעת 
לתולדות התעופה והחלל בישראל
.

נשמח לעמוד לרשותכם, הגולשים, בשאלות הקשורות לאתר, או במידע בתחומי תעופה וחלל.

דני שלום




תרום
למוזיאון
התעופה
והחלל

המוזיאון לתעופה וחלל מרחיב את פעילותו וישמח לקבל מוצגים וכל דבר אחר היכול לתרום לפעילותו.

הכל מתקבל בשמחה- 
מטוסים, מזכרות, תמונות, ספרים וכמובן תרומות כספיות.


במהלך השנה האחרונה נתרמו למוזיאון אוספים, ספרים ומזכרות 
של אנשי תעופה רבים.

 
אנו עושים הכל כדי לשמר אותם במצב תצוגה, 
לקראת הרחבה אפשרית של המוזיאון בשנה הקרובה.

 
 לפרטים ותיאום
נא לפנות לדני שלום,
טל. 0547638861
מן האלבום 

בעמוד זה אנו מביאים צילומים מיוחדים אשר טרם פורסמו לפני כן, או אשר מגלים סיפורים מיוחדים בתולדות התעופה בארץ.

דקוטה עם DNA

נדמה כי לפחות ארבעה דורות של חובבי תעופה הכירו את מטוסי הדקוטה אישית, טסו בהם או טיפלו במנועיהם או מערכותיהם.

 המטוס הקלאסי, אשר אך שניים-שלושה מסוגו נותרו בישראל, ממשיך להוות אטרקציה במפגני אויר בעולם, בטיסות מיוחדות לחובבי תעופה ועוד. רק אצלנו משום מה מזניחים את המטוס המיוחד הזה, ושלושה, אולי ארבעה מסוגו נותרו בארץ (אחד באילת, השני באוסף הטכני בחיפה, אחד או שניים באוסף המטוסים בחצרים, ואחד מרוסק מתוך רשלנות בקיבוץ רביבים).

אחד המטוסים המעניינים מסוג זה שהופעל בארץ היה מטוס 4X-DCA, אשר היה ברשות אגף התעופה האזרחית (לימים מינהל ורשות התעופה האזרחית). האגף היה אחראי מהקמת המדינה ועד שנת 1979, לכיול עזרי הניווט בארץ ואנשיו עשו זאת בעזרת מערכות מיוחדות שהותקנו במטוס.

מטוס הדקוטה C-47B-1-DK  (מספר יצרן דוגלס 14180/25625 ) וכפי שמורה מספרו בחיל האויר של צבא ארה"ב  43-48364, הוא נרכש בשנת 1943 על ידי משרד ההגנה האמריקני, ונמכר לאגף התעופה האזרחית של משרד התחבורה בסוף שנות השישים. המטוס שימש לכיול מערכות ה-ADF וה-VOR בלוד ובשדות אחרים, והחל משנת 1962 גם לכיול מערכות ה-ILS (מערכת נחיתת מכשירים) אשר הותקנה בקצות המסלול בלוד. מערכת זו שימשה לא רק את החברות הישראליות אלא גם חברות זרות שמטוסיהן הגיעו במיוחד לאימון טייסים בנחיתות מכשירים ולימוד המערכת, שהיתה מן הראשונות במזרח התיכון). המטוס הופעל למעשה עד אחרי מלחמת יום כיפורים, והכתובת שנשא, כמו רישומו שונו מסיבות לא ברורות. נועם הרטוך כותב באחד המקומות כי רישומו של המטוס שונה ל-DNA-X4 כשם שני טייסי רשות שדות התעופה שהטיסו אותו (דקוטה, נתן נבות ואריה אלוף). המטוס, שהיה צבוע בלבן וכחול, ובקצות חרטומו וכנפיו בפסים זוהרים, הוצא משרות ופעילות הכיול הועברה לחברות תעופה אחרות. הדקוטה חנה תקופה ארוכה ברחבות השדה בלוד עד אשר הוחל בפירוק מנועיו והוא נמכר לגרוטאות.
שני הצילומים שנעשו בראשית שנות השבעים, מראים את המטוס בתצורה הראשונה שלו ולאחר שהוחלפו הכתובות והרישום שלו והחלו פעולות ההשחתה.

 

 
 

על גורלו של קוני אחד

בראשית שנות השישים ביקש חיל האויר להגביר את יכולת התובלה האוירית שלו, על ידי רכישה של מטוסים גדולים ממטוסי הדוגלס דקוטה והנורד נוראטלס שהיו בשרות. כצפוי העדיפות הראשונה היתה למטוסי הלוקהיד 130-C הרקולס- מטוס תובלת סער אשר נכנס אותה עת לשרות חיל האויר האמריקני וחילות אויר אחרים בעולם.

לבד מהרצון להגדיל את נפח ויכולת הנשיאה של המערך הלוגיסטי של חיל האויר היו סיבות מענינות אחרות לצורך זה: במהלך העברות מטוסי קרב- אורגן, מיסטר ווטור ואף מטוסי תובלה נושאי נשק לישראל, סירבו מדינות שונות ובעיקר יוון ואיטליה, לאפשר למטוסים לנחות בשדות תעופה שלהן, כדי שלא להכעיס את הערבים. התירוץ העיקרי: המטוסים טסים כשהם נושאים דלק וחימוש עובדה המסכנת את הנוסעים בשדות התעופה.

באותה תקופה החלה אל על להוציא את מטוסי הלוקהיד קונסטליישן משרות והאפשרות לרכוש אותם נבחנה במשרד הבטחון. אולם הדברים ארכו זמן רב, ואל על נדרשה להתחיל בתשלום עבור מטוסי הבריסטול בריטניה שרכשה החל משנת 1957. מנהלי התעשיה האוירית היו זריזים והחליטו לרכוש מטוסים מדגם זה וכמעט לכפות אותם על משרד הבטחון עבור חיל האויר. כך נרכש מטוס קונסטליישן שקיבל רישום ישראלי (4X-AOK). שני מטוסים נוספים נרכשו לאחר שיצאו משרות חברת התעופה SAA של דרום אפריקה (אלה לא הגיעו לישראל מאחר והעיסקה בוטלה).

 הנסיונות לשפץ ולמכור את המטוס לחברות תעופה זרות, בתקופה בה התדפקו מטוסי הטורבו-מדחף ובעיקר מטוסי הסילון על פתחיהן, לא הצליחו. לאחר חודשים רבים בהם עמד המטוס ברחבת המטוסים בבדק מטוסים בלוד, הוא נגרר על דרך עפר והוצא משער במערב השדה למגרש ריק בצפון נווה מונסון, ליד צומת מלון אויה, ושם נותר למעצבה. רק לאחר זמן הוא נמכר לסוחרי גרוטאות אשר ריסקו אותו כליל.
הצילום נעשה זמן קצר לפני שהחלה השחתת המטוס.

  

 



מי מכיר מי יודע?
הצילום בעמוד זה של הוא של מטוס פולני , ככל הנראה PWS-26 (רישומו: SP-?AG) אשר הגיע לארץ ונחת בחיפה בשנות השלושים.
תושב חיפה, אשר ראה את המטוס, נזכר כי הוא נחת ליד איצטדיון הפועל בבת גלים בכניסה לעיר.
נסיבות הגעת המטוס, שם הטייס והיעד להמשך טיסתו לא ידועים לנו.
האם מישהו יכול לעזור?

לקוראים:
לא חלפו אלא מספר ימים ואנו שמחים להביא תגובות ראשונות. בן קשלס, מהנדס מטוסים וחובב תעופה מושבע, פתר לנו את בעיית זיהוי המטוס בצורה מושלמת, ואנו שמחים להביא את דבריו.
עדיין לא ברור לנו מי הביא את המטוס לחיפה ואנו נשמח אם מי מהקוראים יוכל לסייע לנו.

כותב בן קשלס: 
המטוס בתמונה הוא מדגם Raab Katzenstein Kl Ic Schwalbe II, והוא נושא את הרישום היווני SX-AAG.
למעשה בתמונה ניתן להבחין רק באותיות SX-[ ]AG, אך  בהתחשב בעובדה שביוון היו רק שני מטוסים מדגם זה שנשאו את אותות הקריאה SX-AAG ו-SX-AAL, אזי נראה שאכן מדובר ב-SX-AAG.
 
מטוס ה- Schwalbe II (או "סנונית" בעברית) פותח ביוון ממטוס ה- Schwalbe I של חברת Raab Katzenstein שפעלה בגרמניה בשנות ה-20 של המאה הקודמת עד שפשטה את הרגל בשנת 1930. אנטוניוס ראאב, שהקים יחד עם שותפו קורט קצנשטיין בגרמניה את חברת Raab Katzenstein, נאלץ לעזוב את גרמניה לאחר עליית הנאצים לשלטון מאחר והיה פעיל כנגד התנועה הנאצית.  לאחר שגלה ממולדתו, הוא ניסה להקים מחדש חברה לתכנון ויצור מטוסים באסטוניה ובלטביה, אך לבסוף התמקם ביוון. בסיועם של מספר שותפים יוונים ראאב יסד בפיראוס בשנת 1935 את חברת  AEKKEA שפיתחה את מטוס ה- Schwalbe II  ואת ה-Pelikan ("שקנאי"). 
 
לפי נתוני רישום המטוסים האזרחיים ביוון, מטוס ה-ה- Schwalbe II  שנשא את אות הקריאה SX-AAG קיבל רישוי אזרחי בתאריך 3.4.1936, ונמכר ללקוח מחוץ ליוון בתאריך  17.6.1937.
יתכן שהמטוס צולם בחיפה, בתקופה שבה הופעל ביוון או ביוני 1937, כאשר הוטס אל הלקוח שרכש אותו.
 




 

מבצעים מיוחדים
לגולשי האתר

ספר חדש:



פרשי האויר
מעל
ארץ הקודש

לוחמה אוירית בשמי ארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה 1918-1914

כל המבצעים, המטוסים, והטייסים במלחמת העולם במזרח התיכון

מחיר מיוחד לגולשי האתר:
 85 ש"ח
(כולל אריזה ומשלוח)
במקום 128 ש"ח בחנויות


שלח צ'ק וקבל את הספר לביתך



רכוש את

אנציקלופדיה  יפעת

לתולדות התעופה והחלל בישראל




כל האנשים והמטוסים, המלחמות והאירועים, חברות התעופה והמטוסים הקלים, גלשנים ודאונים, רקטות וטילים משנת 1913 ועד היום, בתמליל מפורט ובצילומים

 מבצע מיוחד לגולשי האתר:
 70 ₪ לדיסק
DVD

100 ₪ לדיסק-און-קיי.

שלח צ'ק
לבאויר פרסומי תעופה וחלל

ת"ד 8460 ראשון לציון 75183

והדיסקים ישלחו אליך

מחיר מיוחד לרוכשים מוסדיים.

 

   רוח רפאים
    מעל קהיר

חיל האויר הישראלי במלחמת   ההתשה 1970-1967

המחקר המקיף ביותר על פעילות חיל האויר במלחמת ההתשה, כולל תיאור קרבות אויר ומבצעי הפצצה, הלחימה בסוללות הטילים ובטייסים הרוסיים, מבצעים מוסקים, פיתוח מערכות נשק ועוד.

מעל 1160 עמודים

מחיר מיוחד לשני הכרכים:

150 ₪

 

 

באויר ובחלל
טלפון: 054-7638861   דוא"ל: dannyshalom10@walla.co.il