Email: dannyshalom10@walla.co.il  

   טייסים בכתום
 
    דף הבית
Homepage
    חדשות באויר
Air News
    חדשות בחלל
Space News
    המוזיאון לתעופה וחלל
Israel Air & Space Museum
    היכל התהילה
Hall of Fame
    פרויקט בלריו
Bleriot Project
    גלריית הציורים
Aviation Gallery
    מן האלבום
Photo Album
    ספרית באויר ובחלל
Air & Space Library
    עם טייסים
Pilots Club
    מטוסים באויר
Test Flight
    סיפורים באויר
Air & Space Stories
    טייסים בכתום
    חיל האויר בקרב - 70 שנות עליונות אוירית
 
 
לתולדות התעופה והחלל בישראל
 
Air & Space History in Israel
 
 
לגולשים
אתר "באויר ובחלל" הוקם כדי לתעד את הפעילות הרבה בתחומי התעופה והחלל בישראל, בעיקר מן ההיבט ההסטורי.

נחיצותו של אתר מסוג זה ניכרת במיוחד בשנים האחרונות בהן לא מופיע בישראל, למרבה האכזבה, אף עיתון תעופה אחד (לבד מבטאון מוסדי אחד). רוב עתוני התעופה שהופיעו בארץ נסגרו. גם המצב בתחום אתרי התעופה והחלל בישראל אינו זוהר. 

למרות המגמה לעסוק בעיקר בהסטוריה ובתיעוד, יתן אתר "באויר ובחלל" ביטוי לפעילויות הנעשות בתחומי התעופה בארץ ועולם. באתר נביא את סיפרם של מטוסים, טילים ומערכות ועוד. 
כמובן, באתר נביא חדשות מענינות מן הארץ והעולם. 

האתר משמש גם אתר הבית של המוזיאון לתעופה וחלל אשר הוקם בראשון לציון. באתר נדווח על מטוסים חדשים המגיעים למוזיאון, ופעילויות הנערכות בו. 
מדור "הגלריה שלי" ישמש בית ומקום תצוגה של ציורים בתחומי התעופה והחלל. 
דרך האתר ניתן להכנס לאנציקלופדיה יפעת 
לתולדות התעופה והחלל בישראל
.

נשמח לעמוד לרשותכם, הגולשים, בשאלות הקשורות לאתר, או במידע בתחומי תעופה וחלל.

דני שלום




תרום
למוזיאון
התעופה
והחלל

המוזיאון לתעופה וחלל מרחיב את פעילותו וישמח לקבל מוצגים וכל דבר אחר היכול לתרום לפעילותו.

הכל מתקבל בשמחה- 
מטוסים, מזכרות, תמונות, ספרים וכמובן תרומות כספיות.


במהלך השנה האחרונה נתרמו למוזיאון אוספים, ספרים ומזכרות 
של אנשי תעופה רבים.

 
אנו עושים הכל כדי לשמר אותם במצב תצוגה, 
לקראת הרחבה אפשרית של המוזיאון בשנה הקרובה.

 
 לפרטים ותיאום
נא לפנות לדני שלום,
טל. 0547638861


חדשות באויר

בואינג זכתה במכרז חיל האויר האמריקני
לפיתוח מטוס אימון מתקדם


למעלה: מבטים משווים של הנורת'רופ T-38 טאלון ובואינג TX ולמטה: האבטיפוס הראשון ממריא 

חברת בואינג זכתה במכרז חיל האויר האמריקני לבניית מטוס האימון המתקדם של חיל האויר האמריקני בפרויקט 
TX.

משרד ההגנה של ארה"ב הודיע על כך ב-27 בספטמבר 2018. היקף החוזה עשוי להגיע ליותר מ-15 מיליארד דולר למשך חיי הפרויקט.עד כה יצרה בואינג שני אבטיפוסים של המטוס,
הנבנה בשיתוף עם חברת SAAB השבדית, וצפוי כי המטוס יכנס לשרות מבצעי בעוד כשנתיים.
שלושת החברות האחרונות שהגיעו לגמר במכרז לאספקת מטוס אימון מתקדם לחיל האויר
האמריקני היו החברות בואינג עם סאאב
, לוקהיד מרטין, שהציעה את ה-T-100 (דגם של ה-T-50 גולדן איגל הדרום קוריאני) , חברת ליאונרדו האיטלקית שהציעה את ה-M-346 (דגם של המטוס שנרכש על ידי חיל האויר הישראלי).

החוזה הוא מן הגדולים בפרויקטים העתידיים של חיל האויר האמריקני. בואינג ושותפותיה
לפרויקט תייצר מעל
350 מטוסי אימון מתקדמים אשר יחליפו את מטוסי הנורת’רופ T-38 טאלון לדגמיהם שנכנסו לשרות בשנות החמישים.

מטוס F-35B של המרינס התרסק- הטייס ניצל
מטוס לוקהיד מרטין F-35B "לייטנינג 2” של המרינס האמריקני התרסק ביום שישי, 28 בספטמבר 2018 בדרום קרוליינה בארה"בהטייס נטש ונחלץ בשלוםלא היו נפגעים
באיזור הנפילה של המטוס
המטוס הופעל מבסיס המרינס בבופורט כחמישה ק”מ ממקום הנפילהנסיבות התאונה נחקרות
מטוס F-35B בשרות המרינס ממריא מנושאת מטוסים

באותו היום הודיע המרינס כי מטוסים מדגם זה היו מעורבים בתקיפה של מטרות טאליבן באפגניסטןיום לפני כן ערך מטוס F-35B בריטי נחיתה ראשונה על נושאת המטוסים קווין אליזבתיש לציין כי מאז הכרזתו של המטוס כמבצעיבחיל האוירבמרינס ובחיל האויר הישראלי אירעו מספר רב של תקלות במטוסומטוסים רבים נאלצו לנחות נחיתות חירוםלפחות שני מטוסים הושמדו בתאונות אלהעד כה יוצרו למעלה מ-348 מטוסים בשלושה דגמיםדגם לחיל האוירדגם למרינס ודגם לצי האמריקני.המטוס נמצא כבר בשרות או נמסר לחילות האויר והצי של ישראלבריטניהאיטליהתורכיההולנד ומדינות נוספותחלק מן המטוסים נמצא בארה"ב ומשמש להדרכת טייסים של המדיניות שרכשו את המטוס.ביום בו אירעה התאונהחתם משרד ההגנה האמריקני על חוזה עם חברת לוקהיד מרטין לרכישת המקבץ הבא ובו 141 מטוסים בסכום של 11.5 מיליארד דולרבעסקה זו ירד מחיר המטוס ל-89.2 מיליון לעומת המטוסים שנרכשו בעסקאות רכש קודמות עם החברה.





בואינג 787 "דרימליינר" ראשון לאל על


מטוס בואינג 787-9 "דרימליינר" ראשון, הגיע לישראל ביום רביעי, 23 באוגוסט 2017 ונכנס לשרות אל על כשבוע לאחר מכן בטיסה ללונדון.
המטוס מדגם 787-9 כונה "אשדוד" (רישומו 4X-EDA) ונתקבל בשעת צהריים מוקדמת על ידי שר התחבורה, שגרירי ארה"ב וברזיל בישראל, נציג בואינג ונכבדים רבים אחרים. מנכ"ל החברה, דוד מיימון הגיע עם המטוס אשר עשה את הדרך משדה פיין ליד אברט, בארה"ב, בטיסה ישירה של 10,856 ק"מ שארכה כ-15 שעות. בין אנשי צוות האויר של המטוס היו הקברניטים נעם דורון, אלי נרי, ורועי בנימין, וקצין ראשון אריאל להב.
במסגרת תוכנית הרכש החדשה עליה הכריז לפני שנתיים המנכ"ל דוד מיימון, תרכוש החברה או תחכור 15 מטוסי בואינג 787 "דרימליינר" מן הדגמים 787-8 והדגם הארוך יותר 787-9. כמו כן רשמה החברה אופציה לרכש של עוד 13 מטוסים מדגמים אלה. היקף הרכישה נע בין 800 ל-900 מיליון דולר. חלק מן המטוסים נרכשו על ידי חברת  Air Lease Corporation ומוחכרים לאל על. 
חברת אל על מתכוונת להוציא משרות את מטוסי הבואינג 747 הארבע-מנועיים, ולהשתית את כל צי מטוסיה על מטוסים דו-מנועיים חדשים. כמו כן יוצאו משרות חלק ממטוסי הבואינג 767 ואחרים.


למעלה: דרימליינר של אל על בנחיתה ראשונה בנתב"ג
למטה: המטוס ברחבת אל על מול מוסך תחזוקה מספר 2






אלוף עמיקם נורקין
- מפקד חיל האויר

אלוף עמיקם נורקין נתמנה ביום חמישי, 10 באוגוסט 2017, לתפקיד מפקד חיל האויר. הוא מחליף את אלוף אמיר אשל, אשר פורש מצה"ל לאחר 40 שנות שרות צבאי. טקס העברת הפיקוד נערך ביום שני, 14 באוגוסט 2017 בבסיס חיל האויר תל נוף.

בטקס העברת התפקיד במטכ"ל נכחו הרמטכ"ל רא"ל גדי אייזנקוט, חברי פורום המטכ"ל ואורחים רבים.


למעלה: נורקין בתא הטייס של ה-F-15


"אמירתודה על 40 שנים של תרומה משמעותית לביטחונה של מדינת ישראל", אמר שר הביטחוןאביגדור ליברמן. "השנים שלך כמפקד חיל-האויר היו משמעותיות מאוד ופוריות מאוד בתקופה מורכבת מאודנורקיןאתה נכנס לתפקיד ומיד מתחיל להתמודד עם הרבה אתגריםאתה תצטרך להמשיך להפוך את הזרוע הארוכה לזרוע ארוכה הרבה יותר".

"אמיר השפיע על חיל-האוירעל המטה הכללי ועל צה"ל כולו בעמדותיו האמיצות והיצירתיות",אמר הרמטכ"לרב-אלוף גדי איזנקוטנורקיןמילאת את כל התפקידים המרכזיים שחיל-האויר יודע להציע למפקדים המצטיינים שלוהמינוי הזה הוא המהלך הטבעי אחרי הצטיינות לאורך כל שנות השירו


המפקד היוצא, אלוף אמיר אשל עם המפקד הנכנס אלוף עמיקם נורקין


אלוף אמיר אשל נולד בשנת 1959 והתגייס בשנת 1977 לקורס-הטיסכבר בדרגות הנמוכות התגלה כטייסת מצטייןועבר במהירות ממטוסי הסקייהוק למטוסי ה-F-15. בין תפקידיו פיקד על טייסת 110 עת הפעילה מטוסי F-16 בבסיס רמת-דוד ועל טייסת 201 בבסיס תל-נוף, עת הפעילה את מטוסי קורנס 2000. הוא שימש כראש מחלקת מבצעים של החיל ופיקד על בסיס רמון ותל-נוףכמו כן שימש כראש להק אוירראש מטה החיל וראש אגף התכנוןאלוף אשל הוא חובב הסטוריה מובהקובמהלך תפקידיו השונים יזם מבצעים לשימור מורשת חיל האויר וקורות מבצעיו.

במהלך הטקס אמר אלוף אשל כי "בידיים שלנו יש יכולות מרחיקות, חסרות תקדים והן בסיס לשינוי אסטרטגיית הביטחון של מדינת ישראלההישגים הם הודות להחלטות של קודמי שהשכילו לבנות את הכוח של חיל-האוירוהודות לעשייתם של אנשי החילזאת נבחרת מקצועיתמסורה וצנועה"בפנותו לאלוף נורקין אמר: "עמיקםאנחנו מכירים היטבמאוד אפילואני סומך עליךאני יודע שתצליח אין לי ספק בכך".

אלוף עמיקם נורקין נולד בשנת 1966 והתגייס לקורס-הטיס בשנת 1985. הוא נחשב טייס קרב מצטייןובלט בכל המשימות בהן נטל חלק. עם תום הקא"מ הוא הופנה לטייסת F-15 והיה בכך לטייס הצעיר ביותר שהטיס את מטוס הקרב המתקדם. לימים הוא פיקד על אותה הטייסת, טייסת 133 המפעילה מטוסי F-15 בבסיס תל-נוף. לאחר מכן היה ראש צוות הקמה של מערך הסופה ופיקד על טייסת 253, שקלטה את מטוסי לוקהיד מרטין F-16I "סופהאותה הקים מחדשאלוף נורקין שימש כראש מחלקת מבצעיםראש להק האוירפיקד על בסיס תל נוף והיה ראש מטה החיל וראש אגף התכנון בצה”להוא עמד מאחורי מבצעי לחימה רבים ומורכביםבהם השמדת מערך הטילים לטווח בינוני במלחמת לבנון השניה בשנת 2006.



מטוסי "אדיר" ראשונים נחתו בישראל
שני מטוסי לוקהיד  F-35A לייטנינג 2, המכונים בחיל האויר "אדיר" הגיעו לישראל ביום שני, 12 בדצמבר 2016. 
שני המטוסים שמספריהם 901 ו-902, יצאו מפורט וורת', טקסס, שם יוצרו, לבסיס לאחס באיים האזוריים שם נחתו. למחרת הם המריאו לאיטליה. בדרכם שנמשכה חמישה ימים, הם תודלקו על ידי מיכליות של חיל האויר האמריקני. המטוסים  היו מתוכננים להגיע לישראל בשעה 14:00 בצהריים, אולם מחמת מזג האויר הערפילי ששרר באיטליה, הם הגיעו רק בשעה 20:30 לבסיס חיל האויר נבטים.
המטוסים התקבלו בשעת ערב על ידי פמליה נכבדה, ובה שר ההגנה היוצא של ארה"ב אשטון קרטר, נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניה, הרמטכ"ל רא"ל גדי אייזנקוט, מפקד חיל האויר אלוף אמיר אשל ומוזמנים רבים אחרים. מטוסי ה-F-35A של חיל האויר יופעלו מבסיס חיל האויר בנבטים ידי טייסת 140 "נשר הזהב". חיל האויר מתכנן להפעיל 75 מטוסים בשלוש טייסות קרב. עד כה אושרו לרכישה רק 33 מטוסים. הטייסת השניה שתפעיל אותם תהיה טייסת 116 "הכנף המעופפת" שתופעל גם היא מבסיס נבטים.
לצורך קליטת המטוסים נבנה בבסיס מערך תחזוקה מקיף הכולל דת"קים לאכסון וטיפול במטוסים, מתקנים לחימוש וגם מבנה טייסת מיוחד.
למחרת, 13 בדצמבר 2016 המריאו שני המטוסים, ובהם מפקד הטייסת סא"ל יותם וסמ"ט א' שלה, רס"ן מתן לטיסה ראשונה בשמי ישראל. הטיסה ארכה כשעה ולאחריה נחתו שני המטוסים חזרה בנבטים. את הטיסה ליוו מטוסי F-16I "סופה" של טייסת 253. יש לציין כי צוותי האויר של ישראל התאמנו בארה"ב בהטסת המטוס רק על סימולטורים. את הטיסה הראשונה הם עזו רק לאחר הגעת המטוסים לארץ.

בצילומים למטה:
- מטוס F-35A מתודלק בשמי אירופה על ידי מיכלית של חיל האויר האמריקני.
- מטוס 901 מגיע לרחבת הטקס., עדיין ללא סמלי חיל האויר שנקבעו בצידי הגוף שלו על ידי נשיא המדינה וראש הממשלה
- שני המטוסים בשמי ישראל.
 אחד המטוסים מבצע תמרון מעל מטוס הצילום.









  • ה"אדיר" באויר
  • האבטיפוס הראשון של מטוס הקרב לוקהיד מרטין F-35I לייטנינג 2, או "אדיר" בשמו בחיל האויר, המריא ביום רביעי, 27 ביולי 2016 לטיסתו הראשונה.
  • המטוס מספר 901, המסומן בחברה AS-1 , המריא ממפעלי החברה בפורט וורת', כשליד הגאי המטוס טייס הניסוי הראשי של החברה, אל נורמן. בטיסה הראשונה שארכה כעשרים דקות, נבחנו מערכות המטוס, כן הנסע שלו קופל, ונבדקה פעולת מערכות הבקרה והמחשב. כל המערכות פעלו כמתוכנן, דיווח הטייס.
  • טייסי חיל האויר הנמצאים בארה"ב לא יטיסו, ככל הנראה, את המטוסים הישראלים שצאו מקו הייצור, אלא יתאמנו על סימולטורים מתקדמים. המטוס יוטס לראשונה על ידי טייס ישראלי רק לאחר הגיעו לנבטים, הצפויה לאמצע דצמבר השנה. ההחלטה שלא לבצע טיסה על ידי טייסים ישראלי נועדה לחסוך בהוצאות בארה"ב. 























































בצילום: "אדיר" 901 בטיסת הבכורה ממריא מפורט וורת' ובטיסה בשמי ארה"ב





טקס חשיפת לוקהיד מרטין F-35 ראשון לישראל

בטקס חגיגי שהתקיים ביום רביעי, 22 ביוני 2016, במפעלי לוקהיד מרטין בפורט וורת, טקסס, נמסר לידי ישראל מטוס הקרב הראשון מדגם F-35 "לייטנינג 2", המכונה "אדיר".

בטקס השתתפו שר הביטחון, אביגדור ליברמן, רמ"ט חיל האויר טל קלמן, נציגי משרד הבטחון בארה"ב, ראשי הפרויקט בפנטגון ובחיל האויר האמריקני ומוזמנים רבים.

המטוס הראשון (מסומל בלוקהיד מרטין  AS-1 ומספרו בחיל האויר901), צבוע בצבעי החמקן התקניים, הוצג בטקס צבעוני ומרשים.  מטוס זה, יחד עם מטוס נוסף יועברו לבסיס אגלין בארה"ב, ועליו יתאמן צוות הטייסים הראשון אשר הגיע לארה"ב בראשית יוני. לאחר בחינות והתאמות שונות, ועם השלמת פרק הטיסות הראשון יוטסו המטוסים לישראל ויחנכו ב-13 בדצמבר, בטקס שייערך בנבטים.

ישראל רכשה 33 מטוסים מדגם "לייטנינג 2". הטייסת הראשון שתפעילם היא טייסת 140 "נשר הזהב". הטייסת השניה היא טייסת 116, הכנף המעופפת- שתיהן יפעלו מנבטים. עם כך מערכת הבטחון עדיין לא אישרה רכישת 17 מטוסים נוספים הנדרשים להשלמת סד"כ לשתי הטייסות, ואישור זה צפוי לקרא חודש נובמבר.

 רכישת המטוס וכניסתו לשרות חיל האויר מלווים במחלקות רבה, גם בארץ וגם בחו"ל. למעשה המטוס כיום אינו מוכשר לקרב- הוא אינו מסוגל להפעיל את תותחו, ולא לשאת מטענים חיצוניים. כמו כם קיימות בעיות רבות במערכת הלוגיסטית ALIS של המטוס, הוא סובל מבעיות תוכנה רבות, וביצועיו הם פחות מן המתוכנן.

 המרינס האמריקני אשר הכריז על המטוס כבעל ימ"ר (יכולת מבצעית ראשונית) ביולי 2016, נתקל בבעיות מבצעיות רבות, וציניים במערכת ההגנה האמריקני אומרים כי מטוסי F-35B אלה, יוכלו במקרה של מלחמה לכל היותר לנפנף בכנפיהם ללוחמים על החופים. חיל האויר האמריקני מתכוון להכריז בחודש אוגוסט הקרוב על ימ"ר למטוסיו, אולם גם אלא לא יוכלו להשתתף במשימות מבצעיות.  גם חיל האויר הישראלי לא יוכל להשתמש ביכולות המבצעיות של המטוס אלא בעוד שנתיים. 


"אדיר" ראשון לחיל האויר הישראלי בטקס במפעלי לוקהיד מרטין בפורט וורת', טקסס.






לו לנארט ז"ל

לו לנארט, מן הטייסים הבולטים של מלחמת העצמאות, נפטר ברעננה, בן 94.

לו היה טייס מרינס שהשתתף בקרבות באוקינוס השקט כטייס קורסייר ואף נפצע במהלך פעילותו. באפריל 1948 היה מטייסי המח"ל הראשונים שהתנדבו לחיל האויר. הוא התפרסם בפעולה המבצעית הראשונה של חיל האויר הישראלי, עת הוביל רביעיה של מטוסי אויה S-199 לתקיפת הטור המצרי שעשה את דרכו מאשדוד לתל אביב, והביא לעצירתו מעל גשר, שכונה לימים "גשר עד הלום".

את לו פגשתי מספר רב של פעמים, באירועי חיל האויר ואף באופן פרטי. בעזרתו הכנתי את הציור המראה את הפעולה נגד הטור המצרי , וגם ציור של בופייטר שתקף את משטרת עיראק סואידן, מבצע שלו עזר לתכנן, והיה קצין הקישור של המטוסים עם הכוחות.  לו ואני תכננו להעניק את הציור "עד הלום" לטייסת 101, אולם הדברים לא התקדמו, והוא נפטר בינתיים. הציור מוצב כיום במוזיאון לתעופה וחלל בראשון לציון.

 יהיה זכרו ברוך.



אל על רוכשת מטוסי בואינג 787 דרימליינר
דוד מימון: תוכנית ההצטיידות הגדולה בתולדות אל על יוצאת לדרך



"אני גאה להכריז היום על תכנית ההצטיידות הגדולה ביותר בתולדות אל על", כך אמר ביום רביעי, 5 באוגוסט 2015,  מנכ"ל חברת אל על, דוד מימון.

הוא ציין כי "דירקטוריון אל על אישר היום לחברה לנהל מו"מ עם חברת בואינג לקראת הצטיידות במטוסי דרימליינר רחבי גוף, אשר צפויה לכלול רכישה וחכירה של 15 מטוסים בחמש השנים הקרובות. מהלך זה צפוי להוות קפיצת מדרגה משמעותית באופטימיזציית רשת הנתיבים, בשירות לנוסעים ובחוויית הטיסה".



במסגרת התוכנית החדשה, תרכוש החברה או תחכור 15 מטוסי בואינג 787 "דרימליינר" מן הדגמים 787-8 והדגם הארוך יותר 787-9. כמו כן רשמה החברה אופציה לרכש של עוד 13 מטוסים מדגמים אלה. היקף הרכישה נע בין 800 ל-900 מיליון דולר. 
צפוי כי מטוסים ראשונים יגיעו לשרות החברה במהלך שנת 2017. מטוסים אלה נועדו להחליף בחמש השנים הקרובות את מטוסי הנוסעים רחבי הגוף מדגם בואינג 747-400 ובואינג 767 הנמצאים בשרות החברה. המטוסים החדשים יפעלו בקוים מנתב"ג ליעדים בטווח הבינוני והארוך (ניו יורק, בוסטון, טורונטו, בנגקוק, בייג'ין, מומבאי, דרום אפריקה ועוד).

מר מימון ציין כי "מדובר במטוסים מהחדישים והמתקדמים בעולם, בעלי יתרונות תפעוליים רבים הנחשבים ליעילים וחסכוניים בצריכת דלק, בניצולת ובעלויות האחזקה. נמשיך ונשמור על מעמדנו כבחירה ראשונה מישראל ואליה, כחברה מובילה, המציעה ללקוחותיה נוחות מרבית, חדשנות טכנולוגית, מטוסים מתקדמים ושירות איכותי. אני משוכנע כי מהלך זה מהווה הזדמנות גדולה לעמוד ברף הגבוה המצופה מאיתנו ולהמשיך את תנופת ההתחדשות של אל על".


חיל האויר והצי של ארה"ב בוחנים דור חדש של מטוסי קרב

החמקנים לא יהיו מטוסי הקרב המאוישים האחרונים- כך עולה מדברים שאמר לאחרונה מפקד הפיקוד הטקטי של ארה"ב, גנרל הרברט "האוק" צ'רליל.

בכינוס האגודה ללוחמה אוירית שנערך החודש באורלנדו,  פלורידה, אמר הקצין הבכיר כי חיל האויר האמריקני, יחד עם הצי של ארה"ב, בוחנים עתה את הנדרש מדור חדש של מטוסי קרב, כולל הצעות של יצרניות מטוסים, בהן בואינג, לוקהיד מרטין ונורת'רופ גרומן, לפיתוח מטוס הקרב של הדור הבא.

למודי לקחים מפיתוח דור מטוסי הקרב החמקנים האחרון, ה-22-F וה-35-F, מציינים מפקדי זרועות האויר של חיל האויר כי כל הטכנולוגיות, שיטות התכנון והייצור אשר נלמדו בפרויקטים חמקניים אלה ייושמו במטוס או מטוסי הקרב הבאים. עוד ציין כי מטוסים אלה לא יבחרו ולא יכנסו לשרות לפני שהיצרן יוכיח את יכולתו בתכנון ופיתוח המטוס ומערכותיו- שלא כפי שהיה בפיתוח ה-35-F של לוקהיד מרטין, הסובל מפיגור של יותר מ-15 שנים בפיתוח, עלויות מאמירות ותקלות טכניות חמורות שטרם נמצא להן פתרון.

לוקהיד מרטין, אשר פרסמה בעבר תצורה מוטעית במכוון של ה-FX שפותח כמטוס ה-22-F, פרסמה כי המטוס החדש יתאפיין "במהירויות גבוהות יותר, טווח ארוך יותר, זמן שהיה גדול יותר מעל המטרה, יכולת חמקנות  ועירנות סביבתית רבה יותר. תיקון בעיות במבנה ובמערכות, הם חלק מן הטכנולוגיות שאנו צופים למטוס הקרב הבא. יכולות מטוס הקרב הבא יונחו עלי די טכנולוגיות אשר ישנו את כללי המשחק, בתחומי ההנעה, החומרים, ייצור הכוח, חיישנים ומערכות חימוש שעדיין לא נצפו".

כצפוי, מראה המטוסים החדשים, אשר נועדו להכנס לשרות בשנת 2030, עדיין לא פורסם, ורק תצורות גנריות פורסמו על ידי החברות, מהן עולה שהחמקנות נותרה אחת הדרישות העיקריות בפיתוח המטוסים החדשים. צפוי כי תכנון המערכות העיקריות של המטוס יעבור שינוי מהותי, כולל ביטול מערכות הידראוליות ופניאומטיות ופניה למערכות חשמליות.


מלמעלה: הצעת חברת לוקהיד מרטים לתכנון מטוס הקרב F-X, במרכז ההצעה של בואינג למטוס קרב המסומל FA-X עבור הצי האמריקני, ולמטה תכנון ג'נרי של מטוס הקרב העתידי של נורת'רופ גרומן.

 

 

 


מטוסי ראפאל לחיל האויר המצרי?

האם חיל האויר המצרי יהיה החיל הראשון בעולם, אחרי צרפת, אשר יכניס את מטוס הקרב המתקדם דאסו ראפאל לשרותו?


העתון "לס אקו" כתב בראשית פברואר כי המצרים והצרפתים מנהלים מו"מ לאספקת טייסת אחת, או 24 מטוסים, ופריגטה אחת, לחיל האויר ולצי המצרי. שווי העיסקה מגיע ל-6.8 מיליארד דולר. מצרים היתה המדינה הראשונה בעולם שרכשה את המירז' 2000 והכניסה אותו לשרות, והיא מפעילה גם מטוסי מירז' 3 ומירז' 5.

בדל המתיחות הפוליטית עם ארה"ב שסיפקה למצרים מטוסי F-16, מעדיפים שלטונות מצרים לגוון את הספקים, כפי שעשו בעבר עת רכשו מטוסי קרב מסין.

כל הנסיונות שנעשו מאז שנת 1986 על ידי הצרפתים, לשווק את מטוס הקרב המתקדם נכשלו. כיום מייצר המפעל 11 מטוסי ראפאל לשנה, והדבר מייקר מאד את מחיר המטוס. יותר מכך- הצרפתים מנהלים את פיתוח המטוס באיטיות, והמטוסים אשר יצאו מקו הייצור לפני כעשר שנים, בולטים ביכולות מבצעיות פגומות, ורק הדגמים מן הייצור האחרון מצוידים במערכות תקיפה מתקדמות או מערכות מכ"ם משוכללות, המקבילות לאלה של ה-F-16 האמריקני.

מדינה נוספת המנהלחת מו"מ לרכישת מטוסי ראפאל, היא הודו. למרות מו"מ הנמשך מספר שנים עם נציגי מדינה זו, מתעוררים קשיים פעם אחר פעם בחתימת החוזה, אשר אמור להביא להקמת חמש טייסות קרב, כולל יצור של 118 מטוסים, מתוך 126 שיירכשו, במפעלים בהודו. 

טיסה ראשונה למטוס המנהלים דאסו מיסטר 8X

מטוס המנהלים החדש של דאסו, המסומל 8X, ביצע ב-6 בפברואר 2015 את טיסת הבכורה שלו מהמפעל בבורדו-מרניאק. המטוס התלת מנועי מצטיין בנפח הגדול של תא הנוסעים, ובעיקר בטווח הטיסה הארוך יותר לעומת הדגמים המתחרים.

זהו הדגם הגדול ביותר של מטוס מנהלים שפותח על ידי החברה הצרפתית, והוא נועד להתחרות במטוסים מתוצרת גלפסטרים ובומברדייה, במישור הגבוה, והיקר של מטוסי מנהלים בעולם.

בינתיים הודיעה חברת בומברדייה כי היא מפסיקה את טיסות הניסוי של מטוס המנהלים לירג'ט 85, אשר מתחרה בצורה ישירה נגד מטוס המנהלים גלפסטרים G280 שפותח על ידי התעשיה האוירית לישראל.



אירוסקופיה- מוזיאון תעופה חדש בצרפת

מויזאון תעופה חדש, אירוסקופיה, נחנך בראשית חודש ינואר 2015 בנמל התעופה בטולוז-בלאניאק

המוזיאון החדש נועד להציג כלי טיס שפותחו ויוצרו בתעשיה האוירית הצרפתית, או היו בשרות חברות תעופה וחיל האויר הצרפתי.

המוזיאון הוקם בשיתוף פעולה של עיריית טולוז, מפעל אירוספסיאל הנמצא בקרבת מקום ותורמים מוסדיים ופרטיים. עלות הקמת המוזיאון ששטחו הכולל מעל 8500 מ"ר, היתה מעל 21.5 מיליון יורו.

המוזיאון כולל מטוסי קונקורד, מטוס הנוסעים העל-קולי מתוצרת צרפת ואנגליה, אירבס 300A, מטוס הנוסעים רחב הגוף הראשון בעולם, המונע בשני מנועי סילון. מטוסי קארבל, בעל הקוים הנאים בצבעי איר אינטר. כמו כן המוזיאון כולל מטוס בלריו 11, מוראן סולנייה, מטוס יגואר, קרוזיידר, דאונים ומסוקים. בולט בתצוגה המקורה מטוס סופר גופי, מטוס סטרטוקרויזר שגופו הוגדל לנשיאת גופי מטוסים וכנפיהם עבור קוי הייצור של אירבס.

המוזיאון נמצא בגידול מתמיד, ולאחר שהמטוסים מטפולים ומוכנים לתצוגה הם מועברים לשטח המוזיאון. צפוי כי בקרוב יצטרפו לאוסף המטוסים המוזיאון גם מטוס אירבוס 400A, ואחד מן האבטיפוסים של מטוס הנוסעים הגדול אירבוס 380A, אשר השלים את טיסות הניסוי והרישוי שלו לפני מספר שנים. בין מטוסי המנהלים מטוס מיסטר 10, מטוס אירספסיאל קורבט שהתחרה בו ומטוסים אחרים.

מבקרים יוכלו לשלב בביקור במוזיאון גם ביקור מתואם ומודרך בקוי הייצור של מטוסי אירבוס המיוצרים בקרבת מקום.









מלמעלה: אירבוס A300, מנועי הסופר גופי, בלריו (תלוי) מוראן סולנייה, ומיג 15.
במרכז: מראה כללי של המוזיאון במבט על. המוזיאון  יציג מטוסים בתצוגה פתוחה ומקורה
למטה: מטוס קונקורד ולידו מטוסי מיסטר 10, ומתחרהו הקורבט מתוצרת אירוספסיאל. מאחור נראים
אבטיפוס האירבוס A300 והסופר גופי הענק.



בואינג 787 ראשון לאמריקן אירליינס



מטוס בואינג 787 "דרימליינר" ראשון נמסר השבוע לחברת אמריקן איירליינס במפעלי בואינג באברט, וושינגטון והוטס לשדה התעופה בדאלאס, פורט וורת', ביום שישי.

אמריקן אירליינס הזמינה 42 מטוסם מדגם 787-8 ו-787-9, עם אופציה לרכישת 58 מטוסים נוספים. המטוסים ייכנסו לשרות סדיר החל מחודש אפריל השנה בקויים האזוריים של החברה ולאחר מכן בקווים הבינלאומיים.

מטוס ה-787 מביא עימו יתרונות עצומים לרשת הקווים וללקוחות אמריקן אירליינס: חווית הטיסה בו ייחודית לעומת כל מטוס אחר והוא מציע ביצועים אוירודינמיים משופרים, טכנולוגיית מנוע מתקדמת, דרישות תחזוקה מופחתות, צריכת דלק יעילה יותר ועלויות תפעול כלליות נמוכות.

חברת בואינג רשמה במהלך שנת 2014 41 הזמנות למטוסי בואינג 787 לדגמיהם. בסך הכל רשמה החברה בשנה זו 1420 הזמנות למטוסי נוסעים ומטען חדשים.



התעשיה האוירית חשפה מזל"ט חדש: אירולייט

סטארק, חברת הבת של התעשיה האוירית לישראל, חשפה מיני מל"ט חדש "אירולייט" אשר פותח עבור הכוחות האמריקניים המיוחדים בסיוע משרד ההגנה האמריקני. האירולייט נחשף לראשונה בתערוכה הבינלאומית לכלים בלתי מאוישים  (AUVSI) המתקיימת באורלנדו, פלורידה. 

האירולייט, הוא מל"ט טקטי המשוגר ידנית באמצעות מפעיל יחיד. הוא מאפשר לכוחות מיוחדים יכולות מודיעיניות של תצפית ועקיבה. את המזל"ט ניתן להרכיב בתוך זמן קצר, ולשגר אותו על ידי המפעיל תוך 90-60 שניות מרגע הוצאתו מהמנשא. המזל"ט יכול לשהות באויר עד 2:40 שעות ומשקלו פחות משלושה ק"ג. הוא נושא מטע"ד (מטען ייעודי) אלקטרו אופטי לראיית יום ולילה הכולל סמן  לייזר, וכן מערכת תקשורת מתקדמת. המטוס הזעיר מותאם לפעילות בתנאי סביבה ומזג אוויר קשים על מנת לתמוך במגוון משימות רחב. 
המערכת פותחה  בסיוע ארגון  CTTSO (Combatting Terrorism Technical Support Office) של משרד ההגנה האמריקני. חוזה הפיתוח  הוענק לחברת "סטארק" בינואר 2012, ומאז השלמת הפיתוח סופקו לכוחות המיוחדים האמריקנים 13 מערכות הכוללות 39 מל"טים וציוד קרקע נלווה. 

 יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האוירית אמר: "פיתוחו של כלי טייס בלתי מאויש חדש, העונה במדויק לצרכיו של הלקוח, הוא עניין מורכב ומאתגר ואנו גאים בתוצאה. אירולייט יספק לכוחות מיוחדים יכולות תצפית ועקיבה מתקדמות ואמינות להצלחת משימותיהם השונות תוך שמירה על ביטחונם."

אירולייט – נתונים טכניים  
מימדים: מוטת כנף – 2.46 מטר, אורך – 1.07 מטר  משקל בהמראה: 3 ק"ג
ביצועים- מהירות שיוט - 20 קשר, מהירות מירבית-  55 קשר. משך שהייה באויר: 2:45 שעות 
גובה ממוצע לפעילות מבצעית – 2000-500 רגל  

לוקהיד מרטין C-130J הרקולס ראשון נחת בישראל

חיל האויר הישראלי קלט ביום רביעי, 9 באפריל 2014, מטוס ראשון מדגם  לוקהיד מרטין C-130J "הרקולס" המכונה בצה"ל "שמשון".

המטוס הראשון בטקס שנערך בנבטים

המטוס (661) הצבוע אפור, הוא אחד מבן שני מטוסים אשר נמסרו לחיל האויר הישראל במפעלי החברה במריאטה, ג'ורג'יה. המטוס הראשון (662) אשר נמסר לחיל האויר ביוני 2013, נמצא עדיין בארה"ב ועובר טיסות ניסוי והתאמה למערכות שנוספו על ידי חיל האויר הישראלי. בסך הכל צפויים להגיע השנה שלושה מטוסים מדגם זה, ושלושה נוספים ימסרו בשנים הקרובות.

בטקס שנערך בבסיס חיל האויר בח"א 28 בנבטים, השתתפו שר הבטחון, משה (בוגי) יעלון, הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ, מפקד חיל האויר אלוף אמיר אשל, מפקד הבסיס וקצינים בכירים נוספים מצה"ל. בטקס השתתפו גם שגריר ארה"ב בישראלי, דן שפירו, ונשיאת לוקהיד מרטין מרילין יוסון.

המטוס מסיע מול רחבת הטקס

מטוס ה"שמשון" הראשון הוטס לישראל על ידי מפקד "טייסת הפילים" סא"ל אורי וסמ"ט ב' שלה, וכן צוות של חברת לוקהיד מרטין. המטוס המריא ממפעלי לוקהיד מרטין במריאטה, ג'ורג'יה, ומשם טסולסיינט ג'ונס בקנדה ולאחר מנוחה המשיכו לפיזה באיטליה בטיסה שארכה 9 שעות. לאחר 19 שעות טיסה נחת המטוס בישראל. בדרכו לחופי הארץ ליוו את המטוס מטוס בואינג 707, לוקהיד C-130H הרקולס וגלפסטרים "עיטם"- כולם מטייסות התובלה של בסיס נבטים. הם חלפו בפתיחת הטקס בשמי הבסיס.

נשיאת לוקהיד מרטין מרילין יוסון
עם מח"א אלוף אמיר אשל


מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, אמר כי "היום זה יום חג לצה"ל ולחיל האויר. נוחת כאן מטוס השמשון, מטוס תובלת הסער הקרבי הטוב ביותר בעולם. המטוס הזה מחזק את הזרוע הארוכה של צה"ל, הרבה מעבר ליכולות שלה היום. מגוון המשימות שהוא מיועד להן מהלכות על קצה הדימיון - קרוב ורחוק, בלילה ובמזג אויר - בכל תנאי, במגוון רחב מאוד של משימות. לשם אנחנו מייעדים את השמשון ומעבר לכך - הוא נקודת ציר מאוד משמעותית בחיבור בין יכולת אויר ליכולות היבשה". הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ ציין כי "ביום זה אנו מסמנים פסגה חדשה ביכולתו של צה"ל ובמערך התובלה של חיל-האויר בפרט. הזרוע הארוכה של צה"ל הופכת לארוכה יותר, מדויקת יותר, גמישה יותר ועוצמתית יותר".

חיל האויר הישראלי הוא החיל ה-17 המכניס מטוסים מדגם זה לשרותו. לעומת מטוסי ה"הרקולס" הנמצאים בשרות, המטוס החדש ארוך יותר ויכול לשאת יותר מ-30 אחוזים יותר ציוד, מטענים ולוחמים. הוא מסוגל לשאת 97 אלונקות, שמונה משטחי מטען, 92 צנחנים, 128 נוסעים ולוחמים, ארבעה כלי רכב גדולים, כולל נגמ"שים, רכבי סיור וכן 24 מטענים מוצנחים. למטוס ארבעה מנועי טורבו-מדחף חדישים מסוג רולס רויס 3D  AE 2100 בעלי הספק של 4637 כ"ס כל אחד. מטוסי "שמשון" יוכלו לבצע משימות עמוק בשטח אויב, והם מגיעים למהירות מרבית של 670 קמ"ש,  ולטווח של עד כ-6,000 ק"מ וכן לטוס בגובה מירבי של 35,000 רגל. המטוס יכול לטוס בלילה ובכל מזג אויר משך שעות ארוכות.

 

מטוס אימון "לביא" ראשון לישראל

 חברת אלניה-איירמאקי מסרה לידי נציגי משרד הבטחון את מטוס האימון הראשון מדגם 346-M "מאסטר" המכונה בחיל האויר "לביא".

 בטקס שנערך במפעלי החברה, נמסר המטוס הראשון, הצבוע בשני גווני תכלת, ועטור בסמלי חיל האויר, לידי נציגי משרד הבטחון וחיל האויר הישראלי.
ישראל רכשה, בעיסקה סיבובית 30 מטוסים מדגם זה, והם ימסרו לה במהלך השנתיים הבאות. המטוס הראשון שנמסר לחיל האויר (מספר 102) ביצע לפני הטקס את טיסתו הראשונה בהצלחה. 

"מטוס הלביא יהווה קפיצת מדרגה בהדרכת טייסי העתיד, ויכשיר אותם לדור הבא של מטוסי הקרב בחיל האוויר", אמר ראש מינהל הרכש במשרד הביטחון, תת-אלוף (מיל') שמואל צוקר. "משרד הביטחון פועל לזרז ככל הניתן את אספקת המטוסים. זאת במטרה לאפשר את החלפת מטוסי הסקייהוק הותיקים, המשמשים כבר כ-40 שנה את מערך ההדרכה של חיל האוויר, ולשפר את בטיחותם של חניכי הטיס" אמר. מנכ"ל חברת אירמאקי האיטלקית ג'יאורדו ג'יאוספה אמר כי החברה גאה להשיק את המטוס הראשון, שנתיים בלבד מאז נחתמה העסקה. "ישראל מצטרפת לאיטליה, סינגפור ופולין, שרכשו את המטוס. זהו רגע חשוב במיוחד עבורנו, ואנו גאים לחגוג ביחד" אמר.

רכישת מטוס האימון האיטלקי נחתמה ביולי 2012, כחלק מעיסקה בין משרד הבטחון של ישראל ומשרד ההגנה האיטלקי, במסגרתה רכשה משרד ההגנה האיטלקי מישראל לויין ביון ומטוסי התרעה ושליטה. ישראל רכשה 30 מטוסי אימון ומערכות מדמי טיסה.
המטוס נועד להכנס לשרות בית הספר לטיסה ומערך הכשרת טייסי הקרב ויחליף את מטוסי הסקייהוק, הנמצאים בשרות חיל האויר הישראלי מאז שנת 1968. חיל האויר רכש גם מדמי טיסה אשר יחסכו שעות טיסה ויאפשרו להכשיר את הטייסים החדשים ברמת בטיחות גבוהה.
מטוס ה"מאסטר" הוא מטוס אימון שפותח באיטליה ומבוסס על מטוס האימון הרוסי יאקובלב 130. המטוס עבר שינויים רבתיים במנועיו ומערכותיו כדי להתאימו לדור מטוסי הקרב החדשים במערב. טקס הצגת המטוס המוסב הראשון שיוצר באיטליה נערך ב-7 ביוני 2003 והוא המריא לטיסתו הראשונה ב-15 ביולי 2004. מאז היה המטוס בטיסות ניסוי ופיתוח.התרסקו שני מטוסי אבטיפוס: הראשון התרסק בתצוגה אוירית באבו דאבי בשנת 2011 והשני ב-11 במאי 2013.
צבעי ההסוואה של המטוס שונים מאלה של שר מטוסי חיל האויר והם מבוססים על שני גווני תכלת ושטחים אדוים מעל ומתחת לכנפיים.

183 מיליון דולר - הרווח הנקי של אלביט מערכות לשנת 2013

אלביט מערכות הודיעה ביום רביעי, 19 במרס 2014 על תוצאות פעילותה ברבעון הרביעי ובשנה שהסתיימו ב- 31 בדצמבר 2013. מנתוני החברה עול כי ההכנסות היו מעל 2.9 מיליארד דולר, וצבר ההזמנות מעל 5.8 מיליארד דולר.

במסיבת עתונאים תיאר בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות את פעילותה חובקת העולם של אלביט מערכות וציין כי "אני מרוצה מהתוצאות הכספיות של שנת 2013 המצביעות על צמיחה בהכנסות ובצבר ההזמנות וכן על המשך מגמת השיפור בבקרת ההוצאות התפעוליות. השיא שנרשם בצבר ההזמנות מאפשר לנו נראות טובה לשנת 2014 ואף מעבר לה. המיקוד המתמשך שלנו בהבטחת היעילות התפעולית תוך מיצוי מיטבי של הסינרגיות בכל היחידות העסקיות של הארגון הביאו לשיפור המתמשך בשיעורי הרווחיות שלנו". עוד אמר כי אלביט מערכות ערכה מספר שינויים אירגוניים במטרה לחזק את מעמדה בתחום מערכות הסייבר והמודיעין ומערכות האוויוניקה האזרחית. "אנו רואים בשני התחומים האלו מנועי צמיחה המשלימים את תחומי העיסוק הביטחוניים המסורתיים שלנו" ציין.  

בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט

 

רווח נקי של 366 מיליון דולר לרפאל בשנת 2013

רפאל- מערכות לחימה מתקדמות בע"מ סיימה את שנת 2013 ברווח נקי של 366 מיליון ש"ח, ועם קבלת הזמנות בהיקף של כ- 6.5 מיליארד ש"ח. צבר ההזמנות עומד על כ-15.1 מיליארד ש"ח והמכירות על כ-7.4 מיליארד ש"ח. מדו"ח שפרסמה חברה ב-19 במרס 2014 עולה כי סך המכירות הגיע ל-2.047 מיליארד דולר  וצבר ההזמנות מגיע ל-4.363 מיליארד דולר.

הדו"ח מציין כי רווחי החברה ב-2013 הושגו בעיקר מפעילות ייצור, פיתוח ושיווק מערכות להגנה אווירית, מערכות לחימה והגנה, מערכות אוויר-שטח, טילים טקטיים אלקטרואופטיים ורב-תכליתיים, פודי תקיפה, ניווט וצילום כ"לייטנינג", מערכות תקשורת ומודיעין, הנעה בחלל ועוד.

במהלך שנת 2013 השלימה רפאל שינוי מבני ארגוני במסגרתו הוקמו שלוש חטיבות עסקיות:

חטיבת יבשה המרכזת את  פיתוח וייצור מערכות היבשה הכוללות, בין השאר, עמדות נשק, מיגון לרק"ם, מערכות משוגרות-כתף, מערכות לחימה ימיות ומתן מענה בכל הקשור לאבטחת מתקנים ותשתיות.

 חטיבת מערכות אויר ומודיעין הכוללת בתוכה מערכות אויר-שטח, מערכות אלקטרואופטיקה, תקשורת מודיעין ואת תחום הסייבר.

 חטיבת מערכות לעליונות אוירית הכוללת את מערכות ההגנה מפני טילים וטילי אויר-אויר.

 מנכ"ל רפאל, אלוף (מיל') ידידיה יערי, אמר כי גם בשנת 2013 המשיכה רפאל במימוש היעדים והתוכניות ובראשם הפעילות עבור מערכת הביטחון. במקביל, המשיכה החברה להשקיעה בהרחבת פעילותה הבין לאומית . 

למעלה ממליון נוסעים לישראל ב-easy Jet

 איזי ג'ט, חברת התעופה הגדולה בבריטניה לטיסות מוזלות, מציינת הטיסה עד כה למעלה ממיליון נוסעים מישראל ואליה מאז החלה את פעילותה בישראל בנובמבר 2009. החל מחודש אפריל הקרוב, תפעיל החברה  34 טיסות שבועיות מתל אביב לשבע ערים מרכזיות באירופה.

במהלך 12 החודשים האחרונים, איזי ג'ט הטיסה מישראל ואליה מעל ל-342,000 נוסעים, עם צירופם של יעדים חדשים לרומא וברלין. בשנה הקרובה מעל ל-540,000 נוסעים יטוסו בחברה מישראל ואליה.

יו איטקן, המנהל המסחרי של איזיג'ט בריטניה אמר: "משמח אותי מאוד כי מיליון נוסעים בחרו לטוס לתל אביב עם איזי ג'ט מאז התחלנו את פעילותנו בישראל בשנת 2009. משמעות הרחבת הפעילות שלנו, היא שתל אביב כעת מחוברת טוב יותר לערים החשובות באירופה וביכולתם של הנוסעים ליהנות מהמחירים הנוחים והשירות האדיב של איזי ג'ט".

איזי ג'ט החלה לטוס לתל אביב משדה התעופה לוטון אשר בלונדון בנובמבר 2009. במהלך חודש אפריל שירות חדש יחבר את תל אביב עם שדה תעופה שני בלונדון - גאטוויק, תוך חיזוק פעילות החברה אל ומלונדון. לוח הטיסות המלא מתל אביב כולל 34 יציאות שבועיות מישראל, בתדירות הבאה: לוטון (11), מנצ'סטר (2), באזל (4), ז'נבה (5), ברלין (4), מילאנו (3), רומא (2) ושלוש טיסות שבועיות אשר יחלו ב-1 באפריל 2014 מגאטוויק.

 

התעשיה האוירית חשפה בסינגפור את מל"ט "סופר הרון"

מפעל מלט של התעשיה האוירית לישראל חשף בתצוגה האוירית בסינגפור דגם חדש של המל"ט הרון.

 המלט "סופר הרון" מונע במנוע דיזל בעל הספק של 200 כ"ס המאפשר שיפור ביצועיו וכושר הנשיאה שלו. למל"ט החדש מערכות אויוניקה ומחשוב מתקדמות. כמו כן מספקות מערכות ההנעה החדשות הספק חשמלי מוגבר וארכיטקטורת מערכת המאפשרת שילוב יעיל ופשוט של מטע"דים (מטענים ייעודיים) מתקדמים. המל"ט נועד למשימות ביון ומודיעין, עקיבה, זיהוי, רכישת מטרות, סיור ימי ועוד.
למטוס רדיוס פעולה של 250 ק"מ בקו ראיה ומעל 1000 ק"מ באמצעות תקשורת לווינית. הוא יכול לשהות באויר מעל 45 שעות ולהגיע לגובה 30,000 רגל. לסופר הרון מהירות שיוט של 80 קשר, ומהירות מירבית של 150 קשר. הסופר הרון יכול לשאת משקל של 450 ק"ג ומשקלו ההמראה המירבי שלו 1450 ק"ג.

 

חיל האויר תקף מטרות מחבלים בלבנון

מקורות ערביים דיווחו ב-25 בפברואר כי חימטוסים של חיל האויר הישראלי תקפו פעמיים מטרות של החיזבאללה סמוך לגבול סוריה.

לפי הדיווחים הותקפו מחסנים של ארגון המחבלים באזור א-נבי שית, ורשת "אל ערבייה", דיווחה כי היעד לתקיפה היה שתי שיירות טילים של חיזבאללה שהיו בדרכן לסוריה. גורם ביטחוני לבנוני אישר כי מטוסי חיל האוויר תקפו בלבנון. הגורם הלבנוני ואנשי זכויות אדם בסוריה טענו כי יעד התקיפה היה בסיס טילים של חיזבאללה. רשת אל-מיאדין הלבנונית, המזוהה עם חיזבאללה, טענה כי "לא היו אבידות בנפש ואף לא נזקים חומריים מהתקיפה הישראלית נגד אתר של חיזבאללה בגבול לבנון-סוריה".

שישה מטוסים זעירים בטיסה מתחת לפני הים
שישה מטוסים זעירים מדגם טקסאן, יצאו ב-23 בנובמבר 2013 לטיסה מיוחדת מתחת לפני הים. את המטס שחלף מעל ים המלח, מצדה והאיזור, הוביל דן שיאון ועמו עוד טייסים ממנחת ראשון לציון. המטוסים טסו מן המנחת המרכז הארץ, פנו מזרחה לעבר ים המלח וירדו לגובה של של 422 מטרים מתחת לפני הים.
דן שיאון הגיש בקשה לרישום שיא גינס "כטיסה הנמוכה ביותר בעולם במבנה".
הרחבה על הטיסה  והטייסים, נביא בקרוב.

אליענה טישלר- דוברת התעשיה האוירית לישראל

דירקטוריון התעשייה האווירית לישראל בראשות רפי מאור אישר הצעת המנכ"ל יוסי וייס למנות את אליענה פישלר לדוברת החברה. היא תחליף את דורון סוסליק, סגן הסמנכ"ל לתקשורת ודובר החברה, הפורש לגמלאות לאחר 40 שנים.

פישלר  (מימין) הינה בעלת נסיון נרחב בתחומי התקשורת והדוברות. לאחרונה הובילה את מערכי התקשורת והדוברות של ארגונים עסקיים ופיננסיים שונים. בעלת תואר ראשון בתקשורת ומנהל עסקים, מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במנהל עסקים, התמחות בשיווק, מטעם האוניברסיטה העברית.
דורון סוסליק (משמאל), המסיים את תפקידו כדובר התעשיה האוירית לישראל משמש בתפקידו מזה ארבעים שנה, ופעל בחברה בתקופות הסוערות ביותר שלה, בהן ביטול פרויקט הלביא, שיגורי החלל הראשונים ועוד. הוא פרץ נתיבים חדשים לתקשורת העולמית, ולקראת כל סאלון אוירי או תערוכה בתחומי התעופה, החלל או התעשיה האירונאוטת, היו לתעשיה האוירית כתבות אוהדות וראיונות בלעדיים בחשובים שבים העיתונים המקצועיים בעולם.

חיל האוויר חנך מרכז אימון משימתי למערך מטוסי הקרב

המרכז לאימון משימתי עבור מערך מטוסי הקרב של חיל האוויר הישראלי נחנך בבסיס חיל האוויר בחצור. בטקס חנוכת המרכז השתתפו מפקד חיל האוויר, אלוף אמיר אשל, ראש מנה"ר במשרד הביטחון שמואל צוקר, הנהלת אלביט מערכות בראשות יו"ר החברה מיקי פדרמן ונשיא החברה בצלאל (בוצי) מכליס, כמו כן השתתפו בטקס סגן נשיא לאימון בלוקהיד מרטין ג'ים וייצל, סגן נשיא לאימון בחברת ברקו פרנק טימרמן  ובכירים נוספים בחיל האוויר ובאלביט מערכות (בצילום)

המרכז לאימון משימתי, הנחשב למתקדם מסוגו בעולם, מהווה פריצת דרך בתחום האימון המבצעי והוא מאפשר אימון בתרחישים מבצעיים בזירות שונות ובסביבת האיומים הרלוונטית לכל זירה. המרכז הוקם על ידי אלביט מערכות בשיטת  Private Finance Initiative) PFI) 

יורם שמואלי, מנכ"ל חטיבת כלי טייס באלביט מערכות אמר כי "חנוכת המרכז מהווה אבן דרך נוספת במסגרת שיתוף הפעולה הפורה והמתמשך עם חיל האויר הישראלי. המרכז לאימון משימתי פותח על בסיס תורת הלחימה הייחודית של חיל האויר ונסמך על נסיוננו העשיר בתחום המאמנים באויר ביבשה ובים". עוד אמר כי "אנו סמוכים ובטוחים כי המרכז יעניק לצה"ל ולחיל האויר את הפתרון המיטבי לאימון טייסי הקרב". 

 
 

הפרד האוירי" השלים אבן דרך לקראת הדגמה מבצעית"

"הפרד האוירי" כלי הטיס הבלתי מאויש  המפותח על ידי חברת טקטיקל רובוטיקס (חברת בת של אורבן אירונאוטיקס), השלים באחרונה אבן דרך חשובה לקראת הדגמת יכולתו המבצעית.ח

מחברת אורבן נמסר כי הדגמה של היכולת המלאה של כלי טיס זה מתוכננת לשנה הבאה. כלי הטיס, אשר הוצג בחודש נובמבר בתצוגת כלי טיס הבלתי מאיישים בראשון לציון, השלים לאחרונה ניסויים בריחוף וטיסה נשלטת, כאשר שתי מערכות לייזר עוקבות אחר הגובה מעל פני הקרקע. את הניווט המרחבי עורך כלי הטיס בעזרת מערכות GPS ומערכת INS וכן על ידי ייחוס אופטי לפני הקרקע. החברה משלימה עתה בנייתו של כלי טיס שני, אשר יצטרף למערך הניסויים בשנה הבאה 

 

 

ה"עקרב" המריא לאויר

מטוס הסילון הדו-מנועי החדש טקסטרון "סקורפיון"  (בצילומים למעלה ולמטה) ביצע ב-12 בדצמבר 2013 את טיסת הבכורה שלו. ליד הגאי המטוס, אשר נסק מבסיס מקונל של חיל האויר האמריקני, היה טייס הניסוי דן הינסון ומאחוריו טייס הצי דוד זיץ.
"זה היה פנטסטי. הוא ממש ניתר מהקרקע" אמר הינסון לאחר הטיסה הראשונה, אשר נמשכה 1:25 שעות. במהלך הטיסה ביצעו הטייסים בחינה של הגאי המטוס, הפעלת המנועים בדחף שונה, וכן תמרונים בסיסייים לבחינת כושר טיסה של המטוס. הם אמרו כי המטוס, בו הגיעו למהירות 200 קשר וגובה של 15,000 רגל, רגיש מאד להטסה "אתה טס עם קצות האצבעות" הם ציינו. המטוס שפותח על ידי חברת טקסטרון (חברת האם של ססנה) ואיירלנד אנט. נועד לשמש למטרות תקיפה, ביון ואימון. מפתחיו מבטיחים כי מחירו הבסיסי ותפעולו יהיה זול במידה משמעותית, כ-3000 דולר לשעה, מעלויות התפעול של מטוסים דומים. המטוס פותח בתוך פחות משנתיים, ובאופן פרטי, תוך שימוש במערכמנועים, מערכות ושיטות תכנון וייצור המקובלות בתעופה האזרחית.

"טיסת הבכורה היום היא אבן דרך רצינית עבור הסקורפיון, עת עוברת התוכנית לשלב טיסות הניסוי" אמר מנהל חברת טקסטרון סקוט דונלי. "כאשר החל שלב התכנון לפני פחות משנתיים, היינו בטוחים כי נוכל למסור מטוס טקטי, רב-גמישות שאין שני לו, על ידי שילוב של טכנולוגיות מסחריות עם שיטות הפעולה הטובות ביותר". 
צפוי כי המטוס ימשיך בטיסות הניסוי במהלך החודשים הקרובים, ומנהלי החברה מציעים לחילות אויר שונים, כולל חיל האויר האמריקני.

 


מבנה ארגוני חדש לחיל האויר

מפקד חיל האויר, אלוף אמיר אשל, החליט על תוכנית לשינוי ארגוני של מטה חיל האויר. למעשה יש בכך חזרה מסוימת, למבנה הארגוני שהיה קיים לפני השינוי שערך מפקד החיל, בנימין פלד לאחר מלחמת יום כיפור.

במסגרת הארגון מחדש יהי מבנה מפקדת חיל אויר כדלהלן:  
- מטה חיל האויר. תא"ל עמיקם נורקין (בצילום למעלה)
- גוף מבצעי אויר שיעסוק בהפעלה מבצעית (תא"ל תומר בר). במסגרת גוף זה תפעל מחלקת מבצעים של חיל האויר ובו תחומי מבצעי התקפה, מבצעי הגנה ומבצעי שיתוף פעולה עם זרוע היבשה.
- להק אויר שיעסוק בהדרכה ובאימונים (תא"ל טל קלמן).

- להק מודיעין. תא"ל ניצן
ראש להק אוויר למסוקים - תא"ל ירון רוזן
ראש להק כוח האדם - תא"ל דוד ברקי
ראש להק ציוד - תא"ל רן בשביץ
מפקד ההגנה האווירית (לשעבר מערך הנ"מ) - תא"ל שחר שוחט
ראש מפקדת יחידות הבקרה - אל"ם רן תורג'מן
במסגרת התכנית יערכו במבצעי אויר שינויים משמעותיים בהליכי תכנון משימות, ניהול משאבים, הערכות נזקי הפצצות והאופן שבו מתאם חיל-האוויר את פעילותו עם כוחות של חילות מערביים פוטנציאליים שעשויים לפעול בשטח במקרה של מלחמה עתידית. אלוף אשל כתב במכתב לקציני חיל האויר כי "יש שמשווים את התכנית למירוץ מרתון שדורש מהרצים לבצע, תוך כדי ריצה, ניתוח לב פתוח, ובה בעת לנצח במירוץ". הוא הביע הערכתו כי חיל-האוויר יישם בהצלחה את התכנית אשר נועדה למעשה "להגביר את יכולתו של חיל האויר, על כל יחידותיו, לעמוד משימות של מלחמה רצופה, בצורה עצמאית או בשיתוף גורמים אחרים בצה"ל". 

ישראל תקבל 6 מטוסי "אוספריי"

 ארה"ב החליטה למסור לישראל שישה מטוסים מדגם בל-בואינג 22-V אוספריי. שר ההגנה האמריקני הודיע על כך בראשית נובמבר 2013 בנאום בפני חברי הליגה נגד השמצה בניו יורק.  

במהלך ביקורו של שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון בארה"ב (בצילום) הוא נפגש עם הייגל והם השלימו את העיסקה, לפיה תקבל ישראל את המטוסים עד סוף שנת 2015. הוא אף טס במטוס טיסת היכרות קצרה. 

האוספריי (בצילום) מיוצר על ידי החברות בל ובואינג, נמצא בשרות המרינס וחיל האויר האמריקני.
עם כניסתו לשרות חיל האויר, תהיה ישראל המדינה הראשונה בעולם אשר תפעיל את כלי הטיס, המצטיינים ביכולתם להמריא ולנחות אנכית ולטוס כמטוס תובלה. האוספריי מסוגל לשאת 23 לוחמים על ציודם, או 9000 ק"ג של ציוד בתא הפנימי, 7500 ק"ג של מטען חיצוני, ולטוס במהירות של 300 קשר. כמו כן ניתן לתדלק אותו באויר והוא יכול גם לשמש כמטוס תדלוק למטוסים אחרים. חיל האויר בחן את המטוס ויכולותיו תקופה ארוכה אולם בשל מחירו הגבוה- כ-65 מילון דולר למטוס, נמנע מרכישתו. היות וארה"ב מעונינת למכור את המטוס לחילות אויר בעולם, היא הציעה לישראל תנאי רכישה נוחים יותר, עובדה שהקלה על ההחלטה להכניס את המטוס לשרות. 

 תרגילי לוחמה אוירית בנגב

Juniper Stallion 13 

חילות האויר של ישראל וארה"ב ערכו בסוף יולי 2013 תרגיל "Juniper Stallion 13" אשר נמשך כשבועיים.  על התרגיל פיקדו קצינים בכירים של חיל האויר הישראלי והפיקוד האוירי של   USEUCOM – פיקוד האויר האמריקני באירופה. ראשי חילות האויר הדגישו כי התרגיל נועד לשפר את שיתוף הפעולה בין ישראל וארה"ב בתחום ההגנה האוירית, ואין לו קשר למצב המתפתח בסוריה. במהלך התרגיל נבחנו מתארים שונים של פעולה כולל תקיפת מטרות, לוחמה אוירית, לוחמה אלקטרונית מול מטווחים אלקטרוניים ועוד.

תא"ל ליהוא הכהן, מפקד בסיס נבטים אשר אירח את התרגיל, אמר כי "זה מתחיל מהשלב הגבוה ביותר של שיתוף פעולה בין הצבאות, ומגיע עד הרמה הכי נמוכה של תקשורת בין המטוסים באוויר". ערב פתיחת התרגיל הטיסו מטוסי 17- C גלובמסטר של חיל אויר האמריקני את ציוד הקרקע והצוותים של הטייסות האמריקניות לבסיס נבטים. בתרגיל משתתפות טייסות קרב של שני חילות האויר, בהם מטוסי 15-F  של הטייסת ה-122 של משמר האויר הלאומי של לואיזינה בארה"ב, בפיקודו של לוטננט קולונל ג'ים וורלי. וכן מטוסי סיוע ותמיכה אחרים. שמונה מטוסי F-15C ושני מטוסי F-15D של הטייסת שיצאו מלואיזינה, נחתו בלייקנהית' באנגליה ומשם יצאו ב-16 ביולי לבסיס נבטים נגב. חיל האויר שלח לתרגיל מטוסי 15-F מדגמים שונים ומטוסי  16-F  של טייסת הקרב הראשונה. כמו כן השתתפו מטוסי עיטם לבקרה אוירית ומטוסי סיוע אחרים.

2013 BLUE FLAG  

ב-19 בנובמבר 2013 החל בבסיס עובדה בנגב, תרגיל "דגל כחול" – התרגיל האוירי הגדול ביותר שנערך מעולם בישראל, בו השתתפו מטוסים של חיל האויר הישראלי וחילות האויר של ארה"ב, איטליה ויוון.

הטייסת המארחת, "הטייסת האדומה" של חיל האויר הישראלי הפעילה מטוסי F-16A כמטוסי ביום אויב (למטה מימין), וכן השתתפו שתי טייסות  F-15 ומטוסים של טייסת הסילון הראשונה. חיל האויר האמריקני המשתתף לראשונה בתרגיל, שלח מטוסי  תקיפה מדגם F-15E "סטרייק איגל" מפיקוד  USEUCOMבאירופה (המטוסים הגיעו מבסיס באנגליה- בצילום למעלה), חיל האויר האיטלקי שלח מטוסי טורנדו (בצילום משמאל) ו- AMX. חיל האויר של יוון  שלח מטוסי 16-F.




 

\בתרגיל, בו השתפו כ-60 מטוסים, נערך דימוי של שיתוף פעולה בינלאומי נגד אויב עוין. ותורגלו שיטות עבודה ונהלים היכולים להתאים למצב חירום בינלאומי. השתתפו גם משקיפים ונספחים אויריים של 20 מדינות זרות, בהם מפקדי חילות האוויר של בולגריה וקפריסין. בתרגיל שותפו מערכות שליט ובקרה, נ"מ, מערכות ל"א ועוד. 

ה"שמשון" באויר

 מטוס לוקהיד מרטין J130-C "שמשון" הראשון עבור חיל האויר הישראלי (בצילום), ביצע במחצית אוקטובר 2013 את טיסתו הראשונה.
הטיסה נערכה על ידי טייסי ניסוי של לוקהיד מרטין. מספר שבועות לאחר מכן  נערכה גם טיסה ראשונה בה השתתפו טייסי חיל האויר הישראלי, מהטייסת שנועדה להפעיל אותם, בהם סא"ל אורי, מפקדה.
שני טייסים ישראלים הטיסו לפני כן את המטוס בסימולטור של החברה בארה"ב, בבסיס חיל האויר ליטל רוק בארקנזס, למשך 130 שעות טיסה. 
חיל האויר הודיע כי ברצונו לרכוש תשעה מטוסים, אולם בראשונה אושרו לרכישה שני מטוסים, ומטוס שלישי אושר מספר חודשים לאחר מכן. 

ביולי דובר על רכישת מטוס רביעי. המטוסים יופעלו מבסיס חיל האויר נבטים בנגב, שם פועלת טייסת ההרקולס הותיקה של החיל.

 בואינג הסבה מטוס 16-F כמטוס מטרה

חברת בואינג וחיל האויר של ארה"ב, השלימו ב-23 בספטמבר 2013 את טיסת הניסוי הראשונה של מטוס מטרה מדגם 16-QF. היה זה המטוס הראשון (בצילום) בסדרה של שישה מטוסים אשר יוסבו על פי חוזה של חיל האויר האמריקני. המטוסים יכנסו לשרות כמטוסי מטרה לניסוי טילי אויר-אויר, במקום מטוסים מדגם 4-QF  אשר היו בשרות משנת 1997.

טיסת הניסוי הראשונה כללה המראה אוטומטית, סדרה של תמרונים אויריים, טיסה במהירות על קולית, ונחיתה אוטומטית. המטוסים יופעלו על ידי טייסת המטרות האויריות מספר 82. הפועלת מבסיס טינדל ליד פנמה סיטי בפלורידה. המטוס ישמש את כל זרועות הצבא האמריקני לבחינת טילים ומערכות אויריות אחרות. אבטיפוס המטוס 16-QF ערך את טיסות הראשונה כבר ב-4 במאי 2012. המטוס נשלט על ידי שני טייסים מפעילם מן הקרקע. ביצועיו של המטוס ללא טייס עולים במידה רבה על אלה של מטוסי 16-F מאוישים, לא רק בשל משקלו הנמוך יותר אלא בשל העובדה כי המגבלות שהיו מוטלות ומבוקרות על ידי המחשב למטוסים מאוישים נפתחו בחלקן הגדול, והמטוס יוכל לטוס במגבלות חוזק המבנה והעומסים בהם הוא מסוגל לעמוד.


מנכ"ל אל על פורש מתפקידו

 מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי, הודיע ב-1 בדצמבר 2013 על החלטתו לפרוש מניהול החברה אחר ארבע שנים היות וחש כי מיצה את תפקידו. 

שקדי, לשעבר מפקד חיל האויר נבחר כמנכ"ל החברה בשנת 2009 וניהל אותה בתקופה סוערת של תחרות ושפל בתעופה האזרחית. הוא זכה במשך השנים לביקורת רבה על דרכו בניהול החברה, במיוחד מאנשי רשות התעופה האזרחית. בין המחלוקות היו הפעלת מדיניות השמים הפתוחים עם מדינות אירופה, הגורמת הפסדים ניכרים לאל על, הפעלת קו הטיסה לאילת, ששקדי החליט על הפסקתו בחודש נובמבר לאחר מספר חודשים (מסיבות בטיחות), ועוד. במכתב ההתפטרות שלו ציין שקדי כי "בשנים אלה היתה לי הזכות הגדולה לעמוד בראש חברה מיוחדת במינה ובעלת משמעות יוצאת דופן לישראלים יהודים ואוהבי ישראל בארץ וברחבי העולם".

 יו"ר דירקטוריון אל על, עמיקם כהן, אמר כי "דירקטוריון החברה קיבל בצער את הודעתו של שקדי על כוונתו לסיים את כהונתו. אישיותו המיוחדת של שקדי, מנהיגותו ותרומתו לחברת אל על ראויות להערכה מיוחדת ובאו לידי ביטוי בכל תחומי העשייה בחברה כה מורכבת ומאתגרת", אמר.

 

UP- אל על הקימה חברת לאו-קוסט

הנהלת חברת אל על הקימה חברה לטיסות לאו-קוסט (מחיר נמוך) בשם UP אשר תפעל החל מעונת הקיץ ליעדים באירופה.

מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי שהודיע על כך ב-16 בנובמבר 2013. אמר כי "אנו משיקים היום מותג תעופה חדש, דינמי, מיוחד במינו ובעל פוטנציאל גדול. זה מהלך של התחדשות והתאמה לצרכים בעת המודרנית". הוא ציין כי על המהלך החדש החליטה החברה לפני כשנה וחצי "כדי שנוכל להתמודד עם עולם התעופה ולתת מענה לכל חברות הלואו-קוסט, שטסות לישראל בעת האחרונה ולאור מתכונת השמיים הפתוחים", אמר. בטיסות אלה תפעיל החברה החדשה חמישה מטוסי בואינג 737-800 הנמצאים זה מכבר בשרות חברת אל על. בין היעדים שאליהם תטוס אל-על במתכונת זו יהיו בודפשט, ברלין ופראג. כמו כן צפוי כי החברה תטוס ליעדים נוספים בהם לנמלי אויר בקפריסין ויוון.

הקמת החברה החדשה נועדה לתת מענה לתחרות הגוברת במסגרת מדיניות השמיים הפתוחים שמשרד התחבורה מקדם. מחיר הטיסה יהיה בסיסי וכל נוסע יוכל להוסיף שירותי נוחות נוספים תמורת תשלום. הטיסות יצאו  מטרמינל 3 ולא מהאולם המערבי בטרמינל 1, שנפתח בנובמבר לשימוש טיסות לואו קוסט. מרשות שדות התעופה נמסר כי בעונת החורף עברו לטרמינל זה 55 טיסות בינלאומיות בשבוע. נוסעי החברה יוכלו לבחור בכרטיס בייסיק, לכיוון אחד, וליטול עמם תיק יד אחד עד 6 ק"ג למטוס ללא תשלום, מזוודה אחת עד 23 ק"ג בהזמנה מראש בתוספת כ-20 דולר, בשדה כ-40 דולר. כמו כן יצטרכו לשלם עבור מושב או מושב מועדף. בכרטיס סמארט יוכלו לשאת תיק יד למטוס, כולל מזוודה לבטן המטוס, לבחור את המושב  ועוד.

 

 מטוסי בואינג 737-900 ראשונים לאל על

חברת אל על הכניסה לשרות באמצע אוקטובר 2013, את הראשון מבין שישה מטוסים מדגם בואינג 737-900ER. המטוס השני מתוכנן להגיע בחודש דצמבר 2013. ההשקעה הכוללת ברכישת המטוסים מגיעה ל-320 מיליון דולר. המטוס החדש יפעל ביעדי אל על בטווח הקצר והבינוני לאירופה. החברה הזמינה שישה מטוסים ולאחר מכן החליט לממש את האופציה לשני מטוסים נוספים.

במטוס 172 מושבים - מחלקת עסקים ובה 16 מושבים ומחלקת תיירות ובה 156 מושבים. כל מושבי מחלקת העסקים יהיו מצוידים בשקעי חשמל למחשב וחיבורי ,USB ובמחלקת התיירים תצויד בערכת הבידור האינטרנטית כל שורת מושבים. מערכת הבידור תופעל מרגע שהמטוס יגיע לגובה 10,000 רגל, ואז יוכלו הנוסעים להשתמש במערכת במחשבים האישיים שלהם. הם יוכלו לגלוש ברשת וגם לבצע שיחות באמצעות סקייפ, WhatsApp ואפליקציות אחרות. המטוסים נכנסו לשרות בטיסות לאירופה ב-24 באוקטובר 2013. צפוי כי המטוסים האחרונים מסרו לחברת אל על עד סוף שנת 2016.

 

מטוס התקיפה סקורפיון לקראת המראה

חברת טקסטרון משלימה את ההכנות להמראה הראשונה של מטוס התקיפה החדש סקורפיון, האמורה להיערך באמצע חודש דצמבר 2013.

 

המטוס שנחשף לציבור בחודש ספטמבר, נמצא בניסויי מערכות אחרונים. הוא פותח על ידי חברת טקסטרון (חברת האם של ססנה) בשיתוף עם חברת ההשקעות איירלנד אנטרפרייזיס. המטוס נועד למלא מחסור, הקיים לדעת מנהלי החברה בעולם, במטוס תקיפה מודרני ומתקדם שיהיה זול לרכישה ולתפעול. מנהלי החברה מציינים כי עלות שעת טיסה של המטוס תהיה כ-3000 דולר, הרבה מתחת לעלות שעת טיסה במטוסי תקיפה הקיימים כיום בעולם. לבד ממשימות תקיפה יוכל המטוס הדו-מושבי והדו-מנועי, שמוטת כנפיו מגיעה ל-14.43 מטרים ואורכו 13.26 מטרים, לפעול במשימות סיור וביון, אימון טייסים ועוד. מתחת לששת נקודות התליה,הפנימיות בגוף ומתחת לכנפיים הוא יכול לשאת חימוש במשקל של 2600 ק"ג. המטוס מונע בשני מנועי טורבו-מיפה מסוג האניוול 731TF בעלי דחף של כ-2000 ק"ג כ"א. משקל המטוס הריק מגיע ל-5352 ק"ג ובמשקל ההמראה המירבי שלו ל-9639 ק"ג. הוא מסוגל לשייט במהירות מעל 350 קשר ומהירותו המירבית 450 קשר. הסקורפיון מסוגל להכיע לטווח עברה של 4400 ק"מ. 

 

ארה"ב מפעילה לחצים כבדים למניעת פעולה באירן

 הממשל האמריקני, על כל זרועות השלטון שלו, מפעיל לחצים כבדים על ישראל להמנע מפעולה נגד מתקני הגרעין באירן.  לבד מן המאמץ הדיפלומטי, אותו מובילים נשיא ארה"ב ברק אובמה ושר החוץ שלו, ג'ון קרי, נעשים מאמצים כבדים גם מצד אנשי הצבא. על רקע הידיעות לפיהן מתאמן חיל האויר הישראלי במבצעים ארוכי טווח, ביקר בישראל ב-7 באוגוסט 2013 מפקד חיל האויר האמריקני בישראל, ג'נרל מרק וולש. במהלך שהותו בישראל, ביקר הגנרל בטייסות שונות בחיל האוויר, נפגש עם טייסים וקצינים בכירים בחיל, ראה תצוגת יכולות, וערך סדרה של פגישות עבודה עם מח"א אלוף אמיר אשל. ביקורו התקיים תחת מעטה סודיות רב. 

כשבוע לפני כן ביקר בישראל מפקד כוחות ארצות הברית באירופה, ושבועיים לאחר מכן ביקר בארץ גם ראש המטות המשולבים של צבא ארצות הברית, ג'נרל מרטין דמפסי. גורמים רשמיים במשרד ההגנה האמריקני אשרו כי ביקורו עסק בעיקר בסוגיה האירנית. דמפסי ידוע כאחד המתנגדים העיקרים לפעולה צבאית, ברוח ההנחיות של הנשיא אובמה ושר ההגנה הייגל המגלים אדישות לטיפול בבעיות בינלאומיות. 

 לוקהיד: אנו מפתחים את ה-72-SR

 חיל האויר האמריקני וחברת לוקהיד מרטין ממשיכים לפרסם מידע וצילומים על מטוס מהפכני אשר כונה בתקשורת "בנה של הציפור השחורה".

 המטוס, שהתצורה שלו פורסמה כבר לפני יותר עשר שנים, עורר סערה בעולם התעופה, בעקבות פרסום רעשני בשבועון אויאשן וייק, אשר למעשה לא חשף מאומה. על פיתוח מטוס ביון חדש פורסם מספר פעמים בעבר, כולל על היותו בעל ביצועים שגא-קוליים (פי חמישה ממהירות הקול) ויכולתו לטוס מנקודה לנקודה על פני כדור הארץ בתוך מספר שעות. גם התצורה שלו, מטוס בעל שני מנועי מגח סילון מתקדמים פורסמה בעבר. המטוס הלא מאויש נועד למעשה להקנות לארה\ב יכולת תגובה מהירה בכל מקום בעולם, ובמיוחד מעל סין ומזרח אסיה. לפי הפרסומים עוסק "מפעל הבואשים" שפיתח את סדרת המטוסים החשאיים של לוקהיד בעבר, מזה מספר שנים בפיתוח המטוס, והוא אמור להכנס לשרות בשנת 2030.

עם כך נראה כי הפרסום נועד להסב את תשומת לב הציבור מפיתוחים אחרים, גם הם חשאיים של החברה, בהם הצעתה למפציץ חמקן חדש (המתחרה מול תכנון של נורת'רופ גרומן). 


אלפים בתערוכת "חזון האויר" במוזיאון ארץ ישראל
ב-12 באוקטובר 2013 נפתחה במוזיאון ארץ ישראל תערוכת "חזון האויר" כחלק מן האירועים לציון 100 שנות תעופה בארץ ישראל. התערוכה עוסקת בכיבוש האויר, לא רק מן הצדדים הטכניים שלו אלא מן הפן האנושי חברתי, ואף על ידי המחשה אמנותית של הפעילות הרבה בראשית התעופה בארץ. אוצרת התערוכה רחל בונפיל, ואת התצוגה עיצב האדריכל אורי גלזר.

   

תצוגות בתערוכת "חזון האויר" במוזיאון ארץ ישראל

במרכז התצוגה עומד דגם של מטוס בלריו XI שהושאל לתערוכה במוזיאון ארץ ישראל על ידי מוזיאון התעופה והחלל בראשון לציון. הדגם שנבנה על ידי דני שלום, יחד עם תלמידים במכללת הולץ בתל אביב כפרויקט חינוכי, שנמשך כשנתיים ימים. הוא עשוי מחומרים דומים לאלה שנדרשו לייצור המטוסים של מסייה בלריו, וגם שיטות העבודה והבניה היו דומות. 

בתערוכה פינות מיוחדות המוקדשות, בצילומים, סרטים, פוסטרים ודגמים, להתפתחות התעופה במלחמת העולם הראשונה, חברות התעופה ובתי הספר לתעופה של אצ"ל וההגנה, פעילות חברות אוירון, נתיבי אויר א"י ואחרות. דגש מיוחד הושם על מקומם של אנשי התעופה שכבשו את האויר, כטיייסים או מנהלי פעילות. כמו כן הוכנה סימולציה מענינת של טיסת מטוס דרגון רפיד ובפינה אחרתת מוצגים דגמים של מטוסים הסטוריים שבנה פרופ' נפתלי קדמון, איש התעופה והטיסנאות הותיק.  במהלך התערוכה צפויים כנסים, ערבי הרצאות ופעילויות אחרות בהן משתתפים מדריכים מתנדבים, מרצים מן האקדמיה ועוד.

 

 התצוגה האוירית MAKS 2013 ליד מוסקווה

התצוגה האוירית הרוסית המסורתית MAKS 2013 תפתח ב-27 באוגוסט 2013 במרכז הניסויים ע"ש ז'וקובסקי, ליד מוסקווה. בתצוגה האוירית הגדולה, אשר בעבר היתה מקור לידיעות חדשותיות חשובות בתחומי התעופה והחלל, ישתתפו מטוסים רבים- חלקים הגדול מוצרים מושבחים משנות השבעים והשמונים. בין אלה יוצגו  דגמים של חדשים של מסוקי הקרב מיל 28. המסוקים החדשים  Mi-28UB  (בצילום למטה) הם דגמי אימון של מסוקי הקרב הותיקים מיל 28 "ציידי הלילה" המיוצרים על ידי רוסוורטול, חברת בת של אובורונפרום, שעברו שינויים ושיפורים. טיסת הדגמה ראשונה של המסוק נערכה ב-9 באוגוסט 2013.

התצוגה האוירית MAKS הפכה לאחת התצוגות המרכזיות בתעופה הצבאים והאזרחית בעולם ומושכת תשומת לב רבה. כצפוי ישתתפו בתצוגה צוותים אירובטיים רבים. בין אלה יהיו הצוות האירובטי של חיל האויר הסיני המכונה  "האחד באוגוסט" שיציג מטוסי 10-J חד ודו-מושביים (בצילום בדגמים הח- והדו-מושביים), חיל האויר הרוסי יציג את הצוות "שטריז'י" ולו מטוסי סוחוי SU-27-UB (בצילום הגדול למטה) ומטוסי סוחוי SU-27U והופעת סולו של  ה"פלקון". צוות אירובטי אחר יהיה ה"ברקוטי" ולו מסוקי קרב מיל 28-MIL.
 כמו כן יופיע צוות "רוס" , צוות במטוסים מדגם אירוביים בואכנה אירוביים מסוג יאק 52 ויאק 54 ועוד מטוסים של מועדוני תעופה רוסיים. צפוי כי חילות אויר מערביים, בהם חיל האויר השוויצרי והצרפתי יציגו את ביצועי ה"הורנט" והראפאל" בהתאמה.

 
 
   
   

דגם משופר של ההורנט באויר
דגם משופר של מטוס הקרב בואינג 18-FA סופר הורנט, בעל מיכלי דפונה ומיכל חימוש בגחון (בצילום למטה) עורך בימים אלה טיסות ניסוי ראשונות. בואינג מבטיח כי מיכלי דפונה משתלבים אלה, הקבועים מעל שורשי הכנף והגוף יגדילו את קיבולת הדלק של המטוס מ-1365 ל-1589 ק"ג. כמו כן כולל המטוס מיכל חימוש מיוחד בגחונו, המאפשר נשיאת פצצות או טילים. שתי תוספות אלה ושינויים אחרים שנעשו בתכנון המטוס, נועדו להגדיל את יכולת החמיקה שלו ממערכות קורנות. דגם זה פותח על ידי בואינג כתגובה לעיכובים המצטברים בפיתוח וניסוי מטוסי הלוקהיד מרטין C35-F עבור הצי האמריקני. הצי האמריקני בוחן רכישת דגם זה של המטוס כשלב ביניים עד לכניסת המטוסים של לוקהיד מרטין לשרות בשנת 2018.
 

 

קצינים בכירים מארה"ב מבקרים בישראל

נראה כי הדאגה בקרב הממשל האמריקני מפני אפשרות שישראל תפעל לבדה נגד מתקני הגרעין באירן, מעודדים ביקורי-שכנוע של מפקדים בכירים של צבא ארה"ב בישראל.

לפני כשבוע הסתיים תרגיל אוירי משותף בין מטוסי קרב של חילות האויר של ישרל וארה"ב. ערב התרגיל ביקר בארץ מפקד כוחות האויר של ארה"ב באירופה, גנרל, ובשבוע שעבר ביקר בארץ גנרל מרק א. וולש. מפקד חיל האויר האמריקני (בצילום מימין).
במערכת הביטחון טוענים כי ביקור מפקד חיל האוויר האמריקני נקבע זמן רב מראש והוא תואם עם סיום התרגיל האוירי. למרות זאת הביקור היה חשאי ולא זכה לכל פרסום תקשורתי. הגנרל האמריקני, מלווה בקצינים בכירים מפיקוד חיל האויר ביקר בארץ בטייסות שונות של חיל האויר הישראלי, נפגש עם טייסים וקצינים בכירים וצפה בהדגמת יכולות וכן נפגש עם מפקד חיל האויר, אלוף אמיר אשל. בשבוע הבא צפוי לבקר בארץ ראש המטות המשולבים של צבא ארצות הברית, גנרל מרטין דמפסי, גנרל דמפסי ידוע בגישתו העוינת לכל פעולה צבאית עצמאית של ישראל נגד אירן. גורמים רשמיים במשרד ההגנה האמריקני אשרו כי ביקורו יעסוק בעיקר בסוגיה האירנית. 

ישראל וארה"ב בתרגיל הגנה אוירית בשמי הנגב

 חילות האויר של ישראל וארה"ב ערכו בסוף יולי 2013 את תרגיל "Juniper Stallion 13" אשר נמשך כשבועיים.

 על התרגיל פיקדו קצינים בכירים של חיל האויר הישראל והפיקוד האוירי של  USEUCOM – הפיקוד האמריקני באירופה. ראשי חילות האויר הדגישו כי התרגיל נועד לשפר את שיתוף הפעולה בין ישראל וארה"ב בתחום ההגנה האוירית, ואין לו קשר למצב המתפתח בסוריה. במהלך התרגיל נבחנו מתארים שונים של פעולה, כולל תקיפת מטרות, הגנה אוירית, לוחמה אוירית, לוחמה אלקטרונית מעל מטווחים אלקטרוניים ועוד.

תא"ל ליהוא הכהן, מפקד בסיס נבטים אמר כי "זה מתחיל מהשלב הגבוה ביותר של שיתוף פעולה בין הצבאות, ומגיע עד הרמה הכי נמוכה של תקשורת בין המטוסים באויר".

 ערב פתיחת התרגיל הטיסו מטוסי 17-C גלובמסטר של חיל אויר האמריקני את ציוד הקרקע והצוותים של המפקדה והטייסת לבסיס נבטים. בתרגיל משתתפים מטוסי 15-F  של הטייסת ה-122 של משמר האויר הלאומי של לואיזיאנה בארה"ב, בפיקודו של לוטננט קולונל ג'ים וורלי. וכן מטוסי סיוע ותמיכה אחרים. שמונה מטוסי F-15C ושני מטוסי F-15D של הטייסת שיצאו מלואיזיאנה, נחתו בלייקנהית' באנגליה ומשם יצאו ב-16 ביולי לבסיס נבטים נגב. חיל האויר שלח לתרגיל מטוסי 15-F מדגמים שונים ומטוסי  16-F  של טייסת הקרב הראשונה. כמו כן השתתפו בתרגיל מטוסי עיטם לבקרה אוירית ומטוסי סיוע אחרים.

בצילומים למטה: מטוס 15-F של ארה"ב ו-16-F של ישראל במהלך התרגיל. משמאל: הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ עם nפקד כוחות האויר של ארה"ב באירופה. בצילום התחתון מימין: 15-F חולף ליד 16-F בנבטים. משמאל: מטוס 17-C גלובמסטר 3 מגיע לבסיס נבטים

   
   
חיל האויר הגרמני נפרד מהפנטום
בטקס חגיגי שנערך ב-29 ביוני 2013 נפרד חיל האויר הגרמני ממטוס הפנטום, לאחר 40 שנות שרות.
 המטוסים הראשונים נכנסו לשרות טייסת "ריכטהופן" בבסיס דוטמונד, וזו היתה אף הטייסת האחרונה שהוציאה אותו משרות.
 ארבעה מטוסים, האחד צבוע בצבעי זהב וכחול, והשלושה האחרים בצבעים אופייניים לעשורים שונים של המטוס בשרות השתתפו בהופעה האוירית ובטקס. חיל האויר הגרמני הפעיל 263 מטוסי פנטום בהם 88 מדגם RF-4F לצילום. את מקומו של הפנטום כמטוס יירוט וקרב תפסו מטוסי היורופייטר או טייפון.

 
 

מינויים
רפי מאור מועמד לתפקיד יו"ר התעשיה האוירית

שר הבטחון, משה (בוגי) יעלון החליט לבחור ברפי מאור לתפקיד יו"ר התעשיה האוירית.

מאור בן 63, שימש בעבר בכמה תפקידים בכירים בתעשיה האוירית, כולל מנהל מפעל מלט, נשיא ומנכ"ל חברת אינדיגו, וכן נשיא ומנכ"ל חברת ECI טלקום. שר האוצר הביע את הסכמתו למינוי והוא יובא עתה לאישור של הוועדה לבדיקת מינויים של רשות החברות הממשלתיות. שר הבטחון ציין כי "רפי מאור מכיר היטב את התעשייה האוירית, והוא יביא עמו לתפקיד ניסיון ניהולי רב בעולם התעשיות הביטחוניות ובעולם העסקי, שכל ישר, מקצועיות והבנה של המקום בו פועלת החברה. על רפי מוטלת האחריות להוביל את התעשייה האוירית אל עבר פסגות חדשות, ואני בטוח שהידע הרב שלו, נחישותו ויכולותיו המגוונות, יסייעו לו בכך". יו"ר התעשייה האוירית, דב בהרב, שכהונתו אמורה להסתיים בעוד שנה, הודיע בראשית השנה לדירקטוריון על רצונו לפרוש מהתפקיד בהקדם. 

דן הראל מנכ"ל משרד הבטחון

אלוף (מיל) דן הראל נכנס לתפקידו מנכ"ל משרד הבטחון.

 הוא מחליף את אלוף (מיל) אודי שני.

הראל היה מפקד פיקוד דרום ולאחר מכן מילא שורה של תפקידים במפעלי תעשיה שונים.

 


הרוג בתאונת מטוס באילת

 מטוס פייפר 31-PA נאבהו דו-מנועי התרסק ב-1 באוגוסט 2013 עת התקרב לנחיתה בשדה התעופה באילת.

 במטוס שהמריא מהרצליה, היו שלושה אנשים, ואחד מהם, הטייס רו"ח יגאל ברייטמן, נהרג.

 לפי תיאור של עדי ראיה המטוס התקרב מצפון לנחיתה, כאשר לפתע התהפך ונפל לתוך תעלה בצידי המסלול. הטייס לא דיווח על תקלה או על בעיה כלשהי במהלך הגישה לנחיתה. נסיבות התאונה נחקרים על ידי רשות התעופה האזרחית.

 

כנפיים אחזקות תטפל במטוסי האימון "לביא"

חברת כנפיים אחזקות תשמש כקבלן משנה של התעשיה האוירית לטיפול ותחזוקה שוטפת למטוסי האימון המתקדמים מסוג אלניה איירמאקי M-346I  "מאסטר" אותם עומד חיל האויר הישראלי לקבל בשנת 2014.

היקף חוזה האחזקה הוא 600 מיליון שקלים לתקופה של עשרים שנה. כנפיים אחזקות, המנוהלת על ידי שמואל אבירם, מתחזקת כיום את מטוסי הסקייהוק לאימון מתקדם של חיל האוויר, אותם צפויים להחליף מטוסי האימון החדשים המכונים בחיל האויר "לביא".

חיל האויר הישראלי הודיע ב-22 בפברואר 2012 על החלטתו לבחור במטוס האיטלקי (שהתחרה מול ה"גולדן איגל" של דרום קוריאה) כמטוס האימון המתקדם הבא של בית הספר לטיסה. 30 מטוסים דו-מנועיים מדגם  M-346"מאסטר" נכללו בחוזה שנחתם ב-19 יולי 2013 בעסקת חבילה עם היצרן והממשלה האיטלקית. התעשיה האוירית וחברת אלביט, הקימו לשם כך את חברת תור אימון מתקדם.

מטוסי האלניה איירמאקי הוא מטוס אימון אשר פותח במקורו על ידי חברת יאקובלב כיאק 130. החברה האיטלקית אשר התמחתה בפיתוח מטוסי אימון (והציעה אותם לא אחת לחיל האויר הישראלי) החליטה לאמץ את התכנון הרוסי ולהסב את המטוס לנשיאת מנועים ומערכות מערביות. כך פותח דגם 346-M "מאסטר. יש לציין כי ישראל היא הלקוח הגדול ביותר של החברה למטוס זה. עד כה הוא הוזמנו 15 מטוסים על ידי חיל האויר האיטלקי ועוד תריסר על ידי סינגפור. אבו דאבי ומדינות מפרץ אחרות הביעו רצונן לבחון את המטוס.

חברת אירמאקי ממשיכה בינתיים בנסיונות לאתר את הסיבות לתאונה של מטוס ניסוי מדגם זה שהיתה במאי השנה. התאונה היתה ב-11 במאי 2013. 20 דקות לאחר ההמראה התפתחה תקלה ולמרות נסיונות של הטייס להשתלט על המטוס, הוא נטס והמטוס התרסק באיזור ואל בורמידה ליד סאבונה. הטייס היחיד שהיה במטוס נטש כשהוא פצוע קשה. התאונה הראשונה היתה במהלך תצוגת האויר באבו דאבי בשנת 2011.  

 
מטוס האימון בטיסת ראווה באיטליה

גלובמסטר שני לחיל האויר הודי

 חיל האויר ההודי קיבל מטוס תובלה שני מדגם 17-C גלובמסטר 3 –הוהוא אחש דמתוך עrv מטוסים מדגם זה שירקבל חיל האויר ההודי עד סוף שנת 201.4. "מטוסי ה-17-C הראשון סימל לא רק דחיפה רצינית לעיכולות התובלה האוירית האיסטרורגיות, אלא הוא מהווה מרכיב חשוב במודרניזציה של חיל האויר ההודי" אמר אייר צ'יף מרשל נאק בראון, מפקד חיל האויר ההודי. חברת בואינג מסרה עד כה 255 מטוסים מדגם 17-C, בהם 222 לחיל האויר האמריקני, ו-33 מטוסים לחילות האויר של אוסטרליה, קנדה, הודו, קטאר ואיחוד האמירויות. חיל האויר המלכותי הבריטי מפעיל 12 מטוסים מדגם זה כחלק ממערך התובלה האיסטרטגי של מדינות נאט"ו.
 

 

 הושלם תכנון ה- 737MAX

חברת בואינג הודיעה השבוע כי השלימה סופית את התכנונים האחרונים של תצורת מטוס הנוסעים במדגם MAX 737. "הגדרנו את דרישות התכנון אשר יספקו ללקוחות שלנו את הערך הגבוה ביותר במטוסים צרי-הגוף" אמר מיצ'ל טיל, ראש פרויקט  של דג0 MAX 737. השלמת ההרכבה של המטוס הראשון צפויה בראשית שנת 2015 ומסירה ראשונה ללקוח בשנת 2017.  חברת בואינג מבטיחה הקטנה של 13 אחוז בצריכת הדלק ושיפורים נוספים לטובת החברות והנוסעים.

Silk Way רכשה שני בואינג 747-8

 חברת התובלה האוירית סילק ויי מבאקו באזרביג'אן  רכשה שני מטוסי תובלה מתקדמים מסוג בואינג 747-8 בחוזה שהיקפו 704 מילון דולר. החברה האזרית מפעיל עתה מטוסי תובלה מסוג בואינג 747-400 ובואינג 767-300 במרכז אסיה, באירופה ובמזרח התיכון. החברה מטיסה מטענים בין סין, קוריאה והוטנג קונג וכן מפעילה טיסות תובלה מיוחדות לאזורים שונים בעולם. עד כה צברו מטוסי הבואינג 747-8 החדשים על150,000 שעות. 38 מטוסים מדגם זה נמסרו עד כה לחברות התובלה בעולם.חוז בכילוי הדלק לעומת מטוסים המופעלים כיום, המטוס יצויד במנועי B1-LEAP מתוצרת תאגיד CFצ אינטרנשנל. עד כה קיבלה בואינג הזמנות ל- 1495 מטוסים מדגם זה.

 סכימה חדשה לבואינג 787-9
בעוד בואינג עושה מאמצים להתגבר על תקלות חדשות אשר עולות אחת לתקפה (האחרונה בהן יתה למטוס 787 של אתיופיאן אייוייז, בו נתגלתה שריבה בתא משדר החירום) הפרסמה בואינג את המראה החדש של הטוס, בצבעי כחול לבן, סכימה אשר תעטר מעתה את כל מטוסי התובלה של המסחריים של החברה.

 

 


 
 

היכן מופעל כיום מטוס הקרב 35-F?

משברים בפיתוח או לא משברים- זרועות האויר של ארה"ב ממשיכות בתוכנית ההצטיידות במטוסי הקרב החמקניים F-35 "לייטנינג 2" בקצב מוגבר. מטוסים מדגם זה כבר מופעלים, במגבלות שהכתיבה התוכנה המבצעית ומגבלות ביצועים מסוימים, בבסיס האויר אדוארדס בקליפורניה (בסיס הניסויים המרכזי של חיל האויר האמריקני) בסיס פטוקסנט ריבר (בסיס הניסויים של הצי במרילנד), בסיס המרינס ביומה, אריזונה, בסיס חיל האויר אגלין בפלורידה, ובבסיס נליס, של חיל האויר בנבאדה. בבסיס בנבאדה פועל גם בית הספר לטיסה, המכשיר את טייסי הניסוי המיועדים להטיס את המטוס. עד כה הוסמכו להטסת ה-35-F מאה טייסים, בהם טייסים מבריטניה והולנד.

בסיס האויר בלוק, יפעיל לפי התכנון שש טייסות קרב ולהן 144 מטוסי 35-F. יהיה זה בסיס ההפעלה הגדול ביותר למטוסים מדגם זה. בסיס זה ישמש גם לאימון טייסים של מדינות זרות אשר רכשו את המטוס. בריטניה קיבלה עד כה שלושה מטוסים המשמשים לניסויי טיסה והיכרות, והולנד קיבלה מטוס אחד המשמש לניסויים והסבת טייסים.

בינתיים משלימה לוקהיד מרטין בפורט וורת' את ייצורו של המטוס ה-100 (רישומו של המטוס בחיל האויר AF-41 ) והוא יצא מקו הייצור בימים הקרובים ויועבר לידי חיל האויר, לאחר שיצטרף לטיסות הניסוי, בראשית השנה הבאה.  

 
למעלה: שני מטוסי 35-F של הצי במהלך טיסות ניסוי
למטה ימין: מטוס 35-F מספר 100 בקו הייצר בפורט וורת'.
משמאל: מטוס ניסוי של חיל האויר מעל בסיס אדוארדס בקליפורניה
   

בואינג וחיל האויר האמריקני השלימו בחינת התכנון של ה-KC-46

חיל האויר האמריקני עתיד לפרסם בסוף חודש ספטמבר את תוצאות ה-CDR (בחינה ביקורתית של התכנון) של מטוס התדלוק KC-46, שהוא השלב הקריטי לקראת אישור התחלת הייצור.

 מטוס מספר 1 נמצא כבר בשלבי ייצור שונים. בחינת התכנון נעשתה בראשית חודש יולי ונועדה לאשר החלטות שונות של בואינג בתחומי התכנון, ההרכבה והכניסה לשרות של מטוס התדלוק. זהו שיאו של תהליך בו נבחנו תכנון המטוס וחלקיו על ידי אנשי חיל האויר האמריקני במשך החודשים שחלפו מאז שכתה החברה בחוזה. צפוי כי חיל האויר יורה לחברה על יצוע שינויים שונים בעקבות הבחינה.

טיסת הבכורה של המטוס צפויה בראשית שנת 2015. המטוס הד-מנועי, המבוסס על הבואינג 767, אמור להחליף את מטוסי התדלוק מדגם בואינג 135-KC והמקדונל-דוגלס 10-KC הנמצאים כיום בשרות חיל האויר האמריקני.

החוזה לפיתוח המטוס נמסר לחברת בואינג בפברואר 2011 והוא כולל ייצור של 18 מטוסים עד שנת 2017 והשלמת כל הייצור של 179 מטוסים עד שנת 2028.

 

רישוי של סין וקנדה למטוס המנהלים G280

רשויות הרישוי של סין וקנדה העניקו תעודות כושר אוירי למטוס המנהלים G280 המיוצר על ידי התעשיה האוירית לישראל ומשווק על ידי חברת גלפסטרים אירוספס.

סקוט ניל, מנהל השיווק של חברת גלפסטרים ציין כי "טווחו של מטוס ה-G280, הטכנולוגיה שלו,  צריכת הדלק הנמוכה והנוחיות הופכים את המטוס לפופולרי בסין ובקנדה. קבלת תעודות הכושר האוירי בשתי המדינות תעודד במידה רבה יותר את כושר המשיכה שלו ללקוחות באזורים אלה".

עד כה קיבל המטוס רישוי אוירי של ישראל, ארה"ב והאיחוד האירופי.

המטוס נכנס לשרות ב-13 בנובמבר 2012. הוא מצטיין בטווח ארוך של 6667 ק"מ וטס בשיוט במהירות 0.80 מאך. מהירותו המירבית של המטוס מגיעה למאך 0.85. כך יכול המטוס לטוס ללא חניה משנחאי וסינגפור, בייג'ינג ומומביי מונטריאול ולונדון ועד מיאמי.

הכוונה למכור את המטוס באיזור מזרח אסיה, היתה הסיבה העיקרית שהביאה לשינוי סימול המטוס מ-G250 (הנחשב לסימן של חוסר מזל בסין) ל-G280. 

 
 

 תורקיש איירליינס מימשה אופציה ל-5 בואינג 777

חברת התעופה התורקית תורקיש איירליינס מימשה אופציה לרכישת חמישה מטוסי נוסעים דו-מנועיים מדגם  777-300ER בעיסקה בהיקף של 1.6 מיליארד דולר.

 מטוס הבואינג 777-300ER יכול לשאת עד 386 נוסעים בתצורת שלוש מחלקות והטווח המירבי שלו הוא 7,930 מיילים ימיים (14,685 ק"מ).  הוא מופעל בטיסות ארוכותהטווח של החברה לאמריקה ואסיה. עם רכישת חמשת המטוסים מגיע מספר המטוסים מדגם זה שיופעלו על ידי חברת התעופה התורקית ל-20.

"אנו מאמינים כי רכישת המטוסים החדשים, שהיא צעד חשוב הבא לענות על הצורך שלנו בהרחבת צי המטוסים, תסייע בהעמקת יחסינו עם בואינג"אמר ד"ר טמל קוטיל מנכ"ל תורקיש איירליינס. "עם הזכייה, זו השנה השלישית ברציפות, בתואר חברת התעופה הטובה באירופה והדרוג שלנו בין חברות התעופה הגדולות בעולם, ביססנו את מעמדנו באמצעות השקעות משמעותיות ונתוני צמיחה" אמר.

תורקיש אייליינס טסה ל-220 ערים ב-99 מדינות. החברה מפעילה מעל 228 מטוסים בהם 111 מטוסים מתוצרת איירבוס וכ-114 מטוסים מתוצרת בואינג. בין אלה 12 מטוסי 777-300ER,  כמו כן רכשה החברה  מטוסי בואינג     737MAX  וכן 737-300ER.  

 
X-47C -  נמשכים ניסויי התפעול של הכטב"מ החמקן
 צי ארה"ב וחברת נורת'רופ גרומן ממשיכים בניסויי התפעול של הכטב"מ החמקן מעל גבי נושאות מטוסים. שני מטוסים מדגם זה נבנו עד כה ושניהם משמשים לניסויי התפעול במסלולים יבשתיים בבסיס הניסוי פטוקסנט ריבר במרילנד ומעל נושאות המטוסים הרי טרומן וג'ורג' בוש. 
 עד 10 ביולי 2013  נעשו שני ניסיונות שהסתיימו בהצלחה אולם נסיונות נחיתה נוספים שנעשו ב-16 ביולי נכשלו מסיבות שונות.
תפעול הכטב"מ המתקדם נעשה בדומה לתפעול 
 מטוסים מאוישים, אולם לאנשי הצוות מערכות נישאות המאפשרות להם לשלוט בו בכל מצב, כולל בשלב הנחיתה, למרות שהנחיתה מתוכננת להיעשות אוטומטית כמעט בכל שלב, כולל ההקפה והגישה. הניסויים החלו בבסיס
הניסויים של הצי פטוקסנט ריבר במרילנד וכללו המראות ונחיתות, כולל נחיתות מבוטלות, על מסלול יבשתי בדומה למסלולי נושאות המטוסים. בשבועות האחרונים נעשו ניסויים בהנחתת הכטב"ם על מסלולי נושאות המטוסים. שני ניסויים נסתיימו בהצלחה, אולם, כאמור נתגלו קשיים בניסוי השלישי ועתה נבחנות המערכות מחדש. 

 

 

 

 הזמינה 50 מטוסי אמבראר ILFC

החברה הגדולה להשכרת מטוסים הודיעה ב-8 ביולי על החלטתה להזמין 50 מטוסי נוסעים מדגם אמבראר
.ורשמה אופציה ל-50 מטוסים נוספים.

זו היתה פריצת הדרך הגדולה בשיווק המטוס, לה ציפו מנהלי החברה הברזילאית, לאחר שבשנים האחרונות נרשם מספר הזמנות קטן יחסית למשפחת מטוסי הנוסעים אותם היא מפתחת. 25 מבין מטוסים אלה יהיו מדגם 190 ו-25 נוספים מדגם 195 הגדולים יותר.
אנו צופים הזדמנויות חדשות בצירוף מטוסים חדשים אלה לבסיס הלקוחות הנוכחי בכל השווקים שלנו בעולם" אמר הנרי קורפון, אחד ממנהלי החברה הבכירים. "אנו ננצל גם את גישתנו למפעילים הקיימים של מטוסים מן הדגמים הקודמים כדי להציע להם את הדגם החדש".

חברת אמבראר המפתחת מטוסי נוסעים בתחום שבין 170-100 נוסעים, ולטווחים בינוניים וקצרים, מתמודדת כיום מול מטוסים המיוצרים בארה"ב (בואינג 737 לדגמיו) איירבוס האירופית, מטוסים מתוצרת בומברדייה בקנדה ומטוסים רוסיים וסיניים.


 

 

 

 

רייתיאון מפתחת דור חדש של מערכות ל"א

חברת ריית'יאון זכתה ב-8 ביולי בחוזה של פיקוד מערכות האויר של הצי האמריקני לפיתוח מערכות ל"א לקליטה, סימוי ושיבוש מערכות קורנות. היקף החוזה מגיע ל-279.4 מיליון דולר.

החברה עמדה בתחרות עזה מול החברות נורת'רופ גרומן, אי.טי.טי פיקסליס (שפרשה מן התחרות) וב.איי.איי סיסטמס אשר זכו בשנת 2010 לחוזה מקדים לפיתוח טכנולוגיות ל"א חדישות.

צפוי כי המערכות החדשות יחליפו את מצאי מערכות השיבוש הקיים כיום בצי, במיוחד במטוסי השיבוש "פראולר" וגראולר" ונראה שהן ייכנס לשרות גם בחיל האויר (אשר הוציא משרות את מטוסי הל"א הטקטיים שלו והוא עושה שימוש מבצעי במטוסים של הצי). ניסוי המערכות החדשות יימשך 22 חודשים ולאחר מכן יוחלט על ההתאמות הנדרשות כדי להכניס את המערכות החדשות לשרות מבצעי. צפוי כי המערכות החדשות יוכלו לא רק לשבש מערכות קורנות אלא גם לסמא יכולת הבחנה, תצפית ועיקוב של מערכות שליטה ובקרה אחר מטוסים וטילים.

 

 

 

F-35A לשרות חיל האויר הישראלי - לא לפני 2017


                           כניסתו של מטוס F-35A שכונה "אדיר" לשרות חיל האויר לא תהיה לפני שנת 2017.

בסוף חודש מאי מסרו ראשי זרועות האויר של ארה"ב דו"ח מפורט לקונגרס, לגבי המועדים בהם צפוי כי המטוס יהיה בעל כושר מבצעי ראשוני  IOC)). המרינס יהיה הראשון אשר יכריז על המטוס כמבצעי בנובמבר 2025. שנה לאחר מכן, בדצמבר 2016, יעשה זאת חיל האויר האמריקני, ורק בשנת 2018 צפוי כי המטוס יוכרז מבצעי על ידי הצי האמריקני.

 

 




























בצילומים נראה המטוס במהלך ניסויי שיגור והטלה של  טיל AMRAAM ופצצת JDAM

הדחיות הנשנות וחוזרות בהשלמת טיסות הניסוי, ופתרון הבעיות הטכניות, במיוחד בתוכנת ההפעלה של המטוס ומערכותיו, גורמות בעיות חמורות במצבת המטוסים של זרועות האויר בארה"ב, כמו במדינות אחרות.  חיל האויר האמריקני מתכנן לערוך מבצע נוסף להארכת חיי המטוסים מדגם 16-F

ו-15-F שהיו אמורים לצאת משרות עם כניסת ה-35-F לשרות. גם עלויות הרכישה וההפעלה של המטוס הולכות ונוסקות: מנתונים אחרונים עולה כי מחיר מטוס מדגם A35-F עבור חיל האויר יגיע ליותר מ-76.8 מיליון דולר, דגם B-35-F עבור המרינס (דגם הנ"ק) יגיע ל- 103.6 מיליון דולר והדגם לצי, C35-F יהיה 88.7 מיליון דולר. צפוי כי זרועות האויר של ארה"ב ירכשו 2433 מטוסים- מתוכם חיל האויר יקבל 1763 מטוסים. חילות האויר של שמונה המדינות השותפות בפרויקט: בריטניה, אוסטרליה, קנדה, נורוגיה, דנמרק, איטליה, הולנד ותורכיה. צפויות לרכוש 772 מטוסים. כמו כן בקשו לרכוש את המטוס ישראל ויפן. 
  בדו"ח שמסר משרד ההגנה האמריקני לקונגרס נמסר כי עלויות הפיתוח של המטוס יהיו 391.2 מיליארד דולר, בעוד עלויות התפעול של המטוס לאורך שנות פעילותו תהיה 1.1 טריליון דולר.

 

לוקהיד C-130J ראשון לחיל האויר

  בחודש יוני 2013 קיבל חיל האויר הישראלי את המטוס הראשון (661) מדגם "שמשון". מטוס הראשון ביצע את טיסת הבכורה שלו ב-23 באפריל והועבר לאחר הטקס להתקנת מערכות ומכלולים מתוצרת ישראל . בצילום נראה המטוס בטקס מסירתו לנציגי חיל האויר ומשרד הבטחון.

מטוס סופה התרסק מול חוף עזה


מטוס "סופה" של טייסת 107 בחצרים, התרסק ב-7 ביולי 2013 כ-50 ק"מ מול חוף עזה, במהלך אימוני קרבות אויר. 
שני אנשי צוותו חולצו על ידי מסוק ומצבם טוב. הטייסים דווחו במהלך הטיסה על תקלה במנוע המטוס, ולאחר נסיונות שלא צלחו להפעיל את המנוע חדש, הוחלט לנטוש את המטוס. מפקד חיל האויר הורה על הקמת ועדת בדיקה. במקביל קורקעו כל מטוסי ה"סופה" וכן מטוסי ה"רעם" המצוידים במנועים דומים.. בצילום: מטוס "סופה" של טייסת 107 בחצרים.


ממריא לאויר A350 אירבוס

 


מטוס הנוסעים האירופי אירבוס 350 המריא ב-14 ביוני 2013 לטיסת הבכורה שלו. המטוס ובו צוות של שישה טייסי ניסוי ואנשי ניסויי טיסה, המריא בדיוק בשעה 10:00 בבוקר מטולוז-בלאנק ונחת לאחר כארבע שעות. ליד הגאי המטוס היו טייס הניסוי הראשי של אירבוס פיטר צ'נדלר, וגי מארין, טייסי הניסוי של הפרויקט. משקל המטוס בשעת ההמראה היה 221 טון. צוות המטוס בחן את תכונות הטיסה של המטוס, כינס את כן הנסע והגביר מהירות תוך שהוא נוסק לגובה רב. היתה זו טיסת הניסוי הראשונה בסדרה של טיסות בהן ישתתפו חמישה מטוסים המתוכננים לבצע כ-2500 שעות טיסה. לפי התכנון ימסר המטוס הראשון, עם תם טיסות הניסוי והרישוי לחברת קטאר איירוייז בשנת 2014. המטוס מתוכנן לשאת בין 270 ל-350 נוסעים בתצורות שונות, והוא יתחרה באופן ישיר עם הבואינג 787 דרימליינר והבואינג 777 לדגמיהם.
בצילום נראה המטוס בשעת ההמראה הראשונה מטולוז ובטיסה בגובה רב במהלך הניסוי.

 

מטוסי דרימליינר חזרו לטיסות סדירות

חברת בואינג השלימה את התקנת השינויים ב-50 מטוסי 787רימליינר אשר עוכבו על רחבות החניה של החברה החל מחודש ינואר 2013 בעקבות התקלות שהתגלו במערכות הסוללות של המטוס. השינויים שהוכנסו במטוסים ברחבות ובקוי הייצור אפשרו להחזיר את המטוס לטיסות סדירות. ב-9 במאי 2013 יצא מקו היצור המטוס הראשון אשר יוצר בקצב ייצור מוגבר של שבעה מטוסים חודש. זהו המטוס ה-114 אשר נבנה במפעל באוורט, וושינגטון. חברת בואינג מפעילה שני קווי ייצור למטוס מדגם 787- הראשון באוור טבמדינת  וושינגטון והשני בדרום קרוליינה. החברה מתכננת להגדיל את קצב . הייצור ל-10 מטוסים לחודש. עד כה הזמינו את המטוס למעלה מ-58 חברות ומפעילים בעולם. 

בצילום: הדמייה של הדגם החדש בואינג 787-10


בסוף יוני 2013 קיבלה חברת בריטיש איירוייז את שני מטוס הבואינג 787 הראשונים- החברה הראשונה באירופה המכניסה מטוסים מדגם זה לשרות. כמו כן קיבלה החברה ב-4 ביולי 2013 את המטוס הראשון מדגם אירבוס A380A. בצילום: המטוס הראשון לבריטיש איירוייז.


בואינג 747-8 לחברת לופטהנזה

מסרה ב-29 במאי 2013 את המטוס ה-50 מדגם בואינג 747-8 לחברת לופטהנזה. היתה זו החברה הראשונה אשר הזמינה את המטוס בדגם הנוסעים. מטוס ראשון מדגם זה נמסר לחברת התעופה הגרמנית באפריל 2012. מנהלי החברה ציינו את שביעות רצונם מהפעלת המטוס ומשיעור העמידה בלוחות זמנים המגיע לאמינות של 98.8 אחוז. הדגם למטען של המטוס נמסר לחברת קרגולוקס באוקטובר 2011. בצילום: המטוס ה-50 שנמסר ללופטהנזה

 

 

 נחיתות חירום בנתב"ג 

 שתי נחיתות חירום היו בנתב"ג במהלך חודש יולי 2013.

 במקרה הראשון שהיה ב-11 בחודש, בשעה 11:30, הגיע מטוס אירבוס 320 של חברת שכר יוונית לנחיתה בנתב"ג. לפני הנחיתה הודיעו אנשי צוות המטוס בו היו 170 נוסעים, על תקלה במערכת ההיגוי של המטוס. בנמל התעופה הוכרז מצב חירום והוזעקו צוותי הצלה וכיבוי. המטוס הצליח לנחות בשלום ונגרר לרחבת החניה.

באירוע שני שהיה ב-17 ליולי, הגיע מטוס ביצ'קרפט 90 "קווין אייר", ובו תשעה נוסעים ואנשי צוות, המופעל על ידי חברת עיט, לנחיתה בנתב"ג. המטוס היה בטיסה מראש פינה לשדה דב בתל אביב, כאשר הטייס דיווח על תקלה בכן הנסע. אנשי הצוות החליטו לנחות בנתב"ג בשל מסלוליו הארוכים יותר. כאשר הגיע המטוס לנחיתה הוא פתח את כן הנסע, ובסרט שצולם בזמן הנחיתה ניתן היה לראות כי הכן בחרטום לא היה נעול. הטייסים הצליחו להנחית את המטוס על הכן הראשי ומשכו את ריצת הנחיתה עד לשלב בו איבד את מהירותו וחרטומו התחכך עם המסלול. כן הנסע בחרטום התקפל וקרס, והמטוס נעצר כאשר הוא נשען על חלקו הקדמי של גוף המטוס. צוותי כיבוי וחירום שליוו את נחיתת המטוס לא נדרשו לפעולה. הנוסעים הורדו במהירות מן המטוס. לאחר מכן הורם חרטום המטוס, כן הנסע ננעל במקומו והמטוס נגרר לרחבת חניה.

מטוס הביצ'קרפט "קווין אייר" הוא אחד מתוך מספר מטוסים מדגם זה שהופעלו על ידי חיל האויר (בשם "זמיר") והוצאו משרות בשנת 2002. הם נמכרו לחברה מסחרית אשר שיפצה את המטוסים בשדה תימן לפני שקיבלו רישוי אזרחי. אחד המטוסים (108) נרכש על ידי חברת עיט  והוא המטוס שהיה מעורב בנחיתת החירום. 

 

 

 
 (מימין) הביצ'קרפט נשען על חרטומו לאחר הנחיתה. למעלה: צילום מסרט בו נראה המטוס לקראת נחיתה בנתב|"ג

 

מבצעים מיוחדים
לגולשי האתר

ספר חדש:



פרשי האויר
מעל
ארץ הקודש

לוחמה אוירית בשמי ארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה 1918-1914

כל המבצעים, המטוסים, והטייסים במלחמת העולם במזרח התיכון

מחיר מיוחד לגולשי האתר:
 85 ש"ח
(כולל אריזה ומשלוח)
במקום 128 ש"ח בחנויות


שלח צ'ק וקבל את הספר לביתך



רכוש את

אנציקלופדיה  יפעת

לתולדות התעופה והחלל בישראל




כל האנשים והמטוסים, המלחמות והאירועים, חברות התעופה והמטוסים הקלים, גלשנים ודאונים, רקטות וטילים משנת 1913 ועד היום, בתמליל מפורט ובצילומים

 מבצע מיוחד לגולשי האתר:
 70 ₪ לדיסק
DVD

100 ₪ לדיסק-און-קיי.

שלח צ'ק
לבאויר פרסומי תעופה וחלל

ת"ד 8460 ראשון לציון 75183

והדיסקים ישלחו אליך

מחיר מיוחד לרוכשים מוסדיים.

 

   רוח רפאים
    מעל קהיר

חיל האויר הישראלי במלחמת   ההתשה 1970-1967

המחקר המקיף ביותר על פעילות חיל האויר במלחמת ההתשה, כולל תיאור קרבות אויר ומבצעי הפצצה, הלחימה בסוללות הטילים ובטייסים הרוסיים, מבצעים מוסקים, פיתוח מערכות נשק ועוד.

מעל 1160 עמודים

מחיר מיוחד לשני הכרכים:

150 ₪

 

 

באויר ובחלל
טלפון: 054-7638861   דוא"ל: dannyshalom10@walla.co.il