x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 

 

 

תוכי

 האתר הגדול במדינה על תוכים
   דף הבית    תמונות של תוכים    גזיזת נוצות    מידע על התוכי    צרו איתי קשר    פורום
 
    דף הבית
    תמונות של תוכים
    מהוא התוכי הגדול בעולם?
    תוכון
    ארה יקינטונית
    קונור
    האם גידול תוכים מסכן את בריאותנו?
    מזמר
    ציפורי אהבה
    טורקיזן
    אקלקטוס
    פסיפיק פרוטלט
    לורי דוּבֶנבּוד
    קאקיריקי כחיית מחמד
    ג'קו
    דררות
    קוקוטיל
    רוזלה מזרחית
    תיקון התנהגות ציפורים נושכות.
    האם כדאי לגזור את נוצות הכנפיים של התוכי או להשאירן במצבן הטבעי?
    מריטת נוצות
    גזיזת נוצות
    תור יהלום
    פינק זברה
    פינקים
    מידע על התוכי
    קקדו קורלה
    להבין כיצד ציפורים מתרבות
    מביצה לגוזל
    למד את התוכי שלך לדבר
    אילוף התוכי - טיפים ותריכים
    צרו איתי קשר
    פורום
התנהגות, חברות  ואילוף הדס כותב/ת "מדוע ציפורים נושכות?
ישנן מספר סיבות לנשיכות וחשוב לדעת מהי הסיבה. הידע שנרכוש ישפיע על הטכניקה לשינוי ההתנהגות שנשתמש בה.


נשיכות אצל תוכים בטבע אינן נפוצות. המקור משמש לאחיזה של דברים, לשיווי משקל, לטיפוס ולאכילה. הציפור משתמשת במקור כ"יד" וקונפליקטים בציפור בד"כ מובעים בשפת הגוף ובקולות ולא בנשיכות.
התנהגות של ציפורים קטנות – בדיוק כפי שפעוטות וגורים נוהגים להכניס לפה כל דבר בטווח הראיה, הגוזלים משתמשים במקור ע"מ לחקור את הסביבה. גורי כלבים בזמן משחק ייללו ברגע שאחד מאחיהם ינשוך חזק מידי ויתנו לו להבין שהוא חרג מהגבול ע"י היללה. בצורה דומה צריך ללמד גוזלים את הגבולות במיוחד אם מגדלים אותם ללא גוזלים אחרים.
הם אינם מבינים עד כמה נשיכתם יכולה להכאיב בניגוד לגורי כלבים שישנו את התנהגותם משום שהם אינם אוהבים את רעש היללה. לעומת זאת, גוזלים יחשבו ש"יללה" של בני אדם לאחר הנשיכה זוהי תגובה נפלאה וזה מוצא חן בעיניהן ואז הן תחזקנה את התנהגותן (נשיכות) כפי שיוסבר מאוחר יותר.
כשהבעלים החדשים מושיטים את היד לעבר הציפור, הציפור נושכת אותה ע"מ לעלות ליד. אם הבעלים נבהלים ומושכים את היד בחזרה, הציפור תבין שבפעם הבאה היא צריכה לנשוך מהר יותר כדי לעלות ליד ואחרי זמן קצר הניסיון לתפוס את היד יהפוך לנשיכה.
פחד- ציפורים בטבע עפות או בורחות כשמפחידים אותן או מכאיבים להן. בבית לעומת זאת הן בד"כ קצוצות כנפיים ואינן יכולות לעוף . לכן הן עלולות לנשוך כשמבהילים אותן או מכאיבים להן.
שליטה- לציפורים בטבע ובשבי יש היררכיה והן עשויות להשתמש בנשיכה כאמצעי להגדיר את הטריטוריה והסטאטוס שלהן. הטריטוריה היא הכלוב, ציפור אחרת או האדם שהן קשורות אליו.
ציפורים מסוימות לומדות במהרה שכאשר הן נושכות הן מקבלות בדיוק מה שהן רוצות: לראות את הבעלים שלהן "רוקדים" סביב וצועקים מכאב או שמחזירים אותן לכלוב מקום שבו נמצא האוכל שלהן. הן תנשוכנה ע"מ למנוע גזיזת ציפורניים או החזרה לכלוב כשהן בעצם רוצות להישאר מחוצה לו.
התנהגות בזמן התרבות- בזנים רבים, ציפורים בזמן התרבות יכולות להפוך לאגרסיביות והרבה יותר מגוננות על בן הזוג שלהן, לכן חשוב להבדיל בין נשיכות שהן כתוצאה משינויים הורמונאליים החולפים לבין אגרסיה ע"מ לשלוט.
רפואה- כשציפורים אינן חשות בטוב הן רוצות להיות לבד בדיוק כמונו. אם ציפור מתחילה לנשוך מה שבדרך כלל אינה עושה, או שיש ירידה באכילה או ירידה ברצון לשחק, צריך לקחת אותה לווטרינר.
משחקים- ציפור יכולה לנשוך בזמן משחק כשהיא מתרגשת או כשהיא מנסה לשמור על שיווי משקל. יש ללמוד את שפת גופה והיא בד"כ תראה כיצד היא מרגישה. לדוגמא, היא יכולה להראות סימנים שנמאס לה לשחק והיא רוצה לחזור לכלוב. אם לא נבחין בזה היא עלולה לנשוך.
תיקון התנהגות הנשיכה- ע"מ להתחיל לתקן את בעיית הנשיכה, יש למצוא את הגורם ולתקן אותו,
אם זה כרוך במחלה או בהתייחסות לא טובה לציפור.
תיקון נשיכות אגרסיביות- בעל הציפור צריך להראות ע"י הציפור כבעל סטאטוס גבוהה יותר בהיררכיה. ע"מ לעשות זאת צריך ללמד את הציפור את הפקודות: "תעלי" , "סולם" , "למטה" , "למעלה" , מילים שתגרומנה לציפור לעבור מהענף ליד הבעלים ובחזרה.
מצב אידיאלי לאימון הוא להתחיל מהיום הראשון שהציפור מגיעה לבית עוד לפני שמופיעות בעיות התנהגות. האימון צריך להיות במקום מרוחק מסביבתה הטבעית והסיכוי שהיא תנשוך יהיה הרבה יותר נמוך במקום שאינה מכירה.
ציפורים מגיבות להבעות פנים ולפקודות מילוליות. יש לתת תגובות חיוביות כשהציפור מגיבה כראוי ואם אינה מגיבה כראוי, צריך להרים את הראש מעל לגובה הציפור ולהגיד בקול נורמאלי "לא"! אין לצעוק משום שהן תחשובנה שאתה מקרקר דבר שהן מאוד אוהבות. אסור לתקוף את הציפור או להעניש אותה בזמן האימון . השיעור היום-יומי צריך להימשך עד שהציפור תגיב ברצון להוראות. ברגע שהיא ממלאת אחר ההוראות יש להפסיק את האימון ולהמשיך להשתמש בו במהלך הטיפול הציפור.
גבוהה יותר מבחינת הציפור משמעותו דרגה גבוהה יותר, לכן חשוב שציפור נושכת לא תהיה גבוהה יותר מלב האדם כשהיא נמצאת מחוץ לכלוב. אין לתת לציפורים לעלות על הכתף כי זה מעלה אותן בסולם ההיררכיה וכמו כן, הדבר מסכן את הפנים, האוזניים והשפתיים בנשיכה חמורה.
הבעלים צריך ללמוד לצפות לנשיכה ולעצור אותה ע"י מבט חמור או פקודה לפני שהיא מתפתחת לנשיכה. וכשהציפור נושכת הנזיפה צריכה להיות מיידית ואפקטיבית.
אם הציפור נמצאת על היד או על הזרוע, ניתן להזיז מהר את היד או הזרוע ולגרום לציפור לחוסר שיווי משקל. אסור לגרום לציפור ליפול ואין לתת לה "פרס" בצורת הדרמה שבצעקה. אפשר גם להחזיר לכלוב אבל להיות בטוחים שזה לא ממש מה שהיא רוצה באותו רגע. ברגע שהציפור ננזפה המקרה הסתיים ואין להעניש אותה בבידוד לזמן ארוך.
חלק מהציפורים צריכות נזיפה בצורת מבט תקיף, חלק בפקודות וחלק בפסק זמן בכלוב.
תיקון נשיכות שנובעות מפחד- אם הציפור נושכת מתוך פחד, חשוב למצוא את הגורם או הסיטואציה המדויקים. לפעמים הגורם לפחד יכול להראות לא הגיוני אבל לפעמים יש משהו בעברה שגורם לה לפחד. ברגע שהגורם לפחד בודד, יש למנוע את היחשפות הציפור אליו. כשאין אפשרות למנוע את הגורם לפחד, אפשר לנסות לחשוף את הציפור לגורם ממרחק גדול ולתת לה פרס כשהיא נשארת רגועה, ואז במשך שבועות מספר, אפשר לקרב את הציפור לגורם בצורה הדרגתית עם חיזוקים חיוביים. במשך הזמן הציפור תשייך הציפור את הגורם לפחד עם דברים טובים שקורים ולאבד את הפחד בסופו של דבר.
סיכום
ע"מ למנוע התנהגות של נשיכות בציפורים, חשוב לדעת מהי הסיבה לנשיכות ועם הזמן ניתן לעזור לה להיות נחמדה ו"כייפית" לסביבה וגם הציפור תהיה שמחה יותר.

(מבוסס על מאמר המצוי בכתובת זו-http://www.drsfostersmith.com/Articles/bird_biting.cfm
האתר שיך לאורי לבאן ואין להעתיק ממנו כלום כל הזכויות שמורות©