x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 

 

 

תוכי

 האתר הגדול במדינה על תוכים
   דף הבית    תמונות של תוכים    גזיזת נוצות    מידע על התוכי    צרו איתי קשר    פורום
 
    דף הבית
    תמונות של תוכים
    מהוא התוכי הגדול בעולם?
    תוכון
    ארה יקינטונית
    קונור
    האם גידול תוכים מסכן את בריאותנו?
    מזמר
    ציפורי אהבה
    טורקיזן
    אקלקטוס
    פסיפיק פרוטלט
    לורי דוּבֶנבּוד
    קאקיריקי כחיית מחמד
    ג'קו
    דררות
    קוקוטיל
    רוזלה מזרחית
    תיקון התנהגות ציפורים נושכות.
    האם כדאי לגזור את נוצות הכנפיים של התוכי או להשאירן במצבן הטבעי?
    מריטת נוצות
    גזיזת נוצות
    תור יהלום
    פינק זברה
    פינקים
    מידע על התוכי
    קקדו קורלה
    להבין כיצד ציפורים מתרבות
    מביצה לגוזל
    למד את התוכי שלך לדבר
    אילוף התוכי - טיפים ותריכים
    צרו איתי קשר
    פורום
לראשונה נתקלתי בציפור מקסימה זו לפני כעשרים שנה. ב1984נסעתי לארה"ב למספר שנים והתמזל מזלי להתקבל לעבודה בחווה ליבוא ריבוי ומכירת ציפורי נוי. החווה הייתה ממוקמת בעיר ושמה קולג' פארק במדינת מרילנד. החווה הייתה ותיקה ביותר ולדברי בעליה הגדולה ביותר בחוף המזרחי באותם הימים. החווה התנהלה ע"י משפחה אשר בה עבדו הסב שהקים אותה, בנו ונכדו . באחד הימים קיבלנו משלוח ממקסיקו שכלל המון תוכים מסוגים שונים שבחלקם הגדול אסורים בסחר היום. ארות מכל הסוגים אפילו את הSpix's זכיתי לראות שם. אמזונות כמעת מכל הזנים, קוניורים ממינים שונים וטוקנים. לאחר שפרקנו את כל המשלוח בחלק ששימש קרנטינה ושיכנו את כל התוכים, נישאר ארגז אחד קטן . הסתכלנו פנימה וראינו מספר רב של תוכים קטנטנים ביחס לאחרים, הם היו מפוחדים מאוד וצייצו ציוץ שהזכיר לי ציוץ דרורים. נאמר לי לקחת אותם, לשכנם בכלוב מרווח ולדאוג להם לאחר המסע המפרך. כאשר לקחתי אותם התבקשתי לספור אותם ולצורך כך נאמר לי להוציאם אחד, אחד מהקופסה. מאחר והם נראו לי קטנים ולא מאיימים, הכנסתי את ידי לתוך הארגז ותפסתי את אחת הציפורים בעדינות רבה. להפתעתי חטפתי נשיכה חזקה ביותר ופלטתי צעקת כאב, הסב התגלגל מצחוק. מאז למדתי לאהוב ולכבד את התוכי הקטן הזה. אמרתי לעצמי אם הממזר הקטן מסוגל להגן על עצמו כל כך טוב, חייב להיות בו משהו מיוחד.

באותם ימים הספרות בענף הייתה דלה ביותר ועל אינטרנט עוד לא שמעו. לאחר זמן התגלגל לידי ספר המדריך לתוכים של החוקר Joseph M. Forshaw שנחשב באותם ימים ל"תנ"ך" של חובבי התוכים. להפתעתי מצאתי שהמשפחה מונה תשעה תתי מינים השונים זה מזה אך מעט, הם נחשבים לתוכי הקטן ביותר חוץ מהמדגסקר (שייך למשפחת ציפורי האהבה ודי נדיר) . חלוקת הצבע הכחול וגווני הירוק שונים במקצת זה מזה. התברר שהם באים מאזורים שונים של דרום אמריקה ומקסיקו. לכול המשפחה קוראים Forpus בצירוף אזור התפוצה שממנו הוא בא. חיפשתי חומר על גידול ורבייה אבל ה"תנ"ך" של פורשאו אינו מכיל חומר כזה. לצערי מהר מאוד נמכרה כל החבורה ומאז אני פריק אמיתי של הזן הזה.

כאשר חזרתי לישראל לאחר מספר שנים ניסיתי להביא איתי כמה מהם לארץ. אבל באותם ימים לא הייתה אף ציפור בחווה ובאף מקום אחר. לפני כחמש שנים באחד מטיוליי, לנתי במלון בעיר ליסבון שבפורטוגל. בבוקר, כמו כל מגדל טוב שאלתי את פקיד הקבלה היכן יש חנות לציפורים. להפתעתי הסתבר לי שבית המלון ממוקם מעל חנות הציפורים המדהימה ביותר שראיתי מימי. כידוע העם הפורטוגזי חובב ציפורים מושבע והמבחר בחנות היה מדהים. כמעט כל דבר שרצית או חשבת עליו היה שם בכלובים.לפתע נחה עיני על כלוב ובו חבורה שמזמן חיפשתי, 6 פסיפיקים ירוקים שלושה זכרים ושלוש נקבות. שילמתי עבורם ואמרתי למוכר שאני מתגורר מעליו במלון ואבוא ממש לפני הטיסה חזרה לארץ לקחת אותם. הכנתי לי שלוש קופסאות קטנות שריפדתי היטב וממש חצי שעה לפני עזיבת המלון לקחתי אותם איתי לשדה התעופה. לשמחתי לא הייתה שום בעיה להעלות אותם למטוס בפורטוגל, שם זה מאוד מקובל שאנשים עולים לטיסות עם ציפורים. כולם הגיעו בשלום לישראל ועד היום יש לי שני זוגות מאותם ציפורים.

התברר לי שזאת אחת מהציפורים היותר קלות ונוחות לגידול. הן קטנות וזוג בהחלט מסתדר מצוין בכלוב שרוחבו חצי מטר, גובהו חצי מטר ואורכו מטר. הם ישנים בקופסה ולכן חיוני שתהיה להם קופסה במשך כל עונות השנה. הקופסה יכולה להיות קופסת הטלה של תוכונים אבל רצוי שתהיה מדיקט עבה יותר . יש להם מקור חזק והם בהחלט יכולים לכרסם דופן בעובי 4 מ"מ. את תחתית הקופסה כדאי לרפד בנסורת בעובי של כ שלושה ס"מ. הן ציפורים שקטות ונשמעות כמו להקת דרורים עירונית ואינן זקוקת למזון מיוחד. ניתן לגדלן במשך כל עונות השנה בחוץ בתנאי שיש להם מקום מוגן מגשם ורוחות קרות ויש קופסת הטלה בכלוב. חלק מהנקבות ישאיר את הנסורת ואילו חלקן יעיף הכל החוצה. במקרה של נקבה שאינה אוהבת ריפוד רצוי שבתחתית תהיה גומחה קטנה שהביצים לא תתפזרנה. התוכים מגיעים לבגרות מינית בערך בגיל שנה. ההבדלים בין זכר לנקבה ניכרים כבר מהשבוע השלישי לחייהם עם הופעת נוצות הכנף והגב . הצבע הכחול קובלט של הזכרים ניכר מיד ואילו אצל הנקבות הצבע על הגב והכנף הוא ירוק חום. הנקבות מטילות בשונה משאר התוכים. מידי יום מוטלת ביצה ולא במחזוריות של יומיים כמו אצל התוכים האחרים. מספר הביצים נע בין 4 ל 7 ביצים קטנות ביותר.

הדגירה מתחילה בערך מהביצה השלישית אבל האם שוהה בקופסא מהטלת הביצה הראשונה. בגלל גודל גופם הזעיר חייבים לספק להם כמויות סידן גדולות בזמן ההטלה. לפי דעתי הטוב ביותר הוא להכניס לכלוב מספר עצמות דיונון גדולות אשר נעלמות מהר מאוד. רצוי לא להשאיר את הזוג ללא סידן מכיוון שהאם עלולה ללקות בתסמונת איבוד סידן העלול להביא למותה. בזמן גידול הגוזלים צורכת הציפור כמויות גדולות של סידן. עונת ההטלה מתחילה מוקדם מאוד בסביבות דצמבר, ונמשכת בערך עד חודש יוני. בממוצע יטיל כל זוג שני סבבים. משך הדגירה הוא בערך כעשרים יום וזמן גידול הגוזלים כ-42 יום. האם דוגרת לבד ומאכילה לבד במשך עשרת הימים הראשונים כאשר הזכר מספק לה אוכל.

התוכים מכלים כמויות עצומות של מזון ביחס לגופם, זאת עקב היחס בין גודל גופם לשטח הפנים של עורם. יש להם מטבוליזם מהיר מאוד והן ציפורים אנרגטיות ביותר. הגוזלים גדלים לאט ומתנצים רק בסוף השבוע השלישי לחייהם. עד אז הם עירומים לגמרי, אין להם פלומה והם זקוקים להגנת ההורים. מזונם מבוסס על כמויות גדולות של דוחן בוראה וזרעי שמן כגון חמניות וחריע. חלק מהציפורים אוכלים פירות וירקות וחלקם אינו נוגע בהם כלל. בגיל חמישה וחצי שבועות יוצאים ראשוני הגוזלים מהקופסה אבל חוזרים ללון בה כל ערב. יש לי כרגע שמונה גוזלים בני חודשים וכולם ישנים קופסה אחת קטנה של תוכונים.


זוג של Celesiatial Parrotlets "פרוטלטים שמיימים". בטבע ניתן למצא זן זה בעיקר באזורים יבשים ומיוערים.

לא ניתן לגדל ציפור זאת בקבוצה או עם כל ציפור אחרת. הן אגרסיביות ביותר ונושכות חזק מאוד האחת את רגלי השנייה. עד גיל שנה ניתן לגדלם בקבוצה אבל מתחילת עונת הרבייה חובה להפרידם ולשכן כל זוג בכלוב נפרד. הקשר בין בני הזוג הוא קשר חזק ביותר, ברגע שאתה מוציא אחד מהם החוצה מתחילה צרמוניה שלמה של קריאות נרגשות בניהם. במידה ורוצים להחליף בני זוג מומלץ להרחיק את בן הזוג הקודם למקום אחר, להשאיר את השני לבד בכלוב ולשדך את בן הזוג החדש רק לאחר פרק זמן של שבועיים. הפסיפיקים ידועים כהורים מסורים מאוד וכדי לראות ביצים או גוזלים אנחנו ממש צריכים לדחוף את האם הצידה. כאמור הביצים הן קטנות ביותר ובהתאם לכך הגוזלים. מומלץ מאוד לא לקחת גוזלים להאכלת יד לפני סוף השבוע השלישי לחייהם. גם כך ההחתמה יוצאת מוצלחת מאוד והסיכוי שהגוזל יגדל הרבה יותר גדול. גם המגדלים המנוסים ביותר נכשלים עם פסיפיק מיומו הראשון. הוא פשוט זעיר מדי. בשנים האחרונות הפך הפסיפיק לחיית מחמד מובילה בארה"ב למרות גודלו הזעיר. הוא מצוין לאנשים עם בעיות מקום או מגבלות רעש, הוא פשוט בלתי מורגש. לעומת זאת יש לו את כל התכונות של תוכי גדול. הוא פעלתן חכם ניתן לאילוף ויש אומרים שהוא גם דברן טוב. בארה"ב הוא קיבל את הכינוי "תוכי קטן גדול". מאחר והוא מגיע לבגרות מינית בגיל שנה פותחו מוטציות מרשימות ביותר. כידוע מוטציה מתפתחת במקריות מוחלטת והסטטיסטיקה אומרת שככל שיגדל מס' הפעמים בהם יולד צאצא חדש, הסיכוי למוטנט חדש גדול יותר. ראו את מס' הצבעים שניתן למצוא בתוכון הרגיל. כיום יש מס' צבעים מוכרים בעולם:

1. הירוק הטבעי
2. כחול וכתם כחול קובלט לזכר.
3. צהוב אירופאי שהוא יותר נוטה לירוק בהיר ביותר. (לוטינו) לתוכי עיניים אדומות.
4. צהוב אמריקאי שהוא הרבה יותר יפה לטעמי. (לוטינו) לתוכי עיניים אדומות.
5. לבן נקי. גם הוא בעל עיניים אדומות.
6. פייד כחול +לבן וירוק +צהוב.
7. פאלו או איזבל , צבע כחול אפור מיוחד בעלי עיניים אדומות.

אני מניח שבמשך הזמן יהיה גם קובלט מאוב וויולט(סגול). טיפים ומתכונים להצלחה בריבוי: לזוגות שמתחילים להתרבות מוקדם בעונה ומוחזקים בחוץ רצוי להצמיד גוף חימום או מנורה ליד בית ההטלה כדי לא לאבד גוזלים. חובה לספק כמויות סידן גדולות לאורך כל השנה ובמיוחד בעונת הדגירה. מרגע שבקעו הגוזלים יש לספק להורים כמויות גדולות של מזון ביצים וגרעינים מהשריית לילה. אין להוציא גוזלים להחתמה לפני תום שלושה שבועות לחייהם. אין להטריד את הציפורים ע"י פתיחה תכופה של תא ההטלה. אתם עשויים להיענש בנטישה של ההורים. הסבלנות בהחלט משתלמת במקרים האלה

מי שאוהב לטבע את הציפורים בטבעת מגדל, קוטר הטבעת הפנימי צריך להיות 4 מ"מ ומושם ביום העשירי לחייהם. בהצלחה לכולם יוסי.

דוגמאות לשילובי צבעים דרך ריבוי סלקטיבי

american yellow celestial lutino male lutino male
green pastel female celestial cinnamon green pastel
yellow fronted female spectacled female cinnamon mexican
celestial pair cinnamon male gray green male
green female blue winged male spectacled male
green rumped new blue light blue
dark gray male gray male clestial btue hens
blue pastel blue cinnamon female blue hen

האתר שיך לאורי לבאן ואין להעתיק ממנו כלום כל הזכויות שמורות©