x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 
 
   

נצח ישראל לא ישקר

   דף הבית    חדשות בארץ ומסביב ליקום    פורום תצא1    צור קשר     בארץ ומחוץ121    דף ראשיelyona
   אייל בני בכורי יבורך בחסד ורחמים    תורה נביאים כתובים    נכדי beniamin1    Liefs eyaal en cecile    צלם הרבי מלובביץ צילום עיתונות בארץ ומחוץ121    לבני גילעד
   STORIES    בזכות תמונה קטנה    מגילת רות ב    sharon1    הסינים מודים ש התפלין הם יסוד דקירת המחטים    הנס משמיים של מילחמת יום כיפורים
   צלם הרבי מלובביץ    וולף גזל תמונות1    האמריקאי המוכיח כי אירן מהווה איום     tropical trees grow!    לא להפסיק את לימוד התורה    מידע ואינפורמציה
   דף ראשי2    shimushon    חיתת    תפילה ובקשה לריבונו של עולם    תשובות אלייונה לשאלות הגולשים באתר    יש ניסים!
   צדיקים    שבט המנשה 1ובאו האובדים...    ריבונו של עולם כולנו בניך !    את התואר 'הצלם של הרבי' קיבל ר' אלי יונה לא בחסד.    הרב כדורי דודי!    איפוא הצדק?
   1תורה נביאים כתובים     בזמן שרותי בצבא במלחמת ששת הימים    מדוע הגוזל את חבירו    זכויות ממלכתי ודתי     בזכות תמונה קטנה    ציוניי הצדיקים בארץ1
   המשך ציוניי הצדיקים בארצנו    הרב כדורי דודי!    פסק דין והסכמות על זכויות    תורה נביאים כתובים    מאמרים לפי סדר המקרא: פרשנות, ניתוח פרקים, השוואת נושאים,    דף של שרון1
   צדיקים1    צדיקים2    צדיקים3    770
 
    דף הבית




*זכויות יוצרים ממלכתי ודתי*



  

**זכויות יוצרים***

**זכויות יוצרים***

  

 

 

ההיסטוריה של זכויות היוצרים

החקיקה הראשונה בזכויות יוצרים נחקקה במאה ה-18 באנגליה  בעקבות המצאת  הדפוס, שהפכה את יצירת והפצת עותקים לעניין כדאי. גם ההלכה, היהודית באותה תקופה נזקקה לסוגיה זאת, בעקבות הוצאת התלמוד בפורמט חדש, בהוצאת האלמנה והאחים דרם , שהוא הפורמט המקובל עד ימינו, וקבעה שאין להסיג גבולו של אדם, ואין להדפיס את התלמוד בפורמט החדש ללא אישורם.

חקיקת זכויות היוצרים הראשונה עברה בפרלמנט הבריטי בשנת1709 ,בארצות הברית נכנסו זכויות היוצרים לחוקה אמריקאית בשל יוזמתו של ג' יימס מדיסין בחוקת ארצות הברית הוגבלו זכויות היוצרים ליצירות ספרותיות, ולזמן מוגבל. באנגליה, למשל, הוגבלה זכות היוצרים לעשרים שנים בלבד. במשך השנים, הלכה תקופת ההגנה והתארכה עד שכיום היא משתרעת על כל חיי היוצר ועד שבעים שנה לאחר מותו.

חקיקה בישראל בתחום זכויות יוצרים

החוק המטפל בנושא – חוק זכויות יוצרים, 1911 – החוק קובע רשימה של סוגי יצירות שעשויות להיות מוגנות בזכויות יוצרים [סעיף 35 לחוק]. הסעיף הזה הוא סעיף הגדרות.

סעיף 1 מדבר על יצירה ספרותית דרמטית מוזיקלית ואומנותית [ואשר המונחים הללו מוגדרים בסעיף 35]. הרשימה הזו היא סגורה, אך תוכנן של הקטגוריות הללו אינו סגור וכולל שורה ארוכה של הגדרות.

לצד החוק העיקרי, ישנה פקודת זכויות יוצרים. שני החוקים תוקנו עם השנים ועדיין חלים כיום. המצב הוא אבסורדי כי למרות התיקונים עדיין יש סעיפים בשני החוקים הסותרים זה את זה, ובכלל כל הסעיפים מבולגנים ולא מסודרים.

חוק זכויות יוצרים, במקורו נועד לטפל ביצירות הקלאסיות: ספר, מנגינה, שיר, ציור. בית המשפט כיום לא מעסיק עצמו בשאלה "מה הערך הספרותי...". מבחינת בית המשפט, ספר הוא יצירה המובאת לדפוס. אין זה מעניינו אם זה עיתון, ספר טלפונים וכו', כל עוד הם עונים להגדרה, הם יכולים להיות יצירה ספרותית, ואין דרישה לערך אמנותי. למרות זאת יש שני חריגים לדבר זה:

  1. מלאכת אומנות – הכוונה לעבודות יד, שלגביהן יש דרישה לערך אמנותי.
  2. יצירה אדריכלית – מעין תת קטגוריה של יצירה אמנותית. ישנה דרישה לערך אמנותי.

יצירה שיש לה גילום מוחשי, יכול להיות שיש לה כמה הגנות – למשל יצירה ארכיטקטונית: התוכניות של המבנה יכולות להיות יצירה ספרותית [לעיני בה"מ] והמבנה יכול להיות יצירה אדריכלית.

 
 
 

הפסיקה הכירה במהלך השנים בעוד כל מיני מוצרים כמוגנים בזכויות יוצרים: סיסמת פרסומת קצרה, מדריכים מסווגים, מעגלים חשמליים. גם תוכנת מחשב מוכרת בפסיקה כמוגנת בזכויות יוצרים.

מה מוגן בזכויות יוצרים?

כעיקרון, כל יצירה בה השקיע היוצר מזמנו וממרצו מוגנת על ידי ההגנה על זכויות יוצרים. כאמור, במקורו התכוון החוק להגן על "יצירות" במובן הקלאסי של המילה: יצירה ספרותית, מנגינה, מילות שיר, ציור וכו'. בתי המשפט הרחיבו הגדרה זו בהתאם לתאוריה הנקראת "תאוריית העבודה" הגורסת על מטרת זכויות היוצרים לעודד יצריה נוספת באמצעות הגנה על כל יצירה בה השקיע היוצר זמן ועבודה, ועל כן כל יצירה שאדם יצר, בין אם פורסמה בספר, בעיתון או  באינטרנט, ואפילו אם נכתבה בכתב יד במחברת, מוגנת על-ידי חוק זכויות יוצרים, ובתור שכזו אין להעתיקה ללא רשותו של בעל זכויות היוצרים.

ההגנה היא על הטקסט השלם, וגם על קטעים ממנו, בכל צורה שבה הוא מופיע, בכתב או בדפוס. הגנה דומה ניתנת גם ליצירות גרפיות: צילומים, איורים, שירטוטים, מפות וכו' ויצירות מקוריות אחרות.

הציון "כל הזכויות שמורות" על-גבי יצירה אינו חיוני כדי להקנות זכויות יוצרים לבעל היצירה, ונועד לשמש כהבהרה בלבד. הזכויות שמורות גם ללא ציון זה.

בפסק דין שניתן ב-1 בספטמבר 2003 בבית המשפט המחוזי בתל אביב (אסף יעקב נ' איתן ענבר) ניתנה המחשה להיקף ההגנה המוענקת לזכויות יוצרים. במקרה זה תבע מרצה באוניברסיטה תלמיד שהוציא לאור ספר, בטענה שהספר מתבסס על הרצא

 

 
  היכנס לעריכת כותרת תחתונה לשינוי טקסט זה