x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 
 

10.9.11 | 20:15
 
  

 
   דף הבית    הרצאות וידאו 2    ערוצים חיים     מסכת ברכות דף ב-יב הרב זמיר    אומנים חוזרים בתשובה    נפלאות האדם והבריאה    שיעורי הדף היומי כל המסכתות    הרב הגאון בן-ציון מוצפי שליט"א    שם לדתן ף    מרצים שונים
   הרב אורי זוהר    פרשת שבוע נתי רביץ תוכנית    פרשת שבוע    הדף היומי מרצים שוני    ברכת המזון    ברכות השחר ,שמע    תן שם לדף    תן שם לדף    תן שם לדף    תן שם לדף
 
    דף הבית
    צור קשר
    הרצאות וידאו 1
    הרצאות וידאו 2
    ערוצים חיים
    מסכת ברכות דף ב-יב הרב זמיר
    אומנים חוזרים בתשובה
    נפלאות האדם והבריאה
    צאט -שיחות גולשים אתר התשובה
    שיעורי הדף היומי כל המסכתות
    פרקי אבות -הרב זמיר כהן
    פתגמים מחכימים רבי נחמן זי"ע
    איך לחזור בתשובה
    פרשות שבוע הרב לוגסי משה
    פורום אמונה
    דף הבית טיוטה
    פרשת שבוע
    עבודת הנפש -מסילת ישרים
    חינוך ילדים
    תורה ומדע
    הרב שמחה הכהן
    סיפורי מעשיות- ברסלב
    הלכות פסח כשרות המטבח מ
    זוגיות
    ראש השנה
    סרטים חרדיים
    בדיחות ודברי הומור
    דף הבית
    שירים - יניב בן משיח
    גדולי ישראל
    הוכחה לעולם הבא סרטון
    הרב הגאון בן-ציון מוצפי שליט"א
    שם לדתן ף
    מרצים שונים
    הרב אורי זוהר
    הרב ניסים יגן זצ"ל
    הרב בניהו שמואלי
    הרב גלעד שמאע
    הרב יוסף בן פורת
    דב אודיסער סבא ישראל
    הרב יוסף בן פורת
    הרב סבג - ברסלב
    הרצאות 1
    הרב יהודה צדקה
    הרב יונה מצגר פרשת שבוע
    הרצאות
    הרב אורי זהר פרשת שבוע
    פרשת שבוע נתי רביץ תוכנית
    פרשת שבוע
    הדף היומי מרצים שוני
    ברכת המזון
    סיאנסים בצבא
    יש מתכנן
    הרב בן פורת
    תפילה וסגולה לשמירה
    ברכות השחר
    וידוי
    ברכות השחר ,שמע
    ברכות השחר קריאת שמע
    ניר
    תן שם לדף
    סגולה נפלאה לפרנסה!
    סגולה נפלאה לזיווג
    תן שם לדף
    תהילים
    תן שם לדף
    תן שם לדף
    תן שם לדף
    תן שם לדף
    מוסייואף
    סרטונים ברסלב
    הרב פנגר נקודה למחשבה
    יהדות | ערוץ הידברות | קבלה | סרטים | שידור חי
    תן שם לדף
    תן שם לדף

- האוכל מגיע מהפה לקיבה תוך 7 שניות .

שערה אחת של האדם מסוגלת להחזיק משקל של חצי ק"ג.

עצם המותן יותר חזקה ממלט.

לב האישה פועם יותר מהר מלב הגבר.

בכל רגל חיים לפחות מיליון חיידקים.

הנשים מעפעפות כפליים מהגברים.

עור האדם שוקל כפליים ממשקל המח שלו.

גופך משתמש ב-300 שרירים רק כדי לשמור על שווי המשקל בעמידה.

אם הריר בפה לא יכול להמיס אוכל כלשהו, לא תוכל להרגיש טעמו.

הנשים סיימו לקרוא את הנתונים הללו.

אוזן אנושית
Ear-anatomy-text-small.png
VestibularSystem-he.png
ערך זה עוסק באוזן. אם התכוונתם למשמעות אחרת, ראו אוזן (פירושונים).

אוזן היא איבר השמיעה ושיווי המשקל בגוף החולייתנים, לרבות באדם. ליונקים שתי אוזניים משני צדי הפנים.

תוכן עניינים

[הסתרה]

חלקי האוזן

האוזן מתחלקת לשלושה חלקים: חיצונית, תיכונה, ופנימית.

האוזן החיצונית

האוזן החיצונית כוללת את אפרכסת האוזן (pinna), תעלת האוזן ואת המשטח החיצוני של עור התוף. האפרכסת מיועדת לקלוט ולמקד צלילים, אך זהו אינו חלק חיוני בתהליך השמיעה. ישנם יונקים המסוגלים להטות את האפרכסת כדי לשפר את שמיעתם ולמקם את הקול, אך האדם נטול יכולת כזו. האפרכסת מורכבת מסחוס אלסטי הממשיך לגדול באטיות במשך החיים ולכן בגיל מבוגר האפרכסת גדולה יחסית. מבנה האפרכסת גורם לשינוי בחלק מתדרי הקול המגיעים לאוזן בתלות בזווית הגעתם, ועל ידי כך מתאפשר זיהוי מדויק יותר של הכיוון שממנו מגיע הקול. תעלת האוזן היא מעין צינור שנמשך מהאפרכסת ועד לעור התוף, וממלאת תפקיד חשוב בשמיעה: כאשר התעלה אינה פתוחה, השמיעה תתעמעם. העור החיצוני של תעלת האוזן מפיק חומר דמוי שעווה, שעוות אוזניים (צרומן).

האוזן התיכונה

האוזן התיכונה כוללת את עור התוף, את חלל האוויר הנמצא בינו לבין עצם הגולגולת, וכן שלוש עצמות שמע זעירות: הפטיש (malleus), הסדן (incus) והארכוף (stapes). כמו כן, חצוצרת השמע, הנקראת גם תעלת אוסטכיוס, תעלה אשר מחוברת לחלקו האחורי של הלוע, נפתחת לאזור האוזן התיכונה. ה"ידית" של עצם הפטיש מחוברת לחלק הנע של עור התוף; עצם הסדן מגשרת בין עצם הפטיש לעצם הארכוף; עצם הארכוף, שהיא העצם הקטנה ביותר בגוף האדם, מרעידה את קצהו הקרומי של שבלול האוזן שבאוזן הפנימית.

האוזן הפנימית

האוזן הפנימית כוללת את שבלול האוזן. זהו חלל בתוך עצם, שצורתו דומה לשבלול, ובתוכו מערכת קרומים, הנקראת מבוך קרומי, אשר בתוכו נוזל. בין הקרומים נמצא איבר השמיעה, הנקרא איבר קורטי, ומערכת הקרומים של שיווי המשקל. באיבר קורטי קיימים תאי שיער המתחברים ויוצרים את עצב השמיעה, וגירוי של תאים אלה מביא להפעלה של העצב.

פעולת האוזן

כאשר מושמע צליל הוא מגיע כגל קול אל האוזן. מהאפרכסת עובר הצליל אל תעלת האוזן וגורם לרעידות בעור התוף, המרעידות בהמשך את עצמות השמע (עצם הפטיש מרעידה את הסדן שמרעיד את הארכובה). באוזן הפנימית, נוצר גל בתוך הנוזל, בשל רעידות הארכובה בקצהו הקרומי של המבוך. התנועה בנוזל מרעידה את איבר קורטי (איבר השמיעה) כך שנוצרת תנועה הגורמת לשינוי בתאי השיער ולהפעלה של עצב השמיעה. אזורים שונים בשבלול האוזן מופעלים על פי צלילים שונים, וקולות חזקים מאוד עלולים לגרום לנזק זמני וקל לתאי השיער או אף לפגיעת שמיעה קבועה.

------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------
מבנה גלגל העין האנושי

גודלה של עין תינוק ביום הוולדו הוא כ-75% מגודל עין מבוגר.

[עריכה] חלקים עיקריים

  • לובן העין Sclera - זוהי השכבה החיצונית ביותר של גלגל העין המשמשת כמעין מעטפת של האיבר. מנוקבת בחלקה האחורי על ידי הסיב האופטי וכלי הדם של הרשתית. לובן העין בנוי מסיבי קולגן שרק גודלם ואופן סידורם מבדיל בינו לבין הקרנית השקופה.
  • הקרנית Cornea - זוהי שכבה שקופה ודקה הבנויה מחמש שכבות. תפקידה לשבור ולאסוף את קרני האור הנכנסות לעין כדי שימוקדו על ידי העדשה ויפלו על הרשתית בצורה מושלמת. טיפולי לייזר לתיקון הראייה מבוצעים על הקרנית על ידי שיופה. תפקוד הקרנית יכול להפגע, בין היתר, ממחלת הקרטוקונוס.
  • הקשתית Iris - נמצאת מאחורי הקרנית. הקשתית היא טבעת של שרירים, ובמרכזה נמצא חור האישון (הדומה לצמצם המצלמה). תפקיד הקשתית הוא לשלוט בכמות האור שנכנס לעין. היא עושה זאת על ידי התכווצות והתרפות - כשהקשתית מתכווצת האישון קטן, ולעין מגיעה כמות קטנה יותר של אור. הקשתית מקנה לעין את צבעה.
  • האישון Pupil - כאמור, אישון העין הוא למעשה חור במרכז הקשתית המאפשר מעבר אור לכיוון הרשתית דרך העדשה.
    האישון מתכווץ ומתרחב בעזרת שרירים הנמצאים בקשתית כדי להתאים את כמות האור העוברת דרכו אל הרשתית. כאשר כמות האור קטנה - האישון מתרחב בניסיון לקלוט כמות גדולה יותר של קרני אור, וכאשר כמות האור גדולה - הוא מתכווץ. במצב נורמלי, האישונים בשתי העיניים מתרחבים ומתכווצים באותה מידה ובאותו זמן, וכאשר אינם עושים זאת הדבר מעיד בדרך כלל על בעיה. כאשר האישונים אינם נעים במקביל בו זמנית, נוצר מצב הנקרא פזילה.
  • העדשה Lens - נמצאת מאחורי הקשתית והאישון. העדשה בנויה שכבות שכבות בצורת בצל. היא יכולה לשנות את עובייה על ידי השרירים הריסניים, ובכך היא משנה את רמת השבירה של קרני האור (ככל שהיא פחוסה יותר ועבה יותר, השבירה גדולה יותר). כשאנו מסתכלים על אובייקט רחוק, מיקוד הקרניים בדרכן לרשתית נעשה בקרנית, ולכן העדשה יכולה להיות שטוחה. אך כאשר אנו מסתכלים על אובייקט קרוב, יש צורך בשבירה נוספת ומיקוד על ידי העדשה. מחלת עדשה שכיחה היא הקטאראקט (בעברית: ירוד) או עכירות העדשה.
  • הגוף הזגוגי Vitreous Humour - חומר קרישי שקוף, מבוסס מים, הממלא את החלל שבין העדשה לבין הרשתית (האזור האחורי), ומיועד להגן על תאי האור הרגישים מפני מגע ישיר עם הסביבה.
  • הרשתית Retina - נמצאת בחלק העמוק ביותר של העין. עליה מתרחשת ההמרה של גלי האור לזרמים חשמליים שמועברים למוח.
    • פוטורצפטורים Photoreceptors - תאים רגישים לפוטונים. פגיעת פוטון בתא יוצרת שינוי כימי דינמי המשחרר אנרגיה ומתחיל תהליך של המרת אנרגיית הפוטון לפולס כימי/חשמלידחף עצבי). ברשתית ישנם שני סוגים של פוטורצפטורים:
      1. קנים rods - ישנם כ־120 מיליון קנים ברשתית. אלו תאים ארוכים ודקים הפועלים בעיקר בלילה. הם נמצאים בעיקר בהיקף הרשתית, ופחות במרכזה. בתאים אלה אין המרה של צבע ושל פרטים קטנים בשדה הראייה. והם פעילים יותר לזיהוי אור שחור/לבן. כמו כן, לוקח להם זמן להתרגל לשינויי אור.
      2. מדוכים cones - ישנם כ־6 מיליון מדוכים ברשתית. אלו תאים קצרים ועבים הפעילים ביום, ונמצאים רק במרכז הרשתית (הנקרא גם Fovea). לתאים אלה תפיסה טובה של צבעים. הם רגישים ביותר לפרטים, ואינם רגישים לשינויי תאורה.
    • הגומה המרכזית Fovea (שקע בלטינית) - אזור ברשתית שבו מתבצעת עיקר הראייה - האזור בו נופלת התמונה המתקבלת לאחר מיקודה על ידי הקרנית והעדשה. שטחו כמילימטר וחצי מרובע ובו מרוכזים התאים הרואים בצפיפות גבוהה. הפוטורצפטורים, הממירים את הפוטון האלקטרומגנטי לפולס חשמלי שהופך לאחר מכן למרכיב בתמונה הנראת. הגומה המרכזית מכילה מעל רבע מיליון פוטורצפטורים וללא שכבות נוספות. לכן מקום זה דק ועדין מאוד ולפיכך נתון להפרעות ומחלות רשתית שונות.
    • הדיסק האופטי Optic Disk - נקודה על הרשתית שממנה יוצא עצב הראייה אל המוח. בדיסקית אין פוטורצפטורים כלל, מה שגורם לתופעה הקרויה הכתם העיוור Blind Spot - אזור חסר בשדה הראייה בכל עין. המוח משלים את השדה בעזרת המידע שהוא מקבל משתי העיניים, וכך אנו רואים את שדה הראייה כרצף, ולא מבחינים בכתם העיוור.
  • עצב הראייה Optic Nerve - אוסף האקסונים של תאי הגנגליון ברשתית מתנקזים במרוכז דרך אזור הדיסקה האופטית (הכתם העיוור) ומשם ממשיכים לגרעין הברך הצדי במוח.
  • הגוף הריסני Ciliary Body - נמצא בהיקף של העדשה, ומכיל את השריר הריסני Ciliary Muscle אשר גורם לתזוזה של העדשה - לצורך כיוון הפוקוס. בנוסף, אחראי הגוף הריסני על ייצור נוזל ה-Aqueous Humour המזין את העדשה והקרנית.

[עריכה] חלוקה לאזורים וללשכות

  • האזור הקדמי Anterior Segment - השליש הקדמי של העין - קדמית לעדשה. חלל המכיל נוזל מימי הקרוי Aqueous Humour, ונחלק לשני חללי משנה ("לשכות") המחוברות ביניהן:
    • הלשכה הקדמית Anterior Chamber - החלל שבין הקרנית - לבין הקשתית והאישון.
    • הלשכה האחורית Posterior Chamber - החלל שבין הקשתית והאישון - לבין הגוף הזגוגי.
  • האזור האחורי Posterior Segment - שני השלישים האחוריים של העין, מאחורי העדשה. חלל המכיל את הרשתית ואת הגוף הזגוגי.

[עריכה] חלוקה לשכבות

  • השכבה הסיבית Fibrous Tunic - השכבה החיצונית בגלגל העין שכוללת את הקרנית ואת הלובן.
  • שכבת כלי הדם Vascular Tunic - השכבה המרכזית בגלגל העין שכוללת את הקשתית, את הגוף הריסי ואת השכבה דמית - כורואיד (Choroid) שהיא שכבה המכילה את כלי הדם.
  • השכבה העצבית Nervous Tunic - השכבה הפנימית בגלגל העין שכוללת את העצבים ואת הרשתית.

[עריכה] אופן פעולתה של העין

סימולוציה של ראיית עין אנושית. רק מעלה אחת מהשטח נמצאת בפוקוס. התמונה מטושטשת עקב תנועה מהירה של העין והזזת הראש.

עקרון הפעולה של העין מכונה "העיקרון הפוטוכימי". בתחתית הפוטורצפטורים נמצאת הלמלה, ובה מספר רב של מולקולות רגישות לאור, מרביתן משתייכות לקבוצת החומרים הקרויים "צבענים" (או "פוטו-פיגמנטים" בלעז). פגיעה של פוטונים (חלקיקי אור) במולקולות אלו גורמת להן לשינויים כימיים הכרוכים בשחרור אנרגיה, ואלה אמורים לגרום לגירויים עצביים. בכל עין ישנם פוטורצפטורים המכונים "תאי אור" (On Cells), ופוטורצפטורים המכונים "תאי סגור" (Off Cells). תאים אלה הם בעצם תאי עצב (נוירונים), השונים משאר תאי העצב בגוף בעובדה שיש בהם גוף מיוחד ובו מספר שכבות של צבען הלוכד פוטונים. כשתאי האור קולטים פוטונים, הם פולטים אנרגיה המועברת בצורת דופק עצבי אל מרכז הראייה במערכת העצבים המרכזית. תאי הסגור, לעומת זאת, פולטים אנרגיה כל עוד ישנו חושך. אך כאשר פוגעת בהן קרן אור, הם מפסיקים לפלוט אנרגיה. בעזרת שני סוגי התאים, יכול המוח לייצר תמונה מאורגנת של אור וחושך על שדה הראייה.

מאחר והעין האנושית יוצרת דמות באמצעות עדשה מרכזת, מתקבלת על הרשתית דמות ממשית והפוכה, שמגיעה כך למוח דרך עצב הראייה והמוח יוצר ממנה תפיסה של דמות ישרה, בתהליך שמעורבים בו מנגנונים נוספים, כמו זה של חוש שיווי-המשקל. תינוקות עד סמוך לגיל שנה אכן חווים תמונת עולם מהופכת, משום שמרכז העיבוד המתאים במוח עדיין אינו מפותח דיו.[דרוש מקור] גם ניסויים שנערכו בבוגרים באמצעות משקפיים מהפכי דמות הומחשה פעילותו של מרכז כזה - לאחר תקופת הסתגלות של כשבועיים, חזרו המשתתפים בניסוי, לראות כרגיל. יתר על כן, גם לאחר הסרת משקפיים אלה, הם שוב ראו במהופך, עד לתקופת הסתגלות נוספת.

  היכנס לעריכת כותרת תחתונה לשינוי טקסט זה