תזונה לנשים בגיל המעבר
כלל חשוב בתזונה, בפרט בגיל המעבר, הוא שמירה על איזון בין הצריכה הקלורית לשריפה הקלורית.
בגיל המעבר האיזון קשה יותר, יש להפחית בכמות הקלוריות הנצרכות ולהעלות את ההוצאה הקלורית.
שילוב מזונות המכילים ויטמינים, מינרלים, ואבות המזון, בתפריט היומי חשובה.
קיימת המלצה לנשים בגיל המעבר לקחת סידן למניעת דלדול
מסת עצם ולהוסיף גם ויטמין D המשמעותי לספיגת הסידן.
מזונות המשפיעים על עיכוב הזדקנות התא
תופעת ההזדקנות באה לידי ביטוי בתחומים שונים:
*אוסטיאופורוזיס – דלדול מסת עצם, עשוי לגרום לסדקים ושברים בעצמות, כתוצאה מלחץ או נפילה.
*מחלות לב - חסימות עורקים עם משקע שומני, יתר לחץ דם, רמת כולסטרול גבוהה.
*נזק לחלבונים המרכיבים את התאים השונים ביניהם תאי העור, משפיע על אובדן גמישות העור ועלייה
בהתקמטות.
*הצטברות מולקולות הרסניות – רדיקלים חופשיים- המביאים לירידה בתפקוד המערכת החיסונית,
חשיפה למצבים דלקתיים ועוד.
*ירידה בחיוניות, באנרגיה ובתפקוד הכללי.
אורח חיים המשלב תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ואיזון נפשי יכולים להשפיע לטובה על מרכיבים אלה.
בין המזונות המומלצים להיכלל בתפריט היומי:
גזר :– מכיל כמות רבה של ויטמין A
המגן מפני תהליכי חמצון (שבמהלכם משתחררים רדיקלים חופשיים). השפעה חיובית על
הרקמות ושכבות העור הפנימיות והחיצוניות, משפר את המערכת החיסונית, מגן על העורקים וחיוני לראיית לילה.
ברוקולי :– מכיל ויטמין C
המשפיע על בלימת חמצון, מחזק את המערכת החיסונית, מייצר קולגן לחיזוק העור,
המפרקים והעצמות. מכיל כמות רבה של סיבים המשפיעים על רמות הכולסטרול, ומווסת את רמת הסוכר.
שקדים :– ויטמין E
בולם חמצון ועוזר בקליטת חמצן בתאים, עוזר למניעת קרישי דם, ויעיל בהגמשת העור.
שקדים עשירים בשומן בלתי רווי המסייע להורדת רמת כולסטרול בדם.
סרדינים: – מכילים קו אנזים 10 Q וסלניום (בולמי חמצון)
משפרים את איכות העיכול, מווסתים לחץ דם, ומחזקים את המערכת החיסונית.
שמן פשתן: – מכיל אומגה 3 בכמויות גדולות
תורם לגמישות העור, משפיע לטובה על צמיגות הדם, מווסת רמת כולסטרול, משפר
מטבוליזם ומחזק את המערכת החיסונית.
יוגורט :– מכיל סידן
הגורם לחיזוק העצמות, חיידקים בריאים המשפרים את תפקוד מערכת העיכול.
חומוס :– עשיר בחלבון, ויטמין A, B ומינרלים כמו סידן, מגנזיום ואשלגן.
משפר אנרגיות ותפקוד שרירי, מבלי להעלות את רמות הסוכר בדם.
תפוח עץ: – מכיל כמויות רבות של ויטמינים נוגדי חמצון A, C, E,
ומינרלים חיוניים כמו ברזל, סידן וזרחן. עוזר במניעת הסתיידות עורקים, מסייע בחיטוי מערכת העיכול מגורמי זיהום. על פי הרפואה הסינית תפוח עץ משפר את פעילות הכבד.
שום: – מכיל ויטמין C ו B , מינרלים כמו סידן, ברזל ואשלגן.
מנקה מערכות פנימיות. מייחסים לו יכולת המסת משקעים בכלי הדם, הפחתת רמת כולסטרול וסוכר בדם, שיפור תפקוד הלב והכליות.
ביצה: –
עשירה כמעט בכל יסודות התזונה החיוניים: ויטמינים, מינרלים, חומצות אמיניות חיוניות. מייחסים לה השפעה חיובית על יכולת החשיבה והשפעה חיובית במצבים של מתח נפשי.