חלבונים
גוף האדם משתמש ב- 20 חומצות אמינו סטנדרטיות לבניית החלבונים.
הגוף משתמש בחומצות האמינו לשם צמיחה, תיקון ותחזוקת רקמות הגוף השונות.
את כל חומצות האמינו ניתן למצוא במזון, ואת רובן הגוף מסוגל לסנתז בעצמו על-ידי הכבד.
חומצות אמינו שהגוף מסוגל לסנתז בעצמו נקראות חומצות אמינו בלתי-חיוניות.
את 8 חומצות האמינו שהגוף אינו מסוגל לסנתז בעצמו, הוא חייב לקבל מהמזון.
חומצות אלו נקראות חומצות אמינו חיוניות.
בנוסף, קיימת חומצה נוספת שהיא חצי-חיונית (היסטידין), שלמרות יכולתו של הגוף לסנתז אותה בעצמו, הוא עושה זאת בכמויות זעירות.
איכות החלבון נקבעת על-פי הימצאות מספקת של כל חומצות האמינו החיוניות.
הטענה שלא ניתן להשיג חלבון איכותי מהצומח היא מיתוס.
ברוב המזון הצמחי יש את כל חומצות האמינו החיוניות. ההבדל הוא באיזון שלהם.
אין אדם המתבסס על מזון אחד בלבד, ומסיבה זו מחסור בחומצות אמינו חיוניות אינו אפשרי.
אכילה של מגוון סוגי מזון מהצומח תספק לגוף את כל חומצות האמינו החיוניות.
בטבלה בהמשך, תוכלו להיווכח שלמרות מה שחשבתם עד היום (מה שלימדו אתכם לחשוב),
ברוב המזונות מהצומח, ישנן כל חומצות האמינות החיוניות.
טבלת האיזון האופטימלי של חומצות האמינו החיוניות.
הטבלה מבוססת על המלצת משרד החקלאות האמריקאי USDA (United States Department of Agriculture)
מ"ג של חלבון |
חומצת האמינו החיונית
|
7 |
טריפטופאן |
27 |
תראונין |
55 |
איזולאוצין |
25 |
לאוצין |
51 |
ליזין |
25 |
מתיונין |
47 |
פנילאלנין |
32 |
ואלין |
18 |
היסטידין |
פירות (100 ג') |
טריפטופאן |
תראונין |
איזולאוצין |
לאוצין |
ליזין |
מתיונין |
פנילאלנין |
ואלין |
היסטידין |
ניקוד חומצות האמינו |
אבוקדו |
25 |
73 |
84 |
143 |
132 |
38 |
232 |
107 |
49 |
129 |
אבטיח |
7 |
27 |
19 |
18 |
62 |
6 |
15 |
16 |
6 |
52 |
אגס |
2 |
11 |
11 |
19 |
17 |
2 |
11 |
17 |
2 |
29 |
אננס |
5 |
19 |
19 |
24 |
26 |
12 |
21 |
24 |
10 |
81 |
אפרסמון |
14 |
41 |
35 |
58 |
45 |
7 |
36 |
42 |
16 |
110 |
אפרסק |
10 |
16 |
17 |
272 |
30 |
10 |
19 |
22 |
13 |
54 |
אשכולית |
6 |
11 |
7 |
12 |
16 |
6 |
38 |
12 |
6 |
35 |
בננה |
9 |
28 |
28 |
68 |
50 |
8 |
49 |
47 |
77 |
62 |
גויאבה |
22 |
96 |
93 |
171 |
72 |
16 |
6 |
87 |
22 |
25 |
מלון |
5 |
13 |
13 |
16 |
18 |
5 |
15 |
18 |
5 |
51 |
מנגו |
8 |
19 |
18 |
31 |
41 |
5 |
17 |
26 |
12 |
39 |
משמש |
15 |
47 |
41 |
77 |
97 |
6 |
52 |
47 |
27 |
26 |
פפאיה |
8 |
11 |
8 |
16 |
25 |
2 |
9 |
10 |
5 |
13 |
קיווי |
15 |
47 |
51 |
66 |
61 |
24 |
44 |
57 |
27 |
105 |
שזיף |
9 |
10 |
14 |
15 |
16 |
8 |
14 |
16 |
9 |
39 |
שסק |
5 |
15 |
15 |
26 |
23 |
4 |
14 |
21 |
7 |
90 |
תאנה |
6 |
24 |
23 |
33 |
30 |
6 |
18 |
28 |
11 |
78 |
תמר (מג'הול) |
7 |
42 |
45 |
82 |
54 |
17 |
48 |
66 |
29 |
55 |
תפוז |
12 |
21 |
35 |
32 |
66 |
27 |
43 |
55 |
24 |
45 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ירקות (100 ג') |
טריפטופאן |
תראונין |
איזולאוצין |
לאוצין |
ליזין |
מתיונין |
פנילאלנין |
ואלין |
היסטידין |
ניקוד חומצות האמינו |
ברוקולי (20%) |
33 |
88 |
79 |
129 |
135 |
38 |
117 |
125 |
59 |
83 |
גזר (6%) |
12 |
42 |
45 |
48 |
44 |
8 |
35 |
49 |
18 |
73 |
חסה (22%) |
9 |
59 |
84 |
79 |
84 |
16 |
55 |
70 |
22 |
90 |
כרוב (15%) |
15 |
49 |
72 |
73 |
67 |
14 |
45 |
61 |
29 |
72 |
כרובית (19%) |
26 |
72 |
75 |
116 |
106 |
28 |
71 |
99 |
40 |
103 |
לפת (9%) |
9 |
25 |
36 |
33 |
36 |
11 |
17 |
30 |
14 |
67 |
מלפפון (11%) |
5 |
19 |
21 |
29 |
29 |
6 |
19 |
22 |
10 |
62 |
סלק (10%) |
19 |
47 |
48 |
68 |
58 |
18 |
46 |
56 |
21 |
71 |
סלרי (12%) |
9 |
20 |
21 |
32 |
27 |
5 |
20 |
27 |
12 |
52 |
עגבניה (12%) |
6 |
21 |
20 |
31 |
31 |
7 |
22 |
22 |
13 |
64 |
פלפל אדום (9%) |
12 |
37 |
32 |
51 |
43 |
12 |
30 |
41 |
20 |
85 |
קולורבי (15%) |
10 |
49 |
78 |
67 |
56 |
13 |
39 |
50 |
19 |
47 |
קישוא (18%) |
11 |
28 |
42 |
69 |
65 |
17 |
41 |
53 |
25 |
86 |
תרד (30%) |
39 |
122 |
147 |
223 |
174 |
53 |
129 |
161 |
64 |
119 |
יבשים (100 ג') |
טריפטופאן |
תראונין |
איזולאוצין |
לאוצין |
ליזין |
מתיונין |
פנילאלנין |
ואלין |
היסטידין |
ניקוד חומצות האמינו |
אגוז קוקוס (3%) |
39 |
121 |
131 |
247 |
147 |
62 |
169 |
202 |
77 |
87 |
אגוזי ברזיל (8%) |
141 |
362 |
516 |
1155 |
492 |
1008 |
630 |
756 |
386 |
67 |
אגוזי לוז (8%) |
193 |
497 |
545 |
1063 |
420 |
221 |
663 |
701 |
432 |
55 |
אגוזי מלך (8%) |
170 |
596 |
625 |
1170 |
424 |
236 |
711 |
753 |
391 |
55 |
אגוזי פקאן (5%) |
93 |
306 |
336 |
598 |
287 |
183 |
426 |
411 |
262 |
61 |
גרעיני חמנייה (14%) |
348 |
928 |
1139 |
1659 |
937 |
494 |
1169 |
1315 |
632 |
81 |
פיסטוק (13%) |
273 |
673 |
900 |
1554 |
1151 |
338 |
1062 |
1239 |
507 |
109 |
פשתן (12%) |
297 |
766 |
896 |
1235 |
862 |
370 |
957 |
1072 |
472 |
92 |
קשיו (11%) |
287 |
688 |
789 |
1472 |
928 |
362 |
951 |
1094 |
456 |
100 |
שומשום (11%) |
388 |
736 |
763 |
1358 |
569 |
586 |
940 |
990 |
522 |
63 |
שקדים (13%) |
192 |
678 |
691 |
1469 |
601 |
188 |
1148 |
799 |
562 |
55 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
קטניות-דגן (100 ג') |
טריפטופאן |
תראונין |
איזולאוצין |
לאוצין |
ליזין |
מתיונין |
פנילאלנין |
ואלין |
היסטידין |
ניקוד חומצות האמינו |
אזוקי (21%) |
191 |
674 |
791 |
1668 |
1497 |
210 |
1052 |
1023 |
524 |
79 |
חומוס (18%) |
185 |
716 |
828 |
1374 |
1291 |
253 |
1034 |
809 |
531 |
106 |
חיטה (14%) |
115 |
254 |
287 |
507 |
245 |
116 |
350 |
361 |
196 |
64 |
חילבה (25%) |
391 |
898 |
1241 |
1757 |
1684 |
338 |
1089 |
1102 |
668 |
123 |
כוסמת (13%) |
192 |
506 |
498 |
832 |
672 |
172 |
520 |
678 |
309 |
99 |
מאש (25%) |
37 |
78 |
132 |
175 |
166 |
34 |
117 |
130 |
70 |
67 |
עדשים (29%) |
251 |
1006 |
1212 |
2034 |
1957 |
238 |
1383 |
1392 |
790 |
94 |
|