התקנים לבקרת תאורה
קיימים כיום התקנים לבקרת תאורה המשמשים למיתוג ולוויסות עוצמת האור לרמה הנדרשת. כתוצאה מכך מתקבל חיסכון בצריכת החשמל.
מגוון של התקני בקרה שונים קיימים ומאפשרים לנו להתאים בקלות את ההתקן הרצוי. התקנים הנפוצים ביותר הם מפסקים ידניים, עמעמים, מפסקים קוצבי זמן ומפסקים אוטומטיים.
מפסק ידני 
אלו האמצעי הפשוט, הנפוץ והזול ביותר למיתוג התאורה. מומלץ להרבות במספר המפסקים כדי לאפשר צירוף אופטימלי של נורות לשם השגת רמת התאורה הנחוצה בכל עת.
לדוגמה¨ אם מעגל חשמלי מזין שלושה גופי תאורה, רצוי להתקין מפסקים נפרדים, כך שניתן יהיה להפעיל נורה אחת, או שתי נורות או את שלושתן. באופן זה ניתן יהיה לכוון את רמת התאורה לשליש,
לשני שלישים, או לרמה מלאה, בהתאם לצורך!
עמעם = DIMMER 
העמעם הוא התקן המווסת את שטף האור של נורה בודדת או של מספר נורות באופן הדרגתי או בצורה רציפה. העמעם הפשוט והנפוץ משמש לעמעום נורות ליבון והלוגן.
באופן זה העמעם מווסתים את שטף האור (ההספק) של הנורות בתחום רחב מאוד וגם מאריכים את משך חיי הנורה.
מפסק קוצב זמן = TIME SWITCH 
מפסק זה מיועד למיתוג אוטומטי של התאורה בזמנים קצובים מראש. ניתן להשיגו בדגמים שונים ובמבחר גדול של אפשרויות פעולה. מפסקים קוצבי זמן חדישים משלבים מיקרו-מעבדים. באופן זה ניתן למתג מספר רב של מעגלים בפרקי זמן שונים בכל יום בשבוע ובמשך כל השנה.
מחירו של מפסק קוצב זמן זול יחסית והשימוש בסוג זה של מפסק הולך ומתרחב.
מפסק אוטומטי = AUTOMATIC SWITCH 
המדובר בהתקן המשולב בחישן המסוגל למתג את התאורה לפי תנאי סביבה מוגדרים שהחישן מזהה.
החישן העיקריים לתאורת פנים הוא חישןם אינפרה אדום ואולטרה סגול.
הללו נקראים גם חישני נוכחות. חיישנים אלו מפעילים את התאורה כאשר בסביבה נוכחים אנשים ומפסיקים אותה זמן קצוב לאחר שהמקום אינו מכיל יותר אנשים. חישן נוסף השימושי בעיקר לבקרת תאורת חוץ הוא תא פוטואלקטרי, המכונה גם פוטוסל (Photocell). חייזן זה ממתג את התאורה בהתאם לרמת התאורה הקיימת בסביבה.
|