תכנון חשמל במטבח
 בשנים האחרונות עולה איכות החיים שלנו, רמת הנוחות שלנו משתפרת. אחד הגורמים היותר מרכזיים בשיפור זה באיכות החיים הוא החשמל.
נסיון לדמיין מטבח ללא חשמל עשוי להבהיל.
הריכוז והמגוון הגבוהים ביותר של מכשירי חשמל נמצא במטבח. ללא החשמל, המטבח המודרני שלנו פשוט לא יכול היה להתקיים.
גודל החיבור, זה כל הסיפור
גודל חיבור החשמל לדירה צריך להתאים למטבח החכם, וכמובן גם לשאר מכשירי החשמל הנמצאים בדירה (מזגן אויר, מכונת כביסה, מייבש כביסה, דוד חימום ועוד).
עד שנת 1988 היה החיבור הסטנדרטי המינימלי לדירת מגורים 25 אמפר. חיבור כזה איפשר הפעלה בו זמנית של מכשירים בהספק כולל של כ- 5750 וואט.
מאז שנת 1988 החיבור הסטנדרטי הוא 40 אמפר, והוא מאפשר שימוש בו זמני במכשירים שההספק הכולל שלהם הוא כ- 9200 וואט.
בדירה גדולה, או בדירה שבה קיימים מכשירי חשמל רבים, אפילו חיבור כזה עלול שלא לענות על הצרכים, ומומלץ להזמין חיבור תלת פאזי, 3X25 אמפר, המאפשר שימוש בו זמני במכשירים שההספק הכולל שלהם הוא 17,250 וואט.
נכון לומר שככל שגודל חיבור החשמל עולה, כך עולה גם איכות החיים.
תכנון המטבח בבניה או בשיפוץ

אם אתם בונים או משפצים, כדאי שתדעו שתקנות החשמל בארץ קובעות דרישות מזעריות בלבד לגבי מספר מעגלי החשמל לבית בכלל ולמטבח בפרט. לכן, כדי שתוכלו להינות משימוש במספר רב של מכשירים במטבח, חשוב שתדעו שעליהם לדאוג להתקנת מעגלי חשמל, שקעים ומפסקים, בהתאם לסוג המכשירים הקיימים והמתוכננים בעתיד במטבח שלכם.
דבר נוסף שצריך להביא בחשבון הוא מיקום נכון של השקעים, כדי שיתאימו למיקום המכשיריםשאתם משתמשים בהם. כך לא תצתרכו להעביר מכשירים ממקום למקום, ולא תצתרכו להסתייע בכבל מאריך.
חשוב מאד להתייעץ על כך עם חשמלאי מורשה, עוד לפני הבניה או השיפוץ של המטבח.
תשתית החשמל למטבח צריכה לכלול שני סוגי מעגלים:
· מעגלים נפרדים להזנת מכשירים בעלי הספק גבוה.
· מעגלים למכשירים אחרים.
בנוסף למעגלים המיוחדים המוזכרים בתקנות החשמל ומיועדים להזנת מכשירים בעלי הספק גבוה, רצוי שכל מכשיר מטבח נייח או קבוע שהספקו עולה על 2,000 וואט (כמו מדיח כלים) יוזן ממעגל יחודי עבורו. מעגל יחודי שמזין מכשירים אלה כולל חוטים בעלי חתך 2.5 מילימטר לפחות, ויש להבטיח אותו בלוח הדירה על ידי מפסק אוטומטי זעיר (מא"ז) 16 אמפר לפחות.
כאשר הספק המכשיר עולה על 4,000 וואט, הדבר מחייב התקנת מעגל נפרד וחיבור תלת פאזי לדירה. שוב, יש להתייעץ תמיד עם חשמלאי מורשה, שיקבע את חתך המוליכים ואת גודל המפסק האוטומטי הזעיר, בהתאם להספק של המכשיר.
מספר המעגלים המזינים מכשירי מטבח נפוצים אחרים תלוי במכשירים עצמם ובהספקם. מומלץ תמיד להכין שקעים נוספים לעתיד, התאם למיקומו הצפוי של כל מכשיר ומכשיר.
מטבח חכם מתחיל בחשמל חכם

את מיגוון מכשירי החשמל במטבח אפשר לחלק לחמש קבוצות עיקריות:
1. מקררים ומקפיאים
מקררים ומקפיאים בארץ חייבים להיות משווקים מסוג T. מקררים מהסוג זה מיועדים לעבוד בתנאים של אקלים טרופי.
המקררים והמקפיאים נחשבים לצורכי חשמל משמעותיים בבית, מכיוון שהם פועלים 24 שעות ביממה, כל השנה. עם זאת, הספקם נמוך יחסית ולכן ניתן לחבר אותם למעגל סטנדרטי יחד עם מכשיר נוסף.
2. מכשירי בישול, צליה ואפייה
o כיריים חשמליות:
כשאתם בוחרים כיריים, עליכם להתחשב בגודל המשפחה ובסגנון החיים שלה. חשוב לבדוק את נתוני ההספק וצריכת החשמל של המכשיר הרשומים על גבי תווית אנרגיה המוצמדת למכשיר.
כיריים חשמליות הן בעלי הספק חשמלי גבוה, 2-8 קילו וואט. לכן חובה להזינן ממעגל נפרד, חד או תלת פאזי, ישירות מלוח החשמל של הדירה.
לביצוע העבודה יש להזמין חשמלאי מורשה. כדאי לבחור את הדגם בעל צריכת החשמל הנמוכה ביותר, המיישם את השיטות הטכנולוגיות החדישות והחסכוניות ביותר.
o תנור בישול, צליה ואפייה:
כשבוחרים תנור חדש, חשוב להתאימו לגודל המשפחה ולצרכיה, ולהשוות בין צריכת החשמל של הדגמים השונים.
על פי החוק קיים בכל דירה מעגל חשמלי מיוחד המיועד לתנור בישול ואפייה.
o מכשיר המיקרוגל:
מכשיר המיקרוגל הוא בין העזרים המשמעותיים ביותר במטבח המודרני.
יתרונותיו העיקריים לעומת התנור המסורתי נעוצים המהירות ההכנה, ובכך שאינו פולט חום לסביבה, הוא חסכוני בחשמל.
o טוסטר אובן:
הטובטר אובן הוא אחד המכשירים הנוחים השימושיים והחסכוניים שיש במטבח. בשל כך, מומלץ להשתמש בו במקום בתנור לתבשילים בכמויות קטנות.
3. מדיחי כלים, קולטים ומאווררים להוצאת אדים
o מדיח כלים:
כשאתם עומדים לרכוש מדיח כלים, מומלץ לבחור מכשיר שגודלו יתאים למשפחה ולאורח חייה.
כדאי לשים לב ולבחור מכשיר בעל צריכת חשמל ומים נמוכות ככל האפשר.
o קולט אדים
4. מעבדי מזון, מערבלי מזון
5. מכשירים קטנים בעלי גוף חימום
o בין המכשירים האלה ניתן למצוא קומקום חשמלי, מכונת תה, מכונת קפה, מצנם, פלטת שבת וכו'.
מכשירי חשמל נפוצים במטבח החשמלי, צריכת חשמל והספקים
שם המכשיר
|
הספק (וואט)
|
צריכת חשמל (קילו וואט לשעה)
|
הערות
|
מקרר "רגיל"
|
70-270
|
0.18 - 2.67
|
ליממה
|
מקרר ללא הצטברות קרח No Frost
|
בקירור 145-420
בהפשרה 310-775
|
0.55 - 4.1
|
ליממה
|
מקפיא
|
50-170
|
0.53 - 2.14
|
ליממה
|
מקפיא ללא הצטברות קרח
|
בקירור 50-170
|
0.8 - 2.73
|
ליממה
|
כיריים חשמליות
|
1,300-8,000
|
0.75
|
לבישול לתבשיל בשר במשקל 1 ק"ג בסיר לחץ
|
תנור בישול צלייה ואפיה
|
כ- 3,000
|
1.5 – 2.2
|
לפעולה
|
מכשיר מיקרוגל
|
800-1500
|
0.05 – 0.03
|
לחימום של מנה אחת
|
כלי טיגון בשמן עמוק
|
800-2000
|
0.2 – 0.5
|
לפעולה של 15 דקות
|
מדיח כלים
|
2,200-3,200
|
1 – 2.2
|
להדחה
|
קולט אדים
|
70-280
|
0.3 – 0.07
|
לשעה, ללא תאורה
|
מעבד מזון
|
200-800
|
0.05- 0.2
|
לפעולה של 15 דקות
|
מצנם
|
700-2,000
|
0.014
|
לפעולה
|
מכונת קפה
|
100-1,000
|
0.1
|
להכנת 6 כוסות קפה
|
קומקום חשמלי
|
600-2,400
|
0.1
|
בממוצע, להרתחת 5 כוסות מים
|
פלטת שבת
|
330-400
|
8.6 – 10.4
|
לפעולה של 26 שעות
|
מקור: חברת החשמל
|