"פטייר" (סמבוסק)
במיבחר מליות
פטייר או פטיאר או סמבוסק הם מאפה אחד בשמות שונים זה מאפה פופולרי במטבח הערבי הארץ ישראלי.
מאפה בצק זה ממולא תבלינים וירקות, בעיקר סבנח (תרד בר), בצלים, עגבניות ולעתים בשר טלה או עגל טחון.
לרוב, מאכל זה מוגש בתחילת הארוחה כמתאבן, והוא מהווה מאפה בצק פופולרי בישראל, בדומה לבורקס.
לרוב מטגנים את הסמבוסק בשמן עמוק. אך כיום גם אופים אותו בתנור בציפוי שמן זית.
.jpg)
המצרכים: לבצק: 3 כוסות קמח לבן 20 ג"ר שמרים 2 כפיות מלח 1/2 כוס מים בערך 1 כף שמן זית
אופן ההכנת הבצק :
שמים את חומרי הבצק בקערה מערבבים ולשים ומוסיפים מים פושרים בהדרגה עד לקבלת בצק חלק וגמיש. אפשר להכין את הבצק במעבד מזון. מכסים את הבצק במגבת לחה ונותנים לו לתפוח במשך שעה.
אופן ההכנת הפטייר :
מרדדים וחותכים לרבועים בגודל שיאפשר מילוי כף מהמילוי במרכז הרבוע .
קיפול למשולשים וסוגרים היטב את הקצבות.
מורחים את המשולש במעט שמן זית ואופים בתנור בחום של 200 מעלות כ-20 דקות, עד שהפטירה שחומה ויפה.
הפשר גם לטגן בשמן זית עמוק במקום לאפות בתנור.
למילוי סבנח: 1 קג' עלי מנגולד או תרד ערבי טרי (סבנח) 3 י"ח בצלים קצוצים 1 יחידה פלפל חריף טרי קצוץ 1 כפית פפריקה מתוקה אם אין פלפל חריף אז פפריקה חריפה חצי כפית בהרט מלח, 3/4 כוס שמן זית מיץ מלימון(לא חייב אך מומלץ)
הכנת הסבנח : מנקים ושוטפים היטב את העלים. קוצצים אותם. מערבבים את העלים הקצוצים עם שאר החומרים, ולשים אותם בידים עד שיתרכחו תולשים מהבצק כדורים בגודל של ביצה ומרדדים בעזרת שמן זית כל כדור בצק לעיגול בקוטר של כ- 15 ס"מ. שמים במרכז כל עיגול בצק 2-3 כפות מילוי ומקפלים למשולש (כמו אוזן המן). מהדקים מעט.

למילוי סבנח וגבינת עזים :
400 גרם סבנח
200 גרם עזים קשה מלוחה "נבלוסיה או פטה עזים)
200 גרם גבינה עזים קשקבל וכדומה מגוררת
1 ביצה טרופה
מלח ופלפל שחור
הכנת המילוי :
שוטפים היטב את סבנח, ולא מייבשים אותו. מניחים את הסבנח בסיר או במחבת ומחממים רק
עד שהתרד מאבד מנפחו ומתכהה,מורידים מהאש ומצננים.
סוחטים היטב את הסבנח מהנוזלים. בסכין חדה או במעבד מזון קוצצים דק את הסבנח
(אם משתמשים במעבד מזון, קוצצים בפולסים כדי לא להגיע למשחה).
מוסיפים את יתר חומרי המילוי ומערבבים היטב.
למילוי חצילין וגבינת עזים :
חצילים בינוניים פרוסים לעיגולים בעובי 1/2 ס"מ עגבניות בשלות פרוסות לעיגולים בעובי 1/2 ס"מ 1/2 כוס שמן זית צרור קטן עלי זעתר ירוק(עלים בלבד)
מלח ופלפל 150 גרם גבינת פטה עזים מגורדת
הכנת המילוי :
מחממים את התנור לחום גבוה מאוד (250 מעלות) ומשמנים תבנית.
מסדרים בתבנית את החצילים והעגבניות, מברישים בשמן זית, מפזרים מלח, פלפל ועלי זעתר וקולים
בתנור עד שהירקות מקבלים צבע.
הופכים וקולים עוד מספר דקות, מוציאים מהתנור ומצננים.
מעברים לקערה וזורקים פנימה את הגבינה ומערבבים.
למילוי בשרי :
1/2 קג בשר עגל טחון
1/2 ק"ג בשר טלה קצוץ דק 3 בצלים יבשים קצוצים דק 1 עגבניה גדולה חתוכה לקוביות, ללא הנוזלים 2 בצלים ירוקים
100 גרם צנוברים
מלח, פלפל שחור, בהרט
הכנת המילוי :
לטגן את הבצלים להוסיף את הבשר להמשיך לטגן להוסיף תבלינים
בסיום להוסיף את עגבניה, בצל ירוק חתוך ולטגן עד לספיגת הנוזלים לקרר לפני המילוי
למילוי פלפל (מרקיש)
פטייר במילוי תערובת פלפלים אדומים
החומרים למילוי :
4 י"ח גמבה אדומה או פלפל אדום מתוק
1 פלפל חריף אדום (לא הכרחי)
3 בצלים בנונים
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף סומאק
1 כפית כמון
1 כף מלח
1/2 כוס שמן זית
אופן ההכנה המילוי :
טוחנים את הגמבות, הפלפל והבצל.
מסננים וסוחטים את כל הנוזלים.
מטבלנים ומערבבים היטב.
במחבט מחממים את שמן הזית ומתגנים את התערובת עד שכל
הנוזלים יתאדו ותתקבל מלית יבשה יחסית .
כמה כסף ובריאות ישארו לך בייד כל חודש,
כשתעבור לסגרייה האלקטרונית ?
.jpg)
|