בשטח הסמוך לתחנת הרכבת סוביבור שעל מסילת הברזל חלם-וולודבה, הוקם בתחילת שנת 1942 על ידי הס.ס. מחנה השמדה. גודלו של מחנה סוביבור היה כ 600X400- מטר והוא חולק לארבעה אגפים. המחנה הקדמי Vorlager( ( כלל את שער הכניסה, רציף הרכבת של המחנה ומגורי הגרמנים ועוזריהם. במחנה 1 שוכנו האסירים היהודים שהועסקו בסוביבור ובמחנה 2 נמצאו צריפי ההתפשטות ותחנות איסוף חפצי הערך. מחנה 3 היה אזור ההשמדה, בו נמצאו תאי הגזים והקברים ההמוניים. בנוסף, הוקם בקיץ 1943 מחנה 4 ובו בונקרים לאחסון נשק. ב 14/10/1943- פרץ במחנה סוביבור מרד שבעקבותיו הרסו הגרמנים את המחנה.

הידע ההיסטורי על מחנה סוביבור מקורו בעיקר בעדויותיהם של הניצולים ושל גרמנים ואוקראינים ששרתו במחנה. בשל מיעוט המידע על המחנה, יש לארכיאולוגיה תפקיד חשוב בניסיון לשחזר את מבנהו. במהלך חודש אוקטובר 2007 נערכה חפירה ארכיאולוגית במחנה סוביבור מטעם המגמה לארכיאולוגיה באוניברסיטת בן
גוריון שבנגב ומוזיאון סוביבור שבפולין בהנהלת מרק בם. החפירה נערכה בסיוע יד ושם ונוהלה ע“י יורם חיימי ווויטק מזורק, בהדרכת יצחק גלעד ובסיוע פטר פביאן.

מטרת החפירה הייתה לאתר את שרידי תאי הגזים של המחנה. נחפרו הריבועים הצמודים לאחד השטחים שנחפר ב 2001- ע“י פרופ’ קולה מפולין. בסדימנט שנחפר, חול מעורב באפר, נמצאו חפצים רבים, ובעומק של 10 ס”מ הגענו לחול הטבעי. בשטח זה נחשפו שני פסים כהים מקבילים באורך של כ 14- מטר ובהם ענפים שרופים,
חלקי גדר תיל וטבעות מתכת. נראה שאלה שרידי גדר שהייתה בשטח זה. נמצאו כ 1000- בהם חפצי מתכת רבים כגון: מספרים, פיני מסילת ברזל צרה, מסמרים, מצתים, שברי שיניים תותבות ועוד. נמצאו גם פריטי זכוכית רבים הכוללים בקבוקי בושם ותחתיות של צנצנות שיוצרו הולנד.

במהלך חודש יולי 2008 נערכו בדיקת ראדאר חודר קרקע, מיפוי GPS וצילומי בלון של המחנה. הבדיקה נערכה על ידי צוות בראשות פול באומן ואורגנה על ידי ריצ’ארד פרוינד. מטרת הבדיקות הייתה לאפשר לנו לזהות את האזורים בהם קיים סיכוי למצוא את שרידי המחנה. המיפוי מאפשר להתאים את הצילומים משנת 1944
לצילומי אוויר משנת 2008 .

לאחר ניתוח בדיקות הראדאר, נקבע מהו השטח שייחפר בשנת 2009 .

מחנה ההשמדה סוביבור ממוקם קרוב לכפר ולתחנת הרכבת של סוביבור, בחלק המזרחי של מחוז לובלין בפולין. המחנה הוקם במרס 1942 יחד עם מחנות ההשמדה טרבלינקה ובלזץ כחלק ממבצע רינהרד. המחנה מורכב משלושה אזורים  המגודרים כל אחד בנפרד: האדמיניסטרציה, הקבלה, וההשמדה. בנוסף, בחלק הצפוני של המחנה החלו בעבודות לבניית בונקר. בתקופת פעילותו של המחנה, מאפריל 1942-אוקטובר 1943, נרצחו שם כ-250,000 יהודים. לאחר מרד האסירים במחנה, ב- 14 באוקטובר 1943, החליטו הגרמנים לפרק את המחנה והוא נותר חשוף וללא סימנים אופייניים להיותו מחנה השמדה. על מנת להציע אינפורמציה מדויקת על המחנה נאלצים החוקרים לסמוך על עדויות ניצולים בלבד, עדויות אלו מספקות בדרך כלל מידע מוגבל על חלק קטן מן המחנה ומשום כך שיחזור המחנה לא היה אפשרי.

המכון הבין-לאומי לחקר השואה  ביד ושם תומך בביצוע חפירות ארכיאולוגיות בסוביבור שמטרתן לשחזר את תכנית ומבנה המחנה. החפירות מתבצעות על-ידי הארכיאולוג יורם חיימי כחלק מעבודת הדוקטורט שלו באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בהנחייתם של פרופ' יצחק גלעד מהחוג לארכיאולוגיה ופרופ' חנה יבלונקה מהחוג להיסטוריה יהודית. המכון מאמין ששחזור מבנה מחנה סוביבור יסייע לערוך השוואה בין סוביבור לטרבלינקה ולבלזץ.

עונת החפירות הראשונה הסתיימה באוקטובר 2007 בשיתוף פעולה של הארכיאולוג המקומי וויצ'אך מאזורק (Wojciech Mazurek ) ומנהל מוזיאון סוביבור  מארק ברן (Marek Bern ). מעל 1,000 פריטים הקשורים לקרבנות השואה נתגלו בעונת חפירות זו. באוקטובר 2009 חשפה עונת החפירות השנייה חלקים של 17 עמודים שתמכו במבנה ונמצאו פריטים רבים הכוללים שיניים תותבות, מזכרת מהמרחצאות של מריינבד (כיום הרפובליקה הצ'כית), מטבע הולנדי מ-1941, בקבוק ליזול חום מגרמניה ומפתחות. הממצאים  נבדקים ונבחנים.