פרעושים
סדרת הפרעושים היא אחת הקטנות שבמחלקת החרקים ומונה יותר מ־2,200 מינים הידועים למדע. בישראל ידועים
כ-40 מינים. הפרעוש הוא חיה זעירה בגודל של אחד עד 5 מ"מ. בדרך כלל מגלים את נוכחותם של הפרעושים רק אחרי שנעקצים. עקיצותיו מופיעות בדרך כלל בפלג הגוף התחתון והתגובה לעקיצת הפרעוש משתנה ותלויה במידת הרגישות של האדם. פעילותם של הפרעושים בעיקר בקיץ. פרעוש בוגר הופך להיות פעיל בטמפרטורה הגבוהה מ- 24 מעלות. נכחותם של הפרעושים קשורה בעיקר בנכחותם של בעלי חיים כמו חתולים, כלבים ומכרסמים.
הדברת פרעושים והמלצות של חב' שמד
כאשר מתגלה נגיעות של פרעושים בבית, יש לנקוט במס' פעולות לפני ביצוע הריסוס ע"י מדביר מוסמך. ביצוע שאיבה יסודית בכל חלקי הבית הכולל ספות, מיטות, שטיחים ומרצפות (בגמר השאיבה יש לסגור היטב את שקית השאיבה ולהוציאה מהבית) .
יום לפני ההדברה חובה לבצע טיפול נגד פרעושים בחיית המחמד הנמצאת בדירתכם בתכשירים שאושרו ע"י השרות הויטרינרי. כמו כן יש לכבס את כל המצעים בהרתחה שהיו במגע עם הפרעושים.
לאחר מכן יש לבצע הדברה ע"י מדביר מוסמך בכל הבית. ההדברה תבוצע ע"י ריסוס מסיבי ושטיפת הריצפה בחומר הדברה בשטחים נרחבים ככל האפשר בבית ובסביבתו מכוון שבשל גודלם הזעיר של הפרעושים בלתי אפשרי לדעת היכן נמצאים ריכוזי הביצים, הזחלים והגלמים. כיסוי ריסוס שטח נרחב, חשוב גם על מנת להדביר פרעושים בוגרים, אשר באים במגע עם הרצפה. במידה ומתגלים פרעושים בחצר , מומלץ לגרוף משטחי אדמה ועפר לפני הריסוס על מנת להגיע לכיסוי רחב ככל שניתן. חברתינו מבצעת ריסוס נגד פרעושים בחצרות ע"י מרסס מוטורי לפיזור אחיד ומרוכז של חומר הדברה ע"פ התקנים וללא סיכון האדם ובעלי חיים.
הטפילות לאדם
בהיות הפרעושים חרקים מוצצי דם, הם עלולים לגרום מחלות לאדם המשמש להם כפונדקאי, הן על ידי נזק ישיר שהם גורמים לו, והן בשמשם וקטורים להעברת מחלות שונות. הנזק הישיר של הפרעוש הוא על פי רוב הטרדה בלבד. הפרעוש מחדיר את רוקו לפצע שהוא גורם בשעת העקיצה וכתגובה על כך, נוצר על עורו של הנעקץ כתם אדום מגרד, החולף בדרך כלל, כעבור שעות או ימים ספורים.
מבנה הפרעוש
גודל הפרעוש הבוגר הוא 5-1 מ"מ. גופו פחוס משני צדיו וראשו מחודד. הגוף מעוצב באופן כזה שיוכל לפלס את דרכו ללא קושי בסבך השערות או הנוצות. בגפי הפה העוקצים-מוצצים מנוונות הלסתות העליונות, והחלקים הבולטים ביותר הם בחניכי הלסת התחתונה ובחניכי השפה התחתונה. איברי העקיצה הם העל-לוע (epipharynx) והאונות הפנימיות של הלסת התחתונה.
כושר ניתור
זוג הרגליים האחוריות של הפרעוש מפותחות והארוכות במיוחד, הן אלו המעניקות לפרעושים את כושר הניתור שבו הם מצטיינים. הניתור חיוני לפרעוש הבוגר כדי להיטפל אל הפונדקאי. יתרון רב לניתור גם לצורכי בריחה. כשחשים הפרעושים כי הפונדקאי שלהם נמצא במצב סכנה, פותחים הם בניתורים כדי למלט את נפשם. . פרעוש מסוגל לנתר לגובה של 10 ס"מ בקירוב ולמרחק של כשלושים ס"מ.
הפרעושים הזכריים קטנים ודקים מן הנקבות. במרבית המינים של פרעושי היונקים, הם עוברים שלב של התבגרות מינית לפני ההזדווגות ומכל מקום דרושה לנקבת הפרעוש ארוחת דם לפני התחלת הטלת הביצים. המפגש בין בני הזוג נוצר על ידי תקשורת קולית. שורות של קוצים זעירים מצויות בקולית של הרגליים האחוריות, ואלו פורטים על גבי חריצים דקים שבבטן. הצלילים המופקים עדינים וגבוהים למדי ורק אוזן הפרעוש מסוגלת לקלוט אותם. סבורים כי לחלק מן הפרעושים, מחזור הרבייה קשור בזה של הפונדקאים, במיוחד אם ריבויים של אלה הוא עונתי בלבד.
בית גידול של הפרעוש
הפרעושים מצויים במשך מחזור חייהם בשני מקומות חיות שונים זה מזה. מקום חיותן של הרימות היא הסביבה, לרבות קינו של בעל חיים פרוותי.