x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 
 
 
 
בס"ד
א מ ו נ ה
האתר שלך לחיזוק האמונה  
                 
אני מאמין באמונה שלמה
 
   
 
   אמונה ודעת    אהבת הי    חידושי תורה    פרשת השבוע    חכמת האמת    אהבת ישראל    עת הגאולה    פינת ההלכה    תוכנות להורדה

 צו

 
זאת הַתּוֹרָה לָעֹלָה לַמִּנְחָה וְלַחַטָּאת וְלָאָשָׁם וְלַמִּלּוּאִים וּלְזֶבַח הַשְּׁלָמִים ויקרא ז, יא-יב מאת נתנאל אטלי
 

שלמים

אדם הנקלע לסכנת חיים ונחלץ מאימת המוות חש שמחה גדולה, והוא מלא בהכרת תודה המחפשת ביטוי. בעולם היהדות הביטוי הנאות להבעת תודה להקב"ה על השגחתו הוא הקרבן.

ברור לנו למה מביאים קרבן, אך עדיין לא ברור מדוע הוענק השם שלמים לקרבן ההודאה?
התשובה לכך היא שתוך כדי שיגרת החיים, האדם אינו מעריך כראוי את חייו. אבל כשאדם ניצל ממות הוא מבין מה יש בידו, הוא חש בערכם של חיים. כעת גם הדברים הפשוטים ביותר חשובים לו - שאיפת אוויר צח, ישיבה בחברת חברים נראים לו כדבר מרנין וחדש.
 
ללא סכנת האבדון, לא היה חש בכך. הסכנה וההצלה - הפכו אותו לאדם אחר, לאדם שמפעיל כוחות רדומים בו, וממילא לאדם שלם יותר. יותר מזה, ההבנה של הניצול, שהקב"ה הוא שהצילו גורמת לשמחתו להיות רבה יותר ושלמה יותר. הניצול מגלה את ההשגחה, שהיתה סביבו תמיד וכך הוא הופך להיות אדם שלם יותר.

כעת מובן מדוע קרבן ההודאה נקרא קרבן שלמים המבטא שלמות.
 
 
תשובה אמיתית
הקרבנות מבטאים את הזכות שנתן הקב"ה לעם ישראל לחזור בתשובה לאחר חטאיהם. כפרת הקורבנות מותנית בתשובה, ועל כך ממשיל המגיד מדובנא משל. מסופר על סוחר שנדד ממקום למקום ובכל מקום שאליו הגיע עסק במשא ומתן עם החנונים, ואף מכר בהקפה. וכשעמד לעזוב את אותו המקום קרא לכל החנונים, סיכם עימם את התשלום והמשיך במסעו.

במקום אחד נקלע אחד החנונים לקשיים ולא יכל להשיב לסוחר את חובו, ולפני נדידת הסוחר קרא אותו סוחר לחנוני. סיפר החנוני בדמעות לאשתו שאין לו מה להשיב לסוחר. אמרה לו אשתו: "אין דבר טוב מן האמת! לך וספר לו את האמת". נסע אותו החנוני ולן במלון ליד מקום הסוחר ובאותו ערב שבו היה המפגש, לא הגיע החנוני, נשאר במלון ובכה. כששמע אותו בעל המלון, עודד אותו ואמר לו שילך ולא יפחד. הלך החנוני, ולפני שנכנס לבית הסוחר בכה. שמע הסוחר בכי מבחוץ יצא ושאל לפשר הבכי. סיפר לו החנוני על בעייתו ועל חרטתו הרבה על כך. כששמע זאת קרע הסוחר בפני החנוני את שטר חובו ומחל לו על חובו.

יצא החנוני שמח וטוב לב וסיפר לחבריו על כך. שמע על כך חברו, עשה בערמה והלך אל הסוחר ובכה בפניו בטענו שהוא בקשיים והוא רוצה שייתן לו כסף. כששאל אותו הסוחר למה בא דווקא אליו סיפר לו על אותו החנוני שהיה אצלו. אמר לו הסוחר: "לחנוני שבא וסיפר את האמת והתחרט על כך מעמקי נשמתו - קרעתי את שטר החוב אבל לך שאתה בוכה בכדי שאתן לך על שקר - לא אתן".

כך גם הקב"ה אוהב את תשובתנו שבאה מהתחרטות אמיתית על האמת, ולא תשובה של אחטא ואשוב אחטא ואשוב המבוססת על שקר.
 
 
 
  ערך וליקט בעזהי"ת   דוד אטלי