מדריך נגישות לאתר
הצהרת נגישות היא מסמך שמטרתו להודיע למבקרי האתר על המאמצים שנעשו להבטחת נגישות התוכן והשירותים באתר לאנשים עם מוגבלויות. זהו חלק חשוב ממדיניות הנגישות של האתר, המהווה הוכחה למחויבות האתר להנגיש את התוכן והשירותים שלו לכל אדם, ללא קשר למגבלות פיזיות או טכנולוגיות.
על מנת לעמוד בתקנות הנגישות בישראל יש צורך ב-3 שלבים עיקריים:
1.התקנת תוסף נגישות
תוסף נגישות הוא כלי טכנולוגי המותקן באתרי אינטרנט ומאפשר למשתמשים בעלי מוגבלויות גישה נוחה ושימוש יעיל בתכנים ובשירותים שמציע האתר. תוסף זה מציע מגוון רחב של אפשרויות התאמה, כמו הגדלת טקסט, שינוי ניגודיות, קריאת טקסט בקול, והתאמת ניווט באמצעות מקלדת בלבד.
במידה ואין, יש לפנות ליועצי הדיגיטל בטואול - 077-2700300
2. התאמת האתר לקוראי מסך
כיצד להתאים את האתר לקוראי מסך:
קוראי מסך הם תוכנות שמקריאות את תוכן האתר בקול רם, ומסייעות למשתמשים עיוורים ולקויי ראייה לגלוש באינטרנט. כדי שהאתר יהיה מותאם לקוראי מסך, יש לשים דגש על כמה עקרונות חשובים:
- טקסט לתמונות: לכל תמונה באתר יש להוסיף טקסט (alt text) המתאר את תוכן התמונה.
- כותרות מסודרות: יש להשתמש בתגי כותרות (H1, H2, H3 וכו') בצורה מסודרת כדי להקל על קוראי המסך להבין את מבנה העמוד.
- ניווט באמצעות מקלדת: יש לוודא שהאתר ניתן לניווט באמצעות מקלדת בלבד, ושכל אלמנטי הניווט (כפתורים, קישורים, תפריטים) נגישים.
- תיאורי קישורים: הקישורים באתר צריכים לכלול תיאור מדויק של היעד שלהם, במקום תיאורים כלליים כמו "לחץ כאן".
- מלל לסרטונים: במידה ויש סרטונים באתר יש לתמלל אותם.
- מלל לקבצים: במידה ויש קבצים להורדה באתר, יש לתמלל אותם ולתת הסבר.
3. הוספת הצהרת נגישות באתר
תבנית להצהרת נגישות:
הצהרת נגישות
הצהרת הנגישות עודכנה בתאריך [תאריך העדכון]
[שם הארגון], [תיאור קצר של הארגון]. אנו פועלים רבות על מנת להנגיש את הארגון ואת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלות על מנת לקדם שוויון זכויות ושקיפות כלפי אנשים עם מוגבלות [ניתן להוסיף מה התחייבות הארגון לאנשים עם מוגבלות].
מהות אתר אינטרנט נגיש
אתר אינטרנט נגיש, הינו אתר המאפשר לאדם עם מוגבלות, לגלוש באותה רמת יעילות והנאה כגולשים אחרים, תוך שימוש ביכולות המערכת עליה הוא פועל ובאמצעות טכנולוגיות מסייעות לנגישות .
ביצוע התאמות הנגישות באתר האינטרנט
התאמות הנגישות באתר בוצעו בהתאם לסימן ג': שירותי האינטרנט בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות) התשע"ג 2013, לתקן הישראלי ת"י 5568 המבוסס על הנחיותWCAG 2.0 , האתר הונגש לרמהAA ובכפוף לשינויים והתאמות שבוצעו במסמך התקן הישראלי.
האתר תומך בשימוש בטכנולוגיות מסייעות כגון תוכנות הקראת מסך, בגלישה בעזרת מקלדת על ידי שימוש במקשי ה-Tab וה-Shift+Tab למעבר בין קישורים, מקשי החיצים, מקש ה-Enter לבחירה, מקש ה-Esc ליציאה מתפריטים וחלונות, לחיצה על H או על מספר למעבר בין כותרות.
פרוט הפטורים של האתר
יתכנו באתר תוספים של צד ג שבהם אין לנו שליטה ולכן לא ניתן יהיה לבדוק את נגישותם – לרוב אלמנטים אלו יהיו פחות חשובים באתר
הצהרה על עמידה חלקית בתקן במקרה של תכני צד ג'
בחלק מדפי האתר יתכן ונגישות הדף תלויה בתכנים שאינם של הארגון (תכני צד ג') ולכן אנחנו מצהירים על עמידה חלקית בתקן עבור דפים אילו. לדוגמה סרטונים מפות גוגל או סטריפים של תמונות ועוד
ישימות מיטבית לנגישות באתר האינטרנט
באתר אינטרנט זה, ניתן לגלוש בצורה מיטבית ונגישה באמצעות הדפדפנים הנפוצים ומומלץ להשתמש בדפדפנים הבאים: Firefox / Opera / Safari / Lynx]/ [Edge / Chrome ובתוכנות קוראות מסך [NVDA / Jaws/ Voiceover].
הסדרי נגישות בארגון
[תיאור הסדרי הנגישות במשרדי וסניפי הארגון שנותנים שירות, צריך לכלול את כל הסדרי הנגישות החל מהחניה ו/או תחנת התחבורה הציבורית ועד ליעד שהינו דלפק השירות/ שולחן במסעדה/ כיתת לימוד/ אולם בתאטרון/ מרפאה / וכד', בנוסף נדרש לפרט את הסדרי הנגישות הנוספים כגון שירותי נכים (קיימים/לא קיימים ומיקומם) ,
אביזרי נגישות בשימוש כגון לולאות השראה, מעלונים וכו']
דרכי פניה לבקשות, תקלות נגישות והצעות לשיפור:
במידה ומצאתם באתר האינטרנט בעיה בנושא הנגישות או שהנכם זקוקים עזרה, אתם מוזמנים לפנות אלינו דרך רכז הנגישות של הארגון:
[שם רכז/ת הנגישות]
[טלפון של רכז/ת הנגישות]
[כתובת מייל של רכז/ת הנגישות]
[פרטי קשר נוספים אם קיימים]
בנוסף, ניתן למצוא תבנית הצהרת נגישות כאן
*מאמר זה אינו תחליף לייעוץ משפטי או מקצועי ע"י ממונה נגישות או מומחה. מאמר זה נכתב על ידי חברה לבניית אתרים, האחריות הבלעדית לכל נושא הנגישות היא על בעל האתר בלבד.