שיתוף והשתתפות
ערך חודש תשרי במפתח הלב
שיתוף הוא מצב בו ישויות שונות מפיקות תועלת זו מפעולתה של זו ותלויות זו בפעולתה של זו. מצבים הפוכים לשיתוף יכולים להיות פעילות בלתי-תלויה, תחרות, טפילות ומצב בו ישות אחת נהנית מפעולתה של השני ואילו השני אינה נהנית ואינה סובלת.
שיתוף עשוי להופיע בין בני אדם פרטיים, קבוצות של בני אדם (כמו חברות כלכליות, מדינות), אורגניזמים מאותו מין טקסונומי ואורגניזמים ממינים שונים (כמו כלב ואדם או אצה וחזזית). בשל הגדרתו הרחבה של המושג, הוא נדון הן בשיח הסוציולוגי והן בשיח הביולוגי (סימביוזה).
למידע נוסף הקליקו כאן.
קבוצת השווים מספקת לחבריה התנסות בניהול קשרי גומלין המבוססים על שוויון, הדדיות, שיתוף והשתתפות פעילה.
השיתוף וההשתתפות הפעילה של כל חבר בקבוצה באים לידי ביטוי בנטילת תפקיד, בלקיחת חלק בפעילויות שונות ובשיתוף במסרים אישיים.
טיפוח היכולת לשתף במסרים אישיים ולהשתתף באופן פעיל בקבוצה ובכיתה, תורם להתפתחותם של חברי הקבוצה במגוון היבטים: בהיבט של הבעה אישית: מתן ביטוי לרגשות, לצרכים, לאמונות, למחשבות, לציפיות, לבקשות, להצעות ולמשאלות לב.
בהיבט של עולם הידע: חשיפה לידע נרחב ולמגוון דעות ונקודות מבט.
בהיבט החברתי-ערכי: מתן הזדמנות לברר ערכים, צרכים ועמדות תוך היכרות עם הזולת, מתן לגיטימציה לשונות,
בירור המייחד והמאחד בין החברים ושיפור התקשורת הבין-אישית.
השיתוף וההשתתפות הם בעלי ערך רב, כיצד זה בא לידי ביטוי בחברתנו?
מחקרים עדכניים מצאו שלאיכות הקשרים החברתיים של ילד/ה עם קבוצת השווים (ילדים אחרים בני אותו הגיל) השפעה מרחיקת=לכת על הסתגלותו העתידית ואף על הישגיו הלימודיים.
שני היבטים שקשורים לאיכות הקשרים עם החברים נמצאו כבעלי חשיבות מיוחדת: מידת האהדה שלה זוכה ילד מילדים אחרים (מידת הפופולריות שלו) והאם יש לו חבר אישי וקרוב, שמהווה שותף עקבי למשחק, לפעילות ולהתייעצות. דהיינו, החוקרים מצביעים על כך שילדים מקובלים על רבים מחבריהם לכיתה וילדים המגבשים חברויות קרובות )עם ילד אחד או יותר) ייטיבו להסתגל לכשיגדלו. לעומת זאת, ילדים דחויים, כאלה ששנואים על ידי רבים מחבריהם לכיתה וכאלה שאין להם ולא היו להם חברים אישיים קרובים, נוטים להתקשות בהשתלבות חברתית בחייהם הבוגרים - קשיים המשפיעים לרעה גם על הישגיהם הלימודיים.
שיתוף פעולה
משתלם לשתף פעולה משום שהשלם גדול מסכום חלקיו, עם מי אנחנו משתפים פעולה בד"כ ? עם עמיתים, הורים, אחים, חברים, משפחה שכנים ועוד...
כל קשר עם אדם אחר יש בו מוטיבים של שיתוף פעולה, עם זה בבית בביה"ס, בתנועה, גן משחקים או בכל מקום אחר.
מערכת יחסים שלא מתקיימים בהם שיתוף פעולה לא תחזיק מעמד לאורך זמן. יהיו מריבות ותסכולים. במערכת של שיתוף פעולה כל צד נותן וגם מקבל.
שיתוף פעולה שמתקיים לאורך זמן, שני הצדדים יפיקו ממנה תועלת רבה יותר מאשר היו פועלים כל אחד בנפרד.
בשיתוף פעולה חייבים להיות שלושת התנאים הבאים:
קבלה ונתינה – כל צד מקבל ממערכת היחסים שנוצרה ותורם לשני.
אמון – תנאי הכרחי וחשוב ליצירת שיתוף פעולה, ולהבטיח שישמר לאורך זמן.
רווח – כל צד ממשיך להרוויח משיתוף הפעולה, תמיד קיים רווח כלשהוא. הרווח לא תמיד שווה, צד אחד יכול להרוויח יותר, אבל עדיין שיתוף הפעולה היא כדאית, כי שני הצדדים מרוויחים.
דברים גדולים לא נעשים ע"י אדם אחד, לדברים גדולים יש צורך בשיתוף פעולה. ככל שיש שיתוף פעולה גדול יותר כך הסיכוי להצליח רב יותר. השאיפה היא תמיד ליצר כמה שיותר שיתופי פעולה.
כדי ששיתוף הפעולה יחזיק מעמד חייבים להיות התנאים הבאים:
הדדיות – ניתן לראות את זה טוב יותר בטבע – סימביוזה , שפרושו יחסי גומלין.
ערבות הדדית – למערכת של שותפות נחוץ אמון , כדי להבטיח רווח לכל הצדדים לאורך זמן, ולאו דווקא רווח כלכלי.
תחושת הביחד - מעצימה ומחזקת את הפרטים בקבוצה ויוצרת מחוייבות בין השותפים.
תמיכה ועידוד – נחוצים לכל אחד מאיתנו, כדי להפיק את מלוא הפוטנציאל שלו, אם כל אחד בקבוצה יפיק את המקסימום, הקבוצה תרוויח יותר.
שיתוף פעולה הוא דבר שנברא עם הזמן, יש להשקיע בבנייה שלו, הוא נעשה בצעדים קטנים בוני אמון, והתוצאה היא משמעותית.
סרטון שיתוף ושותפות הקליקו על הקישור או על התמונה
קובץ מידע פעילויות פתגמים ועוד....הקליקו על התמונה.
לסרטון בנושא שיתוף הקליקו על התמונה או על הקישור
https://www.youtube.com/watch?v=mzE6to576Xk&feature=youtu.be
|