בס"ד
רפואת הרמב"ם מהי? מאת: ציפורה בראבי
היום, כשכבר ידוע כמעט לכל שסיבת המחלות היא בנפש רצוצה ועייפה, כדאי להכיר את רפואת הרמב"ם.
הוא כבר לימד את כל זה לפני כ-800 שנה!
הרמב"ם חי בין השנים 1138 עד 1204. הוא היה ידוע כאחד מחשובי הפילוסופים בימי הביניים וכגדול הרופאים בזמנו. הרמב"ם היה מבחינות מסויימות תלמידו של רופא הזמן העתיק גאלינוס (רופא מפוסם ביותר בזמנו, חי כ-1000 שנים לפני הרמב"ם). אך התנגד לחלק מדבריו לאחר שבחן אותם לאור הגותו ונסיונו האישי בטיפול.
גדולתו של הרמב"ם כרופא היא בהתייחסותו לרפואת הגוף בצמידות לרפואת הנפש. כשטיפל בחולה, התייחס למצבו הנפשי כמו למצבו הפיזי.
הרמב"ם מורה לנו שהבריא באמת הוא מי שמצב רוח טוב ועליז. על כן, כדי לשפר מצבו הרפואי של חולה יש לדאוג להעלאת מצב רוחו הנפשי. כי כדי להיות בריא בגוף, צריך קודם כל לדאוג לאיזון נפשי ולרגיעה. אם יעסוק האדם רק במחשבות על הטוב, אם יתעמק בחוכמה ובהתקרבות לרוחניות, יתחזק ברוחו ובכוחותיו הנפשיים וכך לא יפול למחשבות רעות המחלישות את הגוף והנשמה. כי חולשת הנפש גורמת לסערות הנפש ולקשיים בכל אירוע קטן או גדול הצצים בחייו של האדם.
מגישתו זו של הרמב"ם, אנו לומדים כמה חשוב חוסנו הנפשי והרוחני של האדם. מכאן גם מובנת חשיבות דרכו של הרופא בריפוי. ומנגד חשיבות דרכו של האדם בחייו.
על שלושה דברים על הרופא להקפיד כדי להיות מרפא טוב, עפ"י הרמב"ם:
1. עליו להיות בקיא בגוף האדם ובהתנהלותו.
2. רגיש לצרכיו הנפשיים-רוחניים של החולה.
3. הטיפול בחולה צריך להיות אינדיבידואלי ולאחר שיקול דעת רציני.
הרפואה עפ"י הרמב"ם מתחלקת לשלושה חלקים:
הנהגת הבריאות - עצות ודרכים לשמירת הבריאות - רפואה מונעת. בחלק זה מלמד הרמב"ם - כיצד לאכול ולשתות, מתי לאכול, הכנות לאכילה מהם המאכלים הרעים ומהם המאכלים הטובים. חשיבות ההתעמלות והמקלחת - כיצד ומתי.
הנהגת החולי - עצות ודרכים להשבת הבריאות לחולים. תרופות ועצות לטיפול במחלות שונות.
הנהגת החיות - עצות ודרכים לחיזוק הגוף במקרים של חולשה ומחלה.
על גדולתו של
הרמב"ם ברפואה, כתב המשורר הערבי, הכאדי אל סעיד אבן סינא אלמולך: "מלאכת גאלינוס ריפאה את הגוף בלבד, אך זו של
הרמב"ם גם את הגוף וגם את הנפש. אילו פנה
הירח אליו, כרופא,
רפא
ירפאהו..."
|