תזונה נכונה לפי הרמב"ם:
מה, איך, מתי, וכמה לאכול?
--איך לאכול?--
- לא ישבע אדם. מילוי הקיבה יחייב התרחבותה והיא תתבלה. ואז לא יתעכל טוב האוכל.
- רצוי לא לשתות הרבה מים בזמן האוכל או אחרי האוכל. בודאי לא משקאות אחרים מתוקים או תוססים למיניהם.
- כדאי לשתות קצת יין או מים עם מעט יין מהול.
- מומלץ לא לערבב מינים רבים של מאכלים בסעודה אחת.
א. כדי שלא ירבה באכילה ותיפסק האכילה קודם השובע - וינצל.
ב. כי זה מתיש את הגוף שצריך להתאים את העיכול לרמות שונות.
- אחרי האוכל לא להרבות בתנועה אלא ימעיט במידת האפשר, כדי לא להגביר את חום הגוף ואז העיכול לא יהיה בחום טבעי.
- כשחם - ימעיט באוכל חם. כשקר - ימעיט באוכל קר. זאת כדי לשמור על החום הטבעי של הגוף.
- לאכול רק כשרעבים ולשתות רק כשצמאים. גם אם מרגישים רעב או צמא, ימתין מעט. כי לפעמים זה רק גירוי של הקיבה ולא אמיתי.
- להפסיק מן האכילה מעט לפני שחש שובע, מפני שלקיבה לוקח זמן לשדר תחושת שובע ?
ואז עלול לחוש בבטנו.
- כדאי להתאים המאכלים למזג האוויר.
בימים חמים רצוי לאכול מאכלים קלים שאז אין הגוף מתייגע מידי בעיכולם.
ולהיפך ? בימים קרים מאוד שפעילות הגוף בעיכול מחממת, אפשר לאכול מאכלים
כבדים יותר.
- רצוי לאכול מאכלים המתאימים לטבעו ? שלא יגרמו לגאזים, שלא יגרמו לצמא רב
ושייהנה מהם.
- רצוי לאכול על קיבה ריקה, לאחר היציאה.
ואמרו חז"ל: "הנצרך לנקביו ואוכל, דומה לתנור שהסיקוהו על גבי אפרו".
--מה לאכול?--
מוצרי חיטה - כדאי שיעדיף לחם מחיטה מלאה שלא קולפה ממנה הקליפה הפנימית לפני הטחינה כך יהיו בלחם הסיבים שמאוד טובים לעיכול.
ועל זאת אומר הרמב"ם שהוא טוב במאכלים.
ישתדל לא לאכול לחמים הנקראים פת נקייה. העשויים מחיטה נקייה. (לחם לבן, בגטים ופיתות למיניהם).
וכן כל הבישולים העשויים מחיטה נקייה. כגון: האיטריות למיניהם, וכל מה שדומה.
לגבי כל סוגי החיטה והקטניות שאנו שמים בחמין, אלה - אם יתבשלו הרבה, טובים לאיסטומכא (קיבה).
רק שבישולם בגוף רב יותר ולכן ירבה יותר במנוחה אחריהם.
.
בשר העוף - בשר העוף לסוגיו טוב. כי הוא קל יותר וממהר להתבשל.
מאכלים מומלצים:
הזיתים - מחזקים את הקיבה. מומלץ בחומץ.
הצימוקים - משפרים את העיכול ומחזקים את הכבד.
ביצים - מחזקים.
אגסים - מחזקים הקיבה ומבטלים הצמא.
הרימון - רימון מתוק סגולתו נפלאה וטוב לקיבה.
השקדים - מסייעים לשינה טובה וטובים בבישול.
השקדים הם המשובחים שבפירות. מחזקים הכבד והקיבה. טוב עם סוכר או עם
צימוקים.
הכרוב - נא או מבושל ? מזכך את הקול ומסיר צרידות.
הפלפל - מועיל לעיכול ודוחה המיותר מהקיבה.
מאכלים שיש להיזהר בהם:
הלחם - לחם שלא החמיץ דיו, שהוא חסר מלח ולא נאפה טוב.
אגוזים - לא להרבות בהם מפני שמעכבים הדיבור. לא מומלץ להרבות במיוחד לילדים.
כל מה שהוא קשה לעיכול, מקשה בקיבה, וגורם תחושה רעה, הוא רע ויש להיזהר בהם. כל אחד לפי מה שמרגיש.
אבל, מייעץ לנו הרמב"ם:
מוטב לאכול מעט מאכלים רעים
ולא לאכול הרבה מהמאכלים הטובים!