מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הדג נחש היא להקת היפ הופ ישראלית מצליחה שהוקמה בירושלים בשנת 1996. שם הלהקה הוא אנגרמה של המונח "נהג חדש". רוב שירי הלהקה הם שירי מחאה.
חברי הלהקה בהנהגת שאנן סטריט פעילים חברתית ויזמים קבועים של אירועי תרבות ומוזיקה בקרב אוכלוסיות חלשות דוגמת פסטיבל בשקל. הלהקה, ובעיקר שאנן סטריט, מזוהים כאוהדי בית"ר ירושלים והדבר נזכר בשיריהם, בעיצוב הסמל והאלבומים שלהם, ובלבושם. בנוסף, מזהים עצמם חברי הלהקה עם השמאל הישראלי.
[עריכה] היסטוריה
להקת ה"הדג נחש" תרמה רבות להתאקלמות ההיפ הופ והראפ בארץ ונחשבת היום לאחת הלהקות המצליחות בארץ כשבאמתחתה שישה אלבומים. סגנונה מאופיין כראפ אמיתי (כולל גסויות), אך עם מסרים של סובלנות, שוויון ושלום, וכולל מחאה חברתית ופוליטית לפי מסורת הסוגה. בשיריה מוחה הלהקה נגד חוליי החברה הישראלית, ובהם שחיתות (בעיקר בפוליטיקה), יחסי הון ושלטון, אלימות נגד נשים ועוד. רוב השירים נכתבים על ידי שאנן סטריט, סולן הלהקה, אם כי הקרדיט באלבומי הלהקה מציין לרוב כי השירים נכתבו והולחנו על ידי כל חבריה.
הלהקה החלה דרכה באפריל 1996 בירושלים, לאחר מפגש מקרי בין שאנן סטריט לקלידן הלהקה דוד "דודוש" קלמס, שעבד בחנות תקליטים ירושלמית. סטריט שיווק סינגל סולו שלו תחת הכינוי "הדג נחש" בשיר "שלום סאלם פיס" שמאוחר יותר גם עובד והפך לשיר הראשון של הדג נחש כלהקה. קלמס הציע לו להקים להקה והביא את החברים מלהקת הג'אמים שלו "מנדו": יאיא כהן אהרונוב, ירון מוהר, ומשה אסרף ("אטרף"). חזרות הלהקה היו בצוללת הצהובה בירושלים. לאחר מכן הצטרפו ללהקה שחר מינץ בגיטרה ומאיר שליבו בחצוצרה.
ב-1998, לאחר מאות הופעות בירושלים ובתל אביב, החליטה הלהקה שהיא זקוקה לדיג'יי. הלהקה אירחה מספר דיג'יים ובסופו של דבר הבולט שבהם, DJ גיא מר, נבחר להצטרף כחבר קבוע ועם השנים אף הפך לסולן בלהקה לא פחות משאנן סטריט.
בהופעת הלהקה במועדון הבארבי הבחין בכישרונם המוזיקאי קובי אוז, שאימץ אותם ללייבל שלו, "לבנטיני". הדג נחש ניגנו בהופעות של להקתו של אוז טיפקס כלהקת חימום, ובד בבד החל אוז בהפקה מוזיקלית של אלבום הבכורה של הלהקה. האלבום, "המכונה של הגרוב", יצא בשנת 2000. את כל שירי האלבום כתב שאנן סטריט והלחינו כל חברי הלהקה, שניים מהם יחד עם אוז. שני השירים המצליחים ביותר באלבום היו "לא מוותר" ו"אף אחד", שבשניהם השתתפה בשירה הזמרת מזי כהן.
במקביל לפעילותם בלהקה, הקימו בשנת 1998 חלק מחברי "הדג נחש" להקה חדשה בשם "צ'קלקה", שפועלת במקביל לפעילות הדג נחש. צ'קלקה כוללת את אמיר בן עמי (גיטרות), יאיא כהן אהרונוב (בס), דודוש קלמס (קלידים), גיא מר (DJ וסאונד) ובנוסף את המתופף ניר מנצור, החבר היחידי שאינו שייך לדג נחש. צ'קלקה מנגנים בעיקר מוזיקה שחורה, אלקטרונית וקטעים אינסטרומנטליים. כמו כן, צ'קלקה השתתפו כלהקת הליווי בהופעותיו של ברי סחרוף במשך תקופה מסוימת.
בשנת 2003 יצא אלבומה השני של הלהקה, "לזוז", הפעם בהפקה מוזיקלית של יוסי פיין, שגם השתתף בעיבודים עם חברי הלהקה. האלבום זכה להצלחה, נמכר בכ-30,000 עותקים, וככל להיטים כ"מספרים", "גבי ודבי" ו"לא פראיירים". באלבום התארחו מספר זמרים, ובהם ברי סחרוף בשני שירים.
יוסי פיין הפיק גם את אלבומה השלישי של הלהקה, "חומר מקומי", שיצא בשנת 2004. להיט האלבום היה "שירת הסטיקר", שהלחינו חברי הלהקה על פי מילים של הסופר דויד גרוסמן, שבוססו על סטיקרים שונים. בשיר השתתפה אהובה עוזרי בנגינה על בולבול טרנג. שירים נוספים מצליחים באלבום היו "חליפות" עם הזמרת ליאורה יצחקי, "הכאפה המצלצלת" ו"רק פה". באלבום נכללה גם גרסת כיסוי לשירו של עוזי חיטמן "רציתי שתדע", במילים שהוסיפו חברי הלהקה לשיר המקורי. האלבום הגיע למעמד אלבום פלטינה, ובעקבותיו זכתה הלהקה בתואר "להקת השנה" במצעד הפזמונים העברי השנתי הן של רשת ג' והן של גלגלצ.
אלבומה הרביעי של הלהקה, "בעזרת הג'אם", הוקלט באולפן "In The Pocket" שביערות קליפורניה ויצא ב-2006. באלבום זה ניכר לראשונה גיוון בשירת הלהקה, שהתחלקה הפעם בין שאנן סטריט לבין גיא מר. האלבום הכיל פחות להיטים מקודמיו, אך למרות זכה בפרס עמ"י בקטגוריית "אלבום השנה". השיר המצליח ביותר באלבום היה "הנה אני בא", שכתב גיא מר על מעברו מירושלים לתל אביב.
במרץ 2008 יצא אלבום הופעה של הלהקה בשם "הדג נחש Live", שתיעד את הופעתה במועדון התיאטרון. האלבום הופץ גם על גבי DVD.
ביוני 2008 יצא סרט הקולנוע "אל תתעסקו עם הזוהן" בכיכובו של אדם סנדלר, ובו מספר קטעים משירים של הלהקה, בהם בולט הקטע "הנה אני בא" אשר מנוגן כמה פעמים במהלך הסרט ובקדימון.
בפברואר 2010 יצא אלבום האולפן החמישי של הלהקה, "6". הסינגל הראשון שיצא מהאלבום הוא "עוד אח אחד", שיר ששר במקור הראפר פישי הגדול. בגרסת הדג נחש לשיר הוסיפו חבריה מילים על השיר המקורי. הסינגל השני שיצא הוא "שיר נחמה", שבו התארח הגיטריסט יהודה קיסר. שני השירים זכו להצלחה והגיעו לראש מצעדי הפזמונים. גם הסינגל השלישי, "אני מאמין", זכה להצלחה.
[עריכה] חברי ההרכב
[עריכה] שותפים להופעות
[עריכה] חברים לשעבר
[עריכה] דיסקוגרפיה
[עריכה] קישורים חיצוניים