מספר כרכנים באותו טרריום
נכתב ע"י מייקי אליאס
פברואר 2008
כרכני תירס אינם קניבלים ולכן ניתן לשכנם יחד באותו טרריום. עם זאת, עדיף לשכנם בנפרד במידה ומתאפשר.
סיבות לגידול כרכנים יחד:
-
יותר "מעניין" כאשר הכרכנים ביחד וניתן לצפות באינטראקציה בינהם. אם מדובר בכרכנים ממופעים שונים, זה גם יותר יפה לעין.
-
כאשר אין אפשרות או מקום לכלי איחסון נוסף.
-
זהו, פחות או יותר.
סיבות לגידול כרכנים בנפרד:
-
אם אחד הנחשים נושא טפילים או מחלה, הוא עלול להדביק את הנחשים האחרים.
-
גדל הסיכוי לסטרס כאשר מספר נחשים מצויים בשטח מצומצם.
-
נוחות בהאכלה. נוח יותר להאכיל נחשים שנמצאים בכלים נפרדים, מאשר להפריד בינהם בכל ארוחה, יחד עם כל אמצעי הזהירות הנדרשים.
-
אם מדובר בזוג, הרי שגדל הסיכוי להריון לא מתוכנן או הריון בטרם עת, אשר יכול לסכן את חיי הנקבה.
-
קשה לשייך סימנים כגון נשל, צואה, הקאה וכו', לנחש שהשאיר אותם. אם ישנה בעיה כלשהי, ייקח זמן רב יותר עד לאיתור הנחש ה"בעייתי" ומתן טיפול.
כפי שניתן להבין, הסיבות לגדל בנפרד, מעט טובות יותר. אם בכל זאת החלטתם לגדל מספר כרכנים באותו כלי, הנה מספר כללים שחייבים לשמור עליהם:
-
יש להחזיק את הנחשים בנפרד, לתקופת צינון של חודש לפחות. בתקופה זו תוכלו להכיר כל נחש בנפרד, לעמוד על בריאותו ולעקוב אחר התנהגותו ואופיו. רק לאחר שבטוחים שהנחש בריא, אפשר לצרפו לנחש בריא אחר.
-
אורך הנחשים צריך להיות פחות או יותר דומה ובכל מקרה, אין לשכן נחש עם נחש אחר שארוך ממנו ביותר מ- 30%. מאחר וכרכנים משתמשים בדרך כלל באותו מיסתור, קיימת סכנה שהגדול ימחץ את הקטן.
-
חובה להקפיד הקפדת יתר על נקיון והיגיינה, על מנת לא להזמין טפילים שונים ומשונים, אשר עלולים לפגוע בכל הנחשים ביחד.
-
חובה להאכיל בנפרד, אחרת מסתכנים במצב ששני נחשים מתחילים לבלוע את אותו טרף משני צידיו ואז אחד הנחשים ממשיך ובולע גם את הנחש האחר.
-
לאחר האכלה, יש להמתין כחצי שעה לפני שמחזירים את הנחש לכלי המשותף. זאת, כדי לאפשר לריחו של הטרף להתנדף. כבר היו מקרים שנחש שהוחזר מיידית לאחר האכלה, זוהה כטרף ע"י חברו וננשך.
-
אם מבחינים שאחד הנחשים נכנס לסטרס (ניתן להשוות זאת להתנהגותו של הנחש בתקופת הצינון) או מרגיש מאויים ע"י הנחשים האחרים, אין ברירה, אלא לבודדו ולשכנו בכלי משלו.
-
זוג נחשים (זכר ונקבה) מעל גיל 9 חודשים לא מומלץ להחזיק יחדיו בתקופת האביב והקיץ (מרץ-אוקטובר), מחשש לזיווג לא מתוכנן והריון מוקדם. נוכחותו של הזכר מעודדת פוריות בטרם עת אצל הנקבה ובמקרה זה, הריון יכול לסכן את חיי הנקבה.
-
כאשר מחזיקים זכרים יחד, תיתכן התנהגות אגרסיבית בינהם בתקופת האביב, במיוחד אם ישנה נקבה פוריה באותו בית. הפרומונים שמפרישה הנקבה בתקופת האביב מעודדים תחרות בין הזכרים.
-
כאשר מחזיקים נקבות יחד, לא צפויות בעיות מיוחדות באינטראקציה בינהן, במידה ושתיהן באותו גודל. נצפו מקרים בהם נקבה גדולה ודומיננטית יצרה סטרס אצל נקבה קטנה ממנה.
נקודות למחשבה:
יש לזכור שהנחש אינו חיה חברתית ולכן אינו זקוק לחברת בני מינו ובטבע, נחשים נפגשים אך ורק למטרת הזדווגות.
כאשר מחזיקים מספר נחשים יחדיו, נוצר הרושם שהם נהנים זה מחברתו של זה (כפי שניתן לראות ב תמונה שבדף השער), מאחר ולרוב נמצא אותם באותו מיסתור (גם אם יש מיסתורים נוספים בטרריום). השאלה היא אם הם נמצאים באותו מיסתור כי טוב להם יחד, או שפשוט כולם איתרו את המקום הכי טוב בטרריום (מבחינת טמפרטורה, חושך, לחות). לדעתי, זה שילוב של שתי הסיבות.
למרות שחלק מהמומחים טוען שחשוב להפריד בין צעירים בחודשים הראשונים לחייהם מחשש לסטרס, ניסיוני מצביע שדווקא נחשים צעירים שואבים בטחון מהשהייה יחדיו.
|