x
בניית אתרים בחינם
הפוך לדף הבית
הוסף למועדפים
שלח לחבר
 
 
 
ת י ר ס י ם - פרויקט ריבוי כרכני תירס
האתר העברי הראשון לכרכני תירס
 
 
    דף הבית
    פתח דבר
    דף גידול
    תמונות, תכונות ומופעים
    הצלבת תכונות גנטיות
    גנטיקה
    מאמרים
    מה זה נחש עם תעודות ?
    פורום
    צור קשר
    נחשים למכירה ילידי 2012
    נחשים בוגרים למכירה
           
  Facebook           Twitter
שיעור שלישי
 
דומיננטי לא שלם וקו-דומיננטי
כאמור, התכונות אלביניזם ואנריזם מושפעות כל אחת מגן שנמצא בלוקוס שונה. ישנו מצב בו לאותו גן ישנן שתי מוטציות שמשפיעות באופן שונה על תפקודו. בדוגמא של הגן האחראי לייצור המלנין ראינו שכאשר שני האללים פגומים, לא יוכל הנחש לייצר מלנין ויהיה לבקן. ראינו גם שבמידה ואחד האללים תקין, הוא מפצה ומחפה על האלל הפגום והנחש ייראה נורמלי.
בגן שאחראי לייצור המלנין ידוע על מוטציה נוספת שיכולה לבוא לידי ביטוי. מוטציה זו אינה מבטלת לחלוטין את יכולתו של האלל לייצר מלנין, אלא רק מפחיתה את רמת המלנין שהוא מסוגל לייצר. אם עד עתה היכרנו את האלל הנורמלי (A) ואת האלל הפגום (a), זה הזמן להכיר את האלל השלישי - u. נחש שהגנוטיפ שלו הוא uu נקרא אולטרה (Ultra). לנחש זה שני אללים שמסוגלים לייצר מלנין, אך ברמה מופחתת מהנורמל ולכן מראה הנחש יהיה בהיר יותר מהנורמלי, אך כהה יותר מהלבקן. מאחר והאולטרה הינה תכונה רצסיבית, נחש שהגנוטיפ שלו Au ייראה נורמאלי ויהיה הטרו לאולטרה.
המקרה היותר מעניין הוא נחש שהגנוטיפ שלו הוא au. בעוד שאלל אחד לא מסוגל בכלל לייצר מלנין, האלל האחר מסוגל לייצר, אך ברמה נמוכה. על כן, רמת המלנין בנחש תהיה עוד יותר נמוכה מאשר אצל האולטרה והנחש יהיה בהיר, אך עדיין כהה יותר מהאלבינו.
בעוד שהאללים a ו- u הינם רצסיביים כלפי האלל A הדומיננטי, היחס בין a ל- u הינו שונה. אם הפנוטיפ של au היה כמו של uu, אפשר היה לומר ש- u דומיננטי לעומת a, אך מאחר והפנוטיפ שונה, ניתן לומר שהאלל u הינו דומיננטי לא שלם (incomplete dominance) כלפי האלל a. כלומר, הוא זה שבא לידי ביטוי במראה הנחש, אך לא באופן מלא.
ישנה נטיה לקרוא ליחס כזה בין אללים, קו-דומיננטי (co dominance), אך מאחר ופעולתו של האלל a לא תורמת מאום (מאחר והוא פגום ולא מסוגל לייצר מלנין בכלל) למראה הנחש, ההגדרה הנכונה היא שהאלל u הינו דומיננטי לא שלם.
דוגמא טובה ליחס קו-דומיננטי, היא בין התכונות מפוספס (Striped) ומוטלי (Motley). שתי התכונות מושפעות מגן משותף והינן רצסיביות. נחש הומוזיגוטי מפוספס שהגנוטיפ שלו s) ss מסמל אלל עם תכונה של מפוספס) ייראה עם 4 פסים לאורכו במקום האוכפים שמאפיינים את המופע הנורמלי. נחש הומוזיגוטי מוטלי שהגנוטיפ שלו m) mm מסמל אלל עם תכונה של מוטלי) ייראה עם אוכפים שמחוברים בינהם לאורך גבו של הנחש. נחש הטרוזיגוטי מוטלי-מפוספס (ms) ישלב את שתי התכונות וייראה עם פסים עבים יותר שלעיתים מתמזגים לאורך הגב.
 
זיווג שמיני - אמא אולטרה X אבא אלבינו
4 האפשרויות מוצגות בריבוע הבא:
אמא
 
 
u
u
 
 
au
au
a 
אבא
au
au
a 
האמא הינה אולטרה ולכן נושאת שני אללים עם יכולת מופחתת לייצור מלנין. על כן כל הצאצאים יקבלו ממנה אלל עם יכולת מופחתת לייצור מלנין. האבא הינו אלבינו ולכן כל הצאצאים יקבלו ממנו אלל פגום. כלומר, כל הצאצאים יקבלו אלל אחד פגום ואלל אחד עם יכולת מופחתת לייצור מלנין. הצאצאים יחשבו הטרו לאלבינו-אולטרה (מבחינת הגנוטיפ) ויראו מעט בהירים מהאולטרה (מבחינת הפנוטיפ). נחשים אלה ידועים בכינוי אולטרמל (Ultramel).
 
זיווג תשיעי - אמא אולטרמל X אבא אולטרמל
4 האפשרויות מוצגות בריבוע הבא:
אמא
 
 
u
a
 
 
au
aa
a 
אבא
uu
ua
u 
האמא הינה אולטרמל ולכן נושאת אלל אחד עם יכולת מופחתת לייצור מלנין ואלל אחד פגום. על כן חצי מהצאצאים יקבלו ממנה אלל עם יכולת מופחתת לייצור מלנין וחצי יקבלו אלל פגום. האבא גם הוא אולטרמל ולכן חצי מהצאצאים יקבלו ממנו אלל עם יכולת מופחתת לייצור מלנין וחצי יקבלו אלל פגום. ממבט על הריבועים הלבנים, ניתן לראות שמבחינת הגנוטיפ והפנוטיפ 25% מהצאצאים יהיו אולטרה, 50% יהיו אולטרמל ו- 25% יהיו אלבינו.
 
ריבוי סלקטיבי
לא כל התכונות מוכתבות מגן יחיד שאחראי עליהן. להיפך, מרבית התכונות מוכתבות ע"י מספר לא ידוע של גנים. על מנת להבליט תכונה מסויימת, יש לבצע ריבוי סלקטיבי. שיטת הפעולה היא לברור את הפרטים שאצלם התכונה הספציפית היא הכי בולטת ולזווג בינהם. מבין הצאצאים שוב לברור את אלה שאצלם התכונה הספציפית היא הכי בולטת ולזווג בינהם וכך הלאה עד שמגיעים למצב בו התכונה בולטת באופן קיצוני.
דוגמא טובה לתוצאה של ריבוי סלקטיבי היא האלבינו סנגלואו (Sunglow). מדובר בנחש לבקן, אשר כתוצאה מהריבוי הסלקטיבי, הקו (הלבן) שתוחם את הכתמים הועלם לגמרי או כמעט הועלם.
דוגמא נוספת לתוצאה של ריבוי סלקטיבי היא הבלאד-רד (Bloodred). מדובר בנחש אדום-בורדו, שהינו תוצאה של ריבוי סלקטיבי של פרטים שהגוון האדום אצלם היה בולט מהרגיל.
 
 
 
 
 
 
                   
בכפוף לדיני זכויות יוצרים, אין להעתיק או לפרסם חומר מוגן מאתר זה, ללא הסכמה מראש ובכתב מבעל האתר.
כל הזכויות שמורות © 2008-2014 מייקי אליאס.