x
בניית אתרים בחינם

 








 מתחת לכותל המערבי מערכת תת-קרקעית מרשימה.docx (809.1K)

חשיפה חדשה מתחת לכותל המערבי: מערכת תת-קרקעית מרשימה  

לרגל יום ירושלים, רשות העתיקות והקרן למורשת הכותל המערבי מציגות היום תגליות ארכיאולוגיות חדשות ומרשימות שנחשפו מתחת ללובי אתרי מנהרות הכותל * ארכיאולוגים: "זו הפעם הראשונה שנחשפת מערכת כזו בסמוך לכותל".


מערכת זו, ראשונה מסוגה שנחשפת באזור רחבת הכותל המערבי ומנהרותיו, התגלתה בחפירות רשות העתיקות במתחם "בית שטראוס", תחת לובי הכניסה לאתרי מנהרות הכותל‏. החפירות במקום, שחודשו לפני כשנה, נערכות במסגרת פעולות להכשרת כניסת מבקרים לסיור חדש ומרתק בנוסף לסיור הקלאסי של מנהרות הכותל מטעם הקרן למורשת הכותל המערבי. החוקרים מעריכים, כי המתחם החצוב היה בשימוש תושבי ירושלים בתקופה הרומית הקדומה, ערב חורבן ירושלים ובית המקדש השני. המערכת נחשפה מתחת לרצפתו של מבנה גדול ומרשים מהתקופה הביזנטית.

מי שחשפו את התגלית, היו חניכים ממכינות קדם-צבאיות מירושלים. חניכי המכינות השתלבו בחפירות הארכיאולוגיות כחלק ממדיניות ההנחלה של רשות העתיקות, המבקשת לחבר את בני הנוער לעברם. המערכת שגילו, מורכבת מחצר פתוחה ומשני חדרים, המסודרים בשלושה מפלסים אחד מעל לשני, וביניהם מקשרים גרמי מדרגות חצובים.



  • מתחת לכותל המערבי מערכת תת-קרקעית מרשימה.docx

    809.1K הורד












לכבוד ל''ג בעומר: נחשף מטבע מימי מרד בר כוכבא  

לרגל ל"ג בעומר, רשות העתיקות חושפת לציבור מטבע ברונזה נדיר מתקופת מרד בר כוכבא (סביב 132 לספירה), שהתגלה בחפירות ארכיאולוגיות בגן הארכיאולוגי ע"ש וויליאם דוידסון, המנוהל על ידי החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי בירושלים וממוקם בין הר הבית לעיר דוד. החפירות נערכות ביוזמת רשות העתיקות ובמימון עמותת אל עיר דוד (אלע"ד) שמפעילה את האתר. צדו האחד של המטבע מעוטר באשכול ענבים ולידו מופיע הכיתוב 'שב לחר ישראל' (שנה ב' לחירות ישראל), ואילו מצדו השני מופיעים עץ תמר והכיתוב 'ירושלים'.


מטבעות מתקופת מרד בר כוכבא, אשר הצהירו על מטרת המורדים - לשחרר את ירושלים מידי הכובש הרומי לאחר חורבן העיר, מוכרים בארכיאולוגיה. מציאת מטבעות אלו מסייעת לחוקרים לצייר את מפת המרד לפני כ-1,900 שנה. מעניין כי המורדים נהגו להטביע את מטבעות המרד על גבי מטבעות של השלטון הרומי שפניהם שויפו או הושחתו, אולי מתוך התרסה כלפי הכובש הרומי. מטבעות המרד נשאו על פניהם את חזית בית המקדש, חצוצרות, נבל, כינור וגם כתובות: "גאלת ישראל" ו-"חרות ישראל".



  • נחשף מטבע מימי מרד בר כוכבא.docx

    151.4K הורד











 תמרים בני 2000.docx (105.5K)
 עיר-דוד החציל הראשון בישראל.docx (16.2K)


תמרים בני אלפיים שנה ממצדה, קומראן ונחל מַכּוּךְ ''הוקמו לתחיה''   
   לפעמים, גם כשתָּמָר וְתַפּוּחַ כָּל עֲצֵי הַשָּׂדֶה יָבֵשׁוּ - זה לא סוף פסוק. שנים רבות ארכיאולוגים מוצאים גלעיני תמרים בחפירות, ובשנת 2005 ד"ר שרה סלון מבית החולים הדסה יזמה פרויקט לנסות ולהנביט את אחד הגלעינים הללו, כבן 1,900 שנה, ויחד עם ד"ר איליין סולוויי, ממכון ערבה לחקר הסביבה בקיבוץ קטורה - עלה בידם להנביט זרע כאמור, והוא צמח ועלה, וכיום הוא כבר מתנשא לגובה של כ- 3 מ'. הם קראו לעץ, מסיבות מובנות, מתושלח.
החוקרות חיפשו בממצאים ארכיאולוגיים גלעינים שנראו מבטיחים יותר מאחרים להנבטה, ובסופו של דבר עלה בידם להנביט ששה עצים, שבשלב זה - כפי שרואים בצילום למעלה - עדיין קטנים. הגלעינים שנבטו נמצאו בחפירות במצדה (ארמונות הורדוס שם), בקומראן (מקום גילוי מגילות ים המלח), ובנחל מכוך. גילאי הזרעים נע בין 1,900 שנה ל- 2,400 שנה. 

נחשפה העדות הקדומה ביותר להגעת החציל לארץ בעיר דוד בתוך בור אשפה בן כ-1,100 שנה   

בבור, מהתקופה המוסלמית הקדומה (תקופת שלטונה של השושלת העבאסית, 940-750 לספה"נ), זוהו זרעי חציל – הקדומים ביותר המוכרים בארץ, בנוסף התגלו אלפי חרצני גפן, גלעיני זיתים, שיזף, תות עץ, עדשים, תאנים ועודתכולת הבור נחפרה ונחקרה בחפירה ארכיאולוגית שמנהלת רשות העתיקות בעיר דוד, במימון וביוזמת עמותת אל עיר דוד (אלע"ד) לדברי נחשון זנטון, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות, "בתי מלאכה ושווקים ייצרו, מטבע פעילותם, פסולת רבה שלעיתים הוטמנה בבורות אשפה שנחפרו בקרבת מקום. הממצאים הארכיאולוגיים מבורות האשפה מספקים עדות מוחשית לכתוב במקורות ההיסטוריים בני התקופה, ומספקים מידע רב ערך על הרגלי התזונה, אורח החיים וקשרי הכלכלה של תושבי ירושלים המקומיים ושל הארצות השכנות מלפני כ-1,100 שנה. זרעי החציל, שהגיעו לכאן מאזור פרס, הם רק דוגמה אחת לפוטנציאל המחקרי הגלום באשפה הקדומה".   




  • תמרים בני 2000.docx

    105.5K הורד

  • עיר-דוד החציל הראשון בישראל.docx

    16.2K הורד









 שומרון - מי כתב את הכתובות.docx (207.5K)
 תל כפר סבא.docx (76.9K)


אלגוריתם פתר תעלומה בת מאה: מי כתב עשרות כתובות היסטוריות בעיר העתיקה שומרון   
 אלגוריתם חדשני שפותח על ידי ארכיאולוגים, מתמטיקאים ופיזיקאים מאוניברסיטת תל אביב חשף כי עשרות כתובות מהעיר שומרון, בירת ממלכת ישראל הקדומה, נכתבו על ידי שני אנשים בלבד. ככל הנראה היו אלו סופרי או פקידי המלך ירבעם בן יואש, שמוזכר בספר מלאכים ב'. באוניברסיטה מציינים כי לממצא יש משמעות רבה להבנת האדמיניסטרציה בממלכה המשגשגת מדובר בכתובות שומרון, שנמצאו בתחילת המאה ה-20 בחפירות בעיר הקדומה. "אלו בשברי חרס עם כתב בדיו (אוסטרקונים) ששימשו לרישומים מנהלתיים", מוסיף פרופ' פינקלשטיין. "על כל אחד מהם יש כתובת קצרה בכתב עברי קדום: שנת המלך, הסחורה – יין או שמן, המיקום הגיאוגרפי שממנו הגיעה הסחורה, ולעתים גם שמו של השולח. ככל הנראה מדובר ברישומים מתקופה בת 7 שנים בימיו של המלך החשוב ירבעם השני (ירבעם בן יואש). הסחורות נשלחו מנחלת שבט מנשה שבלב הממלכה, סביב הבירה, וחלק מהשמות המופיעים בכתובות מוזכרים גם בתנ"ך". 

ממצאים ארכיאולוגים נדירים התגלו בחפירות תמ''א 38 בכפר סבא   
 פרסום ראשון: ממצא נדיר התגלה לאחרונה במהלך עבודות תמ"א 38 ברחוב הגפן בכפר סבא – חוליית עמוד עתיקה מהתקופה הרומית או הביזנטית שהייתה חלק מהכפר הקדום תל כפר סבא. על פי מנהלת מוזיאון כפר סבא, ירדנה ויזנברג, בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת נחפר תל כפר סבא וכל הממצאים הועברו למוזיאון שהוקם במיוחד לשם כך, אותו היא מנהלת כיום. "כנראה שאז פספסו את החולייה הזאת, והיא נשארה בשטח", היא מסבירה.    תל כפר-סבא, בו נתגלו שרידיו של הכפר הקדום הקרוי במקורות כפר-סבא, היה מקום חשוב ומיושב כבר לפני יותר מאלפיים שנה, בזמן שלטון הרומאים בארץ ישראל. כנראה שמשפחה יהודית בשם "סבא" נתנה ליישוב את שמו. 


  • שומרון - מי כתב את הכתובות.docx

    207.5K הורד

  • תל כפר סבא.docx

    76.9K הורד








 במצרים ממצאים ארכיאולוגים נדירים.docx (200.5K)
 מצרים חונכת את בית הכנסת העתיק באלכסנדריה.docx (504.2K)
גורמים רשמיים במצרים חושפים ממצאים ארכאולוגיים נדירים.   
 ארכאולוגים במצרים חשפו שני ממצאים חדשים מימי קדם, פסל נדיר של אחד הפרעונים המפורסמים ביותר במדינה וספינקס קדום זעירמשרד העתיקות במצרים הודיע כי נמצא בשבוע שעבר פסל גרניט ורוד של השליט הקדום רעמסס השני, המתאר את החפץ כ"אחד התגליות הארכאולוגיות הנדירות ביותר ". רעמסס השני, המכונה גם רעמסס הגדול, שלט במצרים במשך כשישים שנה, משנת 1279 לפני הספירה עד 1213 לפנה"ס , נזקפת לזכותו הרחבת טווח ההגעה של מצרים העתיקה עד סוריה המודרנית ממזרח וסודאן המודרנית מדרום .  זה הפרעה שקשור ליציאת מצריים לפני כ3,200 שנה...  
וגם, ראו תמונות של הספינקס החדש...

מצרים חונכת את בית הכנסת העתיק באלכסנדריה, נציגי ישראל לא הוזמנו   
 בית הכנסת העתיק "אליהו הנביא" באלכסנדריה שבמצרים ייחנך מחר (יום ו') בטקס רשמי שיזמה ממשלת מצרים לאחר שעבר עבודת שיקום יסודית לראשונה מאז הקמתו. בטקס ישתתף שר הארכיאולוגיה המצרי והוזמנו אליו 25 שגרירים זרים ובהם כמה שגרירים ערבים. כמו כן ישתתפו בו נציגי הקהילה היהודית הקטנה באלכסנדריה.
 
במאה ה-19 חיו 4,000 יהודים באלכסנדריה ומספרם הגיע ל-18 אלף בראשית המאה ה-20. בשנת 1948 חיו באלכסנדריה צמחה הקהילה ל-42 אלף יהודים. לאחר הקמת המדינה עזבו יהודי מצרים את המדינה, רובם לישראל.

בית הכנסת באלכסנדריה שממוקם ברחוב הנביא דניאל במרכז אלכסנדריה נחשב למונומנט היהודי החשוב ביותר באזור כולו. זהו בית הכנסת העתיק ביותר במצרים. הוא הוקם על ידי הקהילה היהודית באלכסנדריה בשנת 1850 על שרידי בית הכנסת "אליהו" ע"ש אליהו הנביא אשר נוסד בשנת 1354 ונחרב במאה ה-18 על פי צו של נפוליאון. בשנת 1948 תוכנן ונבנה מחדש על ידי האדריכל האיטלקי לאון ברזילון במתכונת שמזכירה קתדרלה אירופית גדולה.


  


  • במצרים ממצאים ארכיאולוגים נדירים.docx

    200.5K הורד

  • מצרים חונכת את בית הכנסת העתיק באלכסנדריה.docx

    504.2K הורד










 בגליל דש לחנוכה מהחשמונאים.docx (175.7K)
 בית-שמש מיקום ארון הברית על אבן-גדולה.docx (545.5K)


ד''ש מחנוכה: ראש חץ נדיר התגלה במצודת החשמונאים   
  ערב חנוכה תש"ף, עם ישראל מקבל דרישת שלום הישר מהימים ההם לזמן הזה בדמות מטבעות וראש חץ שהתגלו לאחרונה בחפירה שנערכה במצודה הצפון-מערבית ביותר של ממלכת החשמונאים, חורבת תפן, ושופכים אור חדש על סוף תקופת בית חשמונאי. 

צאצאיו של מתתיהו הכהן הובילו את המרד ביוונים בשנת 167 לפני הספירה, סיפור המוכר לנו כ"נס החנוכה", וזכו להצלחה. הממלכה החשמונאית הלכה וגדלה: היא התחילה באזור ירושלים, התפשטה לשומרון ולאחר מכן לחלקים ממישור החוף, ובשיאה הגיעה גם לגליל העליון ולעבר הירדן המזרחי.

מצודת תפן, אתר קטן יחסית ששטחו שניים וחצי דונם לא הרחק מכרמיאל, מעולם לא נחפרה. המצודה, הצופה על עיר הנמל המרכזית עכו, לא הייתה הנקודה הכי נידחת בממלכה החשמונאית, אבל היא ככל הנראה הייתה הנקודה הצפונית-מערבית ביותר. 

תגלית מדהימה בחפירות הארכאולוגיות בתל בית שמש: יתכן שהתגלה המקום שבו הוצב ארון הברית   
 צעד נוסף לחשיפת האמת: האם התגלה המקום שבו הוצב ארון הברית המקראי?  
אבן יוצאת דופן בצורתה שנחשפה בהריסות של מקדש עתיק סמוך לירושלים מעלה השערה בקרב החוקרים לפיה מדובר ב"אבן הגדולה" עליה הונח ארון הברית ובו לוחות הברית הקדושים. ארכיאולוגים איתרו בחפירות בתל בית שמש את הריסות המקדש בן ה-3,100 שנים ואת האבן המיוחדת, הדומה לחפץ דומה שתואר במקרא. 
המקדש עצמו מתוארך למאה ה- 12 לפני הספירה ונמצא ממש מחוץ לבית שמש. צורתו המרובעת באופן מושלם והדרך בה המקדש היה מבודד ממבנים אחרים באתר מרמזת על כך שמדובר היה במקום בעל חשיבות רבה. 

  


  • בגליל דש לחנוכה מהחשמונאים.docx

    175.7K הורד

  • בית-שמש מיקום ארון הברית על אבן-גדולה.docx

    545.5K הורד










 תל-שילה וקרני מזבח המשכן.docx (45.9K)
 תל-שילה ומיקום אהל-מועד.docx (135.2K)
 יריחו נרות-חנוכה באתר ארמונות החשמונאים.docx (321.2K)
היסטוריה בשילה הקדומה: קרני המזבח הקדום מתקופת המשכן זכו במקום השני ברשימת הממצאים החשובים שנמצאו בשנת 2019    
 קרני המזבח הקדום מתקופת המשכן בשילה זכו במקום השני ברשימת הממצאים החשובים שנמצאו בשנת 2019.  במהלך החפירות של ABR, גילו אנשי הצוות שלוש קרנות מזבח בתוך שכבת אפר שתוארכה במעבדה לסוף תקופת המשכן בשילה.
הממצא מחזק את הכתוב בנביאים על כך שהמשכן שכן בשילה למעלה מ-300 שנה ומתאים לתיאור הרמוז בפסוקים לפיו הפלשתים שרפו את העיר לאחר הקרב עם ישראל. באירוע זה כנראה נותץ המזבח שכלל במקור ארבע קרניים..   

נמשכים החיפושים אחר המיקום של המשכן בתל-שילה (באנגלית).

חשיפת כדים עתיקים יכולה להצביע על המיקום המדויק של המשכן, לפני בניית בית-המקדש הראשון בירושלים. באתר של שילה העתיקה בגדה המערבית, מחפשים ארכיאולוגים אחר עדויות למיקום המשכן שבו שכן בעבר ארון הברית. (תרגום: נ.א.)


לכבוד החנוכה: 2,000 מבקרים נכנסו השבוע לאתר ''ארמונות החשמונאים'' בעיר יריחו להדלקת נרות חגיגית   

 מדברי ראש מנהלת התיאום והקישור ביריחו, סגן-אלוף ערן גרוס:* ״אתר ארמונות החשמונאים מהווה פנינה אדריכלית והיסטורית המזוהה עם פרק חשוב בהיסטוריה של ארץ ישראל עוד מימי בית שני. אנשי המנהל האזרחי, באבטחת כוחות צה״ל, פועלים לילות כימים במטרה לשמור על האתרים הארכיאולוגיים ולמנוע הרס עתיקות בהם- למען שמירה על נכסי מורשת לאומיים והיסטוריית האזור. העלייה המבורכת שאנו רואים בכמות המבקרים באתר מחג לחג ומשנה לשנה, מדגישה עבורנו את הצורך בהמשך שמירה ופיתוח של אתר חשוב זה.
 

  



  • תל-שילה וקרני מזבח המשכן.docx

    45.9K הורד

  • תל-שילה ומיקום אהל-מועד.docx

    135.2K הורד

  • יריחו נרות-חנוכה באתר ארמונות החשמונאים.docx

    321.2K הורד











 סמוע אשתמוע המקראית - נר שמיני של חנוכה.docx (813.6K)
 יבנה מטמון זהב לחנוכה.docx (253.3K)

נר שמיני של חנוכה הודלק ברוב עם בלב העיירה סמוע (אשתמוע המקראית) שבהר חברון

 נר שמיני של חנוכה הודלק ברוב עם בשירה ובריקודים בבית הכנסת העתיק בעיירה סמוע (אשתמוע המקראית) שבהר חברון.  מאות מבקרים נכנסו אמש (ראשון) להדלקת נרות בבית כנסת העתיק שנמצא בעיירה סמוע המוגדרת שטח A בנוכחות ראש מועצת הר חברון יוחאי דמרי, ראש ישיבת עתניאל הרב בני קלמנזון וסגן מפקד חטיבת יהודה סגן אלוף ניב אסףבית הכנסת בסמוע נשתמר מהתקופה שלאחר חורבן בית שני, אז התיישבו בהר חברון קהילות יהודיות גדולות שעזבו את ירושלים והקימו ארבעה בתי כנסת שנשתמרו בסוסיא, אשתמוע, מעון וענים. במאה האחרונה התקיימו במקום מספר חפירות ארכיאולוגיות בהובלת חופרים בעלי שם ונמצאו במקום ממצאים רבים המעידים על קהילה יהודית גדולה שחיה במקום.


דמי חנוכה בסגנון המאה ה-9: מטמון מטבעות זהב התגלה בחפירות ארכיאולוגיות ביבנה   

 דמי חנוכה בסגנון המאה ה-9 (או: נחשפה תוכנית חיסכון עתיקה) : מטמון מטבעות זהב בן כ-1200 שנה, מתקופת הגאונים, התגלה בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות ביבנה. החוקרים משערים שהמטמון הזהוב שנחשף בתוך כד חרס, שימש כקופת חיסכון של קדר שפעל במקום.  



  • סמוע אשתמוע המקראית - נר שמיני של חנוכה.docx

    813.6K הורד

  • יבנה מטמון זהב לחנוכה.docx

    253.3K הורד







 מחקרו של פרופ' לירן כרמל מהאוניברסיטה העברית נבחר לפריצת הדרך המדעית החשובה ביותר בעולם לשנת 2019.docx (514.5K)
 בת התערובת הקדומה מסיביר.docx (311K)
 ארכיאולוגיה מולקורית בדנמרק - שיחזור גנום ממסטיק בן 5700.docx (59.1K)


מחקרו של פרופ' לירן כרמל מהאונ' העברית נבחר לפריצת הדרך המדעית החשובה ביותר בעולם לשנת 2019 בכתב העת Science   
 

מחקרו של פרופ' לירן כרמל מהאוניברסיטה העברית נבחר לפריצת הדרך המדעית החשובה ביותר בעולם לשנת 2019 במגזין המדעי המוביל בעולם Science. המחקר שחזר את הפרופיל הגנטי של נערה דניסובית בעזרת שרידי דנ"א בני 70,000 שנה@lirankog    בזכות קצה זרת: שוחזרו פניו של האדם הדניסובי  


 חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים שיחזרו את פניו של האדם הדניסובי באמצעו קצה זרת שהתגלה ב-2010 במערה בסיביר. המחקר, שבו תצלום של הפנים המשוחזרות, פורסם הערב (יום ה' 19 לדצמבר 2019) במגזין  הנחשב .Cell ונבחר להופיע בשער כתב העת 

ועוד:

ניאנדרטלית או דניסובית? למה לא גם וגם! 


היא נולדה לפני כ-90 אלף שנה בהרי אלטאי שבדרום סיביר. איננו יודעים עליה כמעט דבר פרט לכך שהייתה בת יותר מ-13 במותה. השריד היחיד שהותירה לספר את סיפורה, אחרי זמן רב כל כך, הוא שבר של עצם מהיד או מהרגל. אך בתוך תאי העצם, בחומר הגנטי שלה, התגלתה הפתעה. מחקר חדש חשף שהסיבירית הקדומה היא בת כלאיים: אמה הייתה ניאנדרטלית ואביה דניסובי. כך היא מייצגת חיבור בין שתי אוכלוסיות שונות, ורומזת שחיבור כזה אולי לא היה נדיר כלל.

  וגם:  


חוקרים שיחזרו גנום של נערה ממסטיק מלפני 5,700 שנה. איך נראו אז הסקנדינביות?

שרף עץ הלבנה שימש את בני האדם בעבר כדבק. על חתיכת שרף כזו, שמלפני 5,700 שנה, ואשר נמצאה בחפירות ארכיאולוגיות בדרום דנמרק, נמצא דנ"א של מישהו - 'מישהי' כפי שהסתבר - שלעסה את השרף (מן הסתם על מנת לתת לו גמישות כדבק; ואולי באמת כמסטיק?). כנראה בגלל תכונות השרף עצמו - הדנ"א נשמר בצורה טובה, ואפשר לחוקרים לשחזר אותו במלואו. וכפי שניתן לראות מהאיור שלמעלה: מדובר בנערה כהה, שחורת שיער ותכולת עיניים.    





  • מחקרו של פרופ' לירן כרמל מהאוניברסיטה העברית נבחר לפריצת הדרך המדעית החשובה ביותר בעולם לשנת 2019.docx

    514.5K הורד

  • בת התערובת הקדומה מסיביר.docx

    311K הורד

  • ארכיאולוגיה מולקורית בדנמרק - שיחזור גנום ממסטיק בן 5700.docx

    59.1K הורד











התגלית שנשכחה: בור המים מתקופת בית ראשון    
 במעמקי האדמה – למרגלות הפינה הדרומית של הכותל המערבי,  נסתר  מן העין ומידיעת רבים – חבוי בור מים נדיר שהשתמר בשלמותו מתקופת בית המקדש הראשון. רשות העתיקות חשפה אותו כבר לפני שבע שנים, אבל הגישה הקשה אליו עדיין אינה מאפשרת לציבור לבקר בו. גילוי הבור, מערער את התפישה המחקרית רבת השנים,  כי בימי הבית הראשון ירושלים התקיימה ממימי מעיין הגיחון בלבד. כבר חמשה עשורים שהארכיאולוגים מחפשים לשווא אישוש ארכיאולוגי לעדות ההיסטורית-מקראית, השזורה בנאומו של רבשקה, שר צבאו של סנחריב מלך אשור. רבשקה, שניסה לשכנע את חזקיהו מלך יהודה ואת תושבי ירושלים להיכנע, הבטיח לנצורים בירושלים, שאם רק ייכנעו - ישובו לאכול 'איש גפנו ואיש תאנתו', ואף לשתות 'איש מי בורו'. (ישעיהו ל"ו). שנים ארוכות חיפשו הארכיאולוגים את בורות המים מנאומו של רבשקה, אך לשווא. מאגרי מים מימי בית שני התגלו לרוב, אך את אלו של ימי בית ראשון – כאילו בלעה האדמה....
 ...
גם היום, שבע שנים אחרי, שוקרון מניח,  שאם רק יחפשו – ימצאו עוד בורות דומים מאותה התקופה. התיאורים המקראיים מספר מלכים של מעשה בניית המקדש על ידי שלמה מתעדים את 'ים הנחושת' – מיכל מים ענק עשוי נחושת שהוצב בחצר המקדש הראשון ואת עשר הכיורים, שקיבולת כולם יחד במושגי ימינו מגיעה לכ-120 אלף ליטר.
 
סוכלה בזיזת עתיקות מהאתר הארכיאולוגי תל שייח דייאב שבבקעת הירדן, 4 חשודים נעצרו 
   בפעילות משטרת ישראל, מתנדבי משמר הגבול ויחידת הארכיאולוגיה במנהל האזרחי סוכלה בזיזת עתיקות מהאתר הארכיאולוגי תל שייח דייאב שבבקעת הירדן.* *4 חשודים נעצרו.* מידע מודיעיני הוביל להיערכות מבצעית של שוטרים, מתנדבי מג"ב ואנשי יחידת הארכיאולוגיה במנהל האזרחי באזור האתר הארכיאולוגי תל שייח דייאב שבבקעת הירדן

תל שייח דייאב הוא יישוב קדום, שנוסד לפני כ-3,300 שנים, בתקופת הברונזה הקדומה. תצפית ומארב של כוחות המשטרה הביאו למעצרם "על חם" של 4 חשודים, פלסטינים תושבי הכפר פסיאל בגילי 17-50 שעסקו על פי החשד בחפירה בלתי חוקית. כמו כן נמצאו במקום כלי חפירה בהם על פי החשד השתמשו החשודים ורכבם הוחרם.








אל:
 בגליל באושא פטיש ומסמרים בני 1400.docx (129K)
 בשומרון השתלטות ערבית ופגיעה בעתיקות.docx (144.2K)
פטיש ומסמרים בני כ1400 שנה נתגלו על ידי משפחה בחפירה ארכיאולוגית של רשה''ע באושא העתיקה   
 פטיש ומסמרים מהתקופה הביזנטית, בני 1400 שנה. זה מה שקרה למשפחה מטורעאן שבגליל התחתון, אשר השתתפה באירוע החפירה שהתקיים באושה העתיקה שביער קרית אתא.  "באוצרות המדינה ידועים רק כ-20 פטישים עתיקים, ומתוכם רק 6 מהתקופה הביזנטית. המקורות מספרים שבאתר התקיימה תעשיית זכוכית ענפה, והיא אכן מתגלה בשטח בדמות גביעי יין וגושי זכוכית גולמית יפהפיים, ועכשיו אנו מגלים שתושבי אושה עסקו גם בייצור כלי עבודה מברזל בעת העתיקה. על כך מעיד הפטיש, שנמצא בסמוך לסיגי ברזל, מסמרים ופריטי ברזל נוספים".  "היישוב היהודי של אושה בתקופה הרומית והביזנטית מוזכר רבות במקורות היהודיים כמקום בו התחדש מוסד הסנהדרין לאחר חורבן בית המקדש, ולאחר כשלון מרד בר כוכבא בשנת 135 לסה"נ. הסנהדרין הייתה ההנהגה היהודית המרכזית, ובראשה עמד הנשיא רבן שמעון בן גמליאל השני ובנו רבי יהודה הנשיא, שישבו באושה. כאן, באושה, תיקנו חכמי הסנהדרין תקנות שאפשרו לעם היהודי להתאושש מתוצאות המלחמה ברומאים, ולשקם את חיי הקהילה בגליל. המקורות היהודיים מזכירים את חכמי הסנהדרין שחיו באושה וביניהם רבי יצחק נפחא, שככל הנראה התפרנס מייצור זכוכית. גביעי היין וגושי הזכוכית הגולמית הרבים שנמצאו ברחבי האתר, אכן מעידים שתושבי אושה היו מיומנים באומנות ניפוח זכוכית וייצור כלי שולחן וכלי תאורה עדינים. בנוסף, המקוואות שנחשפו באתר מעידים על ההקפדה של חכמי הסנהדרין בענייני טומאה


הפעילות באושה מתקיימת במסגרת שביל הסנהדרין שיזמה רשות העתיקות, העובר בתחנות נדודי חכמי הסנהדרין וחוצה את מרחבי הגליל מבית שערים ועד טבריה.

כך נראית השתלטות ערבית ופגיעה בעתיקות בשומרון   


רכז תנועת רגבים הפתיע פולשים מהכפר א דיק שבשומרון במהלך פריצת דרכים ופגיעה בעתיקות ליד צרדה המקראית – מבצר ישראלי מהמאה העשירית לפנה"ס. השתלטות ערבית נרחבת במערב השומרון – בין היישוב פדואל לכביש 5. מדובר באזור טרשי שלא עובד בעבר, ולפיכך מוגדר ברובו כאדמות סקר השייכות למדינה. חלק מהעבודות מתבצעות בסמוך לאתר צְרֵדָה המקראית (ח'ירבת בינת-בר) – מבצר עתיק מהמאה ה-10 לפנה"ס החולש על אפיק נחל שילה והירידה לשפלה. צרדה מוזכרת בתנ"ך, כעירו של מלך ישראל הראשון, ירבעם בן נבט בן שבט אפרים – "וירבעם בן נבט אפרתי מן הצרדה". במקרים רבים נראה שהרשות הפלסטינית מנכסת לעצמה אתרים בעלי זיקה היסטורית יהודית, ובונה בסמוך אליהם בצורה מכוונת ומתוכננת מראש, על מנת לשנות את ההיסטוריה באופן חד צדדי. גם במקרה זה, קיים חשש כי עבודות ההשתלטות על המרחב יובילו גם לפגיעה ישירה באתר עצמו. "הדוגמה הזו ממחישה היטב כי מדובר בתופעה מכוונת וממומנת". על המדינה לשמור על האדמות וההיסטוריה שלה לפני שיהיה מאוחר מדי. 




  • בגליל באושא פטיש ומסמרים בני 1400.docx

    129K הורד

  • בשומרון השתלטות ערבית ופגיעה בעתיקות.docx

    144.2K הורד









תאריך:
2019, דצמ׳ 2, 11:02
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 בגולן עוד פסיפס בבית-כנסת.docx (709.6K)
 בגולן בתסיידה נחשף שער העיר מתקופת דוד המלך.docx (49.5K)

פסיפס נדיר מהמאה ה-3 נחשף בבית כנסת בגולן  

 עד לפני כמה שנים ההנחה השכיחה הייתה שהיישוב היהודי בגולן חדל להתקיים לאחר המרד הגדול עם חורבן גמלא בשנת 67 לספירה. מציאת בית הכנסת חיזקה את ההבנה כי היישוב היהודי המשיך להתקיים. קטעי פסיפס, שעליהם נותרו ציורי רגליים של בעלי חיים, שהתגלו בבית הכנסת ביישוב העתיק מג'דוליה שבגולן, מלמדים על השינוי שחל בקהילה היהודית במהלך התקופה הרומית. בית הכנסת היה פעיל מסוף ימי בית המקדש השני, במאה הראשונה לספירה, וחדל להתקיים בסוף המאה שלישית"במאה השלישית לספירה אנו רואים שילוב מעניין של המשך מסורת של בתי כנסת מימי בית שני עם תוספת של אלמנטים חדשים שעם הזמן יהפכו לנפוצים בבתי כנסת, כמו פסיפס צבעוני הכולל עיטורים של בעלי חיים".

"אנחנו יודעים שבתי כנסת בסוף ימי בית שני שמשו בעיקר כמקום של לימוד תורה. בתי כנסת בסוף התקופה הרומית ובעיקר בתקופה הביזנטית משמשים כמקום לתפילה, סוג של מקדש מעט. 

 שער עיר עתיק מימי דוד המלך התגלה בישראל (אנגלית עם תקציר בעברית)

בתסיידה (בירת ממלכת גשור) - שער העיר העתיק מימי דוד המלך התגלה בגולן. בתסיידה נוסדה במאה ה- 11 לפנה"ס. כעיר שתוכננה מראש ובירת הממלכה המקראית גשור.

העיר בתסיידה נהרסה בשנת 920 לפנה"ס. "מכיוון שזו תקופת הזמן של דוד המלך ומכיוון שהתנ"ך מספר כי דוד המלך התחתן עם מעכה בת תלמי מלך גשור, סביר שדוד המלך הלך על אבני המרצפה הללו ממש, כשביקר בעיר".

"בג'רוזלם פוסט" מדווח כי שער העיר שהתגלה במקום בשנה שעברה, הינו ככל הנראה מתקופת בית ראשון, בו העיר נודעה בשם "זר" (Zer).



  • בגולן עוד פסיפס בבית-כנסת.docx

    709.6K הורד

  • בגולן בתסיידה נחשף שער העיר מתקופת דוד המלך.docx

    49.5K הורד









ארכיאולוגיה/פרהיסטוריה: בגליל במערה לפני 40.000 שנה, וגם, לךי בית-שמש כנסיה גדולה בת 1500.חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו שיניים של אדם מודרני ושל אדם ניאנדרטלי מלפני כ-40,000 שנה במערת מנות שבגליל
  

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו שיניים של אדם מודרני ושל אדם ניאנדרטלי מלפני כ-40,000 שנה במערת מנות שבגליל. הממצאים תומכים בהשערה כי באותה תקופה אנשים היגרו מאירופה לארץ ישראל ופתחו עידן חדש בהתפתחות התרבותית של האזור.

 כנסייה גדולה ומפוארת בת 1500 שנה נחשפה ליד בית שמש     
 בחפירות נחשף מתחם אדריכלי בגודל כ-1.5 דונם ובמרכזו שרידים של כנסייה ביזנטית רחבת ידיים ומפוארת, המעוטרת ברצפות פסיפס מרהיבות, עשירות בדגמים של עלים, פירות וציפורים ודגמים גיאומטריים. קירות הכנסייה חופו בציורי קיר צבעוניים, ובחלל המבנה עמודים שחלקם עשויים שיש מיובא.
שלב הבנייה העיקרי של הכנסייה היה בימיו של הקיסר יוסטיניאנוס במאה ה-6 לספירה (527 –565 לספירה). מאוחר יותר, בימיו של הקיסר טיבריוס השני קונסטנטינוס נוספה לכנסייה קפלה צדדית מפוארת. כתובת מסקרנת שנחשפה בשלמותה בחצר הכנסייה מייחסת את המקום ל"מרטיר מהולל". 


  • בגליל שיניים בנות 40 אלף של אדם מורני וגם של ניאנדרטאלי.docx

    566.6K הורד

  • בית-שמש כנסיה ביזנטית בת 1500.docx

    333.9K הורד




תאריך:
2019, אוק׳ 11, 11:52
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 מערת קסם קופסאות שימורים בנות ארבע מאות אלף.docx (210.3K)
 טורקיה העתקת העיר האסאנקייף.docx (4.7M)
עדויות ליד ראש העין: אדם אחסן מזון לפני 400 אלף שנים      
"מערת קסם התגלתה ליד ראש העין בשנת 2000, במהלך עבודות להרחבת כביש 5; מאז אנחנו חופרים בה, והיא לא מפסיקה להניב תגליות מרתקות", "המערה מהווה מעין קפסולת זמן שהשתמרה במשך כ-200 אלף שנה, מתקופה עלומה יחסית בתולדות האדם - בין 420,000 ל-200,000 שנה לפני זמננו. כיום היא נחשבת לאחד האתרים הפרהיסטוריים החשובים בעולם. "כמו "קופסאות שימורים": עצמות יחמורים ועליהן סימני חיתוך, המעידים כי העצמות נשמרו שלמות ומכוסות בעור למשך תקופה של עד 9 שבועות, ורק בשעת הצורך הופק מהן מוח העצם המזין, התגלו במערת קסם.

טורקיה: פרויקט הקמת סכר חדש הוביל להעתקת עיר עתיקה ממקומה/ תמונות   

העיר האסאנקייף בטורקיה, נחשבת כמקום מיושב מתקופה עתיקה מאוד, עם ראיות שהיו שם חיים גם לפני 12,000 שניםבתוך מספר חודשים, רוב העיר העתיקה הזאת תהיה כולה נטושה ומתחת למים, כאשר המאגר הסמוך יתמלא.  הפרויקט השנוי במחלוקת ישפיע על 199 כפרים ומקומות יישוב במעלה זרם נהר החידקל (טיגריס), שאת מימיו הוא אוסף למאגר, כאשר המים במעלה הנהר יעלו עד ל60 מטרים נוספים. עבור תושבי האסאנקייף נבנתה עיר חדשה, חלופית, כ3 ק"מ מהמיקום הנוכחי שכוללת כ-700 בתים. חלק מהמבנים העתיקים הוצבו מחדש בעיר החדשה במבצעים מורכבים, והרשויות נתנו לתושבים זמן להתפנות מבתיהם עד ליום שלישי השבוע, ה8 לאוקטובר 2019.


 




  • מערת קסם קופסאות שימורים בנות ארבע מאות אלף.docx

    210.3K הורד

  • טורקיה העתקת העיר האסאנקייף.docx

    4.7M הו

תאריך:
2019, אוק׳ 8, 11:10
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 עזה- סוכל ניסיון להברחת 69 מטבעות עתיקים ונדירים.docx (203K)
 שרון תל-אסור עיר ענקית בת כ-5000.docx (624.7K)
גמר חתימה טובה! ומיטב האיחולים לשנה החדשה!

סוכל ניסיון להברחת 69 מטבעות עתיקים ונדירים מתקופת אלכסנדר מוקדון מרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום   
 מדובר במטבעות כסף הלניסטיים, אשר ככל הנראה הוטבעו לפני כ-2,300 שנים בשלהי ימי שלטונו של אלכסנדר הגדול או זמן קצר לאחר מותו. חלק מהמטבעות הוטבעו בעיר אמפיפוליס. מדובר בפריטים נדירים מבוקשים מאוד ובעלי ערך תרבותי רבהמטבעות אותרו כאשר משאית, שהובילה משלוח של מוצרי טקסטיל מרצועת עזה לישראל, נעצרה לבדיקה שגרתית במעבר כרם שלום. המטבעות הוחרמו על ידי אנשי רשות המעברים במעבר והועברו לטיפול יחידת קמ״ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי.

  ''ניו יורק של לפני 5,000 שנה'': עיר עצומה התגלתה בשרון  


עיר ענקית, הגדולה והמרכזית הידועה בישראל מלפני כ-5000 שנה, התגלתה בחפירות רחבות היקף של רשות העתיקות יחד עם אלפי בני נוער ומתנדבים, שנערכות מזה שנתיים וחצי באזור עין עירון שבצפון השרון. החפירות, החושפות עיר שהשתרעה על פני כ-650 דונמים ואשר אכלסה כ-6,000 בני אדם, מתבצעות לפני הקמת מחלף הכניסה לעיר חריש, פרויקט ביוזמה ובמימון של חברת נתיבי ישראל.  החפירות הנרחבות באתר הארכיאולוגי עין אסור, אשר שוכן בסמוך לוואדי ערה, מגלות עיר מתוכננת מתקופת הברונזה הקדומה 1ב' (סוף האלף הרביעי לפנה"ס), מוקפת חומת ביצור עם אזורי מגורים ואזורים ציבוריים, רחובות וסמטאות. בחפירות שהעמיקו מתחת לבתיה של עיר זו, התגלה יישוב רחב ידיים קדום אף יותר, מהתקופה הכלקוליתית בן 7,000 שנה. נראה, כי שני מעיינות שופעים שנבעו באזור בעת העתיקה, היוו את גורם המשיכה לאתר לאורך התקופות.




  • עזה- סוכל ניסיון להברחת 69 מטבעות עתיקים ונדירים.docx

    203K הורד

  • שרון תל-אסור עיר ענקית בת כ-5000.docx

    624.7K הורד

תאריך:
2019, ספט׳ 24, 09:49
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 שנה-טובה תש-פ 2019.jpg (140.6K)
 ממלכת אדום המקראית.docx (51.6K)
 תל בית-שמש.docx (27.4K)
מיטב הברכות והאיחולים לשנה החדשה!  כל שתבקשו לו יהי...!

מחקר ארכיאולוגי חסר תקדים בהיקפו חושף את סיפור צמיחה של ממלכת אדום המקראית   
  מחקר ארכיאולוגי חסר תקדים בהיקפו, בראשות פרופ' ארז בן יוסף מהחוג לארכיאולוגיה והמזרח הקדום מאוניברסיטת תל אביב, ובשיתוף אוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו, חשף את סיפור צמיחתה של ממלכת אדום המקראית באמצעות ניתוח מדוקדק של פסולת תעשיית הנחושת בערבה. החוקרים ניתחו מאות ממצאים ממכרות הנחושת הקדומים בירדן (פינאן) ובישראל (תמנע) על מנת לשחזר את התפתחות ושכלול תעשיית ייצור הנחושת לאורך כ-500 שנים, סביב תחילת האלף הראשון לפני הספירה (כלומר בין 1300 לפנה"ס ל-800 לפנה"ס). באמצעות בדיקות מיקרוסקופיות וכימיות של סיגי נחושת זוהו שינויים טכנולוגיים דרמטיים ברזולוציית זמן גבוהה.

 עדויות לעבודה זרה שקדמה לחורבן, מאשש את הנאמר בתנ''ך  

לאחר שבמשך שנים האמינו החוקרים כי לא נותר יהודי אחד ביהודה אחרי החורבן הגדול שהמיט סנחריב, התגלתה עיר יהודית מסתורית שהתקיימה באזור עשרות שנים לפני חורבן בית המקדש הראשון - ותושביה עבדו אלילים, בהתאם לתיאור של תקופת המלך מנשה בתנ"ך. כ-115 שנים לפני שחרב בית המקדש הראשון (על פי הערכות, בשנת 586 לפנה"ס) זרע סנחריב מלך אשור חורבן גדול בממלכת יהודה. העיר ירושלים אמנם ניצלה (על פי המתואר בתנ"ך, מלאך הכה את 185 אלף חיילי אשור), אולם סנחריב מוטט עשרות ערים ביהודה.   הממצאים בכביש 38, סמוך לבית שמש, הוכיחו כאמור כי חורבן גדול אירע במאה ה-8 לפני הספירה, אך יישוב יהודי פעיל, גדול ושוקק קם באזור בית שמש, וקיים חיי מסחר בינלאומיים - כמו גם חיי פולחן אלילי רחבי היקף. אותה "עבודה זרה" היא שעמדה לפי התפיסה היהודית-אמונית בבסיס חורבנו של בית המקדש שבנה שלמה המלך, "הבית הראשון".l



  • שנה-טובה תש-פ 2019.jpg

    140.6K צפה הורד

  • ממלכת אדום המקראית.docx

    51.6K הורד

  • תל בית-שמש.docx

    27.4K הורד

תאריך:
2019, אוג׳ 15, 18:24
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 ירושלים עדויות לכיבושה על ידי הבבלים.docx (189.5K)
 ירושלים הר-ציון תכשיט זהב בחפירות.docx (267.4K)
ארכיאולוגים טוענים שמצאו בחפירות ירושלים עדויות לכיבושה בידי הבבלים 
 מדובר בפרויקט החפירות בהר-ציון, ובכיבוש ירושלים ע"י נבוכדנצר, בשנים  586 – 587 לפני הספירה, למניינם. (נ.א.).  

מדובר בארכיאולוגים מאוניברסיטת קרולינה הצפונית ושמעון גיבסוןהמיוחד (בממצאים) הינו תכשיט שנמצא בשכבת הרס בתוך חומות העיר יחד עם ראשי חץ סקיתיים באופיינים לתקופות המאה השביעית עד החמישית לפני הספירה.


תכשיט זהב מרהיב נמצא בחפירה על הר ציון בגן הלאומי סביב חומות ירושלים העתיקה   

כתבה זו הופצה (ב-20 ליולי) ומצורפת שוב, עקב הקשר לכיבושי ירושלים ע"י זרים (נ.א.)    

  תכשיט זהב מרהיב נמצא בחפירה על הר ציון בגן הלאומי סביב חומות ירושלים העתיקה*

ארכיאולוגים העובדים מטעם אוניברסיטת צפון קרולינה שבשרלוט זיהו לראשונה, לאורך החומה הדרומית של העיר העתיקה בגן הלאומי סביב חומות ירושלים העתיקה את שרידי הלחימה הצלבנית מהמצור שהוביל לנפילת ירושלים לפני 920 שנה בדיוק.

המצור הצלבני שהסתיים ב 15 ביולי 1099 נמשך חמישה שבועות והסתיים בכיבוש העיר על ידי הכוחות הנוצרים וטבח של תושביה שנמשך כשבוע נוסף.  



בלי וירוסים. www.avast.com


  • ירושלים עדויות לכיבושה על ידי הבבלים.docx

    189.5K הורד

  • ירושלים הר-ציון תכשיט זהב בחפירות.docx

    267.4K הורד

תאריך:
2019, יולי 10, 19:27
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 לכיש חופרים את ציקלג המקראית.docx (31K)
 שבחי עיר-דוד וכזבי הסילואן.docx (916.3K)
חוקרים טוענים שגילו על יד קרית-גת את צקלג המקראית מתקופת דוד המלך   
  האם נמצאה צקלג המקראית? חוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, רשות העתיקות ואוניברסיטת מק-קווארי בסידני שבאוסטרליה, מאמינים שגילו ליד קירית גת את העיר הפלשתית הנודעת מסיפורי המקרא. צקלג מוזכרת בתנ"ך מספר רב של פעמים בהקשר לדוד (בספרי שמואל א' ושמואל ב'). על פי הסיפור המקראי, אכיש מלך גת נתן לדוד להתגורר בצקלג כשנמלט משאול המלך, ומצקלג יצא דוד להימשח למלך בחברון. בצקלג אף התרחש, לפי הכתובים, אירוע דרמטי, במהלכו פשטו העמלקים, נוודי המדבר, על העיר, תוך שהם לוקחים בשבי נשים וילדים.

שבחי עיר דוד – כזבי סילוואן 
  התמונה ה'לא דיפלומטית' של השגריר פרידמן אוחז בפטיש ומשתתף בטקס חנוכת 'דרך עולי הרגל' בעיר דוד -  שכה 'הלמה' בפלסטינים ובחלק מהתקשורת -  מספקת הזדמנות לחוקר 'המרכז' נדב שרגאי, להתייחס לנעשה באחד מאתרי החפירה הארכאולוגית המרהיבים והחשובים בעולם;  להזים בדיות ושקרים ולהעמיד דברים על דיוקם.

התגליות הרבות בעיר דוד בתקופת שלטון ישראל שם, רק מחזקות את הקביעה של ארכיאולוגים בריטים ואמריקנים כבר לפני מאה שנה, ש'הגבעה המזרחית' היא עיר דוד המקראית.לפני הקמת מדינת ישראל חפרו באתר ארכיאולוגים צרפתים, בריטים ואמריקנים בתקופת השלטון העות'מאני, הבריטי והירדני שם.בג"ץ דחה בעבר את הטענות שהחפירה מסכנת את בתי התושבים בסילוואן וקבע שהיא  מתבצעת תחת פיקוח הנדסי מחמיר ועל פי אמות מידה מקצועיות.

 שטח עיר דוד, שנחקר ארכיאולוגית מחזיק כ-60 דונם, כ-6% משטח שכונת סילוואן שמשתרעת על 1026 דונמים.


בלי וירוסים. www.avast.com


  • לכיש חופרים את ציקלג המקראית.docx

    31K הורד

  • שבחי עיר-דוד וכזבי הסילואן.docx

    916.3K הורד

תאריך:
2019, יוני 21, 17:52
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 לכיש- מגדל תצפית מימי חזקיהו.docx (586.7K)
 שרון- אבן בת חצי מיליון שנה.docx (170.3K)
מצבא יהודה לצה''ל: מגדל תצפית מימי חזקיהו נחשף על ידי חיילי צנחנים   
 מגדל תצפית מימי חזקיהו המלך נחשף לאחרונה בחפירות ארכיאולוגיות של חיילי בסיס הצנחנים בדרום הארץ. זאת במסגרת פעילות של מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם" ובהובלת רשות העתיקות.  המגדל אפשר תצפית אל הרי חברון, שפלת יהודה ועוטף אשקלון והוא נבנה מאבנים גדולות במיוחד, שחלקן מגיעות ל-8 טון, והיתמר לגובה של כ-2 מטרים. לדברי סער גנור ו-ולדיק ליפשיץ, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "מיקומו האסטרטגי של המגדל שימש כנקודת תצפית והתראה אל מול האויב הפלשתי, שאחת מהערים שלו הייתה אשקלון. בימי הבית הראשון, ממלכת יהודה בנתה מערך מגדלים ומצודות שהיוו נקודות קשר, התראה ואיתות כדרך להעברת מסרים ומודיעין שדה.


 

אבן בת חצי מיליון שנה נמצאה בחצר בית הספר "ההדרים" בשרון:

יותם שרעבי, תלמיד כיתה ד', מצא אבן מיוחדת ומעניינת תוך משחק בחצר בית-הספר,


אותה מסר לארכיאולוג, שנדהם לגלות שהאבן שימשה את האדם הקדמון לפני כחצי-מיליון שנה. אבן הצור הזאת שימשה כנראה לחיתוך בשר ועצמות בעלי-חיים לצורך מאכל. מציאת האבן יכולה להעיד על אתר פרהיסטורי, חדש, ולא מוכר למדע.



  • לכיש- מגדל תצפית מימי חזקיהו.docx

    586.7K הורד

  • שרון- אבן בת חצי מיליון שנה.docx

    170.3K הורד

תאריך:
2019, יוני 19, 09:12
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 תל לכיש החומה מתקופת המלך רחבעם.docx (107K)
 ירושלים האם כתובת השילוח היא זיוף.docx (22.5K)
חומה גדולה מתקופת רחבעם שנמצאה בתל לכיש מחזקת את מהימנות המקרא   
 חוקרים מהאוניברסיטה העברית תארכו את החומה לימי רחבעם, ולדבריהם הגילוי מוכיח כי ממלכת יהודה התפשטה והפכה משמעותית מוקדם משחשבו. ארכיאולוגים ביקורתיים טוענים כי לא הוכח שלממצאים יש קשר לממלכה
תל לכיש נחפר כמה פעמים ב-80 השנים האחרונות אך עד לאחרונה לא התגלו סימנים לכך שאכן שכנה במקום עיר מבוצרת בתקופת רחבעם. אלא שבכנס ארכיאולוגי באוניברסיטה העברית לפני שבועיים חשף פרופ' יוסי גרפינקל, ראש החוג לארכיאולוגיה באוניברסיטה ומי שעמד בראש משלחת החפירה ללכיש, את דבר קיומה של חומה שלא היתה מוכרת. באמצעות גלעיני זיתים עתיקים, מתוארכת החומה לימיו של רחבעם."גילינו שלכיש היתה עיר מבוצרת", אומר גרפינקל, "ושהתאריך להקמתה היה בסביבות שנת 920 לפני הספירה". כעת הגילוי מאיים להצית מחדש את הוויכוח הארכיאולוגי על הקשר בין הממצאים בשטח לבין הטקסט המקראי

  האם כתובת השילוח היא זיוף? (נחצבה בימי מנשה) 

יש מקום לחשוד שנקבת השילוח נחצבה לא בימי חזקיהו אלא בימי מנשה ממשיכו, והכתובת שנמצאה היא העתק של כתובת מלכותית שבמקורה עמדה במקום בולט יותר ופיארה את המלך מנשה. אתר הנקבה נחפר בידי ארכיאולוגים כבר בשנת 1838, אך לקח כ-42 שנה עד שגילו את הכתובת שהיתה מוסתרת בו עד 1880. הכתובת העברית נחקקה על דופן סלע מוחלק בנקבה, במרחק של כעשרים מטרים מפתחה. בזמן שנעקרה מהקיר ב-1890 היא נשברה לשישה חלקים, אך נעשו ממנה העתקי גבס ומהם שוחזרה הכתובת. הכתובת המקורית נמצאת עד היום במוזיאון הארכיאולוגי באיסטנבול. . למרבה ההפתעה, נעדר מן הכתובת כל זכר לשמו של המלך ונעדרו ממנה כל הנוסחאות המקובלות להאדרת שמו של השליט שיזם וביצע את המפעל ההנדסי המורכב.
 

 



  • תל לכיש החומה מתקופת המלך רחבעם.docx

    107K הורד

  • ירושלים האם כתובת השילוח היא זיוף.docx

    22.5K הורד

תאריך:
2019, מאי 21, 19:40
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 יריחו ערבים בוזזים עתיקות ומחללים קברים.docx (451.7K)
 ערבים הורסים את המבצר הקדום בג׳בל עורמה.docx (19.9K)
מזעזע: ערבים מיריחו בזזו את מערת הקבורה, וחיללו את הקברים   

שוד עתיקות והריסת נכסים ארכאולוגיים מתרחשת ביהודה ושומרון באופן כמעט קבוע. הפעם מערת קבורה נמחקה מעל פני האדמה בעבודות חציבה בלתי חוקיות, למרות פניות חוזרות ונשנות לקמ"ט עתיקות במנהל האזרחי האחראי על האכיפה, כי האזור נמצא תחת מתקפה כבדה של הרס ושודדי עתיקות.  מטיילים מתנדבי שומרים על הנצח גילו מערת קבורה יהודית מתקופת בית שני שנחשפה במהלך עבודות עפר באיזור יריחו. הקבר נבזז והעצמות הושלכו לכל עבר.*  זוהי מערת קבורה עתיקה ליד יריחו מתקופת בית המקדש השני, וניתן לשער כי היא חלק ממתחם הקבורה של ארמונות החשמונאים. המערה נחשפה לאחרונה בשל עבודות עפר שביצעו ערבים מהאזור באמצעות טרקטור, לצורך עבודות חקלאיות.

ברגעים אלו הורסים ערבים את המבצר הקדום בג׳בל עורמה, גורמי האכיפה לא עושים דבר.   
  חירבת אל-עורמה, שוכנת מדרום מזרח לעיר שכם, ומתנשאת מעל בקעת הירדןהמבצר הקדום כולל בורות מים אדירים, חומות והרבה מאוד ממצאים שהחוקרים טרם גילוממש ברגעים אלו טרקטורים פלסטינאים חופרים שם והורסים את העתיקות וגורמי האכיפה הישראלים לא עושים שום דבר כי מדובר בשטח B.
הורסים את שרידי העבר של העם שלנו, כולם יודעים מזה, אבל לא עושים שום דבר. 


  

בלי וירוסים. www.avast.com


  • יריחו ערבים בוזזים עתיקות ומחללים קברים.docx

    451.7K הורד

  • ערבים הורסים את המבצר הקדום בג׳בל עורמה.docx

    19.9K הורד

תאריך:
2019, מאי 20, 19:14
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 עירק- קבר הנביא יחזקאל.docx (185.8K)
 עירק- קבר יונה הנביא וארמון סנחריב.docx (256.7K)
 עירק קבר הנביא נחום.docx (95.9K)
קבר הנביא יחזקאל בסכנת הריסה   
 הממשל החדש בעיראק משמיד באופן שיטתי כל זכר לקהילה היהודית העתיקה. גם קבר הנביא יחזקאל בסכנת הרס. והעולם (גם היהודי) שותק.  קבר יחזקאל שהיה אחד מסמליה של קהילת יהודי בבל עדיין לא נהרס אבל הוא הפך למסגד ולא נותנים ליהודים להיכנס. הוא הוא הפך לחלק מקומפלקס של מסגד. מחקו את בית הכנסת הסמוך. היום כדי להיכנס לקבר צריך לעבור דרך מסגד. ליהודים הם לא נותנים להיכנס למסגדים כי בעיניהם היהודים טמאים". "הם השתלטו על כל המבנים של היהודים שהיו מסביב ועשו מכל המבנים מסגד אחד ענק. במרוצת למעלה מאלף שנים הקפידו המוסלמים ששלטו על המקום שלא לפגוע בקבר, אך לפני שנתיים הוחלט על ידי השיעים השולטים במקום להרוס את המבנה.

 ארכיאולוגים: דאע''ש תרמו לגילוי שרידי ארמון מלך אשורי מלפני 2,700 שנים  ארכיאולוגים עיראקים סבורים כי אנשי דאע"ש תרמו שלא במתכוון לגילוי שרידים של ארמונו של מלך אשורי מלפני כ-2,700 שנים.

כשהשתלט ארגון "המדינה האסלאמית" על מוסול לפני כשלוש שנים פוצצו הטרוריסטים האסלאמים את קבר יונה הנביא. הם חפרו מנהרות מתחת לשרידי הקבר ואלה הובילו לגילוי ארמונו הקדום של אֶסָרְחָדוֹן, שמלך במאה השביעית לפני הספירה על האימפריה הנֵיאוֹ-אָשוּרית

ארה''ב תעניק חצי מיליון דולר לשימור קבר הנביא נחום בעיראק   

 הקבר הוקם לפני 2,600 שנה, אבל כמעט ונעלם מהעולם כתוצאה מההפצצות של ארגון דאע"ש והגורמים הפועלים נגדו. הערים ביטנאי ותל אסקוף הסמוכות, היו בשליטת דאע"ש, אך הארגון לא הצליח להשתלט על מתחם הקבר. "ברור לנו מאוד שאם דאע"ש היה מגיע לא היה נשאר כלום מהקבר",
 

  




בלי וירוסים. www.avast.com


  • עירק- קבר הנביא יחזקאל.docx

    185.8K הורד

  • עירק- קבר יונה הנביא וארמון סנחריב.docx

    256.7K הורד

  • עירק קבר הנביא נחום.docx

    95.9K הורד

תאריך:
2019, מאי 3, 17:48
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 תל-לכיש חומה מימי המלך רחבעם.docx (264.3K)
 עירק קבר הנביא נחום.docx (95.6K)
חומה גדולה שנמצאה בתל לכיש מציתה מחדש את הוויכוח על קיומה של ממלכת דוד   
חוקרים מהאוניברסיטה העברית תיארכו את החומה לימי רחבעם, ולדבריהם הגילוי מוכיח כי ממלכת יהודה התפשטה והפכה משמעותית מוקדם משחשבו. ארכיאולוגים ביקורתיים טוענים כי לא הוכח שלממצאים יש קשר לממלכה.
  הפעם הראשונה שמקום בשם לכיש עלה על בימת ההיסטוריה היה במכתבי אל-עמארנה, ארכיון מצרי מהמאה ה-14 לפני הספירה שהתגלה במקרה על ידי עובדת אדמה מצרית במאה ה-19. במכתבים, שנשלחו מארץ ישראל למלך מצרים בתקופת הברונזה (התקופה הכנענית על פי המקרא), תוארה לכיש כעיר גדולה וחשובה בשפלה. במאה ה-12 לפני הספירה נחרבה לכיש הכנענית ונעלמה מההיסטוריה עד שצצה שוב כ-250 שנה מאוחר יותר - בספר דברי הימים. הפעם הראשונה שמקום בשם לכיש עלה על בימת ההיסטוריה היה במכתבי אל-עמארנה, ארכיון מצרי מהמאה ה-14 לפני הספירה שהתגלה במקרה על ידי עובדת אדמה מצרית במאה ה-19. במכתבים, שנשלחו מארץ ישראל למלך מצרים בתקופת הברונזה (התקופה הכנענית על פי המקרא), תוארה לכיש כעיר גדולה וחשובה בשפלה. במאה ה-12 לפני הספירה נחרבה לכיש הכנענית ונעלמה מההיסטוריה עד שצצה שוב כ-250 שנה מאוחר יותר - בספר דברי הימים.  
תל לכיש נחפר כמה פעמים ב-80 השנים האחרונות אך עד לאחרונה לא התגלו סימנים לכך שאכן שכנה במקום עיר מבוצרת בתקופת רחבעם. 

ארה''ב תעניק חצי מיליון דולר לשימור קבר הנביא נחום בעיראק   
 לפני כשנתיים שני מהנדסים ישראלים, יעקב שפר ומאיר רונן, נסעו לעיראק על מנת לסייע בשיפוץ הקבר הממוקם באל-קוש, רק 50 ק"מ מהעיר מוסול. בכתבה שפורסמה בחדשות 13, נראה תיעוד מיוחד של השניים, שפועלים בארגון "מהנדסים ללא גבולות".
הקבר הוקם לפני 2,600 שנה, אבל כמעט ונעלם מהעולם כתוצאה מההפצצות של ארגון דאע"ש והגורמים הפועלים נגדו. הערים ביטנאי ותל אסקוף הסמוכות, היו בשליטת דאע"ש, אך הארגון לא הצליח להשתלט על מתחם הקבר. "ברור לנו מאוד שאם דאע"ש היה מגיע לא היה נשאר כלום מהקבר",  
  

בלי וירוסים. www.avast.com


  • תל-לכיש חומה מימי המלך רחבעם.docx

    264.3K הורד

  • עירק קבר הנביא נחום.docx

    95.6K הורד

תאריך:
2019, מאי 3, 17:48
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 תל-לכיש חומה מימי המלך רחבעם.docx (264.3K)
 עירק קבר הנביא נחום.docx (95.6K)
חומה גדולה שנמצאה בתל לכיש מציתה מחדש את הוויכוח על קיומה של ממלכת דוד   
חוקרים מהאוניברסיטה העברית תיארכו את החומה לימי רחבעם, ולדבריהם הגילוי מוכיח כי ממלכת יהודה התפשטה והפכה משמעותית מוקדם משחשבו. ארכיאולוגים ביקורתיים טוענים כי לא הוכח שלממצאים יש קשר לממלכה.
  הפעם הראשונה שמקום בשם לכיש עלה על בימת ההיסטוריה היה במכתבי אל-עמארנה, ארכיון מצרי מהמאה ה-14 לפני הספירה שהתגלה במקרה על ידי עובדת אדמה מצרית במאה ה-19. במכתבים, שנשלחו מארץ ישראל למלך מצרים בתקופת הברונזה (התקופה הכנענית על פי המקרא), תוארה לכיש כעיר גדולה וחשובה בשפלה. במאה ה-12 לפני הספירה נחרבה לכיש הכנענית ונעלמה מההיסטוריה עד שצצה שוב כ-250 שנה מאוחר יותר - בספר דברי הימים. הפעם הראשונה שמקום בשם לכיש עלה על בימת ההיסטוריה היה במכתבי אל-עמארנה, ארכיון מצרי מהמאה ה-14 לפני הספירה שהתגלה במקרה על ידי עובדת אדמה מצרית במאה ה-19. במכתבים, שנשלחו מארץ ישראל למלך מצרים בתקופת הברונזה (התקופה הכנענית על פי המקרא), תוארה לכיש כעיר גדולה וחשובה בשפלה. במאה ה-12 לפני הספירה נחרבה לכיש הכנענית ונעלמה מההיסטוריה עד שצצה שוב כ-250 שנה מאוחר יותר - בספר דברי הימים.  
תל לכיש נחפר כמה פעמים ב-80 השנים האחרונות אך עד לאחרונה לא התגלו סימנים לכך שאכן שכנה במקום עיר מבוצרת בתקופת רחבעם. 

ארה''ב תעניק חצי מיליון דולר לשימור קבר הנביא נחום בעיראק   
 לפני כשנתיים שני מהנדסים ישראלים, יעקב שפר ומאיר רונן, נסעו לעיראק על מנת לסייע בשיפוץ הקבר הממוקם באל-קוש, רק 50 ק"מ מהעיר מוסול. בכתבה שפורסמה בחדשות 13, נראה תיעוד מיוחד של השניים, שפועלים בארגון "מהנדסים ללא גבולות".
הקבר הוקם לפני 2,600 שנה, אבל כמעט ונעלם מהעולם כתוצאה מההפצצות של ארגון דאע"ש והגורמים הפועלים נגדו. הערים ביטנאי ותל אסקוף הסמוכות, היו בשליטת דאע"ש, אך הארגון לא הצליח להשתלט על מתחם הקבר. "ברור לנו מאוד שאם דאע"ש היה מגיע לא היה נשאר כלום מהקבר",  
  

בלי וירוסים. www.avast.com


  • תל-לכיש חומה מימי המלך רחבעם.docx

    264.3K הורד

  • עירק קבר הנביא נחום.docx

    95.6K הורד

תאריך:
2019, אפר׳ 16, 10:51
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 גליל ציפורי נמצא מטבע זהב נדיר.docx (190.5K)
 כורזים גת מעוטרת ברצפת פסיפס.docx (1.2M)
איחולי חג פסח שמח ובשורות-טובות לכל עם ישראל!

תלמידי בית הספר מצאו מטבע זהב נדיר בן כ-1600 שנה בנחל ציפורי ליד שביל הסנהדרין בגליל   
 עמק יזרעאל: תלמידי בית הספר "העמק המערבי" מצאו מטבע זהב נדיר בן כ-1600 שנה בנחל ציפורי ליד שביל הסנהדרין בגליל. המטבע, הראשון מסוגו שהתגלה בארץ, נושא את דמותו של הקיסר שביטל את נשיאות הסנהדרין ובכך הוביל לפיזור העם לגלות. התלמידים מסרו את המטבע לאוצרות המדינה ורשות העתיקות העניקה להם תעודה על אזרחותם הטובה.  
"הקיסר תיאודיוסיוס מופיע על המטבע (סביב 423–420 לסה"נ), הוא זה ש ציווה על ביטול מוסד נשיאות הסנהדרין - הנהגת העם היהודי דאז, ועל העברת תרומות היהודים מהסנהדרין לאוצר הקיסרי. בעקבות ביטול הנשיאות על ידי תיאודוסיוס, הסנהדרין חדלה להתקיים ומרכז היישוב היהודי עבר לבבל, ומשם לגלות במשך 2000 שנה". לדברי עמיצור, "סימלי, שהמטבע שנשא את דמותו, נמצא היום דווקא ע"י תלמידים ישראליים בסמוך לשביל הסנהדרין". 

גת מעוטרת ברצפת פסיפס מפוארת מתקופת התלמוד התגלתה בחפירות בגן הלאומי כורזים 
 גת מעוטרת ברצפת פסיפס מפוארת מתקופת התלמוד התגלתה בחפירות בגן הלאומי כורזים. הגת, ששימשה לדריכת ענבים ליין, נחשפה במסגרת חפירות ארכיאולוגיות הנערכות באתר. הגת שמתוארכת למאה ה-4-6 לספירה, התגלתה בגן הלאומי במסגרת חפירות ארכיאולוגיות שמתבצעת באתר על ידי חברת דגש ארכיאולוגיה תיירותית מטעם אוניברסיטת אריאל, רשות הטבע והגנים ובסיוע של קרן רקפת של משרד האוצרהגת ששימשה לדריכת ענבים ליין ומידותיה הן כ-16 מטרים מרובעים (4X4), התגלתה כשצוות שימור שעבד בגן הלאומי חשף במקרה את קצה משטח הפסיפס של הגת.  


בלי וירוסים. www.avast.com


  • גליל ציפורי נמצא מטבע זהב נדיר.docx

    190.5K הורד

  • כורזים גת מעוטרת ברצפת פסיפס.docx

    1.2M הורד

תאריך:
2019, אפר׳ 5, 12:41
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 באר-שבע ישוב יהודי מתקופת בית-שני.docx (70K)
 בנגב ממצאים בחפירות חלוצה.docx (81.6K)
שרידי יישוב יהודי מתקופת בית שני התגלו בבאר שבע   
 תגלית ארכיאולוגית נדירה: שרידים של יישוב יהודי מסוף תקופת בית שני, במאה ה-1 לספירה, נחשפו בבאר שבע. לפי הודעת רשות העתיקות היום (חמישי), השרידים מהווים עדות לחיים היהודיים שהתנהלו במקום, והם כוללים נר עם עיטור של חנוכיה, כלי גיר שלא מקבלים טומאה, שרידי מגדל תצפית ועוד.
הממצאים התגלו בחפירה ארכיאולוגית לקראת הקמת שכונה סמוך לכניסה הצפונית לבאר שבע, ביוזמת משרד השיכון. האתר מתוארך למאה ה-1 לספירה ועד מרד בר כוכבא בשנת 135. עוד נמצאו במקום פתחים שהובילו, ככל הנראה, למחילות מסתור או מילוט ונחפרו בקרקע.

  הכתובת בת 1700 שנים, הנושאת את שם העיר העתיקה ''חלוצה'', נחשפה בחפירות ארכיאולוגיות בעיר הקדומה שבנגב
אבן בת כ-1700 שנים, שעליה כתובת ביוונית הנושאת את שם העיר חלוצה (Elusa), התגלתה בחפירה ארכיאולוגית בגן הלאומי חלוצה שבנגב.   השם חלוצה מוזכר רבות במקורות היסטוריים כמפת מידבא, הפפירוסים של ניצנה ומקורות נוספים, אולם זו הפעם הראשונה שבה נמצא ממצא עם שם העיר חלוצה באתר עצמו.

חלוצה הוקמה לקראת סוף המאה ה-4 לפנה"ס כתחנה חשובה על דרך הבשמים - הדרך שהובילה מפטרה לעזה. העיר המשיכה להתפתח והגיעה לשיא פריחתה בתקופה הביזנטית (מאות 6-4 לספירה), אז חיו בה כמה עשרות אלפי תושבים – ולמעשה, היא היתה העיר היחידה במרחב הנגב בתקופה זו.


 

בלי וירוסים. www.avast.com


  • באר-שבע ישוב יהודי מתקופת בית-שני.docx

    70K הורד

  • בנגב ממצאים בחפירות חלוצה.docx

    81.6K הורד



 ירושלים נחשף אתר יהודי מימי החשמונאים.docx (1.2M)
 עיר-דוד בולה בת 2600 עם דש מהתנך.docx (184.1K)
אתר יהודי מימי החשמונאים נחשף בירושלים אחוזת קבר בת 2000 שנה, בית בד, מקוואות טהרה   
 אחוזת קבר בת 2000 שנה, בית בד, מקוואות טהרה ושובך יונים: אתר יהודי מימי החשמונאים נחשף בחפירות ארכיאולוגיות בשכונת שראפת בי-ם.   באתר התגלו גת גדולה לייצור יין ובה שברים רבים של קנקנים, מערת קולומבריום (שובך יונים) גדולה, בית בד לייצור שמן, מקווה טהרה גדול (שמצטרף למקווה אחר שזוהה במקום בעבר) בור-מים ומערות. בשלב מאוחר יותר נהרסו המבנים שהיו ביישוב, ואבניהם נלקחו מהאתר לצורך שימוש חוזר.
גולת הכותרת בחפירה היא אחוזת קבר מפוארת, שכללה פרוזדור שהוביל לחצר גדולה חצובה בסלע ומוקפת בספסל. בחזית נחצב פתח למערת הקבורה. כמקובל במערות קבורה יהודיות בימי הבית השני, מערה זו כללה מספר חדרים, ובכתליה נחצבו כוכי קבורה מאורכים שבהן הונחו גופות הנפטרים. לאחר תיעוד המערה על ידי הארכיאולוגים, היא נאטמה לבקשתם של גורמים רבניים, כדי למנוע חילול עתידי של הקבר. 

ירושלים: טביעת חותם נושאת שם המופיע בתנ''ך התגלתה בעיר דוד   
 תגלית נדירה: בולה וחותם נושאים שמות עבריים בני 2600 שנה נחשפו בעיר דוד. הממצאים התגלו בתוך מבנה ציבור שחרב בחורבן בית ראשון על טביעת החותם, המתוארכת לימי בית המקדש הראשון, מופיעות המילים: "לנתנמלך עבד המלך". השם נתן-מלך מופיע במקרא רק פעם אחת, בספר מלכים ב כסריס בחצר המלכות של יאשיהו, אשר נטל חלק ברפורמה הדתית שחולל המלך: "ויַּשְׁבֵּת אֶת-הַסּוּסִים אֲשֶׁר נָתְנוּ מַלְכֵי יְהוּדָה לַשֶּׁמֶשׁ מִבֹּא בֵית-יְהוָה אֶל-לִשְׁכַּת נְתַן-מֶלֶךְ הַסָּרִיס אֲשֶׁר בַּפַּרְוָרִים וְאֶת-מַרְכְּבוֹת הַשֶּׁמֶשׁ שָׂרַף בָּאֵשׁ" (מלכים ב', כג:יא'). "אמנם לא ניתן לקבוע בוודאות שנתנמלך המוזכר בתנ"ך הוא אכן בעל החותם, אולם לא ניתן להתעלם מכמה עניינים הקושרים ביניהם. השם "נתנמלך" נחשב נדיר גם במקרא וגם בממצא הארכיאולוגי; בשניהם התואר מתייחס לאדם המקורב למלך (עבד המלך וסריס) ושניהם מתוארכים לאותה תקופת זמן: אמצע המאה השביעית לפסה"נ, ימיו של יאשיהו המלך".
 


  • ירושלים נחשף אתר יהודי מימי החשמונאים.docx

    1.2M הורד

  • עיר-דוד בולה בת 2600 עם דש מהתנך.docx

    184.1K הורד







 פרס ישראל לחקר ארכיאולוגיה.docx (17.2K)
 עיר דוד - דש פרסי.docx (97.8K)
 פרס זכרונות מארכיאולוגיה בשושן.docx (413.6K)

בנט: בישרתי כעת לפרופ׳ אמנון בן-תור על זכייתו בפרס ישראל לחקר הארכיאולוגיה, ידע ארץ ישראל וחקר הגיאוגרפיה  

בישרתי כעת לפרופ׳ אמנון בן-תור על זכייתו בפרס ישראל לחקר הארכיאולוגיה, ידע ארץ ישראל וחקר הגיאוגרפיה!
פרופ׳ בן תור נמנה על השורה הראשונה של הארכיאולוגים בישראל ועשייתו הפכה לנכס צאן ברזל.
הוא מחבר בין עבר להווה,מנציח תרבות מפוארת ומביא כבוד רב למדינת ישראל בעולם.
מזל טוב אמנון!

4:16 PM - Mar 27, 2019    


שבר קנקן המעוטר בפנים אנושיות מהתקופה הפרסית התגלה בעיר דוד   


 לכבוד פורים, נחשף לציבור שבר קנקן מעוטר בפנים אנושיות מהתקופה הפרסית (מאות 4-5 לפסה"נ). הממצא התגלה בחפירות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות ואוניברסיטת תל אביב בחניון גבעתי שבעיר דוד, בגן לאומי סובב חומות ירושלים. הקנקן עוטר בתווי פנים, מעט מוגזמים, מהם שרדו שתי עיניים גדולות פעורות, אף, אוזן אחת וקטע קטן מזווית הפה.


זיכרונות משושן: הארכיאולוג הישראלי שחפר באיראן


  בשנת 1969 השתתף הארכיאולוג ד"ר גבריאל ברקאי בחפירות שנערכו בשושן הבירה שבאיראן. הממצאים העשירים שנתגלו במקום שופכים אור על סיפור מגילת אסתר: "כארכיאולוג ישראלי ויהודי הרגשתי כאילו אני משתתף בתוך הדרמה של המגילה


בלי וירוסים. www.avast.com


  • פרס ישראל לחקר ארכיאולוגיה.docx

    17.2K הורד

  • עיר דוד - דש פרסי.docx

    97.8K הורד

  • פרס זכרונות מארכיאולוגיה בשושן.docx

    413.6K הורד


 שרון צור-נתן כתובת שומרונית בת 1600.docx (221.4K)
 שוד עתיקות באזור יהודה ושומרון.docx (219K)

כתובת מלפני 1,600 שנה נחשפה בשרון.  

נחלה של שומרוני מהמעמד הגבוה נחשפה בחפירות ארכיאולוגיות במושב צור נתן שבשרון. בתוך האתר נתגלתה גת, השנייה המוכרת בארץ, שבה מצוי פסיפס עם כתובת ברכה המשויכת לשומרונים.  

"'רק אלוהים עוזר לנחלה היפה של האדון אדיוס. אמן": כך נכתב בכתובת ברכה בת כ-1,600  שנה שנחשפה בחפירות ארכיאולוגיות שביצעה רשות העתיקות במושב צור נתן שבמועצה האזורית דרום השרוןהחפירות, שהסתיימו השבוע, התבצעו כחלק מעבודות להקמת שכונה חדשה ביוזמת רשות מקרקעי ישראל. 

מעצרים וקנסות לשודדי עתיקות באזור יהודה ושומרון שנתפסו   

 חולית שודדים נוספת נתפסה השבוע במהלך ביצוע שוד והרס עתיקות באתר תנא א-תחתא הנמצא במזרח השומרון, ונכון להיום, נמצאים שני החשודים במעצר וממתינים למשפטם. האתר תנא א-תחתא הנו אתר ארכיאולוגי גדול שראשיתו בתקופת הברזל והיה מיושב עד התקופה המוסלמית הקדומה. השרידים באתר כוללים מבני מגורים שהשתמרו לגובה, בית מרחץ, מערות מגורים עתיקות, מערות קבורה בורות מים, מתקנים חקלאיים ועוד. 


  


בלי וירוסים. www.avast.com


  • שרון צור-נתן כתובת שומרונית בת 1600.docx

    221.4K הורד

  • שוד עתיקות באזור יהודה ושומרון.docx

    219K הורד


 תל-שיקמונה מפעל לצביעת בדים.docx (135K)
 בצפון אחרי הגשם - נחשפו 2 צלמיות סוסים.docx (45.1K)

הכדים שנשכחו לפני כ-40 שנה חשפו מפעל לצבע ארגמן בחיפה.  

במשך 40 שנה נשכח במרתפי המוזיאון הימי בחיפה אוצר ארכיאולוגי: חוקרים מאוניברסיטת חיפה גילו את האוצר ה"אבוד", הכולל מאות שברי כדי חרס, שהוצאו מאתר תל שקמונה, שבדרום חיפה בשנות ה-60 ו-70- ומאז העלו אבק. הממצאים עומדים במרכזו של מחקר, שגילה שבאתר הקדום פעל בתקופת המקרא מתקן לייצור בגדי ארגמן יוקרתיים.

אזור התל נחפר ביסודיות בין השנים 1977-1963 על ידי ד"ר יוסף אלגביש ממוזיאון חיפה, בתמיכתו הפעילה של ראש העיר המנוח אבא חושי. אלא שמסיבות שונות, מרבית הממצאים לא פורסמו מעולם, ורובם היו חבויים מעיניהם של החוקרים. חוסר היכולת לבחון את הממצאים גרם לכך שמסתורין רב אפף את היישוב המקראי הקטן: סיבת מיקומו של התל הקטן מעולם לא הייתה לגמרי ברורה לארכיאולוגים וזאת מכיוון שקו החוף המסולע הנושק לתל אינו מאפשר עגינה בטוחהתל שקמונה, שוכן על תלולית חוף קטנה בפאתיה הדרומיים של חיפה, מוכר בעיקר בזכות היישוב הביזנטי שסביבו, ובו פסיפסים מרהיבים. היישוב החל לפעול בתקופת הברזל (בין המאות ה-11 עד ה-6 לפני הספירה), בימי הממלכה המאוחדת (שאול, דוד ושלמה) ותקופת ממלכות ישראל ויהודה. גודלו של התל כחמישה דונם סך הכול מתוך כ-100 הדונמים של העיר הביזנטית בשיא גודלה.

בחסות הגשמים: פסלוני סוסים בני יותר מ-2,000 שנה התגלו בצפון הארץ                               "הגשמים העזים הניתכים על האדמה חושפים מדי פעם ממצאים ארכיאלוגיים שנמצאים קרוב לפני השטח. לעיתים גם בעלי חיים, כמו דורבנים ושועלים, דוחפים ממצאים עתיקים שהיו טמונים בעומק הקרקע. אנחנו קוראים לאזרחים לעזור לחבר את הפאזל ההסטורי של כולנו ולדווח כשהם מוצאים ממצא עתיק.
 
הגשמים העזים חושפים דרישות שלום מהעבר: שני פסלוני חרס (צלמיות) יפים של סוסים התגלו בחודש האחרון בצפון הארץ. הפסלונים נמצאו על ידי אזרחים בשני אתרים שונים; האחד - התגלה באזור כפר רופין שבעמק בית שאן ומתוארך לתקופת ממלכת ישראל (בן כ-2,800 שנה), והשני - נמצא ליד תל עכו ומתוארך לתקופת ההלניסטית - לפני כ-2,200 שנה. הפסלים נמסרו לאוצרות המדינה ורשות העתיקות תעניק למוצאים תעודת הוקרה על אזרחותם הטובה.

  



בלי וירוסים. www.avast.com


  • תל-שיקמונה מפעל לצביעת בדים.docx

    135K הורד

  • בצפון אחרי הגשם - נחשפו 2 צלמיות סוסים.docx

    45.1K הורד


 חוקוק נתפשו שודדי-עתיקות.docx (26.5K)
 נגב- פתילה להדלקת נר שמן בת כ-1500.docx (141.4K)
 מקסיקו ארכיאולוגים גילו מקדש קדום לאל פריון.docx (355.1K)
שודדי עתיקות נתפסו ''על חם'' בבית כנסת בחוקוק 
 מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, בסיוע סיירי קרן קיימת לישראל וצוותי מתנדבים של מג"ב גליל תחתון, לכדו ביום שלישי שני חשודים בתחום בית הכנסת העתיק בחורבת חוקוק שבגליל התחתון, כשהם מחפשים מטבעות עתיקים באמצעות גלאי מתכות והורסים שכבות קרקע קדומות. שניים מהחשודים, תושבי סאג'ור בשנות ה-40 לחייהם, נתפסו "על חם" במקום, וחשוד נוסף נמלט. ברשות העתיקות אמרו כיבכיסי החשודים נמצאו מטבעות עתיקים. בסיור שערכו מפקחי רשות העתיקות במקום נמצאו עשרות גומות שנחפרו אל תוך השכבות הארכיאולוגיות, תוך הסבת נזק בלתי הפיך לאתר.

פתילה להדלקת נר שמן בת כ-1500 שנה התגלתה בנגב 
 מחקר חדש שנערך ברשות העתיקות זיהה פתילה יחידה מסוגה ששימשה להדלקת נרות שמן למאור, המתוארכת לתקופה הביזנטית – לפני כ-1500 שנה.
 "נראה כי הממצא הנדיר השתמר הודות לאקלים היבש השורר בנגב".  
הפתילה נבדקה לראשונה במסגרת מחקר מקיף שעורכת אוניברסיטת חיפה, בהובלתם של פרופ' גיא בר עוז וד"ר יותם טפר, ביישובים הביזנטים בנגב. במסגרת המחקר איתר ד"ר טפר ממצאים שטרם פורסמו מחפירות המשלחת האמריקנית בראשות קולט, שנערכו בשנות ה-30 של המאה שעברה בשבטה שבנגב. 

מקסיקו: ארכיאולוגים גילו מקדש קדום לאל פריון הלבוש בעור אדם, ככל הנראה הקדום ביותר מסוגו   
 ארכיאולוגים ממקסיקו הכריזו השבוע על תגלית חשובה - חשיפת מקדש קדום לאל שיפה טוטק (״אדוננו פשוט העור״), הוא אל הפריון, האביב והפריחה בפנתאון האלים האצטקי.  המכון המקסיקני לאנתרופולוגיה ולהיסטוריה במקסיקו דיווח שהמקדש התגלה על ידי משלחת שחקרה שרידי ישוב של בני הפופולוקה, שנמצא במדינת פואבלה שבמרכז מקסיקו. ככל הנראה בני הפופולוקה בנו את המקדש בטווח השנים 1260-1000 לספירה, ובהמשך כבשו אותו מהם האצטקים. 


  

בלי וירוסים. www.avast.com


  • חוקוק נתפשו שודדי-עתיקות.docx

    26.5K הורד

  • נגב- פתילה להדלקת נר שמן בת כ-1500.docx

    141.4K הורד

  • מקסיקו ארכיאולוגים גילו מקדש קדום לאל פריון.docx

    355.1K הורד


 ירושלים המושבה הגרמנית בור-מים ביזנטי נחשף.docx (608.2K)
 תל-בית-שמש כביש 38 וחפירות הצלה.docx (168.6K)
מדהים: מערה תת קרקעית היסטורית נחשפה מתחת לגינת משחקים בלב המושבה הגרמנית בירושלים   
  מאגר מים מדהים שנבנה לפני 1500 שנה בתקופה הביזנטית. גודל שטח המאגר 225 מ"ר ונפח המים המקסימלי יכול להגיע ל-1,125 מ"ק.  בשנת 2005 התקבלה ידיעה ברשות העתיקות, על קריסתו של ארגז חול שנבלע בבטן האדמה במגרש משחקים שברחוב רחל אימנו בשכונת קטמון הישנה בירושלים. בבדיקה שערך אז ארכיאולוג רשות העתיקות ד"ר יובל ברוך, התברר שארגז החול בנוי על גבי מאגר מים. 

הישג לארכיאולוגים:כביש 38 שאמור לחצות את תל בית שמש יצומצם   
 חברת נתיבי ישראל הסכימה לצמצם באופן ניכר את רוחב כביש 38, החוצה את תל בית שמש, לאחר שארכיאולוגים התריעו כי הוא עלול לקבור ממצאים נדירים ויוצאי דופן מתקופת בית ראשון שהתגלו במקום. ברשות העתיקות טוענים כי לפי סיכום שהושג לפני כשבוע בין מנכ"ל הרשות לבין מנכ"ל נתיבי ישראל יצומצם רוחב הכביש מ-80 מטר ל-20 מטר בלבד. בנתיבי ישראל אמרו שתוכניות הכביש נבחנות מחדש לאור הממצאים, אך לא אישרו שהכביש יצומצם לרבע משטחו המתוכנן. גם במתכונתו הצרה, הכביש צפוי לגרום לפגיעה רבה בממצאים.  
במסגרת חפירת ההצלה נפתחו אלף ריבועי חפירה (5X5 מטר), הועסקו מאות עובדים ועלותה הגיעה לכ-60 מיליון שקל. במהלך החפירה בשטח שחפר גוברין התגלה ממצא יוצא דופן - יישוב יהודאי לא מוכר מהמאה השביעית לפני הספירהתקופה זו נחשבת לתעלומה ארכיאולוגית, כפי שמסביר ד"ר עמית שדמן, ארכיאולוג מחוז יהודה ברשות העתיקות: "זו התקופה שלאחר מסע סנחריב, שהחריב כמעט את כל הישובים ביהודה. בחלק גדול מהתילים הארכיאולוגיים נמצאה שכבת חורבן מאותה התקופה, ואחריה חלה הפסקה בהתיישבות".

בלי וירוסים. www.avast.com


  • ירושלים המושבה הגרמנית בור-מים ביזנטי נחשף.docx

    608.2K הורד

  • תל-בית-שמש כביש 38 וחפירות הצלה.docx

    168.6K הורד

נחל שילה מטבע מימי אגריפס הראשון.docx (58.2K)
 הרודיון הטבעת של פונטיוס-פילטוס.docx (40.7K)
מטבע נדיר מימי שלטונו של אגריפס הראשון התגלה בנחל שילה 
 מטבע נדיר מימי אגריפס הראשון התגלה בנחל שילה.

על המטבע הוטבעו שלוש שיבולים מצדו האחד ומצדו השני אפיריון מלכותי וסביבו הכתובת "אגריפס המלך". במהלך טיול בית ספרי שהתקיים לאחרונה בנחל שילה, מצא אחד התלמידים בחלקו המזרחי של הנחל מטבע עתיקהתלמיד פנה למדריך הטיולים של הקבוצה אשר יצר קשר עם פקח יחידת קצין מטה הארכיאולוגיה במנהל האזרחי שהגיע אל הטיול, שם מסר התלמיד את המטבע לידי הפקחאגריפס הראשון, היה צאצא לבית חשמונאי ולבית הורדוס, שמלך ביהודה בשנות הארבעים של המאה הראשונה לספירה,  

ארכיאולוגים זיהו טבעת (חותם) מברונזה כשייכת לפונטיאוס-פילטוס שגזר-דין על יש"ו. 

  חוקרים פיענחו כיתוב על טבעת ברונזה שנמצאה לפני 50 שנה (בהרודיון), כשייכת (לכאורה) לפונטיוס פילטוס, הנציב הרומאי של ירושלים, אשר מיוחסת לו  הגזר-דין לצלוב את ישו.

החפירות בהרודיון (בשנות ה-60 המאוחרות) חשפו טבעת חותם מברונזה, יחד עם עוד אלפי ממצאים אחרים, אשר נמסרו לאחרונה (מאחסון)  לצוות (ארכיאולוגים) חדש, האחראי על  האתר ההיסטורי. על ידי שימוש במצלמה מיוחדת, חוקרי הצוות הצליחו לפענח את הכתובת היוונית שעל הטבעת, בה כתובה המילה "פילטוס". לפי פרופ' דני שוורץ מהאוניברסיטה העברית, השם "פילטוס" היה נדיר בישראל (באותה תקופה). לדבריו, אינו מכיר אף "פילטוס-אחר" מאותה תקופה, וגם, לפי הטבעת, היא הייתה שייכת לאדם עשיר ובעל מעמד (ציבורי?). 



  • נחל שילה מטבע מימי אגריפס הראשון.docx

    58.2K הורד

  • הרודיון הטבעת של פונטיוס-פילטוס.docx

    40.7K הורד




 תל-כיסון מחנה צבאי פרסי לפני 2500.docx (120.3K)
 בית-שאן 2 פסלים רומים בני 1700.docx (709.5K)
ארכיאולוגים גילו עדות למחנה צבאי פרסי מלפני 2,500 שנה בצפון הארץ   
 זה אמנם היה די מזמן, אך בעבר אכן ישבו על התל הזה חיילים חמושים דוברי פרסית שמטרתם השמדת עם אחר (גם אם על הכוונת לא היתה אז מדינת ישראל).
היה זה לפני כ–2,500 שנים. הימים הם ימי האימפריה האחמנית, אותה הקים כורש הגדול במאה השישית לפני הספירה. בנו, המלך הפרסי כנבוזי ה–2, המשיך בהגשמת חלום אביו לשלוט על האזור. לשם כך החליט לצאת למלחמה כוללת נגד מצרים. ובתל־כיסון, מאמינים עתה ארכיאולוגים, היה מחנה שממנו יצאו כוחותיו של המלך האחמני למשימת הפלישה למדינה הצפון־אפריקאית.  המקום, המיושב ברציפות לפחות 6,000 שנים, שוכן במקום אסטרטגי שלא רק משקיף על עמק יזרעאל, אלא גם על דרכי הסחר בין הגליל, עמק הירדן והמזרח. בתל מצויות חורבות מתקופת האימפריה הפרסית. התגלו בהן סירי בישול וכדי חרס בסגנון היווני והפניקי. מהחרסים היווניים והפניקיים בשכבה הפרסית של תל־כיסון ניתן להניח כי זה היה בסיס המבצע האחמני הגדול.

בית שאן: תושבת העיר גילתה שני פסלים רומיים בני 1,700 שנה   
שני פסלי מצבה רומיים התגלו בתחילת החודש בבית שאן, במהלך טיול שערכה תושבת העיר מצפון לעיר העתיקה. תוך כדי הליכתה, הבחינה האישה בחלקו העליון של ראש הפסל, כשהוא מבצבץ מתוך האדמה. היא ובעלה הזעיקו את מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות שהגיעו למקום, ויחד הם חשפו אתהפסל המתוארך לתקופה הרומית המאוחרת, כלומר המאות ה-4-3 לספירה. במהלך החשיפה, הופיע בצמוד אליו פסל רומי נוסף. פסלי המצבה נחשפו במלואם והועברו למעבדות רשות העתיקות מחשש לשוד עתיקות, ולצורכי מחקר ושימור.  



בלי וירוסים. www.avast.com


  • תל-כיסון מחנה צבאי פרסי לפני 2500.docx

    120.3K הורד

  • בית-שאן 2 פסלים רומים בני 1700.docx

    709.5K הורד




 בית-אל מחפשים את אתר הפולחן המקראי.docx (17.6K)
 עיר-דוד טבעת בת 2000.docx (125.6K)

אתר הפולחן המקראי בבית אל – אותר? איפה?  

החוקר והארכיאולוג אהרון טבגר מספר על הדרך בה הגיעו חוקרי אוניברסיטת אריאל למסקנות בדבר מיקומו של אתר הפולחן בבית אל המקראית.  בשבוע הבא יתקיים באוניברסיטת אריאל כנס הארכיאולוגיה 'מה אתה חופר' ובו יוצגו ממצאים וגילויים מחפירותיהם של אנשי המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה. בין הגילויים והמחקרים שיוצגו גם האתר המוערך כמקום הפולחן הקדום בבית אל.   המיקום עליו מדובר מתמקד באזור הכפר ביתין ש"הוצע לזיהוי עם בית אל הקדומה כבר במאה ה-19 על ידי חוקרים אמריקאים ובריטיים. הכפר נמצא במיקום שתואם את המקרא והשם שלו מחזק את הזיהוי שהתקבל כמעט באופן מוחלט".

המהלך הכמעט בלשי לחיפוש ואיתור המקום המדויק בבית אל המקראי "מבחינה גאוגרפית הנתונים נמצאים בספר בראשית. ישנו הסיפור על אברהם הבונה מזבח בשכם ובבית אל וישנו הסיפור של יעקב החולם חלום ובונה מזבח, וסביר להניח שאנחנו מדברים על אותו אתר שהייתה בו מסורת של קדושה מתקופת האבות ולכן ירבעם שם את העגלים שלו דווקא שם. אצל אברהם כתוב שאברהם נטה את אוהלו ממזרח לבית אל, כלומר לא בתוך הישוב. בסיפור החלום של יעקב כתוב שהוא הגיע למקום שלא נמצא בתוך העיר...  ".

ד''ש מבית המקדש: טבעת בת 2,000 שנה התגלתה בחפירות עיר דוד   

טבעת בת 2000 שנה התגלתה בחפירות עיר דוד בירושלים הקדומה. הטבעת, משובצת אבן טובה, מתוארכת לימי בית המקדש השני והיא התגלתה בחפירות "דרך עולי הרגל" שמקיימת רשות העתיקות בסמוך למקום ששימש מקווה טהרה.   




בלי וירוסים. www.avast.com


  • בית-אל מחפשים את אתר הפולחן המקראי.docx

    17.6K הורד

  • עיר-דוד טבעת בת 2000.docx

    125.6K הורד


 כנרת מבוכה בפסיפס כנסיית הלחם והדגים.docx (210.3K)
 בשיבטה ציור-קיר של ישו הנוצרי.docx (458.1K)
 תל-אכזיב עצמות אדם מתגוללות.docx (349.1K)
מבוכה לכנסיית הלחם והדגים: הפסיפס העתיק מציג דג מיובא   

מחקר חדש מכה באחד מהדימויים האיקוניים המוכרים ביותר בכנסיות ישראל: הפסיפס המפורסם ברצפת כנסיית הלחם והדגים בטבחה שעל שפת הכנרת. לפי מחקר חדש, שעתיד לראות אור בכתב העת הצרפתי לארכיאולוגיה Revue Biblique,  הזיהוי של הדגים המצוירים ברצפת הכנסייה עם אמנון הגליל, המכונה גם "דג פיטר הקדוש" ונחשב לדג הניסי מסיפורי הברית החדשה, הוא זיהוי שגוי לחלוטין.  מתברר שבאיורים על רצפת הכנסייה נראים דווקא דגים מיובאים ממצרים וכלל לא דגים מקומיים.

ציור קיר מהתקופה הביזנטית בו רואים את פניו של ישוע הנוצרי התגלה לראשונה בישראל   ציור קיר מהתקופה הביזנטית בו רואים את פניו של ישוע הנוצרי התגלה לראשונה בישראל. *עד כה לא התגלו בישראל יצירות עם פניו של ישוע בכנסיות מהתקופה הביזנטית. יצירה ביזנטית נדירה כזו זוהתה כעת על ידי ד"ר אמה מעיין-פנר וד"ר רוית לין מאוניברסיטת חיפה על ציור קיר בכנסייה הצפונית בשבטה. בציור מופיע ישוע כנער צעיר בעל שיער מתולתל וקצר*   

ד''ש מהעת העתיקה: עצמות אדם מתגוללות בתל אכזיב   

 העיר העתיקה אכזיב נזכרת מימי התנ"ך בנחלת שבט אשר ונחשבת לאחת הערים העתיקות המסקרנות ביותר בישראל הודות לעושר ממצאים ארכיאולוגיים על עיר פיניקית (כנענית) קדומה וגדולהשבגבולותיה ישבו מספר בתי קברות. העשירים ביותר נקברו בתוך מערות וגופותיהם נשרפו והעניים נקברו בקברי 'ארגז' בדומה לקבורה המקובלת כיום. שרידי העצמות שנחשפו הם ככל הנראה של בני העם הפיניקי שנקברו בקבורה 'הפחותה'.  


בלי וירוסים. www.avast.com


  • כנרת מבוכה בפסיפס כנסיית הלחם והדגים.docx

    210.3K הורד

  • בשיבטה ציור-קיר של ישו הנוצרי.docx

    458.1K הורד

  • תל-אכזיב עצמות אדם מתגוללות.docx

    349.1K הורד




 ציפורי.docx (187.6K)
 גבולות הכותל-המערבי.docx (16.1K)
בריכה גדולה וצלמית מהתקופה הרומית התגלו בציפורי    

בגן הלאומי ציפורי שבגליל התחתון התגלתה לאחרונה בריכת מים עתיקה, שרוחבה 14.5 מטרים ואורכה 21 מטרים. עומק הבריכה הוא כ-3.5 מטרים. בנוסף נמצאה במקום צלמית של פר מהתקופה הרומית. ההערכה היא כי הבריכה היא מהמאה ה-3 לספירה.  ברשות הטבע והגנים מציינים כי תוצאות החפירה מאפשרות להציע כי הבריכה היא "קרונה של ציפורי", כפי שנכתב במסכת מגילה בתלמוד הבבלי על רבי יהודה הנשיא: "רחץ בקרונה של ציפורי בשבעה עשר בתמוז". הערכת החוקרים מתבססת בין היתר על המדרגות המונומנטליות ברוחב של למעלה מ-2 מטרים, המאפשרות ירידה אליה ועל התיארוך האפשרי של הבריכה למאה ה-3 לספירה - שבתחילתה שהה כנראה רבי יהודה הנשיא בציפורי.


מסמך נדיר חושף את גבולות הכותל המערבי, כפי שקבעה ועדה מיוחדת.  

מסמך נדיר חושף את גבולות הכותל, כפי שקבעה ועדה מיוחדת. מהמסמך עולה כי הכותל וקדושתו כוללים גם את הרחבה הדרומית ועד לשער האשפות.  במסמך נדיר שנחשף היום (רביעי) ומתוארך לתחילת חודש טבת בשנת ה'תרע"ט, לפני מאה שנה בדיוק, קובעת ועדת רבנים ומומחים מטעם הנהגת היישוב היהודי בארץ כי קדושת הכותל חלה על כל שטחו - כולל הרחבה הדרומית שנכללת כחלק אינטגרלי מהכותל ונמצאת כיום במרכז המחלוקת סביב עניין מתווה הכותלאת המסמך, שנמצא בארכיון המדינה, חיברו חברי הועדה לשמירת המקומות הקדושים, שאותה מינו חברי "הועד הזמני ליהודי ארץ ישראל", ששימש כהנהגת היישוב היהודי באותה עת.


בלי וירוסים. www.avast.com


  • ציפורי.docx

    187.6K הורד

  • גבולות הכותל-המערבי.docx

    16.1K הורד


 ירושלים נחשפה משקולת בקע בת 3000.docx (179.7K)
 קיסריה נמצא מטמון נדיר בן 900.docx (77.7K)
איחולי חג-חנוכה שמח לכל עם-ישראל!

ירושלים- נחשפה משקולת בקע בת 3000 שנה   

משקולת "בקע" מימי בית המקדש הראשון, לפני 3000 שנה, נחשפה בסינון העפר בעמק צורים שבירושלים. באמצעות המשקולת נמדדה מחצית השקל.

משקולת אבן זעירה ועליה חרוטות בכתב עברי קדום האותיות ב' ק' ע' נמצאה במהלך פעילות סינון עפר ארכיאולוגי המתקיימת בגן הלאומי עמק צורים בירושלים.

המשקולת, המתוארכת לימי בית המקדש הראשון, נמצאה בעפר ארכיאולוגי שמקורו ביסודות הכותל המערבי – צפונית לעיר דוד, למרגלות קשת רובינסון. העפר הועבר משטח החפירה לאתר הסינון שבגן הלאומי עמק צורים לצורך מיון קפדני ובמהלך הסינון נחשפה המשקולת.  

 מטמון נדיר בן 900 שנים נמצא בקיסריה: ''מטבע שווה למשכורת שנתית של איכר''  
מטמון נדיר, הכולל 24 מטבעות זהב ועגיל זהב, נחשף לפני ימים אחדים בגן הלאומי קיסריה. מטמון הזהב הוטמן בכלי ברונזה קטן, והוסתר בדופן באר מים שהייתה שייכת לבית בשכונה המתוארכת לתקופות העבאסית והפאטימית (לפני כ-900 שנה)."מטבע שנמצא במטמון ומתוארך לסוף המאה ה-11, מאפשר לקשור את החבאתו עם אחד האירועים הדרמטיים בהיסטוריה של קיסריה באותה תקופה – הכיבוש הצלבני של העיר בשנת 1101. לפי העדויות, באירוע זה נטבחו רוב תושבי קיסריה בידי צבאו של בולדווין הראשון, מלכה של ממלכת ירושלים הצלבנית. יש להניח שבעל הבית שהחביא את המטמון שנחשף, כמו גם בני משפחתו, נספו בטבח או נמכרו לעבדות, ולכן לא זכו לשוב ולאסוף את רכושם".




בלי וירוסים. www.avast.com


  • ירושלים נחשפה משקולת בקע בת 3000.docx

    179.7K הורד

  • קיסריה נמצא מטמון נדיר בן 900.docx

    77.7K הורד


 מגידו ווניל נמצא בכדים בני 3600.docx (228.7K)
 באר-שבע חריטות של ספינות ובעלי חיים מלפני כ-2000 שנה בבור מים עתיק.docx (20.4K)
קברים מתקופת הברונזה בישראל חושפים את השימוש העתיק ביותר בווניל 
 שלושה כדים שנקברו כמנחה (השערה) לפני כ-3600 שנה גילו הפתעה מתוקה. ראיות לשימוש העתיק ביותר בוונילבדיקות כימיות שנערכו לכדים איתרו שאריות של 2 תרכובות כימיות עיקריות בתמצית וניל טבעית. ונילין, ו - הידרוקסי-בנזאלדהיד 4, יחד עם שאריות של שמנים צמחיים ובתוכן לפחות מרכיב אחד של שמן זית,  
אנשים בתקופה זו השתמשו ככל הנראה בשמן שהכיל וניל כתוסף למזון, תרופות, מטרות טקסיות או אפילו לחניטת מתים. הוניל מגיע מפולים (או פירות) הנמצאים בסחלב הווניל. כ-110 מינים של פרחי ווניל גדלים באזורים טרופיים ברחבי העולם, והפרופיל הכימי שאותר בכדי מגידו, תואם בצורה הטובה ביותר מין ווניל הגדל היום במזרח אפריקה, הודו, ואינדונזיה,    

חרותות של ספינות ובעלי חיים מלפני כ-2000 שנה נחשפו בבור מים עתיק בבאר שבע.     מי החליט להשאיר את חותמו על קירות מאגר מים גדול מהתקופה הרומית, לפני כ-2000 שנהחרותות של ספינות ובעלי חיים התגלו בחפירות ארכיאולוגיות שמקיימת רשות העתיקות בימים אלה בבאר-שבע, במסגרת עבודות הכנה לשכונת רקפות העתידית, ביוזמה ובמימון של החברה הכלכלית באר שבע. המאגר, אשר עומקו מגיע לכ-12 מטרים, נראה בתחילה כמו שקע גדול באדמה. לאחר ניקוי ראשוני בחפירה, נחשפו מדרגות חצובות ומטויחות, שהובילו אל עומק המאגר.

בלי וירוסים. www.avast.com


  • מגידו ווניל נמצא בכדים בני 3600.docx

    228.7K הורד

  • באר-שבע חריטות של ספינות ובעלי חיים מלפני כ-2000 שנה בבור מים עתיק.docx

    20.4K הורד





 סוכלה הברחת מטבעות עתיקים.docx (14.2K)
 סוכל ניסיון הברחת מטבעות עתיקים ונדירים במעבר ארז.docx (71K)
 האתר הארכאולוגי בתל חברון ייפתח מחדש לציבור.docx (117.1K)
סוכלה הברחת מטבעות עתיקים בגשר אלנבי   
 פלסטיני שנכנס אתמול (ראשון) לאזור יהודה ושומרון מירדן דרך גשר אלנבי נתפס בניסיון להבריח 70 מטבעות קדומים בעלי ערך תרבותי ולאומי רב.

 סוכל ניסיון הברחת מטבעות עתיקים ונדירים במעבר ארז  
 מדובר במטבעות כסף בעריך של טטרדרכמה אשר הוטבעו בשנים 325-323 לפני הספירה, בשלהי ימי שלטונו של אלכסנדר הגדול או זמן קצר לאחר מותו.

מטבע אחד הוטבע בבבל והשני מהעיר אמפיפוליס, שני המטבעות נדירים ומבוקשים מאוד ובעלי ערך תרבותי רב.

האתר הארכאולוגי בתל חברון ייפתח מחדש לציבור   

 .אתר "תל חברון" הוכרז כגן ארכאולוגי וצפוי להיפתח לציבור הרחב. בחפירות ממצאים רבים המעידים על האופי היהודי של היישוב בחברון 

.בימי בית שני יהודה המכבי כובש את העיר מידי האדומים, העיר נכבשת ע"י שמעון בר גיורא בימי המרד הגדול. בשנת 69 יוסף בן מתתיהו מזכיר את חורבן העיר חברון בידי אספסיאנוס. ואנו יודעים כי מתחם מערת המכפלה נבנה על ידי הורדוס בימי בית שני. אך עד כה לא היו ממצאים על הישוב בימי בית שני בחברון, היכן הם גרו? ומה היה האופי הישוב-יהודים, אדומים? על שאלות אלה נמצאו תשובות בחפירות המחודשות בתל חברון שהחלו בשנת 2014.  



  • סוכלה הברחת מטבעות עתיקים.docx

    14.2K הורד

  • סוכל ניסיון הברחת מטבעות עתיקים ונדירים במעבר ארז.docx

    71K הורד

  • האתר הארכאולוגי בתל חברון ייפתח מחדש לציבור.docx

    117.1K הורד


 ירושלים שלדים בבור-מים עתיק במגרש-הרוסים.docx (29.6K)
 חורבת-דבורה.docx (18.9K)
שרידים בני 2,000 שנה של נשים וילדים שראשיהם נערפו התגלו בירושלים   
 שרידים בני יותר מ-2,000 שנה של נשים וילדים שראשיהם נערפו התגלו בירושלים.
העצמות נמצאו בתוך בור מים עתיק שנחפר במסגרת חפירת הצלה של רשות העתיקות, לקראת הקמת המבנה החדש של בית הספר לאמנות בצלאל, שמוקם בימים אלו במגרש הרוסים. 
העצמות שהתגלו במגרש הרוסים שייכות ל-125 בני אדם לפחות. החוקרים מעריכים כי הן שרידיהם של אנשי קהילת הפרושים, בהם טבח המלך אלכסנדר ינאי במאה הראשונה לפני הספירה.

 ערבים ניפצו יישוב יהודי עתיק באמצעות דחפור: ''המראות בשטח מזעזעים'' - וידיאו בלינק  
 פקחי היחידה למניעת שוד של רשות העתיקות ומתנדבי משמר הגבול תפסו בסוף השבוע האחרון "על חם" שני שודדי עתיקות ערבים, כשהם שוברים ומנתצים בעזרת דחפור אתר עתיקות המזוהה במחקר עם דברת המקראית.
במהלך החיפוש, הם חשפו וניפצו חללים תת קרקעיים ועקרו ממקומן אבני בנייה מסותתות שהיו חלק משרידי יישוב בן 2000 שנה. בשפכי ההרס ניתן היה למצוא שבר של ריחיים מבזלת בהן נהגו לטחון קמח בעת העתיקה וחרסים מהתקופה ההלניסטית. אתר העתיקות המוכרז חורבת דבורה מזוהה במחקר עם דברת המקראית, ועם דברה הנזכרת ככפר יהודי במחוז ציפורי בתקופה הרומית.באתר נמצאו בעבר יסודות מבנים, בורות מים חצובים וקברים עתיקים.

חשוב לדעת שחפירה באתר עתיקות הינה עבירה פלילית, שהעונש המירבי הקבוע בחוק בגינה הינו עד 5 שנות מאסר".



  




  • ירושלים שלדים בבור-מים עתיק במגרש-הרוסים.docx

    29.6K הורד

  • חורבת-דבורה.docx

    18.9K הורד




 ספינה בת 2500 נמצאה שלמה בים השחור.docx (239.3K)
 נורבגיה ספינת ויקינגים קבורה.docx (594.3K)
תגלית מרעישה: ספינה בת 2500 שנה נמצאה שלמה בים השחור 
 תגלית מרעישה בים השחור: צי של 72 ספינות נמצא במעמקי הים השחור, כשאחת מהן, בת 2500 שנה, נמצאה כשהיא שלמה לגמרי ונראית כאילו היא טבעה רק אתמול.
בדיקות פחמן מצאו כי הספינה שטה בשנת 500 לפני הספירה, בימי יוון העתיקה והאימפריה הרומית, והיא הספינה השלמה העתיקה ביותר שנמצאה עד היום. יחד איתה התגלה ספינה נוספת, שמתוארכת לשנת 200 אחרי הספירה.

נורווגיה - התגלתה ספינה ויקינגית שהיתה קבורה רק 50 סנטימטרים מתחת לפני הקרקע   
  ארכיאולוגים איתרו את הספינה באמצעות מכ"ם חודר קרקע ממונע ברזולוציה גבוהה בדרום מזרח נורבגיה.
רק שלוש ספינות שלמות אחרות נמצאו לפני כן, הישרדותו של זה היא ראויה לציון.

 
  


  • ספינה בת 2500 נמצאה שלמה בים השחור.docx

    239.3K הורד

  • נורבגיה ספינת ויקינגים קבורה.docx

    594.3K הורד


 חקלאות ימית לפני 3500 שנים.docx (245.4K)
 ארכיאולוגיה - החקלאים הקדומים בארץ ישראל.docx (17.4K)
העדות הקדומה ביותר לחקלאות ימית לפני 3,500 שנים – במזרח הים התיכון   
  היום, לאור הדרישה ההולכת וגוברת לצריכת דגים גם החקלאות הימית מתפתחת במהירות, למה שמכונה "המהפכה הכחולה". אולם מתי החלה האנושות בפיתוח של חקלאות ימית סדורה? "ציורי קיר ממצרים העתיקה, מהמאה השלישית לפני הספירה, מראים תיאורים של דיג וחיתוך דגים למסחר, אולם לא נמצאה עדות ארכיאולוגית-אמפירית לחקלאות ימית בתקופה כה קדומה", היום, לאור הדרישה ההולכת וגוברת לצריכת דגים גם החקלאות הימית מתפתחת במהירות, למה שמכונה "המהפכה הכחולה". אולם מתי החלה האנושות בפיתוח של חקלאות ימית סדורה? "ציורי קיר ממצרים העתיקה, מהמאה השלישית לפני הספירה, מראים תיאורים של דיג וחיתוך דגים למסחר, אולם לא נמצאה עדות ארכיאולוגית-אמפירית לחקלאות ימית בתקופה כה קדומה",
 במחקר חדש של אוניברסיטת חיפה התברר כי תחילת החקלאות הימית מתרחשת עם התייצבות גובה פני הים, לפני כ-3,500 שנים. הדגים המיובאים: דגי דניס מימת ברדוויל שבים סוף.
 
מחקר חדש שופך אור על החקלאים הקדומים בארץ ישראל   
 

במחקר על DNA האנושי הקדום ביותר במזרח התיכון, אזור שהוא ערש המהפכה החקלאית, נמצא, בין כי אוכלוסיית החקלאים הראשונים בישראל התפתחה כאן ומקורה איננו בקבוצה אתנית אחרת שהיגרה לאזור והביאה אתה את סודות החקלאות. המחקר, שנערך באוניברסיטת חיפה פורסם בכתב העת היוקרתי    NATURE,  מצא שעם תחילת המהפכה החקלאית, לפני כ-12 אלף שנים, היו באזור שלוש אוכלוסיות מובחנות גנטית זו מזו: אוכלוסייה באיראן, אוכלוסייה בלבנט (ישראל וירדן) ו אוכלוסייה באנטוליה (תורכיה).

במחקר על DNA האנושי הקדום ביותר במזרח התיכון, אזור שהוא ערש המהפכה החקלאית, נמצא, בין כי אוכלוסיית החקלאים הראשונים בישראל התפתחה כאן ומקורה איננו בקבוצה אתנית אחרת שהיגרה לאזור והביאה אתה את סודות החקלאות. המחקר, שנערך באוניברסיטת חיפה פורסם בכתב העת היוקרתי    NATURE,  מצא שעם תחילת המהפכה החקלאית, לפני כ-12 אלף שנים, היו באזור שלוש אוכלוסיות מובחנות גנטית זו מזו: אוכלוסייה באיראן, אוכלוסייה בלבנט (ישראל וירדן) ו אוכלוסייה באנטוליה (תורכיה).


  


  • חקלאות ימית לפני 3500 שנים.docx

    245.4K הורד

  • ארכיאולוגיה - החקלאים הקדומים בארץ ישראל.docx

    17.4K הורד




 כתובת אבן עתיקה מבית שני ירושלים.docx (446.3K)
 לחם או בירה מה קדם למה.docx (16.2K)
כתובת אבן יחידה במינה מתקופת בית שני - מציינת את שמה של עיר הקודש ירושלים   
 כתובת האבן היא מתקופת בית שני (המאה ה-1 לפני הספירה), והיא מציינת את שמה של ירושלים באותיות עבריות בכתיב מלא, כפי שהוא מוכר בימינו. הכתובת נחשפה בחורף האחרון ליד בנייני האומה בירושלים, בחפירה שניהלה ארכאולוגית רשות העתיקות, דנית לוי, לפני סלילת כביש חדש, ביוזמת מוריה החברה לפיתוח ירושלים, ובמימונה. במהלך החפירה נחשפו יסודות מבנה מהתקופה הרומית שנתמך בחוליות עמודים. גולת הכותרת הייתה חוליית עמוד אבן עגולה, ששולבה במבנה הרומי בשימוש חוזר, ועליה כתובת ארמית באותיות עבריות, האופייניות על פי צורתן לימי הבית השני, סביב ימי שלטונו של הורדוס. לשון הכתובת:

חנניה בר
דודלוס

מירושלים

 מחקר ארכיאולוגי חדש מעלה שאלה מעניינת: מה קדם למה הבירה או הלחם?  
 שאלה מעניינת: מה בא קודם, בירה או לחם? 
באופן נורמלי הנטייה שלנו תהיה כמובן שהלחם בא קודם כיון שביטחון תזונתי בא לפני הכל -- ובכן, כמעט הכל.
במהלך חפירה ארכיאולוגית במערה (רקפת) הנמצאת בישראל, לי חשפה המצאות עתיקות למבשלת בירה שתוארכו לתקופה מוקדמת יותר בכמה אלפי שנים מאשר הדגנים שנמצאו בסביבה. קראתם נכון! בני אדם ייצרו בירה כשעדיין היו חיים במערות.
"מדובר בתיעוד המוקדם ביותר של אלכוהול מעשה ידי אדם" אומרת ליו.
האנשים שאחראים להמצאות אלו מכונים "נטופיאנים" (natufians). לנטופיאנים, שחיו בתקופה שבין 12,000 ל 9,000 שנה לפני הספירה הנוצרית, הייתה תרבות לא שגרתית: הם התיישבו במקום אחד עוד לפני שחקלאות הפכה למקור מזון עיקרי. 


  • כתובת אבן עתיקה מבית שני ירושלים.docx

    446.3K הורד

  • לחם או בירה מה קדם למה.docx

    16.2K הורד


 בית-גוברין תל-מרשה ארכיון בולות בן 2200.docx (668.5K)
 ארכיאולוגיה - קנקני ממלכת יהודה ושאלת היפוך השדה המגנטי.docx (39.4K)

ארכיון קדום ובו למעלה מ-1,000 בולות ששימשו לחתימת מכתבים נמצאו בחפירות בבית גוברין-מרשה  

ארכיון קדום ונדיר ובו למעלה מ-1,000 בולות ששימשו לחתימת מכתבים נמצאו בחפירות בתל מרשה שבגן לאומי בית גוברין-מרשה*החוקרים: הארכיון הנדיר ננטש באחת, ויתכן שזו עדות לרגעי כיבושו של יוחנן הורקנוס את העם האדומי.   על הבולות מופיעות דמויות של אלים יווניים כמו אתנה, אפולו ואפרודיטה, חיות, קרני שפע, ועוד.*במהלך חפירות שנעשו בחדר צדדי במערה תת קרקעית, נחשפו על פני הקרקע 1,020 בולות עשויות טין מהמאה ה-3 וה-2 לפני הספירה. הבולות העתיקות שימשו בתקופות קדומות לחתימת מכתבים ומגילות: אם הגיע מכתב כשהבולה שלו שבורה, הרי שהוא נפתח לפני שהגיע לנמען. הבולות, שעל חלקן דמויות, קשרו מכתבים ומגילות שנכתבו על גבי ניירות פפירוס קדומים, שלמרבה הצער, לא שרדו את 2,200  השנים, ורק הבולות נותרו כדי לספר את סיפור הארכיון.

קנקני ממלכת יהודה בשרות המדע: השדה המגנטי של כדור הארץ אינו בסכנת קריסה   

 מחקר רב-תחומי חדש, שבחן עשרות קנקנים מימי ממלכת יהודה בין המאה ה-8 למאה ה-2 לפנה"ס, מגלה כי היחלשותו של השדה המגנטי של כדור הארץ אינה תופעה חדשה, ואין סיבה להניח שהיא מעידה על היפוך הקטבים.  לפי התיאוריה המקובלת, השדה המגנטי נוצר בגלעין החיצוני של כדור הארץ, בעומק של יותר מ-2900 ק״מ ובטמפרטורה של למעלה מ-4000 מעלות. הגלעין מורכב ברובו מברזל נוזלי. התנועה של הברזל, שהוא חומר מוליך חשמלית, מייצרת שדה מגנטי כתוצאה מסיבוב כדור הארץ סביב צירו.

כדי למדוד את השדה המגנטי הקדום יש להשתמש בחומרים גיאולוגיים או ארכיאולוגיים, ש"הקליטו" את השדה המגנטי הקדום בזמן היווצרותם. חומרים אלו, כמו בזלות למשל, מכילים חלקיקים מגנטיים שהסתדרו בהתאם לשדה המגנטי בזמן שהחומר התקרר. ככלל, ממצאים ארכיאולוגיים כמו חרסים, לבנים, רעפים וכבשנים מאפשרים מקור מדויק יותר מחומרים גיאולוגיים לעוצמת השדה המגנטי ב-10,000 השנים שחלפו מאז שהאדם למד להשתמש באש.



  • בית-גוברין תל-מרשה ארכיון בולות בן 2200.docx

    668.5K הורד

  • ארכיאולוגיה - קנקני ממלכת יהודה ושאלת היפוך השדה המגנטי.docx

    39.4K הורד




 תל-גזר מפעל-המים נחשף.docx (558.2K)
 תל-גזר נחשפו 3 גופות בבנין בן 3000 שהרסו המצרים.docx (84.6K)
הצצה נדירה למפעל המים הקדום בתל גזר  (ותודה למשה!)   

אחת הסיבות המרכזיות לחוזקה הצבאי ותפארתה של העיר המקראית היא מערכת המים הכנענית הקדומה, שנחצבה עשרות מטרם בסלע אל מאגר מי תהום מקומי לפני כ-3,800 שנה. ד"ר צביקה צוק, הארכיאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, שניהל את החפירה ארוכת השנים במערכת המים הכנענית של תל גזר, הזמין אותנו בגאווה רבה לסיור מצולם ראשון במערכת המים הענקית, שנחשפה ונחפרה במלואה - ולראשונה לאחר אלפי שנים של הזנחה ושכחה - בריכת המים החיים ונביעת מי התהום - חזרו לפעול.

ד"ר צוק מסביר: "אנחנו נמצאים במפעל המים הכנעני הגדול ביותר שנחשף אי פעם בעולם. מערכת המים המרשימה הזאת סיפקה מי תהום לעיר המקראית בשעת שלום ולעת מצור. אורכו של מפעל המים 90 מטרים, גובהו בקטע החצוב עד 7 מטרים, רוחבו 4 מטרים ובתחתיתו, בעומק של 60 מטרים מראש התל, יש בריכה קטנה עם מי תהום".

העיר התנ"כית המפורסמת - גזר, שהייתה ממוקמת בצומת הדרכים הקדום של דרך הים העתיקה עם דרך יפו - ירושלים, נחפרה לראשונה בתחילת המאה הקודמת על-ידי אחד מאבות הארכיאולוגיה המקראית, רוברט מקאליסטר, שחשף עיר מבוצרת ומרשימה, שמאז מושכת אליה חוקרים, תיירים וצליינים רבים.

בתל גזר התגלה "לוח גזר "המפורסם בכל העולם, שמשויך למאה העשירית לפני הספירה, ונחשב במשך שנים רבות לכתובת העתיקה ביותר בעברית שנמצאה בחפירות ארכיאולוגיות. 

העיר המקראית הקדומה מוזכרת בתנ"ך פעמים רבות", הוא מספר. "יהושוע בן נון הרג את מלך גזר, אבל לא הצליח לכבוש אותה. שלמה המלך קיבל את השליטה על העיר הכנענית במסגרת הסכם הנישואין עם בת פרעה...".

תל-גזר נחשפו 3 גופות בבינין בן 3000 שהרסו המצרים

כתבה באנגלית



  • תל-גזר מפעל-המים נחשף.docx

    558.2K הורד

  • תל-גזר נחשפו 3 גופות בבנין בן 3000 שהרסו המצרים.docx

    84.6K הורד


 איחולי שנה-טובה 2018.jpg (96.4K)
 השתלמות חפירות מדרס 2018-08-08.pdf (1.1M)
 גליל ילד מצא פסלון-צלמיתבן 11.500.docx (68K)



חפירות מדרס, סיכום עונת 2018:

האתר מתואר כבר מסוף מאה 19 במפת – PEF ( 1880 ). נקרא Kh. Ed Druseh. ב- 1938 הציע מרי פליקס אבל - זיהוי כעיר דרוסיאס, שמוזכרת בספרו של הגיאוגרף תלמי

) מאה 2 +(. עמוס קלונר ובועז זיסו הציעו שהורדוס ייסד את העיר מחדש וקרא לה על שם דרוסוס הבן של ליוויה אשת הקיסר אוגוסטוס. ישראל שצמן הציע שהשם בכלל


קשור למשפחת הורדוס, אך לא ברור אם ההצעה נכונה.

השנה חיפשו בעיקר שלבי ביניים שבהם היו בשפלת יהודה שינויי אוכלוסיה, למשל

בעקבות הכיבוש החשמונאי בסוף מאה 2 לפנה"ס האם כאן אדומיאה או יהודה, האם -

הישוב ניטש או ממשיך. נקודת שינוי אחרת היא מרד בר כוכבא ]ב"כ[ לפניו יש ישוב –

יהודי משגשג, שניטש בעקבות המרד, אבל לא ברור מתי מתחדש וע"י מי.


ילד מצא פסלון נדיר בגליל העליון  

לפני שנתיים טייל איתמר ברנע בן ה-8 (היום בן 10), תושב קיבוץ מלכיה ואוהב ארכיאולוגיה, באזור שבין תל קדש לנחל דישון, הוא מצא חלוק נחל שצורתו יוצאת דופן. איתמר הניח אותו בקופסה ושכח ממנו.

לפני כחודש, בעת שאימו של איתמר, רעות, ערכה סדר בבית, היא זיהתה את החפץ המעניין והציגה אותו לארכיאולוגית ד"ר רנטה רוזנטל-הגינבוטום. זו, העבירה את הממצא לזיהוי ברשות העתיקות.

איתמר ברנע העביר את הממצא שגילו מוערך ב-11,500 שנה לידי אוצרות המדינה, ורשות העתיקות העניקה לו תעודה על אזרחותו הטובה




  • איחולי שנה-טובה 2018.jpg

    96.4K צפה הורד

  • השתלמות חפירות מדרס 2018-08-08.pdf

    1.1M הורד

  • גליל ילד מצא פסלון-צלמיתבן 11.500.docx

    68K הורד




 לוח-נתניהו מגלות-בבל בן 2600.docx (54.9K)
 ציפורי-ציד צבאים ותעשיית-קלף לכתיבה לפני 1800 שנה.docx (24.4K)
 ציפורי גת ליין מהתקופה הביזנטית.docx (473.6K)

''לוח נתניהו'' (שטר חוב מגלות בבל) מלפני 2,600 שנה יושאל למשרד רה''מ  

תעודה עתיקה מימי גלות בבל ועליה השם "נתניהו" תושאל למשרד ראש הממשלה
מדובר בלוח טין, המהווה חלק מאוסף לוחות "אל-יהוּדוּ" המוצג במוזיאון ארצות המקרא בירושלים. האוסף עצמו מכיל תעודות ומסמכים של יהודים שהוגלו מיהודה לבבל אחרי חורבן בית המקדש הראשון. בתעודות מופיעים שמות של צאצאי הגולים, ביניהם בניהו, נריהו בן אחיקם, חגי בן מתניה וגם השם נתניהו.

מדובר בשטר חוב משנת 511 לפני הספירה, של יהודי בשם בניהו בן נתניהו.


צבאים ניצודו בגליל במאה ה-2 כדי לייצר קלף לספרי תורה   

חוקרים מארה"ב ומהמכללה האקדמית כנרת, שבדקו את עצמות הצבאים שנמצאו ביישוב היהודי העתיק שיחין, סבורים כי עורות בעלי החיים עובדו לקלף שעליו נכתבו ספרי תורה, מזוזות וקמיעות. במחקר עצמות בעלי חיים שהתגלו בחפירות שרידי הכפר היהודי שיחין, שבשטח הגן הלאומי ציפורי בגליל התחתון, נמצא אחוז גבוה מאוד של עצמות צבאים. מדובר ביישוב יהודי, שפעל בין המאה ה-2 עד המאה ה-4 לספירה. בעבר התגלו בו בית כנסת, כמו גם חרס של נר ועליו מנורה ולולב.

החפירה שנערכת זו העונה השישית, מתמקדת בחשיפת שרידי מתקני ייצור כלי החרס, שבהם היה היישוב שיחין מפורסם במשנה ובתלמוד.

גת לייצור יין מהתקופה הביזנטית נמצאה בתוך מאגר מים מקורה מהתקופה הרומית בגן לאומי ציפורי


*גת לייצור יין מהתקופה הביזנטית נמצאה בתוך מאגר מים מקורה מהתקופה הרומית בגן לאומי ציפורי, *עד כה לא נמצאה ותועדה בשום מקום בארץ גת בתוך מאגר מים מקורה". ייצור היין בארץ ישראל פרח מאוד בתקופה הביזנטית בשל השימוש הרב בו לשתייה של היהודים, הנוצרים והשומרונים. אוכלוסיית ארץ ישראל בתקופה זו הגיעה לשיא וחלק מהיין אף נועד ליצוא. לפי החוקרים,לאחר שמאגר המים העתיק יצא מכלל שימוש, כנראה במאה ה-4 לספירה, הכשירו אותו בשלב מאוחר יותר לגת באמצעות תוספות בנייה וחציבה.












  • לוח-נתניהו מגלות-בבל בן 2600.docx

    54.9K הורד

  • ציפורי-ציד צבאים ותעשיית-קלף לכתיבה לפני 1800 שנה.docx

    24.4K הורד

  • ציפורי גת ליין מהתקופה הביזנטית.docx

    473.6K הורד





 פקיעין בדיקות DNA בשלדים בני 6500 שנה במערת קבורה.docx (357.5K)
 טבריה מערת קבורה בת 2000.docx (133.2K)
בדיקות DNA בשלדים בני 6500 שנה במערת קבורה בפקיעין חושפות את מוצאם המפתיע   
מערת הקבורה הייחודית היא מערת נטיפים טבעית, שהתגלתה בשנת 1995 בעת הרחבת כביש בפקיעין שבגליל העליון," ציינה ד"ר דינה שלם ממכון כנרת לארכיאולוגיה גלילית ורשות העתיקות. "במערה נחשפו שרידים של למעלה מ- 600 בני אדם מהתקופה הכלקוליתית – כ-6500 שנה לפני זמננו. העצמות נקברו בקבורה משנית בתוך קנקנים ומכלי קבורה מטין (גלוסקמאות) בעלי עיטורים ייחודיים: בחזית הגלוסקמאות מפוסלים פני אדם, הכוללים אוזניים, עיניים, זקן, ולפעמים גם ידיים ושדיים. לצד מכלי הקבורה נמצאו כלים ופריטים נוספים, שחלקם אופייניים לאותה תקופה באזורנו, וחלקם מעידים על קשר תרבותי לאזורים מרוחקים." 

"המחקר הגנטי מצביע על כך שמדובר באוכלוסייה הומוגנית השונה מהאוכלוסיות שקדמו לה באזור: אוכלוסיית פקיעין הכלכוליתית היא תערובת של אוכלוסייה מקומית עם אוכלוסייה שהגיעה מצפון מסופוטמיה (טורקיה ואירן של היום)." הערבוב בין האוכלוסיות הביא לחדירה של גנים שלא היו באוכלוסיות המקומיות, כמו הגנים לעיניים כחולות וצבע עור בהיר.

תגלית ארכיאולוגית – מערת קבורה מרשימה בת 2000 שנה נחשפה במהלך עבודות פיתוח   
מערת קבורה מרשימה ומורכבת המתוארכת לתקופה הרומית הקדומה (מלפני כ-2000 שנה) נחשפה בימים האחרונים בטבריה. המערה נחשפה במהלך עבודות פיתוח שכונה חדשה בצפון העיר, המתבצעות ביוזמת עיריית טבריה. כלי מכאני כבד פגע וחשף את פתח המערה, והקבלן אשר פעל באחריות דיווח על כך מידית לרשות העתיקות. הפקח אשר מיהר להגיע למקום הופתע למראה המערה המרשימה. המערה החצובה מורכבת ממבואה שעוטרה בטיח צבעוני, חדר מרכזי ובו כוכי קבורה וגלוסקמאות חרס ואבן מעוטרות, וחדר פנימי נוסף. בכניסה לכל חדר הותקנו דלתות אבן מעוטרות, המפרידות בין החדרים. באחד מחדרי המערה נמצאו כתובות ביוונית, המציינות את שמות הנקברים במערה. 
"נראה כי המערה שימשה לקבורת משפחה שהתגוררה בטבריה או באחת העיירות הכפריות הסמוכות לעיר". לפני כ- 2000 שנה, בשנת 18 לספירה, הקים הורדוס אנטיפס (בנו של הורדוס מלך יהודה), את העיר טבריה וקרא לה על שמו של הקיסר טיבריוס. במהלך התקופות, הפכה טבריה לעיר הגדולה ביותר בגליל ולאחת הגדולות בארץ כולה. העיר השתרעה מדרום לחמי טבריה ועד למרכז העיר טבריה המודרנית.


  • פקיעין בדיקות DNA בשלדים בני 6500 שנה במערת קבורה.docx

    357.5K הורד

  • טבריה מערת קבורה בת 2000.docx

    133.2K הורד


 גליל כלי חרס בני 2000 חולצו ממערה.docx (454.5K)
 גליל כנסיות ביזנטיות וכתובות פסיפס בכפר לא ידוע.docx (135.5K)
 גליל שודדי עתיקות יכנסו לכלא.docx (401.7K)
כלי חרס שלמים בני יותר מ-2000 שנה חולצו ממערה במצוק תלול בשמורת טבע בגבול לבנון   

כלי חרס שלמים בני יותר מ-2000 שנה חולצו ממערה במצוק תלול בשמורת טבע בגבול לבנון. במבצע הוגלשו הכלים העתיקים השבירים מגובה 30 מ'. המבצע משותף למכללה האקדמית צפת, רשות העתיקות, המרכז לחקר מערות ישראל ומועדון שוחרי מערות. במקום נמצאו קנקני יין גדולים, סירי בישול וכלי חרס נוספיםהממצאים מתוארכים לתקופה ההלניסטית - בין המאה ה-3 למאה ה-1 לפני הספירה. מפני שמדובר בכלי בישול - סירים, צלחות ועוד, נראה שמי שהביאו את הכלים למערה התכוונו לחיות בה לזמן ממושך. אנחנו מניחים שמי שהסתתרו כאן, ברחו מאירוע אלים שעבר על האזור".


בחפירות בגליל נמצאו כתובות (פסיפס) נדירות באורכן ובתוכנן (מהתקופה הביזנטית) 
בחפירת שלוש כנסיות ביזנטיות בגליל, ארכיאולוגים ממכללת כנרת, חשפו שבע כתובות פסיפס שלמות שמתחילות למלא את סיפור חיי הכפר הקטן במאה החמישית לספירה. 
הכתובות הן ביוונית, ומתוך שגיאות שפה, מרדכי אביעם, שמנהל את הפרוייקט עם ההיסטוריון יעקב אשכנזי, שקרא את הכתובות, סבור כי העיר והאזור הסמוך היו מאוכלסים בתקופה הרומית על ידי אנשים שמיים מקומיים שהיו עובדי אלילים. באמצע המאה החמישית הם התנצרו. 

שודדי עתיקות פגעו בהסטוריה וייכנסו לכלא   
פגעו בהסטוריה וייכנסו לכלא: בית משפט השלום בנצרת קבע עונשי מאסר וחילוט מחפרון לשודדי עתיקות שנתפסו בגליל בעת שהרסו מערות קבורה בכפר בן 2000 שנה שהוזכר בתלמוד.  אתר העתיקות חורבת משכנה שליד מחלף גולני חמישה אנשים (שלושה בגירים ושני קטינים) כשהם מצויידים במחפרון מסוג JCB. הם החלו לחפור במקום תוך חיפוש אחר מערות קבורה שפזורות באתר מהתקופה הרומית-ביזנטית (המאות הראשונה לשישית לסה"נ), "הנאשמים הספיקו לפתוח ארבע מערות קבורה מהתקופה הרומית-ביזנטית ולהרוס מתקן חקלאי עתיק. הם ירצו בין ארבעה לתשעה חודשי מאסר בפועל. המחפרון שהיה ברשותם חולט לצמיתות. בגזר הדין נכתב כי "שוד עתיקות הפך למכת מדינה המוחקת דפים שלמים של ההיסטוריה, וכל פגיעה באתר עתיקות היא מעצם טיבה פגיעה בלתי הפיכה ובלתי ניתנת לשחזור






  • גליל כלי חרס בני 2000 חולצו ממערה.docx

    454.5K הורד

  • גליל כנסיות ביזנטיות וכתובות פסיפס בכפר לא ידוע.docx

    135.5K הורד

  • גליל שודדי עתיקות יכנסו לכלא.docx

    401.7K הורד

 קיסריה הפרוייקט הגדול הבא.docx (1.3M)
 עיר-דוד נמצא עגיל זהב מרהיב.docx (94.3K)

הפרויקט הגדול הבא - האם קיסריה תתחרה בקרוב באקרופוליס בכמות התיירים?  

נמל קיסריה עובר עכשיו מהפכה. מאז ימי הורדוס לא זכה המקום לתנופת פיתוח כזו. מחוללי המהפכה מכוונים גבוה. הם רואים במקום את "עיר הבירה של העולם העתיק", משווים אותו לאתרי תיירות מובילים כפומפיי, ונציה ואתונה. בעלת הבית, הברונית אריאן דה רוטשילד (רעייתו הבנקאית של הברון בנימין דה רוטשילד),

החזון שלה, לפיו קיסריה תהפוך לאתר תיירות היסטורית מהמובילים בעולם. לפני כחודש חנכה הברונית את טיילת החומות החדשה באתר בקיסריה. בימים אלה משלימים את השחזור של הקמרונות הגדולים מול הנמל.  שלושה גורמים פועלים במהלך המשותף: קרן אדמונד דה רוטשילד (באמצעות הזרוע המבצעת שלה — החברה לפיתוח קיסריה), רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים.  בקצה הצפוני של האתר נעשות עכשיו חפירות בבית הכנסת העתיק מתקופת המרד הגדול, הנזכר בתלמוד ובכתבי יוסף בן מתתיהו.  אירועים שהתרחשו ליד בית הכנסת בעיר של קיסריה בשנת 66 הובילו לתחילתו של המרד הגדול.


"החפירות נעשות תוך שמירה קפדנית על הערכים הארכיאולוגיים ההיסטוריים וערכי הטבע של המרחב, עם הנגשה ראויה לציבור עצום של מבקרים מהארץ ומהעולם". ברגעים אלה קצת קשה להיזכר בשיר של חנה סנש על קיסריה, עם "החול והים, רשרוש של המים".


עגיל זהב מרהיב נמצא בחפירות בעיר דוד  

עגיל זהב מעוטר בדמות חיה בעלת קרניים מהתקופה ההלניסטית, התגלה בחניון גבעתי בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים, בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות ואוניברסיטת ת"א. "התכשיט נמצא במבנה שנחשף בחפירה, המתוארך לתקופה ההלניסטית הקדומה – זוהי תקופה מרתקת, אשר הידע עליה בירושלים דל. במהלך יותר ממאה שנות חפירות ארכאולוגיות בעיר, נחשפו בה אומנם ממצאים קטנים רבים מהתקופה – בעיקר שברי כלי חרס ומעט מטבעות – אך כמעט שלא נמצאו בה שרידי מבנים המתוארכים בוודאות לתקופה זו".







  • קיסריה הפרוייקט הגדול הבא.docx

    1.3M הורד

  • עיר-דוד נמצא עגיל זהב מרהיב.docx

    94.3K הורד





 לוד - פסיפס עתיק נוסף נחשף בחפירות.docx (33.3K)
 גדרה אזור תעשייה ובילויים מהמאה ה-3.docx (760K)
פסיפס עתיק נוסף נחשף בחפירות ארכיאולוגיות בלוד   

חפירות ארכיאולוגיות בעיר לוד, שערכה רשות העתיקות בחודש האחרון כהכנה להקמת מרכז מבקרים שיציג פסיפסים מרהיבים שנחשפו בעיר בשנים האחרונות, חשפו במקום פסיפס צבעוני מרשים נוסף. הפסיפס מהווה חלק משרידי ווילה מהתקופה הרומית.

לאחר חורבן הבית הייתה לוד המקום השני בחשיבותו אחרי "יבנה וחכמיה" ובמשך תקופה בת 60 שנה, אף החליפה את יבנה והייתה למרכז התורני היהודי החשוב ביותר בארץ ישראל שלאחר החורבן. 

אזור תעשייה ובילויים מהמאה ה-3 התגלה בגדרה   

חפירה ארכיאולוגית רחבת היקף של רשות העתיקות, שנערכה בשנה וחצי האחרונות מצפון לגדרה חשפה במקום אזור תעשייה ובילויים עתיק, ענק ומסקרן
במקום פעל בין המאות ה-7-3 לספירה ברצף בית יוצר של קנקנים
בנוסף, נחשף חדר ובו לוחות משחק חרוטים בסלע, ומתחם של 20 בריכות חמות וקרות שנבנו במקום
החפירה נערכת במסגרת הקמת שכונה חדשה בגדרה בשוליו של תל קטרה העתיק, ביוזמה ובמימון של רשות מקרקעי ישראל.




  • לוד - פסיפס עתיק נוסף נחשף בחפירות.docx

    33.3K הורד

  • גדרה אזור תעשייה ובילויים מהמאה ה-3.docx

    760K 




 הר-הבית עידכון על פרוייקט סינון-העפר.docx (133.3K)

תהילים פרק קלז

א  על נהרות, בבל--שם ישבנו, גם-בכינו:    בזוכרנו, את-ציון.
ב  על-ערבים בתוכה--    תלינו, כינורותינו.
ג  כי שם שאלונו שובינו, דברי-שיר--    ותוללינו שמחה:
שירו לנו,    משיר ציון.
ד  איך--נשיר את-שיר-יהוה:    על, אדמת נכר.
ה  אם-אשכחך ירושלים--    תשכח ימיני.
ו  תדבק-לשוני, לחיכי--    אם-לא אזכרכי:
אם-לא אעלה, את-ירושלים--    על, ראש שמחתי.
ז  זכור יהוה, לבני אדום--    את, יום ירושלים:
האומרים, ערו ערו--    עד, היסוד בה.
ח  בת-בבל,    השדודה:
אשרי שישלם-לך--    את-גמולך, שגמלת לנו.
ט  אשרי, שיאחז וניפץ את-עוללייך--    אל-הסלע.

מֵעָפָר קומִי? עתיד העתיקות בהר הבית בסכנה: התקציב לפרוייקט נעצר 
עתיד העתיקות בהר הבית בסכנה, מצד אחד הווקף ממשיך בהריסת הממצאים במקום הקדוש ומהצד השני ממשלת ישראל עוצרת את התקציב לפרויקט סינון העפר מההר.
למעלה מ-200,000 מתנדבים וחצי מיליון ממצאים עד כה
 .  
קרוב ל-400 משאיות של עפר רווי בממצאים ארכיאולוגיים הוצאו מהר הבית ונשפכו בנחל קדרון הסמוך. 


  • הר-הבית עידכון על פרוייקט סינון-העפר.docx

    133.3K 




 מצרים נמצא סרקופאג סגור בן 2000 באלכסנדריה.docx (1.9M)
סרקופג שחור ומסתורי שהתגלה באלכסנדריה מעורר שאלות סביב זהות האדם הקבור בו   

סרקופג שחור שהתגלה לפני כשבועיים בעיר אלכסנדריה שבמצרים מעורר סקרנות רבה סביב זהות האדם הקבור בו, וגם סערה קלה בטוויטר בדבר האפשרות שפתיחתו תעורר קללה קדומה ממרבצה.הסרקופג, העשוי אבן גרניט באורך של 2.7 מטרים, רוחב של 1.5 מטרים וגובה של 1.8 מטרים, הוא הגדול ביותר שנמצא באלכסנדריה עד היום, כך אמר מזכ"ל מועצת העתיקות של מצרים מוסטפה וזירי בהודעה שפרסמו הרשויות בקהיר לאחר הגילוי.

ברשת מזהירים שפתיחת הסרקופג השחור שהתגלה לפני כשבועיים באלכסנדריה תעורר קללה קדומה ממרבצה. החוקרים מתעלמים מהאזהרות ומחפשים את הדרך הטובה ביותר לחלצו מבלי לגרום לו נזק. 


הקורא מוזמן לנחש מהו "האוצר" שמצאו בפנים הסרקופאג...  (חחח... התשובה הנכונה בקובץ הלוטה)




  • מצרים נמצא סרקופאג סגור בן 2000 באלכסנדריה.docx

    1.9M הורד




 אוצר ששווה 17 מיליארד דולר - אותרה הספינה הטרופה.docx (264.9K)
 אוצר זהב בשווי 133 מיליארד דולר אותרו שרידי האניה.docx (280.7K)
אוצר ששווה 17 מיליארד דולר: כך אותר ''הגביע הקדוש'' של הספינות הטרופות   
ספינה ספרדית גדושה באוצרות זהב, שצללה למעמקי הים הקריבי לחופי קולומביה לפני יותר מ-300 שנה, נמצאה לפני שלוש שנים בעזרתו של רכב תת-ימי אוטונומי, כך נחשף לראשונה השבוע .

המיקום המדויק של הספינה סן חוזה, שפעמים רבות גם מכנים אותה "הגביע הקדוש של הספינות הטרופות", נחשב במשך שנים ארוכות לאחת התעלומות הימיות הגדולות ביותר בהיסטוריה.האונייה האדירה, שהייתה מצוידת ב-62 תותחים ושלושה תרנים, שקעה במצולות ב-8 ביוני, 1708, בלב קרב נגד ספינות בריטיות במהלך מלחמת הירושה הספרדית, ועל סיפונה היו 600 בני אדם ואוצר אדיר של זהב, כסף ואבני ברקת. שוויו של האוצר הזה עומד על כ-17 מיליארד דולר במונחים של היום.

''זהב בשווי 133 מיליארד דולר'' בבטן אונייה שטבעה  

חברת חילוץ הריסות דרום-קוריאנית איתרה שרידים של אוניית מלחמה של צי האימפריה הרוסית שהוטבעה לפני 113 שנים - ולפי הערכתה, ייתכן שנשאה זהב בשווי של 133 מיליארד דולרים.האונייה, "דמיטרי דונסקוי", הוטבעה על ידי צוותה בשנת 1905 סמוך לחופי האי הדרום-קוריאני אולאונגדו, במטרה למנוע ממנה ליפול לידי הצי היפני לאחר שנמלטה מקרב צושימה במלחמת רוסיה-יפן.

הם הצליחו למצוא אותה סוף-סוף ביום ראשון האחרון - בעומק של 434 מטרים וכקילומטר וחצי מחופי האי אולאונגדו. לפי הערכות החברה, ייתכן שהאונייה הטרופה נשאה עד כ-200 טונות של זהב - האספקה של כלל השייטת השנייה של הצי הרוסי באוקיינוס השקט. 


הצוותים העריכו תחילה כי השרידים משתייכים ל"דונסקוי" בעקבות התאמתם למבנה שלה - שכלל שלושה מפרשים ושתי ארובות. הספינה, שהושקה בשנת 1883, נעזרה הן ברוח והן בפחם כדי לנוע. צוות מחקר שני שבחן למחרת את השרידים זיהה בוודאות כי אכן מדובר באונייה - לאחר שזיהה את שמה באותיות קיריליות המוטבעות על ירכתיה. 


  • אוצר ששווה 17 מיליארד דולר - אותרה הספינה הטרופה.docx

    264.9K הורד

  • אוצר זהב בשווי 133 מיליארד דולר אותרו שרידי האניה.docx

    280.7K 


 אלטלנה וסטבסקי אורי מילשטיין יוני 2018.docx (1.3M)
 אלטלנה מכתבו של פלדמן.pdf (177.1K)
ראו בשני הקבצים הלוטים:


  • אלטלנה וסטבסקי אורי מילשטיין יוני 2018.docx

    1.3M הורד

  • אלטלנה מכתבו של פלדמן.pdf

    177.1K הור


 ירושלים סיבוב-מוצא כפר בן 9000.docx (2.3M)
 לפני 11 אלף שנה המהפכה הניאוליתית.docx (278.8K)
 התיישבות קבע כבר לפני 15000 שנים.docx (84.9K)
 פיתה בת 14 אלף שנים.docx (100.8K)
בשלהי תקופת האבן ננטש כפר משגשג באזור ירושלים, ואף אחד לא יודע למה   
לפני כ–9,000 שנים התגוררו במפגש של שני נחלים למרגלות הר, שלימים תיבנה עליו ירושלים, מאות בני אדם באחד הכפרים הגדולים ביותר בתקופתם. הכפר ננטש אחרי כ–400 שנים ונעלם מתחת לאדמה. לימים הוקם שם הכביש המהיר לירושלים ומפגש הנחלים היה מוכר כ"סיבוב מוצא",

הכפר העתיק התגלה בחודשים האחרונים, בעבודות שמבצעת חברת נתיבי ישראל 
לסלילת כביש 16, שיהיה הכניסה החדשה והתת־קרקעית לירושלים. 
האתר, שרק החל להיחפר, כבר מועמד להפוך לחשוב באתרי התרבות הניאוליתיים בישראל ואולי במזרח התיכון בכלל
החפירות בו שופכות אור על חיי התושבים הקדומים ביותר של הרי ירושלים
בני התרבות הניאוליתית (שלהי תקופת האבן), שהיו בני האדם הראשונים שהתיישבו ביישובי קבע.

כך שינה האדם את המזרח התיכון לפני 11,500 שנה

חוקרים מאוני' ת"א שקדחו לעומק 460 מטרים במרכז ים המלח, מגלים כי האדם שינה באופן מהיר ודרמטי את סביבת המזה"ת זמן קצר לאחר תחילת ההתיישבות האנושית. 

חקר שכבות הקרקע הקדומות גילה תופעה יוצאת דופן: לפני כ-11,500 שנים, בסוף עידן הקרח האחרון, החלו לפתע החלו לזרום לים כמויות גדולות מאוד של סחף קרקעי. למעשה, כמויות הסחף שזרמו לאגם באותה תקופה היו גדולים פי ארבעה מהתקופה הקודמת.  .  

לדעת החוקרים מי שאחראי לשינוי הדרמטי הוא האדם.תקופת התגברות הסחף חופפת לשלב בו עברו בני האדם במזרח התיכון מאורח חיים של ציידים לחיי יישוב וחקלאות.

  


מחקר חדש קובע: התיישבות קבע כבר לפני 15,000 שנים 

מחקר חדש שעשו חוקרים מאוניברסיטת חיפה מגלה כי האדם התיישב ביישובי קבע כבר לפני 15,000 שנים ולא לפני 12,000 שנים, כפי שחשבו עד כה.

המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי "ידיעות האקדמיה הלאומית למדעים של ארה"ב" - מבסס את מסקנתו על בחינת שרידיהם של עכברים שנמצאו בכמה אתרים פרה-היסטוריים בארץ.

הפיתה העתיקה בעולם חושפת שהלחם היה כאן הרבה לפני החקלאות   

מדענים מצאו שרידים מפוחמים של פיתה שנאפתה בידי ציידים־לקטים בצפון־מזרח ירדן של היום, לפני כ–14,400 שנה
שרידי הלחם הללו הם העדות הקדומה ביותר ללחם אפוי שנמצאה עד כה במחקר הארכיאולוגי
והיא מקדימה את החברות החקלאיות ב–4,000 שנה לפחות
לפי החוקרים, הממצאים שמראים כי הציידים־לקטים הכינו לחם מדגנים לא מבויתים,  עשויים להעיד על כך שאפיית הלחם היתה אחד הגורמים שעודדו את המהפכה החקלאית.

דרך אגב, וראו בכתבה, כנראה זו לא הייתה פיתה, אלא "עוגה" (נ.א.)


  • ירושלים סיבוב-מוצא כפר בן 9000.docx

    2.3M הורד

  • לפני 11 אלף שנה המהפכה הניאוליתית.docx

    278.8K הורד

  • התיישבות קבע כבר לפני 15000 שנים.docx

    84.9K הורד

  • פיתה בת 14 אלף שנים.docx

    100.8K 



 מטולה נמצא פסל של מלך מתקופת התנ''ך.docx (51.2K)
 ארכיאולוגיה של ליה.docx (82.3K)

תעלומה בת 3,000 שנה: פסל של מלך מתקופת התנ''ך נמצא באזור מטולה  

פסל מסתורי בן כ-3,000 שנה בדמות ראש של מלך נמצא באתר ארכיאולוגי באזור מטולה. הפסל קטן הממדים הוא דוגמה נדירה ביותר של אמנות פיגורטיבית מישראל מהמאה התשיעית לפני הספירה – תקופה שנהוג לייחס למלכים עליהם נכתב בתנ"ך. מומחים אמנם בטוחים שהכתר בראש הפסל מעיד על כך שמדובר במלך, אבל לא יודעים באיזה מלך מדובר, או מאיזו ממלכה. 
ארכיאולוגים מצאו את הפסל ב-2017 בחפירות באתר אבל בית מעכה, הממוקם קרוב לגבול עם לבנון. האתר התגלה במאה ה-19 בכפר שנקרא בזמנו אבל אל-קמח – שם שמוזכר בספר מלכים א' . בספר מלכים א' פרק ט"ו מוזכר הכפר אבל אל-קמח כאחד מכמה יישובים שהמלך הארמי בן הדד תקף במהלך קמפיין נגד הממלכה הישראלית. המלך יכול להיות בן הדד או חזאל מדמשק, אחאב או יהוא מישראל, או אתבעל מלך צידונים - שכולם מופיעים בתנ"ך.

האוניברסיטה העברית החליטה להתחיל לחפור שוב החודש, באותו מקום בו הפסל נמצא.

מימצאים ארכיאולוגיים מרגשים מארץ ישראל שלנו   (האתר של "ליה")
אשכול זה יציג מימצאים ותגליות מעברנו בארצנו. כל העבר המדהים והמעניין של עם ישראל שקוע באדמת הארץ בהקבלה מעוררת השתאות להיותו שקוע בספרנו-ספר הספרים מתוצרתנו, התנ"ך.  

באשר נפנה נגלה טביעות רגלי קדמונינו.


חובה לקבוע שהערים והיישובים הערבים יושבים רובם ככולם על ערים ויישובים יהודיים עתיקים, שברוב המקרים מעידים שמותיהם המעוותים והמסורסים בערבית על השמות המקוריים של היישובים העבריים. 
האתר הזה מכיל הרבה כתבות בנושאי ארכיאולוגיה של ארץ ישראל. נמצא כאשכול באתר "רוטר", בקישור:   http://rotter.net/forum/gil/20132.shtml

לחובבי ארכיאולוגיה שלארץ ישראל - מומלץ מאד לגלוש לאתר הזה!




  • מטולה נמצא פסל של מלך מתקופת התנ''ך.docx

    51.2K הורד

  • ארכיאולוגיה של ליה.docx

    82.3K 




 מגילות ים-המלח הפלשטינים דורשים בעלות.docx (39.8K)
 הר-הבית מטבעות בעפר שפונה.docx (441.7K)
הפלסטינים מתכוונים לפנות לאונס''קו בדרישה לבעלות על מגילות ים המלח   

Palestinian Authority Will Use Upcoming UNESCO Meeting to Claim Ownership of Dead Sea Scrolls Site, Jewish Group Reveals

ראו גם בקובץ זה את ההיסטוריה של המגילות:
20. זה ממש ממש בקצרה... קבל מאמר מויקיפדיה  
את המגילות הראשונות גילה מוחמד א-דיב, רועה צאן בדואי, שזרק אבן לתוך מערה בניסיון להוציא ממנה עז שהתחבאה בה. האבן פגעה בכד חרס שנמצא במערה והכיל שלוש מגילות. המגילות נלקחו למאהלו, חלקן שימשו כחומר בערה והיתר נמכרו לאיברהים איג'חה, סוחר עתיקות מבית לחם - ...


מטבעות בהר הבית: עשו עסקים בבית המקדש 
חמישה מטבעות נדירים שהתגלו לאחרונה בפרויקט סינון העפר מהר הבית ונחשפים כאן לראשונה, מלמדים על החיים המנהליים שהתרחשו בבית המקדש ובהר הבית: "אלה המטבעות הראשונים שהוטבעו אי-פעם על ידי יהודים. עולי הרגל היו ממירים את המעשרות והתרומות במטבע" 
חובה לראות בקובץ זה את צילום "הבור הענק" שחפרו הפלשטינים בהר-הבית, ממנו הוצא העפר... 


  • מגילות ים-המלח הפלשטינים דורשים בעלות.docx

    39.8K הורד

  • הר-הבית מטבעות בעפר שפונה.docx

    441.7K 



 טורקיה קללה עתיקה בעברית.docx (123.4K)
 סוד השער לגיהנום- נחשף.docx (21.8K)
קללה בעברית התגלתה בהיפודרום עתיק בטורקיה   

תגלית מפתיעה: פוענחה לוחית קללה יהודית מהמאה ה-5 או ה-6 לספירה, שהוטמנה מתחת להיפודרום בעיר אנטיוכיה, כיום בחלקה הדרומי של טורקיה, במטרה להכשיל את סוסי הקבוצה המתחרה. הלוחית נכתבה בשפה הארמית ובאותיות עבריות, ואף עושה שימוש מאגי בסיפור המקראי על אתונו של בלעם.

החפירות הארכיאולוגיות בהיפודרום באנטיוכיה בוצעו כבר בשנות ה-30 של המאה ה-20, ואכן מצאו שם מיני קללות למרוצי סוסים ביוונית. אולם לוחית אחת שהתגלתה נותרה סגורה, בגלל שהיה תקוע בה מסמר. ככלל, מסמרים שננעצו בלוחיות אמורים היו להעצים את כוחו המאגי של החפץ, ואת השפעת הלחש. וכך הלוחית הוצגה במוזיאון האוניברסיטה של פרינסטון כדוגמא ללוחית קללה ממוסמרת. לפני כמה שנים החליטו אוצרי המוזיאון לשלוף את המסמר ולקרוא את הלוחית. להפתעתם, שפת הלחש הייתה ארמית".

מוות מיידי במערה: סוד ''השער לגיהנום'' נחשף   
הרומאים האמינו שהמערה הקטלנית, בעיר הייראפוליס השוכנת בטורקיה של ימינו אנו, היא השער לגיהנום. היא שימשה להקרבת קורבנות לאל השאול פלוטו, בין היתר של שוורים. השוורים הובלו על ידי אנשי דת סריסים לשער פלוטו, הפלוטוניום. אתר העתיקות התגלה על ידי ארכיאולוגים איטלקים ב-1965 ונחפר שוב לפני חמש שנים על ידי ארכיאולוגים מאוניברסיטת סלנטו שבאיטליה. 

בזמן שאנשי הדת הובילו את השוורים למבנה, הסמוך למקדש אפולו ששימש בעת ההיא את האורקל המקומי, הצופים ראו את האדים מביאים את החיות אל מותן. "החלל מלא באדים עד שבקושי אפשר לראות את הקרקע. כל חיה שנכנסת פנימה מתה מיידית. הכנסתי לשם דרורים ותוך רגע הם נשמו את נשימתם האחרונה ונפלו", כתב ההיסטוריה היווני סטראבו, שחי לפני 2,000 שנה.


התופעה המוזרה הזו היא שהובילה את צוות הארכיאולוגים אל המנהרה. ציפורים שעפו בקרבתה נחנקו ונפלו אל מותם, מה שהראה שהמערה עדיין קטלנית כפי שהייתה בעת העתיקה. לפי פרופ' הרדי פאנץ מאוניברסיטת דואיסבורג שבגרמניה, שהוביל את המחקר, הגורם לכך הוא פעילות געשית מתחת לקרקע. סדק עמוק בתוך האדמה מתחת לאזור פולט כמות גדולה של פחמן דו חמצני געשי.






  • טורקיה קללה עתיקה בעברית.docx

    123.4K הורד

  • סוד השער לגיהנום- נחשף.docx

    21.8K 


 מודיעין- מטבע מימי בר כוכבא במערה.docx (272K)
 מגילות מדבר יהודה - טקסטים נסתרים.docx (284.3K)
''לחרות ירושלים'': מטבע מימי בר כוכבא התגלה ליד מודיעין   

מרד בר-כוכבא (136-132 לספירה) היה שיאה של ההתנגדות היהודית לשלטון הרומי בארץ ישראל, והניסיון האחרון להחזיר את העצמאות של עם ישראל בארצו, עד להקמתה של מדינת ישראל. הפיכתה של ירושלים לעיר אלילית בליווי לחץ גדל והולך, שכוון להחניק את המצוות והאמונה היהודיות, הובילו למרד רב עוצמה שנמשך יותר משלוש שנים, וראוי לכנותו מלחמה לכל דבר.

בהיעדר יצירה ספרותית-היסטורית מימי המרד (דוגמת תיאורו המפורט של יוסף בן מתתיהו על אודות "המרד הגדול"), שחזורו מתבסס על פסיפס של עדויות חלקיות היסטוריות וארכיאולוגיות.

תרומה חשובה מאוד של הממצאים הארכיאולוגיים היא האפשרות לשחזר בעזרתם את היקפה הגיאוגרפי של המלחמה. ממצאים אלו כוללים בעיקרם מערות המפלט, מערכות המסתור ומטבעות שנטבעו על ידי המינהל הבר-כוכבאי. גילויים של ממצאים אלו בכל רחבי יהודה, ובכלל זה בחלקיו הדרומיים והמערביים של השומרון, מצביעים באופן ברור על השתתפותם הפעילה של תושביהם במלחמה.

ממצאים אלו סותרים את ההנחה שהייתה מקובלת עד שנות ה-90, שהאזור שמצפון לירושלים לא נטל חלק פעיל במלחמה.. 


טקסטים נסתרים נתגלו במגילות מדבר יהודה (Dead Sea Scrolls)  

טכנולוגיית הדמיה מתקדמת - שפותחה במיוחד עבור מגילות מדבר יהודה, הממוקמת במעבדות השימור של רשות העתיקות - חשפה טקסטים שלא נראו עד כה.

אחד השברים עשוי אפילו להצביע על קיומו של מסמך בלתי ידוע עד כה.

חשיפה ארכיאולוגית מרעישה בזכות טכנולוגיה מנאס"א: חוקר מרשות העתיקות גילה על פני שטח המגילות סימני כתב שאינם ניתנים לזיהוי בעין • מדובר בקטעים ממגילת המקדש וממגילת תהילים שהתגלו באמצעות סריקת אינפרה־אדום • "כל פירור שאנחנו מוצאים", מספרים ברשות, "משלים את הפאזל הגדול והבלתי נגמר"




  • מודיעין- מטבע מימי בר כוכבא במערה.docx

    272K הורד

  • מגילות מדבר יהודה - טקסטים נסתרים.docx

    284.3K 




אל:
 תל-עיטון החולד וממלכת-דוד.docx (20K)
 הר-הבית מטמון מטבעות מהמרד הגדול במערה באופל.docx (130.8K)
החולד מבית המושל משתתף בוויכוח על ממלכת דוד (בעלי החוקר ד''ר יאיר ספיר)  

שיטה חדשה שנוסתה בחפירה בתל עיטון מסתמכת על מה שהחולדים מוציאים מהאדמה. ארכיאולוגים טוענים כי לפי הממצאים וגילויים נוספים, אכן היתה ממלכה גדולה בתקופת דוד ושלמה

שאלת אופייה של ממלכת דוד ושלמה בירושלים ועצם קיומה היא שאלת המפתח בוויכוח שמסעיר את הקהילה הארכיאולוגית בישראל זה שלושה עשורים, על האמת ההיסטורית בטקסט המקראי. 

לפני כשבע שנים התפרסמו חפירות חרבת קייפא ליד בית שמש, שם טוען החוקר פרופ' יוסי גורפינקל מהאוניברסיטה העברית כי התגלתה מצודה צבאית יהודאית הקשורה לירושלים. עתה מצטרף לקייפא מבנה המושל הגדול שבראש תל עיטון, 20 קילומטרים מדרום לקייפא, ליד מושב שקף.


החולדים מוציאים אדמה ואתה חרסים וממצאים ארכיאולוגיים קטנים מעומק של כחצי מטר עד מטר מתחת לפני הקרקע. בדיקה דקדקנית של הערימות שמקים המכרסם הקטן בפתחי האוורור של המחילות שלו נותנת מידע שלא ניתן לקבלו בסקר ארכיאולוגי (ללא חפירה). היא חוסכת את הצורך בחפירה יקרה וארוכה.

"כשהתחלנו לחפור את בית המושל, המבנה הגדול בראש התל, היה ברור שהוא נהרס על ידי הצבא האשורי. מצאנו עשרות ראשי חצים בחצר הבית. לפי הפיזור שלהם אנחנו יודעים מהיכן ירו אותם, וזה בדיוק המקום שבו אין פעילות של חולדים".

רצועה זו נמצאת גם במדרון התל לכיוון האוכף שמחבר אותו עם הגבעות לידו. מכאן מסיקים פאוסט וספיר שמתחת לאותו אזור נמצאת סוללת המצור שהקימו האשורים לפני שהחריבו את העיר. הסוללה עשויה סלעים ומילוי נוסף שכנראה מקשה על החולדים להתקדם מתחת לקרקע והם מדלגים עליו.

עשרות מטבעות מהשנה האחרונה למרד הגדול התגלו במערה ליד הר הבית



*עשרות מטבעות מהשנה האחרונה למרד הגדול התגלו במערה גדולה בחפירות העפל שבשטח גן לאומי סביב חומות ירושלים העתיקה*

ממש לפני חג החירות: ממצא ארכיאולוגי חדש בשטח גן לאומי סביב חומות ירושלים העתיקה סמוך להר הבית מגלה מטבעות מתקופת המרד הגדול עליהן הטביעו היהודים בתחילה "לחירות ציון" ובייאושם לפני חורבן הבית הטביעו "לגאלת ציון"

במהלך חפירות ארכיאולוגיות באתר העפל המנוהלות על ידי ד"ר אילת מזר מהמכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, נמצאו עשרות מטבעות ברונזה מתקופת המרד הגדול. התושבים היהודים הותירו אחריהם את מטבעות הברונזה במערה גדולה (7*14 מטרים) הממוקמת מדרום לכותל הדרומי של הר הבית בימים הנוראים של סוף תקופת בית שני. במערה נמצאו גם שברי כלי חרס רבים, בעיקר קנקנים וסירי בישול.





  • תל-עיטון החולד וממלכת-דוד.docx

    20K הורד

  • הר-הבית מטמון מטבעות מהמרד הגדול במערה באופל.docx

    130.8K הור


 עתיקות הר-הבית מוצגות באום בניו-יורק.docx (203.4K)
 הר-הבית בית-התקיעה ואבן התקיעה.docx (340.8K)
אי אפשר להתכחש'': ממצאים ארכיאולוגיים יהודיים מי-ם יוצגו באו''ם לראשונה   
פרסום ראשון: לאחר הגינויים וההחלטות במועצת הביטחון ובעצרת הכללית של האו"ם נגד הכרת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בירושלים כבירת ישראל והכוונה להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, ונוכח ההחלטות המקוממות באונסק"ו נגד הזיקה של ישראל לירושלים ולהר הבית, מגיעה תשובה ישראלית הולמת - ביוזמת שגריר ישראל באו"ם דני דנון ושר ירושלים ומורשת זאב אלקין, יוצגו השבוע במיקום מרכזי במטה האו"ם בניו יורק עשרות ממצאים ארכיאולוגיים שמוכיחים את הרצף ההיסטורי היהודי בירושלים במשך 3,000 שנה.

לפתיחת התערוכה ביום חמישי הבא, 8 במרס, הוזמנו שגרירים, דיפלומטים ובכירי או"ם - ובמסגרתה יוצגו עשרות מיצגים ארכיאולוגיים מקוריים שהתגלו בישראל וממחישים את הקשר הרציף של העם היהודי לישראל ולירושלים בתקופות שונות.


שווה להכיר גם את "בית-התקיעה" ואת "אבן התקיעה"   

בית התקיעה הייתה פינה בבית המקדששבה נהגו לעמוד ולתקוע בחצוצרות כדי להכריז על כניסת שבת ומועדיםפינה זו הייתה ממוקמת במרומי פינת הכותל המערבי והכותל הדרומי,בנקודה גבוהה מאוד הצופה הן אל העיר והן אל השדות שמחוצה לה, כדי להבטיח שכולם ישמעו את התקיעות.

הפינה המעוצבת באבן, שבה עמד התוקע, נעקרה ממקומה על ידי הרומאים במהלך חורבן בית המקדשוהושלכה מטה. היא נתגלתה במהלך חפירות ארכאולוגיות למרגלות הכותל המערבי.




  • עתיקות הר-הבית מוצגות באום בניו-יורק.docx

    203.4K הורד

  • הר-הבית בית-התקיעה ואבן התקיעה.docx

    340.8K 


 המגילות הגנוזות - המגילה שנקראת חיצונית לבראשית.docx (534.3K)
הזדמנות חד פעמית לראות את המגילה הנדירה טרם שתינעל בכספת לעוד עשרות שנים   
לפני כ-70 שנה התרחשה רעידת אדמה בקנה מידה בינלאומי, כשהמגילות הגנוזות הראשונות ובהן העותקים העתיקים ביותר של התנ"ך התגלו במדבר יהודה. אחת המגילות המסתוריות ביותר הייתה שכתוב של ספר בראשית, שסיפר את סיפורי בראשית המוכרים באופן שונה, הוסיף עליהם פרטים חדשים וגרע מהם פרטים קיימים. המגילה שנקראת "חיצונית לבראשית" שברירית ומתפוררת, ועל כן לא הוצגה ב-50 השנים האחרונות. כעת, לרגל חגיגות ה-70 למדינת ישראל, מוזיאון ישראל מעניק לציבור הזדמנות של פעם בחיים – לראות את המגילה הנדירה בטרם תשוב ותיגנז בכספת השמורה של היכל הספר בעשרות השנים הבאות.

על בסיס הכתב ובדיקות נוספות, תוארכה המגילה לסוף המאה ה-1 לפני הספירה, כחמש מאות שנה לאחר כתיבת סיפורי "בראשית". חלקי המגילה שנשתמרו כתובים ארמית ועוסקים בגיבורי העבר: למך, חנוך, נח ואברהם. 

בראשית בגרסה אחרת

מגילה יחידה במינה

  •  15    מרץ 2018 - 16 יוני 2018
  •  אוצר: אדולפו רויטמן
  •  מרכז קרן דורות למידע וללימוד מגילות מדבר יהודה לזכר ג'וי גוטסמן אונגרליידר


  • המגילות הגנוזות - המגילה שנקראת חיצונית לבראשית.docx

    534.3K 




 ארכאולוגיה ימית שודד-הים סם-השחור.docx (243.5K)
 ארכיאולוגיה ימית - נמצאה ספינתו של ואסקו-דה-גמה.docx (15.4K)
מישהו שאתם מכירים מתחפש בפורים השנה לשודד-ים? תספרו לו על שודדי-הים היהודים... ואיחולי חג-פורים שמח לכל עם-ישראל!

ככול הנראה נמצאו שרידיו של שודד הים העשיר בהיסטוריה - סאם השחור בלמי   
קפטן סמואל בלמי, הידוע בכינויו 'סאם השחור' (Black Sam Bellamy), פעל כשודד ים תקופה קצרה של כשנה בראשית המאה ה- 18; ואולם במהלך שנה זו הוא הצליח לתפוס לא פחות מ- 53 כלי שייט, ובהם - 5 טון של זהב, שנהב, כסף ואוצרות נוספים. מכאן ההערכות שהוא היה שודד הים העשיר בהיסטוריה.   את מותו מצא סאם השחור בסערה בים. שרידי ספינתו נמצאו כבר בשנת 1982, אך גופתו לא נמצאה. כעת חוקרים ששבו לזירה מצאו שרידי שלד שחמק מעיניהם עד כה, ליד אקדחו של סאם השחור, ולכן הם סבורים שמדובר בגופתו.
וגם בקובץ זה, כתבה על שודדי-ים יהודים! כן, היה דבר כזה!!! למיטב זיכרוני, לפני שנים רבות  בוצעה באוניברסיטת בר-אילן עבודת דוקטורט על שודדי-הים היהודים (ע"י שטרנברג ממשואות-יצחק ?).

האם נמצאה האזמרלדה? ספינתו האבודה של ואסקו דה גאמה   

סיפורה של האזמרלדה מתחיל אחרי שבשנת 1498 חזר הספן הנודע דה גמה, מחופי הודו עמוס בתבלינים. דה גאמה הפליג למסע ארוך דרך כף התקווה הטובה והצליח להגיע עד להודו במים סוערים ובים שהיה ברובו מצוי תחת שליטה של ספנים מוסלמיים.  

סיפורה של האזמרלדה מתחיל אחרי שבשנת 1498 חזר הספן הנודע דה גמה, מחופי הודו עמוס בתבלינים. דה גאמה הפליג למסע ארוך דרך כף התקווה הטובה והצליח להגיע עד להודו במים סוערים ובים שהיה ברובו מצוי תחת שליטה של ספנים מוסלמיים.






היה מדובר במסע של 24 אלף קילומטרים. ההצלחה יוצאת הדופן של הספן פרסמה אותו בכל רחבי אירופה. בנוסף לכך, בשנת 1502 החליט מלך פורטוגל מנואל הראשון, לשלוח שוב את דה גאמה מצויד בצי פורטוגזי ענק של 20 ספינות כדי להביא עוד אספקה גדולה של תבלינים וכדי גם לשדוד ולפגוע בספנים המוסלמים ששלטו ברחבי האוקיינוס ההודי.  


אחת הספינות בצי היתה האזמרלדה עליה פיקד דודו של דה גאמה הספן ויסטה סודרה.  אולם ליד עומאן במהלך סערה טבעה הספינה על צוותה ונעלמה למשך 500 שנים. בשנת 1998 זיהו צוללנים שרידי ספינה טרופה עתיקה, ליד אחד מהאיים במרחק 25 קילומטר מהחוף העומאני. 



  • ארכאולוגיה ימית שודד-הים סם-השחור.docx

    243.5K הורד

  • ארכיאולוגיה ימית - נמצאה ספינתו של ואסקו-דה-גמה.docx

    15.4K 





 ירושלים חותם הנביא ישעיהו.docx (800.9K)
 נמצא חותם המלך חיזקיהו.docx (433.9K)
נמצא טביעת חותם (בולה) מימי בית-ראשון עם הכיתוב ''ישעיה'' ''נבי''   

נמצאה בחפירות של ד"ר אילת מזר ב"עופל" (ליד הכותל) בין חותמות אחרות מתקופת בית ראשון (המלך חזקיהו). החתימה עשויה להיות של ישעיהו הנביא

הקוראים מוזמנים לקרוא בעצמכם את הכיתוב בכתב עברי עתיק.


הנביא ישעיהו היה אחיו של המלך אמציה, ושימש בתפקיד בממלכת יהודה.

תזכורת - לפני שנתים, באותו מקום:  ממצא מרגש - באזור העופל שליד חומות י-ם נחשף החותם האישי של המלך חזקיהו  

ממצא מרגש: באזור העופל שליד חומות י-ם נחשף החותם האישי של המלך חזקיהו מימי בית 1 ועליו המילים: חזקיהו.אחז.מלך.יהודה.. 






  • ירושלים חותם הנביא ישעיהו.docx

    800.9K הורד

  • נמצא חותם המלך חיזקיהו.docx

    433.9K 



 הר-הבית המקום שבו ניצב בימי קדם פתח אולם המקדש.docx (1M)
 יריחו ישופץ בית כנסת עתיק.docx (334.9K)
 אנגליה בית-כנסת בן 700.docx (1M)
כאן ניצבו מדרגות: התגלית שנחשפה בחפירות הווקף בהר הבית  

המעט שתועד מחפירה פרועה של הווקף בשנת 1975 בכיפת השלשלת – המקום שבו ניצב בימי קדם פתח אולם המקדש – מאשש נתונים שמוסרים מקורות חז"ל על נקודה זו.  ...בהתבסס על מסורת ישראל וזו המוסלמית הממקמות את קודש־הקודשים במרכז כיפת הסלע, אפשר להסיק שכיפת השלשלת עומדת בערך במקום שבו ניצב בימי הבית פתח אולם המקדש.


להר הבית יש משמעויות רבות – לאומיות, רוחניות, היסטוריות, אידיאולוגיות, חוקתיות ומבצעיות. הר הבית הוא הסמל הלאומי המאחד את שבטי ישראל בימינו.

סגן שר הביטחון בן דהן: ישופץ בית כנסת עתיק בתחום הרשות הפלסטינית   



סגן שר הביטחון אלי בן דהן במליאת הכנסת: חשף כי הוא מקדם את שיפוצו של בית הכנסת "שלום על ישראל" שממוקם בעיר יריחו שבתחום הרשות הפלסטינית.  ...

נזכיר כי בית הכנסת שלום על ישראל הוקם במאה השביעית לספירה והתגלה בחפירות ארכיאולוגיות בשנת 1936, ובו רצפת פסיפס והכתובת "שלום על ישראל", שהיא המקור לשמו של בית הכנסת.

גילפורד, בריטניה: נתגלו שרידי בית כנסת בן 700 שנים (העתיק בבריטניה)-

  


בשנת 1996, במהלך עבודות שיפוץ על חנות ספרים בגילפורד, התגלה חדר מדהים מימי הביניים, בן כ -700 שנים. החדר התגלה כבית כנסת יהודי, משנת 1180, מה שהופך אותו לבית הכנסת העתיק ביותר באיים הבריטיים.  ... מדרגות אבן המוליכות מהאיזור ברחוב מימי הביניים מגלות שתמיד היה מקום סודי. אין זה מפתיע: העם היהודי טופל בחשדנות בבריטניה בימי הביניים בשל אמונתם ונחשב בחוק לרכושו של המלך.






  • הר-הבית המקום שבו ניצב בימי קדם פתח אולם המקדש.docx

    1M הורד

  • יריחו ישופץ בית כנסת עתיק.docx

    334.9K הורד

  • אנגליה בית-כנסת בן 700.docx

    1M 



 הר-הבית חקר קורות העץ ששרדו.docx (2.2M)
קורות העבר: ההיסטוריה שנחשפה על הגג של מסגד אל-אקצה   

ב־11 ביולי 1927, י"א בתמוז תרפ"ז, בשעה 16:00, רעשה האדמה בארץ ישראל. הגג של מסגד אל־אקצה קרס כמו גגות רבים אחרים בעיר הקודש. בשנים הבאות שופץ המסגד אט־אט, גגו פורק והוצאו ממנו מאות קורות עתיקות. חלקן התגלגלו למוזיאון רוקפלר כראוי להן, ואחרות המתינו עשרות שנים במחסנים ברחבי ההר.

רעידת האדמה שמוטטה את גג מסגד אל־אקצה בשנת 1927 הביאה לחשיפתן של מאות קורות עתיקות, חלקן בנות אלפי שנים.  

אחת מהן התגלתה כברוש מצוי בן 2,600 שנה ואחרת כאלון טורקי בן 2,800 שנה. לפיכך לא מופרך להניח ששימשו עוד בבית המקדש הראשון. כשהמוסלמים בנו את מסגד אל־אקצה הם שילבו בו כנהוג בעידן ההוא קורות ממבנים קדומים יותר שניצבו בהר.

לקורא! ראה גם תגובות קוראים (בסוף הקובץ הלוטה) לכתבה המקורית !




  • הר-הבית חקר קורות העץ ששרדו.docx

    2.2M הורד


 מצרים שוחזרו פניה של נפריטיטי.docx (815.1K)
 אנגליה בדיקת DNA לבן 10.000.docx (583.7K)

כך נראתה האישה היפה ביותר בעולם העתיק (תמונה מצורפת)


שוחזרו הפנים הזוהרות של מי שנחשבת לאישה היפה ביותר בעולם העתיק: פניה של מלכת מצרים נפרטיטי, אימו של המלך תות ענח' אמון, שוחזרו באמצעות טכנולוגיית הדמיית תלת-ממד חדשה.

מדענים מאוניברסיטת בריסטול עשו מיפוי דיגיטלית של פניה של נפרטיטי, 


תהליך השחזור, שנעשה על ידי האומנית הפלאונטולוגית אליזבט דיינס, ארך 500 שעות. התכשיטים הוכנו בעבודת יד בסיוע מעצבים של בית האופנה כריסטיאן דיור.


אנגליה: ניתוח דנ״א ממחיש כיצד נראה ״בריטי״ בן 10,000 שנה - כהה עור וכחול עיניים   

ניתוח מדעי חדשני של שרידי דנ״א משלד בן 10,000 שנים, מראה כי האב הקדמון של הבריטים כיום, שהינו מתקופת האבן התיכונה, היה בעל עור חום כהה ועיניים כחולות.

חוקרי המוזיאון להיסטוריה של הטבע בלונדון חילצו את הדנ"א מהשלד האנושי העתיק ביותר שנמצא בבריטניה, אשר התגלה בשנת 1903. חוקרי אוניברסיטת קולג' בלונדון ביצעו ניתוח של הגנום שחולץ מהשלד לטובת שחזור מראה הפנים המשוער. ניתוח זה תומך בתיאוריה כי העור הבהיר המאפיין את האירופאים המודרניים, הוא תופעה חדשה יחסית.

השרידים נחשפו לפני כ-115 שנה במערת גוג, הממוקמת בצ'דרסט. הבדיקה הראתה גם כי האיש היה נמוך יחסית וכנראה מת בשנות ה-20 המוקדמות שלו.



  • מצרים שוחזרו פניה של נפריטיטי.docx

    815.1K הורד

  • אנגליה בדיקת DNA לבן 10.000.docx

    583.7K 

תאריך:
2018, פבר׳ 8, 20:45
מאת:
Nakdimon Umiel <numiel@gmail.com>
[הצג כל ההודעות]
אל:
 ירושלים עמק-רפאים מערכת ברכות ביזנטיות.docx (121.3K)
 קיסריה רצפת פסיפס בת 1800.docx (913.3K)
חגית נויגבורן מהמרכז החינוכי של רשות העתיקות מספרת על אתר עין חניה המחודש 
בריכות מים ומזרקה מפוארת בנות 1500 שנה, כותרת עמוד אופיינית לנחלות מלכי הבית הראשון, ומטבע כסף נדיר-מהקדומים שהתגלו בסביבות ירושלים:

חפירות ארכיאולוגיות בפארק עין חניה, שבגן הלאומי עמק רפאים, חשפו ממצאים מרשימים וחשובים
הבוקר (ג') ייחנך הפארק, שבתחומי הגן לאומי נחל רפאים בירושלים, בטקס נטיעות חגיגי במעמד השר להגנת הסביבה, ירושלים ומורשת, ראש העיר ירושלים, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, מנכ"ל רשות הטבע והגנים ומנכ"ל רשות העתיקות
מערכת בריכות גדולה ומרשימה מהתקופה הביזנטית (מאות 6-4 לספירה), שבר כותרת עמוד בסגנון אופייני למבנים ולנחלות של מלכי הבית הראשון, ומטבע כסף נדיר מהמאה ה-4 לפני הספירה, מהקדומים שהתגלו עד כה בסביבות ירושלים: 


ראו תמונות בכתבה באנגלית, וגם ראו סירטון וידיאו בקישור:

https://www.youtube.com/watch?v=Fa2lVEtu_3I

רצפת פסיפס נדירה, צבעונית ומרשימה מהתקופה הרומית נחשפה בחפירה ארכיאולוגית בגן לאומי קיסריה  

פסיפס רומי נדיר ויפהפה מהמאה ה-3-2 לספירה, שעליו כתובת ביוונית עתיקה, נחשף בימים אלה בגן לאומי קיסריה בעבודות שמבצעות רשות העתיקות והחברה לפיתוח קיסריה ברחבי הגן הלאומי, בשיתוף רשות הטבע והגנים. הפסיפס התגלה במסגרת חפירות שמבצעת רשות העתיקות במסגרת שחזור גשר הכניסה המרשים לקיסריה בתקופה הביזנטית - חלק מפרויקט הטיילת שמקימה בימים אלו החברה לפיתוח קיסריה, שתוביל מג'סר א-זרקא לגן הלאומי קיסריה.  בחפירה נחשף חלק ממבנה גדול ומפואר שעמד במקום בתקופה הביזנטית (לפני כ 1500 שנה). מבנה זה היה - להערכת החוקרים, חלק מרחבה ציבורית גדולה ששימשה לפנאי, לבילוי ולעסקים -  מעין "שרונה" של העת העתיקה. להפתעת הארכיאולוגים, מתחת למבנה המפואר, התגלתה רצפת פסיפס מרהיבה, שהייתה שייכת למבנה קדום אף יותר; בן כ-1800 שנה.





  • ירושלים עמק-רפאים מערכת ברכות ביזנטיות.docx

    121.3K הורד

  • קיסריה רצפת פסיפס בת 1800.docx

    913.3K הורד


 בית-שאן קנקן בן 1500.docx (102.7K)
 עזה מערכת קבורה רומאית בת 2000.docx (32.3K)
משפחה גילתה קנקן בן 1,500 שנה במהלך טיול באזור נחל חרוד   

קנקן מהתקופה הביזנטית התגלה השבוע בעת טיול משותף של בני משפחת אבידור וערמון, תושבי הצפון, באזור נחל חרוד שבשטח גן לאומי בית שאן.

"טיילנו ועצרנו לנוח על המדרון", מספרת האם, תמר ערמון. "לפתע, הבחנו במין 'אוזן' - ידית מחרס מבצבצת מהאדמה. הופתענו והתרגשנו לגלות כד שלם, כבד ויפה.     
בית חנון, עזה: הגשם חשף מערות קבורה מהתקופה הרומאית   

חקלאי מאזור בית חנון שאדמותיו וביתו הופצצו בעימותים האחרונים עם ישראל שם לב שהמים מתנקזים לחור באדמה- הוא הרים אבן גדולה- וגילה מערכת קבורה מסועפת- בעומק ארבעה מטרים, עם לפחות תשעה קברים . 
הקברים מתוארכים לתקופה של לפני כ 2000 שנה (אין כל אזכור בכתבה לזהות הקבורים).




  • בית-שאן קנקן בן 1500.docx

    102.7K הורד

  • עזה מערכת קבורה רומאית בת 2000.docx

    32.3K 


 הר-הבית בורות מים.docx (110.7K)
 ירושלים בריכות ענק בעיר העתיקה.docx (80.9K)
 הר-הבית והשערים.docx (40.9K)

מהו ייעודו של הבור העצום שחפרו פועלי שלמה המלך?  

ארכיאולוגים סבורים שבור באורך 54 מטרים, שנחבא מתחת לרחבת כיפת הסלע, אינו אלא מאגר מים שנחצב בימי הבית הראשון לצרכיו המרובים של המקדש. הוא נועד כנראה למלא את מיכל הנחושת הענק ששכן מעליו, "הים של שלמה"


בסלעי הר הבית חצובים 49 בורות מים, ו־42 תעלות הובילו אליהם מים. הבורות נחצבו בתוך שכבת המֶלֶכֶּה הרכה יחסית, ואילו התקרה היא שכבת המיזי־חילו הקשה. לידיעת מי שאיננו בקיא במינוחים הגיאולוגיים, המלכה והמיזי־חילו הן שתי שכבות אופייניות של סלע גיר, שמורכב מרבבות שלדיהם של יצורי ים ואצות־ים גירניות שחיו בשוניות בחופיו של האוקיינוס הרדוד שכיסה לפני כתשעים מיליון שנים את ארץ  ישראל ואפילו את הר הבית


מחקר חדש: בריכות ענק בעיר העתיקה בי־ם שימשו את באי בית המקדש השני

מחקר חדש שיתפרסם בקרוב, מגלה כי בריכות הענק בעיר העתיקה בירושלים שימשו את עולי הרגל לבית המקדש לפני 2,000 שנים. 
בירושלים יש מספר רב של בריכות. בצמוד להר הבית נמצא מאגר מים ענק, המכונה בריכת ישראל, שאורכו יותר מ־110 מ', רוחבו 34 מ' ועומקו יותר מ־24 מ'. בין בתי הרובע הנוצרי חבויה בריכה, המכונה בריכת חזקיהו. ירושלמים מכירים היטב את בריכת הסולטן, שהוסבה למרכז מופעים תחת כיפת השמיים. כמו כן, קיימות שתי בריכות בשטח כנסיית סנטה אנה, בריכה עמוקה נוספת מוכרת מן הסיור במנהרת הכותל, וכמובן קיימת גם בריכת השילוח, שנחשפה בתחתית עיר דוד. 

וגם (שוב) מפת שערי הר-הבית

 



  • הר-הבית בורות מים.docx

    110.7K הורד

  • ירושלים בריכות ענק בעיר העתיקה.docx

    80.9K הורד

  • הר-הבית והשערים.docx

    40.9K ה

 הרס אתרי-מורשת על ידי הפלסטינים.docx (73.7K)
 הערבים משמידים הסטוריה יהודית.docx (28.3K)
 שוד עתיקות - פלסטינאים.docx (609.7K)
 גם הטורקים מוחקים אתרי עתיקות בסוריה.docx (2.4M)

''כמו דאע''ש'': כך משמידים פלסטינים אתרי עתיקות באיו''ש  

כך מושמדים אתרי עתיקות באיו"ש

זה חוזר על עצמו בשלל אתרי ארכיאולוגיה: במקום חוקרים עם מברשות עדינות, הם מלאים בבורות ואשפה. הסיבה? האתרים ננטשים, ושודדים פלסטינים באים להרוס - ולשדוד. מדוע המדינה שותקת?


תחקיר בשבע:כך משמידים הפלסטינים את ההיסטוריה היהודית  

שוד ושבר

פיסות ההיסטוריה היהודית ברחבי יהודה ושומרון הולכות ונמחקות על ידי חוליות שודדים פלשתיניים, שגורמי האכיפה לא מצליחים להרתיע 

האם תושבי השטחים מרוקנים בשיטתיות ממצאים ארכיאולוגיים? שוד במערה במבצר חשמונאי הורקניה   

מערה מסתורית שנחשפה לאחרונה נפרצה במהלך שוד עתיקות,עשרות ממצאים נופצו בידי הפורצים. במקום נמצאו בנוסף דליי חפירה, בדלי סיגריות, כוסות קפה, ורשת מאוורר ששימשה לסינון העפר.  התיעוד שפורסם לראשונה ב'כאן' מלמד כי מדובר במערה ששימשה להערכת החוקרים כבור מים או חדר אחסון בתקופה החשמונאית.

סוריה: מטוסים טורקים מוחקים לחלוטין את עין-דארה (אתר ארכיאולוגי) 

"דאעש וטורקיה, קווים לדמותםמי שחשב לדאע"ש יש בעלות על מחיקת קשרים היסטוריים של עמים למקומות טועהמסתבר שטורקיה ממשיכה את מכונת ההרס התרבותית.

תמונות (אחרי ולפני) 


  • הרס אתרי-מורשת על ידי הפלסטינים.docx

    73.7K הורד

  • הערבים משמידים הסטוריה יהודית.docx

    28.3K הורד

  • שוד עתיקות - פלסטינאים.docx

    609.7K הורד

  • גם הטורקים מוחקים אתרי עתיקות בסוריה.docx

    2.4M 

 ארכיאולוגיה ימית אוניה בריטית משנת 1943 מול נתניה.docx (16.2K)

 ארכיאולוגיה ימית צוללת אוסטרלית שנעלמה לפני 103 שנים.docx (77.5K)
אונייה בריטית שהוטבעה ב-1943 אותרה מול נתניה  

לאחר 74 שנים: אוניית הסוחר שהוטבעה במלחמת העולם השנייה על ידי צוללת גרמנית נמצאה • מדובר באונייה הגדולה ביותר שהתגלתה מול חופי ישראל

אוניית סוחר בריטית, שהוטבעה מול חופי ישראל על ידי צוללת גרמנית במלחמת העולם השנייה, אותרה במרחק של כ־19 ק"מ ממערב לנתניה. רוני שדה מחברת "ים־יפוא פרויקטים ימיים", שחשף אתמול את דבר איתור האונייה, אמר בשיחה ל"ישראל היום" כי מדובר באונייה הטבועה הגדולה ביותר שהתגלתה מול חופי ישראל.

אוסטרליה: נמצאו שרידי צוללת שאבדה לפני 103 שנים, במהלך מלחמת העולם הראשונה  

אחרי 103 שנים מאז נעלמה צוללת של חיל הים האוסטרלי נמצאו שרידיה ובכך נפתרה תעלומה ימית רבת שנים.

הצוללת נעלמה במלחמת העולם הראשונה ועליה 35 אנשי צוות אוסטרלים ובריטים.

משלחת החיפוש ה-13 במספר הצליחה לאתר את השברים.



  • ארכיאולוגיה ימית אוניה בריטית משנת 1943 מול נתניה.docx

    16.2K הורד

  • ארכיאולוגיה ימית צוללת אוסטרלית שנעלמה לפני 103 שנים.docx

    77.5K הור



 בשרון נחשף אתר בן 500 אלף שנה.docx (1.1M)
 מערת-קסם בית-ספר בן 400 אלף.docx (120K)
 הומו-ארקטוס.docx (12.1K)
דרך ארץ ישראל נדדו אבות-אבותינו הקדמונים בדרכם החוצה מאפריקה לעבר אירופה ואסיה. ראשון היה (כנראה) המין "הומו-ארקטוס" (האדם-הזקוף), אחריו הגיע "הומו-נאנדרתאליס" (האדם הניאנדרתאלי) ואחרון הגיע "הומו-סאפיאנס" (האדם-הנבון). עקבות ושרידים של הללו, נמצאו במהלך השנים במקומות שונים בארץ-ישראל. להלן ממצאים שנחשפו לאחרונה: 

נחשף אתר בן חצי מיליון שנה בג'לג'וליה: בחפירה בסמוך לכביש 6 נמצאו מאות אלפי פריטים קדמונים  

בחפירה באתר הסמוך לכביש 6 נמצאו מאות אלפי פריטים קדמונים, שככל הנראה שימשו לציד או לביתור בעלי חיים. "הכלים מספקים מידע חשוב על אורח החיים של בני האדם הקדמונים"

אתר פרהיסטורי קדום בן חצי מיליון שנה המזוהה עם "התרבות האשלית", נמצא בין ג'לג'וליה לכביש 6. האתר בגודל של עשרה דונמים והוא נחשף בחודשים האחרונים על ידי חוקרי אוניברסיטת תל אביב ורשות העתיקות.

האתר נחשב לייחודי וידועים רק אתרים נוספים בודדים מתקופה זו באזור ארץ ישראל. במקום חיו ציידים לקטים, בני אדם מסוג "הומו ארקטוס", האב הקדמון של בני האדם של ימינו. באתר נמצאו מאות אלפי פריטי צור, מאות מהם מטיפוס "אבן יד" האופייני לתקופה.


מערת קסם 

 אתר ארכאולוגי-פרהיסטורי שהתגלה באוקטובר 2000 בסמוך לראש העין ונחפר מאז על ידי ארכאולוגים מאוניברסיטת תל אביב. במערה השתמרו שכבות בעובי של כ-16 מטרים מהתרבות האשלו-יברודית של שלהי התקופה הפלאוליתית התחתונה, המתוארכות ל-400 עד 220 אלפי שנים לפני זמננו. בחפירה התגלו מוקדי אש (שרידי מדורות ), מאספים עשירים של כלי צור מסותתים ועצמות מאובנות של בעלי חיים, ואף כמה שיני אדם. חקירת השרידים ופרסומם מאז תחילת שנות האלפיים הניבה מידע רב על אורח החיים בשלהי התקופה הפלאוליתית התחתונה בארץ ישראל.


הוֹמוֹ אֶרֶקְטוּס  : 

לטיניתHomo erectus; אדם זקוף) הוא שמו המדעי של מין נכחד מן הסוג אדם שהתקיים בתקופת הפליסטוקן, כ-1.8 מיליון עד 30 אלף שנים לפני זמננו. הוא מוכר למדע ממאובנים וממצאים ארכאולוגיים רבים שהתגלו באפריקה, באירופה, במזרח אסיה ובמזרח התיכון, ובהם גם במספר אתרים בארץ ישראלמוחו היה קטן משמעותית ממוחו של האדם המודרני, אולם גדול ממוחם של הומינינים קדומים יותר, והוא היה זקוף קומה ובעל פרופורציות גוף מודרניות. ארקטוס היה, ככל הנראה, מגלה השימוש באש ומפתח התרבות האשלית של סיתות כלי אבן, אך לא נמצאו באתריו עדויות מובהקות לחפצי אמנותקבורה טקסית או שימוש בשפת דיבור.




  • בשרון נחשף אתר בן 500 אלף שנה.docx

    1.1M הורד

  • מערת-קסם בית-ספר בן 400 אלף.docx

    120K הורד

  • הומו-ארקטוס.docx

    12.1K 




תאריך:
2018, ינו׳ 5, 15:00

 צפון תגלית מערה ושוד כדים.docx (15.6K)
 שומרון גתות-ברקן תלמידי הישוב חופרים ומגלים הסטוריה.docx (508.4K)
הילדים גילו מערת עתיקות ושודד עתיקות ערבי שעבד במקום והתחזה כמפקח הפתיע - וידיאו בלינק  

ילדים שטיילו בצפון חשפו מערה ובה עשרות כדים ופריטים המתוארכים לתקופת יהושע בן נון. ערבי שעבד במקום איים ודרש מהם שני כדים.

נועם, תושב מעלה אדומים, סיפר ביומן ערוץ 7 על קורותיו של טיול תמים בו השתתף בנו, טיול שהסתיים במציאתו באקראי של אתר עתיקות נדיר ובגניבת שני כדים עתיקים בידי שודדי עתיקות, לעיני הבן וחבריו"בשבוע שעבר הבן שלי היה בטיול בשביל ישראל. תוך כדי הטיול הם עברו במקום שבו נעשות עבודות בכביש. הם ראו שבצלע ההר נפתח פתח. כמה חבר'ה הסתקרנו לראות מה יש בפנים", מספר נועם המציין כי הנערים היו מלווים במדריך שגם הוא נכנס איתם בזחילה אל פתח המערה שנפערה."הם זחלו, ממששים, קצת רואים, ופתאום הם נוגעים במשהו שנראה מעניין. הם מוציאים החוצה שני כדים יפהפיים.

המשך המעשה בקובץ הלוטה...

בחפירות ארכיאולוגיות בשומרון – ילדים בכתה א' גילו סכין ציד בת 10,000 שנה  

*בחפירות ארכיאולוגיות בגתות-ברקן בשומרון – ילדים בכתה א' גילו סכין ציד בת 10,000 שנה - עדות להתיישבות בשומרון כבר בתקופת האבן*. 

ביס בנציון נתניהו בברקן יחד עם מחלקת החינוך במועצה האזורית שומרון עושים היסטוריה (וגם גילו היסטוריה...). התלמידים חשפו במקום ממצאים מתקופת התלמוד בין השאר מטבעות וקטעי פסיפס אולם הרגע המרגש ביותר נרשם ללא ספק כאשר תלמידי כתה א' חשפו במקום חוד חנית שארכיאולוגים מעריכים כי היא משתייכת לתקופה הניאוליתית (המהפכה החקלאית) כלומר ממש מתקופת האבן.... לפני 10,000 שנה (!) "זה ללא ספק אחד הממצאים המרשימים והמרתקים שנמצאו במקום וככל הנראה העדות הראשונה לקיום חיים בשומרון כבר בתקופת האבן". 

וגם, באותו אתר, אותם תלמידים, באותו קובץ לוטה...

כדורי ירי תורכים בני למעלה מ 100 שנה נמצאו בחפירות תלמידים בשומרון  

100 שנים לאחר הקרב בין הבריטים לתורכים בשומרון: ילדים בכתה ד מצאו בחפירות משותפות של ילדים עם אוניברסיטה: כדורי ירי תורכים בני למעלה מ 100 שנה במקום.בדיוק 100 שנים לאחר אחד הקרבות האחרונים בין האנגלים לתורכים במלחמת העולם הראשונה. 


 



  • צפון תגלית מערה ושוד כדים.docx

    15.6K הורד

  • שומרון גתות-ברקן תלמידי הישוב חופרים ומגלים הסטוריה.docx

    508.4K 




תאריך:
2017, דצמ׳ 29, 11:50

 בית-שמש תלמידים חושפים יישוב יהודי בן 2000.docx (18.3K)
 בית-שמש כנסיה ביזנטית בת 1500.docx (128.3K)
תלמידים חושפים יישוב יהודי בן 2000 ליד בית שמש
240 תלמידי שכבת י"א של תלמידי תיכון בויאר מירושלים מצאו דרך מקורית וערכית להוזיל את המסע לפולין: עבודה למשך שבוע שלם בחפירות ארכיאולוגיות הנערכות ברמת בית שמש, הרחק מהמחשבים והכיתה הממוזגת. התלמידים שותפים לחפירת תגלית ארכיאולוגית מרגשת ההולכת ונחשפת באתר: בחודשים האחרונים מתגלים במקום שרידי יישוב יהודי מימי הבית השני, שבהם מכלול מרשים ונדיר בהיקפו של מקוואות טהרה עתיקים ומחילות מסתור תת קרקעיות. החפירות נערכות במימון משרד הבינוי והשיכון לפני הקמת שכונת מגורים חדשה ברמת בית שמש, בשיתוף עם רשות העתיקות, ובהשתתפות חניכי מכינות קדם צבאיות.  ביישוב, ששמו הקדום לא ידוע, נתגלו עד כה שמונה מקוואות טהרה וכן בורות מים ומערכות מסתור, ולצידם מתקני תעשייה שנחצבו בסלע. בתי היישוב עצמם לא שרדו, ואבניהם נלקחו לבניית מבנים בתקופות מאוחרות יותר. 

שרידי מנזר כנסייה מפוארים מהתקופה הביזנטית התגלו בבית שמש  

שרידים מרהיבים של מנזר וכנסיה בני 1500 שנה (התקופה הביזנטית) ובהם רצפת פסיפס צבעונית ופריטי שיש מיובאים, נחשפים בימים אלה בחפירות ארכיאולוגיות רחבות היקף של רשות העתיקות בבית שמש, בהן השתתפו עד כה יותר מ-1,000 בני נוער. "הופתענו מההשתמרות המעולה של הממצאים העתיקים, וכן מהעושר והפאר שהתגלו כאן. עושר זה עשוי להעיד על כך שהמבנה הגדול, אשר נראה כי שימש כמנזר, היה מוקד חשוב, ויתכן ששימש כאחד ממוקדי הצליינות הראשיים באזור שפלת יהודה. במהלך החפירה נחשפו לנגד עיננו שרידי קירות מאבן גזית יוקרתית ופריטים אדריכליים מרשימים, בהם בסיס עמוד משיש מעוטר בצלבים ואפילו סורגי חלונות משיש.פריטים מרשימים אלה הובאו לכאן במיוחד מטורקיה דרך הים, והועברו לאתר מקו החוף באמצעות עגלות. באחד החדרים גילינו רצפת פסיפס יפהפיה, המעוטרת בדגמים צבעוניים של ציפורים, עלים ורימונים".


  • בית-שמש תלמידים חושפים יישוב יהודי בן 2000.docx

    18.3K הורד

  • בית-שמש כנסיה ביזנטית בת 1500.docx

    128.3K הור




תאריך:
2017, דצמ׳ 22, 14:42

 יריחו- הערבי השמידו את הישוב ארכיאליס מבית שני והאחוזה המלכותית של הורדוס.docx (33.3K)
 יריחו ערבים מחקו מערת קבורה מפוארת מימי בית שני.docx (190.8K)
 גליל עוד שוד עתיקות.docx (577.5K)

הרס ושוד עתיקות בסגנון דאע''ש כאן בארץ ישראל - הפשע הארכיאולוגי הגדול בתולדות המדינה!  

מה שדאע"ש עשו בתדמור קטן לעומת מה שהתגלה היום , הישוב ארכיאליס מבית שני והאחוזה המלכותית של הורדוס פשוט נמחקו, דחפורים של פלסתינים החריבו את האתר.  מדובר בישוב משלהי ימי הבית השני ובבית אחוזה מלכותי של בית הורדוס.

מה שייחודי בהרס העתיקות הזה הוא שזה נעשה גלוי לעין כל, סמוך לכביש ראשי, ובכלים מכנים כבדים. זה לא אתר מחורר בבורות שנחפרו באופן ידני אלא אתר בגודל של עשרות דונמים שדחפורים הפכו כמעט את כולו. הם ביצעו מעין חריש עמוק שמטרתו היתה ככל הנראה לאתר ריכוזי עתיקות בעלות ערך בשוק העתיקות. 

תהליך הרס דומה החל לאחרונה להתרחש באזור ארמונות החשמונאים ביריחו. אם המדינה לא תתעורר באופן מיידי לא יהיו יותר ארמונות חשמונאים.

שתפו והפיצו כמה שיותר. חייבים להקים קול זעקה כך שלפחות יהיה ברור שלחלק מאתנו יש זיקה ודאגה למורשת של הארץ הזו.

משמידים את ההיסטוריה: ערבים מחקו מערת קבורה מפוארת מימי בית שני

שטח הפקר: ערבים מחקו מערת קבורה גדולה ומתחם עתיקות מימי בית שני בשטח C סמוך ליריחו. המנהל האזרחי לא עשה דבר.

מדובר במערת 'קבר גלית', הנמצאת בשטח C, אך צה"ל דורש אישורים כדי להיכנס אל המקום, בשל התפשטות העיר יריחו בצורה לא חוקית עד לאתרי העתיקות עצמם, הנמצאים באזור ארמונות החשמונאים. 

"קבר גלית הצטיין בפארו הרב. החדר העליון היו שמונה כוכים, שבמשניים מהם ועל האצטבות שלידם היו גלוסקמאות עם כתובות. בחדר התחתון היו שישה כוכים.... על אחת הגלוסקמאות האחוריות נכתב יהועזר בן אלעזר, כפי הנראה שמו של אבי המשפחה שהקבר לאחר לאחר מותו עבור משפחתו".

על גלוסקמאות במערה נמצאו כתובות המציינות לאחר שמות בני המשפחה את השם "גלית", ומאחר ולפי בדיקת הקברים היה נראה לחוקרים כי גובה בני המשפחה היה רב, העריכו הללו כיהמשפחה כונתה גלית על שם גובהם של בניה.


כל ציורי הקיר שהיו במערה וכל הממצאים הועתקו לאוניברסיטת חיפה. על פי מחקרה של פר' חכלילי במערות נמצאו מצבות של כוהנים. האיורים בקירות מראים את עץ החיים של משפחת יועזר ששלוש דורות נקברו שם. הדבר מוכיח את היותה של יריחו עיר יהודית בבית שני כולה מיושבת ע"י כוהנים, עיר השנייה בגודלה אחרי ירושלים.

שישה שודדי עתיקות נתפסו הלילה ''על חם'' בשני אירועים שונים בצפון  

נתפסה חוליה של שודדי עתיקות חפירה לא חוקית בתוך מערת קבורה בת כ-2000 שנה בהר חזון שליד הכפר מעאר. במקום מוכרים מספר אתרי עתיקות מהתקופה הרומית – המאה ה-1 לספירה. אתרים קדומים אלה כוללים מחצבות, מערות, וכן מתחם תעשייה שזוהה בעבר כמרכז לייצור רעפים של הלגיון השישי הרומי.

וגם, חוליה של חמישה חשודים במערכת מסתור קדומה בחורבת דבורה, הסמוכה לכפר דבוריה. שלושה מהחשודים נתפסו בתוך המערה המסועפת, כשהם חופרים והורסים עתיקות, ושני התצפיתנים, שאמורים היו להתריע מפני הגעת שוטרים, נתפסו מחוצה לה. 

ראשיתו של אתר העתיקות חרבת דבורה בתקופת הברונזה הקדומה 1 - לפני יותר מ- 5,000 שנה, והוא היה מיושב בתקופות הפרסית, ההלניסטית, הרומית הביזנטית והממלוכית. 

פגיעה באתר עתיקות היא עבירה שהעונש הקבוע בגינה בחוק הוא עד חמש שנות מאסר."






  • יריחו- הערבי השמידו את הישוב ארכיאליס מבית שני והאחוזה המלכותית של הורדוס.docx

    33.3K הורד

  • יריחו ערבים מחקו מערת קבורה מפוארת מימי בית שני.docx

    190.8K הורד

  • גליל עוד שוד עתיקות.docx

    577.5K הור




סת העתיק באשתמוע - הדלקת חנוכיה.
תאריך:
2017, דצמ׳ 18, 15:00

 סמוע הדלקת חנוכיה בבית-הכנסת העתיק.docx (1.3M)
לאחר שנים שרגל יהודי לא דרכה במקום - הדליקו נרות בבית הכנסת העתיק בעיירה סמוע שבהר חברון  

"לאחר שנים שרגל יהודי לא דרכה במקום אמש חודשה המסורת בכניסת מתיישבים וחיילים להדלקת נר שישי בבית הכנסת העתיק בעיירה סמוע שבהר חברון, בה נמצאו שרידי מנורות ותבליטים רבים של מנורת המקדש*

בית הכנסת בסמוע או אשתמוע בשמו המקראי נשתמר עוד מהתקופה שלאחר בית שני אז התיישבו במקום קהילות יהודית גדולות שעזבו את ירושלים לאחר החורבן והתיישבו בהר חברון, באזור כולו נמצאו שרידי ארבעה בתי כנסת: בסוסיא, אשתמוע, מעון וענים המעידים יותר מכל על נוכחות ברורה של יהודים, אשתמוע מוזכרת מספר פעמים בתנ"ך בנחלת שבט יהודה ולאחר מכן בתלמוד הירושלמי וכן על ידי היסטוריון נוצרי ובכולם עולה קיומו של יישוב יהודי גדול שהיה במקום.

ד"ר דורון שר אבי תושב סוסיא וראש החוג ללימודי ארץ ישראל במכללת הרצוג סיפר לקהל כי במוזיאון ישראל רוב המנורות שנמצאות שם מקורם בהר חברון, יהודי המקום בחרו את המנורה כסמל אותו חקקו במשקופי הבתים ובבתי הכנסת, "הרוצה להחכים ידרים" ומנורת המקדש עמדה בפאה הדרומית בבית המקדש וכך בחרו להם יהודי הר חברון לאפיין את עצמם.


בחפירות הראשונות שהתקיימו על ידי האונברסיטה העברית בשנת 1936 נמצאו פסיפסים עם כתובות בעברית דומות לאלה שנמצאו בבית הכנסת הסמוך בסוסיא וכן חוליות של חנוכיה שנמצאה גם בבית כנסת שנחפר בתל מעון המנורה שוחזרה ונחשבת למנורה האיכותית ביותר שנמצאה בארץ, גובהה מאה שלושים סנטימטר קרוב מאוד למידה ההלכתית של מנורת המשכן 18 טפחים, המנורה שוחזרה ונמצאת כיום במוזיאון ישראל. עוד נמצאו בחפירות מספר כדים מוטמנים מלאים זהב טהור המשוייכים לתקופת מלכי יהודה.

החפירות הבאות נעשו לאחר מלחמת ששת הימים בהובלת ד"ר זאב וילנאי ונוספים, בנו של החוקר זאב וילנאי הגיע לימים לסמוע כמ"פ בצנחנים בפעולת 'מגרסה' פעולת תגמול בסמוע בה כח של חטיבת צנחנים, שריון וסיירת מטכ"ל הרסו 120 בתים בכפר לאות אזהרה למלך חוסין על רצח שלושת הצנחנים בדרך הפטרולים הסמוכה, פעולת סמוע היא פעולת התגמול הגדולה והאחרונה לפני מלחמת ששת הימים והיסטוריונים רבים תולים את השתתפות הממלכה הירדנית במלחמה בעקבות פעולה זאת



  • סמוע הדלקת חנוכיה בבית-הכנסת העתיק.docx

    1.3M הורד

תאריך:
2017, דצמ׳ 14, 20:14

 מלחמות החשמונאים ביוונים.ppt (7.3M)
מיוחד לחג-האורים!

מצגת: מלחמות החשמונאים ביוונים - מנקודת מבט של הסטוריה ואסטרטגיה-צבאית.
מצורפת מצגת המתארת ומנתחת את מרד המכבים.
עיינו בה במצב 'הצגה' כדי לראות את ההנפשות.

ותודה לנמרוד על שליחת המצגת!

ואחולי חג-שמח לכל עם-ישראל!


  • מלחמות החשמונאים ביוונים.ppt

    7.3M הור


תאריך:
2017, דצמ׳ 12, 11:04

 עמק יזראל נר שמן מתקופת יהודה המכבי.docx (153.7K)
 אשדוד-ים פסיפס מהתקופה הביזנטית.docx (343.4K)
נר שמן מתקופת יהודה המכבי התגלה ע''י אם ובתה בעמק בית שאן

נר שמן מתקופת יהודה המכבי התגלה לפני כשבוע על ידי אם ובתה, תושבות קיבוץ בית אלפא.

במהלך טיול על אחד התלים שליד קיבוץ ניר דוד בעמק בית שאן, הבחינו הדס גולדברג-קידר בת ה- 7 ואמה איילת, בכלי חרס שלם המונח בפתח מאורת דורבנים.

"הנר אופייני לתקופה ההלניסטית, לתחילת המאה ה-2 לפני הספירה, בתקופה ההסטורית המוכרת לכולנו כמלחמות המכבים ביוונים".

''בתקופה זו, התחילו ליצר נרות חרס בתבניות: החלק העליון והחלק התחתון יוצרו בנפרד והם חוברו יחד. הטכניקה החדשה איפשרה ייצור המוני של נרות.

פסיפס צבעוני מהתקופה הביזנטית נחשף באשדוד עם כיתוב על פי השנה הגיאורגית  
רצפת פסיפס בת כ-1,500 שנים, שעליה כתובת בשפה היוונית המציינת את המניין הגיאורגי, נחשפה בחפירות ארכיאולוגיות באשדוד.  הרצפה הייתה שייכת לכנסייה או למנזר גיאורגי. החפירות בוצעו בתל הקדום באתר אשדוד-ים.

העיר העתיקה אשדוד-ים, ששכנה באזור החוף הדרומי של אשדוד של ימינו, הייתה בתקופה הביזנטית אחת מהערים החשובות בחוף הים הארץ-ישראלי. העיר, המכונה במקורות בני התקופה "אזוטוס פארליוס", השתרעה על פני שטח נרחב, ובמפת מידבא הנודעת מתוארים בה מבני ציבור, לרבות כנסיות ורחוב שעמודים בצדדיו. אשדוד-ים העתיקה, שנחבאת תחת דיונות החול, החלה לספק בעונת החפירות האחרונה הפתעות של ממש, השופכות אור על תושביה הקדומים של העיר

וגם לחנוכה: מבוכה בשמאל: חג החנוכה התרחש... ביהודה ושומרון 

בקרוב נחגוג את חנוכה. חנוכה מציין את ניצחון היהודים נגד הכיבוש היוני המדכא, והקמת הממלכה היהודית השניה. אירוע שהשמאלנים מתעלמים ממנו באופן קבוע, ומהעובדה שכולו התרחש ביהודה ושומרון-המרכז ההיסטורי של עם ישראל. הקרבות של היהודים נגד היונים התרחשו בירושלים כמובן, בבית חורון , באמאוס, בבית צור, בחברון, באלעשה, ועוד.

יש שמאלנים שהם כל כך טיפשים שהם חושבים שחנוכה זה רק ציון של איזה נס שקרה עם איזה כד, אבל הנס האמיתי היה הניצחון היהודי נגד היונים.



  • עמק יזראל נר שמן מתקופת יהודה המכבי.docx

    153.7K הורד

  • אשדוד-ים פסיפס מהתקופה הביזנטית.docx

    343.4K הור

תאריך:
2018, ינו׳ 1, 17:46

 ירושלים חותם עברי בן 2700 מרחבת-הכותל.docx (156.6K)

טביעת חותם מבית ראשון נחשפה בכותל  

תגלית ארכיאולוגית נדירה וחשובה נחשפה במהלך עבודות ארכיאולוגיות שעורכת רשות העתיקות ברחבת הכותל המערבי, בשיתוף הקרן למורשת הכותל המערבי.

מדובר בטביעת חותם מתקופת בית ראשון אשר הייתה שייכת ל"שר העיר" של ירושלים – נושא המשרה העירוני הבכיר ביותר בירושלים לפני כ-2700 שנה.  ."זו פעם ראשונה שמתגלה טביעת חותם כזו בחפירה ארכיאולוגית. מדובר בהוכחה ארכיאולוגית למסופר במקרא על קיומו של שר עיר בירושלים לפני כ 2700 שנה".


טביעת חותם זו היא פיסת טין יוצאת דופן, שהוטבעה בחותם ונצרפה מראש באש. גודלה 15 X 13 מ"מ, 2-3 מ"מ עובי. בחלק העליון של הטביעה נראות שתי דמויות, העומדות זו מול זו, ובחלק התחתון - הכתובת בכתב עברי קדום.  מציאתה של הטביעה נושאת התואר הרם, ומקבץ החותמות שהתגלו במבנה זה בעבר, מחזקים את הרושם שכאן, באזור רחבת הכותל הנוכחית על מורדות הגבעה המערבית של ירושלים הקדומה, ובמרחק של כ 100 מטרים ממערב להר הבית, התקיים אזור מגורים של מי שנשאו במשרות בכירות בירושלים בשלהי ימי הבית הראשון".

מומלץ מאד לצפות בוידאו (יוטיוב) בקישור:

https://www.youtube.com/watch?v=WxZuHh9Iz8w



  • ירושלים חותם עברי בן 2700 מרחבת-הכותל.docx

    156.6K הורד

תאריך:
2017, דצמ׳ 6, 17:25

 סמל המנורה נחשף על מטבעות וכלים מוסלמים עתיקים.docx (188.2K)
 ירושלים כיצד דוד המלך כבש את העיר.docx (45.8K)

נחשפו מטבעות מוסלמיים קדומים – ועליהם סמל המנורה  

על רקע ההכרזה הצפויה של ירושלים כבירת ישראל על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, פורסמו היום (ד') עדויות מפתיעות לשימוש במוטיב המנורה על כלים ומטבעות מוסלמיים בני 1,300 שנה. הממצאים מתוארכים לתקופה האומיית, ראשית השלטון המוסלמי בארץ ישראל, במאה השביעית והשמינית לספירה.

הארכיאולוגים אסף אברהם ופרץ ראובן חשפו ממצאים שהתגלו באתרים שונים בארץ. לטענתם, אלו מהווים עדות להשפעות יהודיות מובהקות על השלטון המוסלמי בארץ ישראל בראשית ימי האסלאם, ומבטאים חלק מדיאלוג בין דתי שהתקיים בין יהודים ומוסלמים באותן שנים.

המוטיב היהודי בו עשו המוסלמים שימוש נפוץ הוא סמל המנורה, שנמצא על גבי מטבעות, כלי חרס וכלי נחושת

כיצד כבש דוד המלך את ירושלים

 

Megalim Institute  מכון מגלי"ם

 

וידיאו, 4.41 דקות, מומלץ מאד לצפות בסרטון זה, ולא לשכוח את הרמקולים!

 

בקישור: https://www.youtube.com/watch?v=jKjMy0OWiUg


  • סמל המנורה נחשף על מטבעות וכלים מוסלמים עתיקים.docx

    188.2K הורד

  • ירושלים כיצד דוד המלך כבש את העיר.docx

    45.8K 

תאריך:
2017, דצמ׳ 1, 11:00

 חבל-לכיש בעזרת רחפן נחשף מבנה בן 2200.docx (276.2K)
 נגב - שוד עתיקות.docx (24.7K)
 גליל - שוד עתיקות בכפר עילבון.docx (24.7K)
בעזרת רחפן: נחשף מבנה בן 2,200 שנה בלב שטח אש

מבנה מרשים בן 2,200 שנה (מהתקופה ההלניסטית) אשר יתכן כי שימש כמקדש או כארמון אדומי, נחשף במהלך חודש אוקטובר בחפירה שהתקיימה בחורבת עמודה, המצויה בשטח אימונים צבאי בחבל לכיש.

החוקרים מעריכים כי מדובר במקדש או ארמון. בשל המיקום בשטח אש נאלצו החוקרים להשתמש ברחפן כדי לחשוף את הממצא
״אם אכן מדובר בארמון או מקדש אדומי, הרי שמדובר בתגלית נדירה ומרגשת – מבנים דומים בארץ ניתן לספור על כף יד אחת. נראה שהמבנה פורק במכוון – יתכן שהאחראים לכך היו החשמונאים שכבשו את האזור״. 

חורבת עמודה הייתה בתקופה ההלניסטית אחת מיישובי הלוויין החקלאיים של מרשה (היום גן לאומי בית גוברין), עיר הבירה של האדומים בתקופה ההלניסטית. 

שודדי עתיקות נתפסו ''על חם'' בדרום הארץ  

בימים האחרונים הבחינו פקחי היחידה למניעת שוד עתיקות שבחורבת שמריה ישנן עדויות לחפירות לא חוקיות בניסיון ככל הנראה למצוא דברי ערך
העדויות שנאספו, הביאו הלילה לפעילות משותפת של פקחי הרשות וכוחות מג"ב באזור, פעילות במסגרתה ביצעו הכוחות תצפיות, מארב ומעצר של 5 חשודים שעסקו בחפירה במקום.

חורבת שמריה הנמצאת באזור היישוב גילת שבדרום ומשוייכת לתקופה הביזנטית, 

נעצרו לחקירה 5 חשודים תושבי רהט, בגילאים שונים, "בחודשים האחרונים חלה עליה בכמות אירועי שוד העתיקות בדרום. מחוללי השוד ניזונים משמועות ואגדות אודות הימצאות מטמונים שמקורם בצבא הטורקי ברחבי הנגב. 


חשד לשוד עתיקות בגליל: מערות בנות 2,000 שנה התגלו מתחת לבית  

תושבי הכפר עילבון שבגליל התחתון גילו מערכת מערות מהתקופה הרומית מתחת לבית פרטי. שני תושבים נתפסו במקום בחשד לביצוע חפירות לא חוקיות ומנעו את כניסת רשות העתיקות עד הגעת שוטרים. ע"פ המקורות הכפר עילבון היה בעברו יישוב יהודי בו התיישבה משמרת הכהונה ממשפחת הקוץ.  לפי המקורות ההיסטוריים והממצא הארכיאולוגי, היה הכפר עילבון יישוב יהודי בתקופת הרומית לפני כ-2000 שנה. ע"פ המקורות, התיישבה בכפר משמרת הכהונה ממשפחת הקוץ. בעבר זוהו בו פריטים אדריכליים המעידים על קיום בית כנסת באתר.




  • חבל-לכיש בעזרת רחפן נחשף מבנה בן 2200.docx

    276.2K הורד

  • נגב - שוד עתיקות.docx

    24.7K הורד

  • גליל - שוד עתיקות בכפר עילבון.docx

    24.7K 

תאריך:
2017, נוב׳ 23, 19:59

 קומראן- מי באמת כתב את המגילות.docx (31.6K)
 כנרת בעקבות האוצר.docx (108.5K)

השלדים של קומראן נחשפים: מי באמת כתב את מגילות ים המלח?  

33 שלדי אדם שנמצאו בקומראן שבמדבר יהודה יסייעו אולי לפתרון אחת התעלומות החשובות בהיסטוריה המקומית: מי באמת התגוררו במקום שבו נמצאו המגילות הגנוזות, והאם היו אלו בני כת האיסיים או אולי נוודים, רועים ואף חיילים רומאים?


מזה עשורים רבים מתנהלים ויכוחים ממושכים באשר לזהותם של תושבי קומראן, השוכן בצפון ים המלח, בסמוך למערות שבהן התגלו המגילות הגנוזות. כעת נראה כי מתחוללת תפנית קלה בעלילה: אתר המגזין האמריקני News Science מדווח כי בדיקה מעמיקה של 33 שלדים שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות באזור, תומכת בסברה שהמקום אויש על ידי גברים שפרשו מהחברה וניהלו חיי נזירות.


בעקבות האוצר בקרקעית הכנרת  

לפני 100 שנה הטביעו הבריטים ספינה טורקית בקרבות מלחמת העולם הראשונה • עכשיו מתחילים צוללנים בהכנות לחלץ אותה מהמים • אז תיפתר סוף־סוף התעלומה: האם היו בה מטבעות זהב?

מתחת למימי הכנרת נמצאת קרוב ל־100 שנים ספינה טורקית, "אל שריעה", שהוטבעה במלחמת העולם הראשונה. על פי תוכנית שמתגבשת, תועלה ממעמקי הימה הספינה הטבועה, שאולי אוצרת בתוכה אוצר מטבעות זהב של הטורקים.

לפני כחודש שחזרו צאצאי הפרשים האוסטרלים את הקרב של אבותיהם מול הטורקים במלחמת העולם הראשונה על תחנת הרכבת בצמח. השחזור וטקס הזיכרון לפרשים שנהרגו ציינו את תחילתה של שנת ה־100 לקרב על צמח, שהיה אחד מקרבות הפרשים האחרונים בהיסטוריה. 



  • קומראן- מי באמת כתב את המגילות.docx

    31.6K הורד

  • כנרת בעקבות האוצר.docx

    108.5K הור

תאריך:
2017, נוב׳ 17, 14:07

 עיר-דוד החציל הראשון בישראל.docx (26.5K)
 ארכיאולוגיה גיאולוגיה אגם הכינרת הקדום.docx (68.9K)

נחשפה העדות הקדומה ביותר להגעת החציל לארץ בעיר דוד בתוך בור אשפה בן כ-1,100 שנה  

מתי הגיע החציל לארץ ישראל? חקירתו של בור אשפה קדום בן כ-1,100 שנה, שנחשף בחפירות ארכיאולוגיות בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים העתיקה, עשוי לספק תשובה לשאלה זו.

בבור, מהתקופה המוסלמית הקדומה (תקופת שלטונה של השושלת העבאסית, 940-750 לספה"נ), זוהו זרעי חציל – הקדומים ביותר המוכרים בארץ, בנוסף התגלו אלפי חרצני גפן, גלעיני זיתים, שיזף, תות עץ, עדשים, תאנים ועוד.

תכולת הבור נחפרה ונחקרה בחפירה ארכיאולוגית שמנהלת רשות העתיקות בעיר דוד, במימון וביוזמת עמותת אל עיר דוד (אלע"ד).


עצמות אייל קדום נמצאו במחשופים בני מיליוני שנים בעמק הירדן  

קבוצה של חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומהמכון הגיאולוגי, חשפו באזור הכינרת עדות ראשונה לקיומו של מין יבשתי, סוג של אייל קדום, כבר לפני כ-9 מיליון שנים.

במהלך המחקר, שעסק בתכונות אגם הכנרת הקדום ובמיפוי ושחזור של סוגי הרכיכות שחיו בו ואפיון סביבת ההרבדה שלהם, מצאו החוקרים בתוך אחד המאספים עצם זרוע (humerus) של מה שנראה כמו אייל קדום. העצם הייתה שחוקה בחלקה ושקועה בתוך משקע חופי. ההשערה היא, שככל הנראה בעל-החיים מת לחופי האגם ונשחק על די גליו.

לדברי החוקרים, נוכחותו של האייל הקדום אמנם אינה נדירה במאספים בני אותו זמן, אך זוהי 

הפעם הראשונה ששרידים כאלו מתגלים בארץ. 

אגם הכנרת הוא אחד מהאגמים העתיקים ביותר בעולם וגוף המים המוכר לנו הוא למעשה שארית של 'אגם בירה', האב הקדמון של אגם כינרת שהתקיים באזור עמק יזרעאל, הגליל התחתון ובקעת כנרות לפני כתשעה מיליוני שנים. הוא השתרע מרמת הגולן במזרח ועד אזור טבעון במערב וכיסה את האזור המורם היום של הגליל התחתון. 



  • עיר-דוד החציל הראשון בישראל.docx

    26.5K הורד

  • ארכיאולוגיה גיאולוגיה אגם הכינרת הקדום.docx

    68.9K הור

תאריך:
2017, נוב׳ 2, 17:24

 מצרים התגלה חלל חבוי בפירמידה הגדולה.docx (892.6K)
 מצרים מקדש פרעה המקראי.docx (114.7K)
מצרים: התגלה תא חבוי בפירמידה הגדולה של גיזה  

התגלה תא חבוי בפירמידה הגדולה של גיזה

צוות בינלאומי של חוקרים טוען שחלל התא הינו בעומק של כ-30 מטרים בתוך הפירמידה. המדענים גילו את התא הסודי באמצעות שימוש בטומוגרפיית מיואון. הפירמידה היא העתיקה ביותר מבין שבעת פלאי תבל והיחידה ששרדה עד ימינו אנו.

מדענים גילו תא חבוי שלא היה ידוע בעבר, וממוקם בתוך הפירמידה הגדולה של גיזה. מדובר בתגלית משמעותית ראשונה במקום מאז המאה ה-19. הפירמידה הגדולה של גיזה היא העתיקה ביותר מבין שבעת פלאי תבל והיחידה ששרדה עד ימינו אנו.

גילוי מרעיש במצרים: נחשף מקדש של פרעה המקראי  

סוכנות העתיקות המצרית הודיעה כי צוות ארכיאולוגים מצא סמוך לקהיר מקדש פולחני שהשתייך לרעמסס השני, המזוהה לפי רוב החוקרים כפרעה שעליו מסופר בתנ"ך

סוכנות העתיקות המצרית אמרה היום (ב') כי ארכיאולוגים הצליחו לחשוף שרידים של מקדש עתיק שהיה שייך למלך רעמסס השני – מי שמזוהה לפי רוב המסורות ביהדות כפרעה המקראי ששעבד בתנ"ך את עם ישראל לפני כ-3,200 שנה.

מוסטפא וזירי, ראש הסוכנות, אמר שאת הגילוי יוצא הדופן ביצע צוות מצרי-צ'כי בכפר אבוסיר, שנמצא בקרבת הפירמידה סקארה, דרום-מערבית לקהיר.



  • מצרים התגלה חלל חבוי בפירמידה הגדולה.docx

    892.6K הורד

  • מצרים מקדש פרעה המקראי.docx

    114.7K הורד

תאריך:
2017, אוק׳ 17, 19:53

 ירושלים חפירות קשת-רובינזון.docx (45K)
 עזה - חמאס הורס עיר כנענית.docx (2.1M)
במנהרות הכותל נחשפים נדבכים חדשים 
לעומקו של הכותל המערבי וכן תיאטרון עתיק 

בחפירות רשות העתיקות בהשתתפות מתנדבים נחשפים חלקים גדולים מנדבכי הכותל המערבי שלא היו גלויים לעין מזה 1700 שנה * לראשונה נחשף מבנה תיאטרון רומי עתיק בירושלים*

התגליות הדרמטיות יוצגו לציבור לראשונה בכנס "חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה" שייערך השבוע בירושלים בסימן 50 שנה לאיחוד העיר.
שמונה נדבכים מהכותל המערבי, שהיו קבורים תחת שכבת עפר בעובי של כ-8 מ', נחשפו באחרונה בחפירות רשות העתיקות במנהרות הכותל שבירושלים. נדבכי אבן אלה, שהשתמרו בצורה מלאה, בנויים אבני ענק ומצטיינים באיכות בנייתם. אך בכך לא די: לאחר הסרתה של שכבת העפר, הופתעו הארכיאולוגים לגלות כי היא כיסתה, למעשה, שרידים של מבנה מיוחד במינו, דמוי תיאטרון. 
החשיפה הדרמטית מאששת את הכתבים ההיסטוריים שבהם ישנם תיאורים של תיאטרון המצוי בקרבת הר הבית. 

"https://www.dropbox.com/sh/keqs8f4j9e1hg7a/AABn4x0wZBJA8JIm-XmI_lSja?dl=0"                                        להורדת תמונות וסירטונים הקליקו כאן:

חמאס הרס עיר כנענית לטובת בסיסי צבא.  
למרות מחאות הארכיאולוגים, חמאס הורס שרידי עתיקות לטובת בניית מגורים והקמת בסיסים צבאיים, כך עפ"י דיווחים בסוכנויות הידיעות. מדובר בהריסה שיטתית מאז עלה חמאס לשלטון של היישוב הכנעני תל א-סקן (גבעת האפר) שהוקם בתקופת הברונזה לפני כ-4,500 שנה. בארגון הטרור טוענים שההרס נדרש בשל צפיפות אוכלוסין.
בסוף שנות ה-90 התגלה האתר ע"י ארכיאולוגים צרפתים ופלסטינים שהעריכו כי מדובר בעיר הכנענית הגדולה ביותר בין ארץ ישראל ומצרים וככל הנראה נשרפה באסון או במלחמה ומכאן שמה. עוד העריכו כי היישוב מוקף החומה הוקם כ-1,000 שנים לפני הפירמידות במצרים. החפירות שהחלו לפני 20 שנה באתר, הופסקו בשנת 2002 מסיבות ביטחוניות.


  • ירושלים חפירות קשת-רובינזון.docx

    45K הורד

  • עזה - חמאס הורס עיר כנענית.docx

    2.1M הורד

תאריך:
2017, אוק׳ 6, 11:28

 חלמיש- נמצא מטבע-כסף משנת 68 לספירה.docx (1.3M)
 ארכיאולוגיה שרידי החומה השלישית במגרש-הרוסים בירושלים.docx (681.8K)
 ירושלים - הסטוריה - נחלת-השבעה.docx (153.3K)
ילדה בת שמונה וחצי מצאה בנוה-צוף (חלמיש) מטבע מכסף טהור משנת 68 לספירה עם כיתוב  

הילדה הלל הלוי מהישוב חלמיש (נוה צוף), מצאה בחודש מאי השנה מטבע ורק בימים האחרונים התברר שהמדובר בממצא ארכיאולוגי.

המטבע עשויה מכסף טהור, מסוג המטבעות שהוטבעו בארץ ישראל בשנים 66-70 לספירה הספירה הגרגוריאנית.

מיקום מציאת המטבע בסמוך מאוד לאתר ארכיאלוגי המצוי במרכז הישוב ושזהות תושבי האתר הייתה נתונה באי וודאות בין חוקרים והיסטוריונים.

ביום שישי האחרון הועבר המטבע למומחה שבחן אותו ושקל אותו. המדובר במטבע העשויה מתכת כסף טהור.


שרידי חומה שהתגלו במגרש הרוסים מספרים את סיפור פריצת טיטוס לירושלים

בחפירה התגלו עשרות רבות של אבני בליסטראות ואבני קלע. לפי ההערכות מדובר בעדויות למכונות הלחימה הרומיות שהבקיעו את החומה השלישית, ימים ספורים לפני חורבן בית המקדש השני.


חפירה ארכיאולוגית שנעשתה בחורף האחרון במגרש הרוסים בירושלים מציעה פתרון לחידת תוואי החומה השלישית של העיר, שמעסיקה את הארכיאולוגים כבר לפחות מאה שנה. במקום התגלו שרידי חומה וכן סימנים לקרב גדול שהתרחש במקום. לפי ההערכות, מדובר בשרידים מקרב לפריצת חומות ירושלים בידי לגיונות טיטוס, ימים ספורים לפני כיבוש וחורבן בית המקדש השני.

החומה השלישית היא המאוחרת בחומות ירושלים בתקופה הרומית. היא הוקמה על ידי המלך אגריפס הראשון בשנות ה-40 של המאה הראשונה. ההיסטוריון יוספוס פלביוס מספר כי אגריפס הפסיק את בניית החומה כדי שלא לעורר את חשדו של הקיסר קלאודיוס כי ירושלים מתכוננת למרד. החומה נועדה להקיף פרוור של ירושלים שהתפתח מצפון לעיר וזכה לשם "בית זיתא", והיא הושלמה לבסוף בשנות ה-60, כחלק מההכנות למרד הגדול. 


נחשף מסמך רכישת 'נחלת שבעה' - ''אם השכונות בירושלים''  

המסמך הקדום ביותר על רכישת נחלת שבעה "אם השכונות בירושלים", בכתב ידו של מייסד השכונה, המקובל רבי יוסף ריבלין זצ"ל, מוצע למכירה.

החוזה כתוב כולו בכתב ידו של מייסד השכונה רבי יוסף ריבלין זצ"ל. ירושלים, ג' בתמוז תרכ"ו. פריט היסטורי ראשון במעלה.

המסמך פותח במילים: "להיות לראיה ביד השותפים שקנו השדה הידועה", ונזכרים בו ארבעה מהקונים: ר' אריה ליב לומזר הורביץ, ר' בנימין ביינש סלאנט, ר' מיכל הכהן ור' יואל משה סלומון, "וסיעתם".



  • חלמיש- נמצא מטבע-כסף משנת 68 לספירה.docx

    1.3M הורד

  • ארכיאולוגיה שרידי החומה השלישית במגרש-הרוסים בירושלים.docx

    681.8K הורד

  • ירושלים - הסטוריה - נחלת-השבעה.docx

    153.3K הורד

תאריך:
2017, ספט׳ 28, 19:54

 בית-אל נחשפה עיר יהודית בת 2700.docx (755.2K)
 ירושלים- קבר בן 4000 וקרפדות.docx (123.8K)
איחולי גמר-חתימה-טובה ובשורות-טובות לכל אחינו בעם-ישראל!

עיר יהודית סודית מזמן הבית התגלתה מתחת לבסיס הטירונות הגדול  

עיר סודית מתחת לבסיס הטירונים
עד 1995 שכן בבית־אל בה"ד 4 - בסיס הטירונות הגדול • בחפירות שנערכו לאחרונה במגרש המסדרים שלו התגלה יישוב יהודי בן 2,700 שנה

לפני כמה שבועות הגיעו אנשי מדור ארכיאולוגיה במנהל האזרחי אל האזור שבו שכן הבסיס, שפונה כבר ב־־ 1995 . כשחפרו בדיוק מתחת למקום שבו היה בעבר מגרש המסדרים, הם נדהמו. באתר נחשף יישוב יהודי גדול, שמנה על פי הערכות עשרות תושבים, והתגלו עדויות לכך שהיה קיים עוד בימי בית ראשון, היה מיושב בתקופה הפרסית, הלך וגדל בתקופה ההלניסטית והחשמונאית ונשאר בידיים יהודיות עד ימי הרומאים.


ירושלים: שרידי קרפדות ערופות ראש בקנקן התגלו בקבר מלפני 4,000 שנה  


למה הונחו קרפדות ערופות ראש בקנקן בתוך קבר בן 4,000 שנה בירושלים? ממצאים מסקרנים מחפירת רשות העתיקות באזור גן החיות התנ"כי שופכים אור על מנהגי הקבורה בתקופה הכנענית (הברונזה התיכונה).

בחפירה ארכיאולוגית, שהתקיימה בשנת 2014 כהכנה להרחבת שכונת מנחת ביוזמת משרד השיכון (חברת ערים), התגלו שרידים של לפחות תשע קרפדות, וכן עדויות לגידול תמרים והדסים באזור.


החמאס הורס אתר ארכאילוגי (מהתקופה הכנענית) שהיה בחסות צרפתית למרות מחאת ממשלת צרפת  

בשטח שפינתה ישראל ב 2005 ברצועת עזה ונשלט כיום בידי החמאס מצוי אתר ארכיאולוגי שעובר תהליכי הרס על ידי כלים כבדים.
על פי הדיווח של מרכז המידע הפלסתיני (לינק בסוף הידיעה ) האתר נוהל על ידי הארכיאולוג הצרפתי ג'ון בטיסט ועל פי הסכם רשמי של הרש"פ מול ממשלת צרפת היה אמור האתר להישמר לצורכי מחקר תחת חסות ממשלת צרפת.
על פי הדיווח הפלסתיני מדובר על אתר מהתקופה הכנענית ( תקופת הברונזה הקדומה ). על פי הערכת המשלחת הצרפתית מדובר באחת הערים הראשונות בדרום הארץ.



  • בית-אל נחשפה עיר יהודית בת 2700.docx

    755.2K הורד

  • ירושלים- קבר בן 4000 וקרפדות.docx

    123.8K הורד

תאריך:
2017, ספט׳ 17, 09:48


 ארכיאולוגיה פיענוח מגילת עין-גדי.docx (576K)
 המגילות הגנוזות פריצת דרך בפיענוח.docx (27.6K)
 ארכיאולוגיה חדשות מהמגילות הגנוזות.docx (136.2K)

פריצת-דרך: מדענים פיענחו את סודות מגילת עין-גדי השרופה (באנגלית):

הישג ארכיאולוגי משמעותי, מגילה עתיקה בעברית שנשרפה באש בעבר הרחוק ונראתה עד כה כבלתי ניתנת לפיענוח, סוף סוף (בעזרת טכנולוגיות מתקדמות) ניתן לקרוא אותה. המדענים גילו שמגילה זו מכילה טקסט מספר "ויקרא". המגילה נמצאה בחפירות עין-גדי בשנת 1970, וכנראה הייתה בבית-הכנסת המקומי, שנחרב בשנת 600 למינינם.


פריצת דרך בפיענוח המגילות הגנוזות פתחה צוהר לכתב עברי עתיק  

קהילת קומראן מציתה את דמיונם של חוקרים ושל הדיוטות זה עשרות שנים, ואורח חייה הוא נושא לוויכוחים מדעיים עזים. פיענוח של קטע מאחת המגילות שנחשב סתום עד כה עשוי לשחק לידי המחנה שטוען שאנשי קומראן לא חיו בבידוד מוחלט, אלא ניהלו דיאלוג תרבותי עם בני זמנם. 

המגילות הגנוזות המוכרות לקהל הן לרוב המגילות הגדולות והשלמות שמכילות טקסטים מקראיים או כיתתיים שלמים, המיוחסים לתושבי קומראן הקדומה. אבל באוסף המגילות ישנם גם עשרות אלפי קטעי מגילה שמכילים לעתים אותיות או מלים ספורות. המגילה שזכתה לכינוי 124 Q4 (הכוונה למגילה 124 מתוך מערה מספר 4 בקומראן) היא אחת האניגמטיות שבהן. היא כתובה בכתב עברי עתיק המכונה "דעץ", הנחשב נדיר מאוד. חוקרי המגילה בעבר הצליחו לפענח בה מלים ספורות וכן כמה רצפים של אותיות שמשמעותם לא הובנה. 

פרויקט המילון ההיסטורי הוא מיזם ענק לקטלוג וניתוח כל המלים העבריות שנכתבו בעשרות אלפי טקסטים מהעת העתיקה ועד ימינו. יודיצקי, שמקטלג את המלים מתוך המגילות הגנוזות, בוחן כחלק מעבודתו כל מגילה שיש בה יותר ממלה אחת. כך הוא הגיע למגילה 124. "מי שחקר את המגילה בעבר הצליח לפענח שלוש מלים", סיפר יודיצקי: "המלה 'אדמה', צורה כלשהי של הפועל ש.ל.ח והמלה 'גרשו'. חיפשתי במאגר של התנ"ך איפה יש את שלוש המלים האלו ביחד, אדמה, שלח וגרשו. התברר שזה בסיפור גירוש של אדם מגן עדן, פרק ג' בספר בראשית". 


מגילות-ים-המלח: נחשפו 25 מגילות חדשות (באנגלית)

למעלה מ -25 קטעי "מגילת מדבר יהודה" מלפני כ -2,000 שנה, ושלא פורסמו עד כה, הובאו לאור. המגילות  הללו מכילות טקסט מהמקרא, ותוכנם מפורט בשני ספרים חדשים. 25 קטעי המגילות הללו "זה רק קצה הקרחון". מאז 2002 הגיעו לשווקי-העתיקות כ-70 קטעי מגילות חדשות שהתגלו (לאחרונה?). השר הממונה בישראל על העתיקות, וגם מספר חוקרים העוסקים בנושא, טוענים שכנראה יש עוד מגילות שעדיין לא נתגלו ומוצאים אותן "שודדי-עתיקות" במערות מדבר-יהודה. רשות-העתיקות הישראלית יוזמת (ומממנת) סקרים וחפירות חדשות למציאת המגילות הללו, לפני שימצאו אותן "שודדי-עתיקות".


"מגילות-ים-המלח" התגלו  בתקופה 1947 – 1956, ב-11 מערות באזור קומראן שליד ים-המלח. בתקופה הזאת ארכיאולוגים ובדואים-מקומיים מצאו אלפי קטעי-מגילות הבן יש טקסט מכ-900 כתבים ומסמכים.



  • ארכיאולוגיה פיענוח מגילת עין-גדי.docx

    576K הורד

  • המגילות הגנוזות פריצת דרך בפיענוח.docx

    27.6K הורד

  • ארכיאולוגיה חדשות מהמגילות הגנוזות.docx

    136.2K הורד

תאריך:
2017, ספט׳ 5, 08:41

 עיר-דוד אוסף חותמות עם שמות עבריים.docx (70.9K)
 חירבת קאיפה- סערה בעולם הארכיאולוגי.docx (540.5K)
אוסף חותמות עם שמות עבריים מימי התנ''ך נחשף בעיר דוד  

אוסף של עשרות בולות המתוארכות לימי ממלכת יהודה לפני החורבן הבבלי, התגלה בחפירות שנוהלו בחודשים האחרונים על ידי רשות העתיקות בעיר דוד בגן לאומי סובב חומות ירושליםהבולות, (אשר מהן נגזרה המילה בול דואר) הן פיסות טין קטנות ששימשו בתקופות קדומות לחתימת מכתבים. מכתב שהגיע כשהבולה שלו שבורה, העיד שהמכתב נפתח לפני שהגיע ליעדומכתבים אמנם לא שרדו את השריפה האדירה שהתחוללה בירושלים עם חורבנה, אך הבולות שעשויות מחומר - בדומה לקרמיקה - דווקא השתמרו טוב יותר הודות לאש, והשאירו עדות על קיום המכתבים, ואף על האנשים שעמדו מאחורי המכתביםדרך ממצאים אלו, אנו לומדים לא רק על המנהל המפותח בעיר, אלא גם על האנשים שגרו ושירתו במגזר הציבורי.  

מכלול בולות נדיר זה מצטרף לאוצר הבולות שהתגלו בשנים האחרונות בעיר דוד ובתחומי ירושלים הקדומה האחרים, המחזקים את הכרתנו ואת הבנתנו בנוגע למעמדה המנהלי והכלכלי של ירושלים בימי בית ראשון, ויש בו כדי לתרום רבות לחקירתם של נושאים רבים וסוגיות שונות הקשורים בחברה ובתרבות של בני התקופה כגון: השפה העברית המקראית, הכתב העברי הקדום, אומנות, אוריינות מגדר ועוד.


סערה בעולם הארכיאולוגיה: האם בחירבת קייאפה נמצאה הוכחה לקיומה של ממלכת דוד?
האם אחת החידות ההיסטוריות הגדולות ביותר מתקרבת לפתרון באתר החפירות בחירבת קייאפה? הארכיאולוג פרופ' יוסי גרפינקל טוען כי הצליח לחשוף שם לראשונה הוכחות מובהקות לקיומה של ממלכת דוד. מולו מתייצבים ארכיאולוגים, הטוענים שמסקנותיו נמהרות ולא מבוססות. נאמני המקרא מול הקוראים הביקורתיים, שמרנים מול רדיקלים, ירושלים מול תל אביב .


  • עיר-דוד אוסף חותמות עם שמות עבריים.docx

    70.9K הורד

  • חירבת קאיפה- סערה בעולם הארכיאולוגי.docx

    540.5K הורד

תאריך:
2017, אוג׳ 25, 17:09

 ירושלים כתובת פסיפס נחשפה ליד שער-שכם.docx (919.6K)
 גליל- נחשפה מחצבה לייצור כלי אבן.docx (1.1M)
 גליל תגליות ממלחמת העולם הראשונה.docx (179.9K)
כתובת פסיפס עתיקה נחשפה בסמוך לשער שכם בירושלים  

קטע פסיפס בן כ-1500 שנה, הנושא כתובת חשובה ביוונית, נחשף בחודש יוני האחרון במהלך עבודות להנחת כבל תקשורת של חברת פרטנר בסמוך לשער שכם בעיר העתיקה בירושלים.

חשיפת הממצא בשלמותו הפתיעה והלהיבה את הארכיאולוגים. לדברי דוד גלמן, מנהל החפירה מטעם רשות העתיקות: "זה שהכתובת שרדה, ויחד איתה גם הסיפור ההיסטורי, זה פשוט נס ארכיאולוגי. 

הכתובת"בזמנו של שליטנו החסיד ביותר פלביוס יוסטיניאנוס, הכומר ואב המנזר אוהב האל קונסטנטין יסד והקים גם את כל המבנה הזה בשנה ה-14 לאינדיקציה".  "מדובר בכתובת המנציחה את ייסוד המבנה על ידי הכומר קונסטנטין. הכתובת מזכירה את הקיסר הביזאנטי פלביוס יוסטיניאנוס. נדמה כי המבנה עצמו שימש כאכסניה לעולי רגל. לדברי החוקרת, "אינדיקציה היא שיטה עתיקה לספירת שנים (לצורכי מס). בהתבסס על מקורות היסטוריים, ניתן לתארך את הפסיפס לשנת 550/51 לספירה".


נחשפה מחצבה לכלי אבן מתקופת בית שני  

בית מלאכה נדיר לייצור כלי אבן מקירטון, המתוארך לתקופת בית שני, נחשף בימים האחרונים בחפירה ארכיאולוגית בכפר ריינה שבגליל התחתון.

בחפירה התגלתה מחצבה ובה אלפי גרעינים (גושים) של אבן קירטון, שהיוו פסולת של בית היוצר, וכן ספלים וקערות בתהליכי ייצור שונים.


האתר העתיק נחשף במהלך עבודות פיתוח של המועצה המקומית ריינה לקראת הקמת אולם ספורט בכפר, כאשר גרעיני אבן הגיר החצובים צצו על פני השטח. זהו בית היוצר הרביעי מסוגו שנתגלה בארץ; בית מלאכה נוסף נחשף בימים אלה בעינות אמיתי, במרחק קילומטר אחד מבית המלאכה הנוכחי. שני בתי המלאכה הנוספים הידועים מתקופת בית שני, התגלו רחוק מכאן -באזור ירושלים, לפני עשרות שנים.


ארכיאולוגים גילו בגליל שחיילים בריטים היו שתיינים במהלך מלחמת העולם הראשונה בעת כיבוש פלסטינה מהתורכים (כתבה באנגלית)


תוך כדי חיפוש ממצאים עתיקים יותר, ארכיאולוגים חשפו בצפון-ישראל חורבת-בית מהתקופה העותומאנית. ליד הבית הם גילו בור אשפה מלא בממצאים מתקופת מלחמת העולם הראשונה, מהעת בה הבית שימש במשך כשנה לשהיית חיילים מצבא אנגליה. כ-70% מהממצאים בבור האשפה היו בקבוקים, בעיקר של משקאות אלכוהולים! החיילים הבריטיים הצליחו לכבוש את האזור מידי הצבא העותומני, כאשר לכאורה הם עשו זאת עם ריכוז גבוה של אלכוהול בדם הזורם בעורקיהם. (ראו תמונות של הבקבוקים בכתבה).


 



  • ירושלים כתובת פסיפס נחשפה ליד שער-שכם.docx

    919.6K הורד

  • גליל- נחשפה מחצבה לייצור כלי אבן.docx

    1.1M הורד

  • גליל תגליות ממלחמת העולם הראשונה.docx

    179.9K הורד


עלון "חוויית השבוע" חוויה משפחתית סביב שולחן השבת.
logo בניית אתרים בחינם