10 טיפים למטייל הישראלי בגאורגיה
במאי 2010 ביליתי שבועיים עם חבר ותרמיל בגיאורגיה. להלן רשמים עיקריים ערוכים כ"טיפים" בתחומים שונים. בסיום הדברים עיקרי המסלול הכיפי שעשינו.
1. מדריך טיולים:
i. השתמשנו (איך לא ...) ב- lonely planet. גיאורגיה היא מדינה בתהליך שינוי וחשוב להצטייד במהדורה העדכנית ביותר. ניתן להוריד עותק בתשלום מהרשת. אם כך תעשו, מומלץ להדפיס את כל הספר גם אם התכנון הבסיסי מדלג על חלק מהאתרים/ישובים. כידוע, כל תכנון הוא בסיס לשינוי.
ii. בטיולים הרגליים לא הצטיידנו במדריך מקומי. הסתדרנו, אבל בדיעבד מומלץ להעזר במדריך שכזה.
2. תחבורה:
i. הצד הרע: הנהיגה בגיאורגיה מסוכנת ולמטייל העצמאי לא מומלץ לשכור רכב. מבחינתנו, החוויה התחילה בנסיעה במונית משדה התעופה לעיר במהירות 160 קמ"ש כולל חציית רמזורים באדום, והמשיכה בנסיעה בתחבורה ציבורית (מיניבוס הנקרא marshrutka), כאשר הנהגים עוקפים חופשי בכביש דו-סטרי. חשוב להכיר: "לאט לאט" בגרוזינית זה "נלה-נלה" ...
ii. הצד הטוב: עמוק באדמה ב- Tblisi (שתי דקות ירידה במסוע מהיר יחסית) פועל בתדירות גבוהה מטרו יעיל מאוד, המוביל אתכם לאתרים שונים בעיר מהם יוצאת תחבורה ציבורית לערים אחרות. אתרים אלו נראים ככאוס מוחלט, אבל כל אחד שתשאלו ידע לומר לכם מאיפה ומתי יוצאת כל הסעה (אפילו נהג המונית לא יהסס לכוון אותך לתחנת האוטובוס), והנסיעות יוצאות בזמן.
iii. הצד המוזר: בכל פעם שעלינו על מונית, מצב הדלק היה מתחת לאפס, ובהתאם למרחק הנסיעה הנהג תדלק בכמות הדלק המינימאלית, אפילו אם התשלום שלנו הספיק לחצי מיכל. ככלל, המוניות עולות פי 10 מתחבורה ציבורית, בדרך כלל מדובר ברכבים ישנים במצב די רעוע. מצד שני, נהג המונית לא יעזוב אותך עד שתגיע ליעדך, יעזור במציאת מקום לינה וכו'.
iv. הצד המפתיע: הדרך המקובלת לאזור ההרים Svaneti כוללת נסיעה של כ- 10 שעות, חלקן בדרך מאוד לא נוחה. מסתבר שבעלי לב חזק יכולים להגיע גם בטיסה. אנחנו טסנו מ- Kutaisi במטוס ישן של חיל האוויר המקומי, בעלות של 25 GEL בלבד. מדובר בשרות חינם למקומיים הפועל בעונה זו פעמיים בשבוע מותנה מזג אוויר. בקיץ יש גם טיסות מ- Tblisi במסוק MI-8 בעלות של 100 GEL. את הטיסות ארגנה לנו נינו (ראה לינה ב- Svaneti).
3. שפה: להוציא Tblisi, עם אנגלית בלבד קשה להסתדר. אם אין בקבוצת המטיילים דובר רוסית, מומלץ מאוד להשקיע בלימוד של מונחים בסיסים בשפה המקומית. כמו כן, עוזר מאוד לרכוש יכולת לקרוא שלטים בגרוזינית (יש להם אלף-בית יחודי). לשני הדברים ניתן להיעזר ב- lonely planet או לרכוש שיחון.
4. משיכת כסף: מכשירי ATM פזורים ב- Tblisi ונמצאים גם בערים מרכזיות אחרות. יחד עם זאת, לא בכולם הצלחנו למשוף כסף, וייתכן (לא בדקנו את זה עד הסוף) שבימי ראשון זה בעייתי במיוחד. בקיצור, אל תגיעו אל הקצה, ובכל מקרה ב- Tblisi לפחות יש שפע של חלפנים מסודרים שיוכלו להמיר את הדולרים שבטח תביאו לגיבוי.
5. דת: גיאורגיה היא מדינה מאוד דתית, ואנשים רבים מצטלבים בהזדמנויות רבות. הכנסיות קומפקטיות באופן יחסי ומרשימות במיוחד כאשר הן מלאות במאמינים. מומלץ לתכנן את הטיול כך שבאחד מימי א' בבוקר תהיו ב- Tblisi, ותוכלו לבקר באחת הכנסיות המרכזיות בשעת התפילה.
6. גיאורגיה וישראל: תושבי גיאורגיה מאוד אוהבים את ישראל, ידידות שלתפישתם החלה לפני 26 מאות שנים, ונמשכת עד עצם היום הזה ( תשתדלו לא לקלקל את זה ... ). מרבית הקהילייה היהודית עלתה לארץ, אבל נשארו ב- Tblisi ובמקומות נוספים בתי כנסת מרשימים, בתי קברות עתירי היסטוריה, וקהילות קטנות.
7. שמירה על הסביבה: הטבע בגיאורגיה מדהים. לכו לראות אותו, כי לא ברור כמה יישאר ממנו לדורות הבאים. התושבים המקומיים לא שמעו על "אל תקטוף את פרחי הבר" וזבל מושלך חופשי ברחוב או בדרך (יחד עם זאת המדינה עדיין נקייה – כוח עבודה רב וזול מופעל לניקיון הרחובות).
8. לינה:
i. ב- Tblisi – היצע מלונות רב בכל הרמות. אנחנו ישנו בשלושה מלונות שונים, כולם באזור העיר העתיקה. המחירים הם מחוץ לעונה לחדר לשנים כולל ארוחת בוקר, ולפני מיקוח שיכל להביא להוזלה מסוימת:
1. מלון GTM, במחיר של 100 GEL ללילה, חדר קטן יחסית, ראה lonely planet.
2. מלון DAVID, במחיר של 140 GEL ללילה, חדר מרווח, אך המים במקלחת לא כל כך חמים, ראה lonely planet.
3. מלון PUNTO, במחיר של 100 GEL ללילה, חדר קטן, ללא ארוחת בוקר, אבל המקלחת מצוינת, כתובת 7 Mertkhi (ליד ה- GTM), טל' 77-86-87 קידומת 995-32+.
ii. ברחבי גיאורגיה התארחנו ב- homestay, החל מחדר בודד בתוך הבית של המשפחה ועד ל- guesthouse קטן. המחירים הם 30-40 GEL לאורח ללילה בלבד (לפני טיפ שהשארנו ברוב המקומות), ללינה + ארוחת בוקר (ענקית) + ארוחת ערב (נהדרת). יש לקחת בחשבון שהמזרנים רכים מאוד, וחדרי השינה פשוטים ובדרך כלל ללא מקלחת פרטית:
1. Kutaisi – רחוב Debi Ishkhnelebi נמצא על גבעה בשכונה בתך בוסתנים. ברחוב יש מספר בתי הארחה. אנחנו התארחנו באחד מהם (כנראה בית מס' 12), עם חדרים חדשים (מקלחת בחדר) ומרפסת נוף מדהימה.
2. Svaneti – תחילה התארחנו אצל נינו (ראה lonely planet) בכפר הראשי Mestia. דוברת אנגלית, נעימה ומסייעת, יש אינטרנט. בעזרתה תאמנו מקום מומלץ מאוד בכפר Mazeri, אצל זאי-רה וזדני (המקום נמצא מעט מערבית למגדל הרעוע), 895-22-08-42 או 898-45-53-47. כשחזרנו ל- Mestia ו- נינו הייתה עמוסה במבקרים, הגענו בהמלצתה ל- Guli & Paata, ברחוב הראשי Stalin מס' 13, 899-93-49-92. יש להם חדר אחד (יתרון, להבדיל מהמהומה אצל נינו) מאחורי המטבח (חיסרון קל).
3. Kazbegi – התארחנו אצל נינו Gigauri, טל 824-552451 או 890-97-56-92. מעניין לציין שנכון לחודש מאי כל שרותי התיירות בעיר, בתי קפה וכו', היו סגורים, למעט סוכנות תיירות ובית קפה קטנים במרכז, כולל אנגלית ואינטרט (לפרטים www.mtainfo.ge אם כי נכון לכתיבת דברים אלו יש להם בעייה באתר).
4. Kakheti – ישנו לילה אחד ב- Sighnaghi, בבית הוריו של David Zandarshvili, ש"צדו" אותנו בצומת, ראו lonely planet. מכל המקומות בהם התארחנו, זהו הפחות מומלץ. אירוח חם אבל המקום דל, מבולגן, אפילו מלוכלך, ואוכל לא משהו, אבל בכל זאת מתאים למי שרוצה לפגוש מטיילים אחרים. יש אינטרנט.
9. ביטחון: אנחנו הרגשנו ביטחון אישי רב. הבנו שבעבר המצב היה שונה, אבל תקציבים רבים הושקעו במשטרה ובמיגור הפשע. ב- Tblisi יש הטרדות מקבצנים מקומיים ו/ או צוענים ו/או שיכורים – במטרו וברחוב – אבל לא במידה רבה. רק אל תסיקו מכאן שלא צריך לפקוח עיניים, ללכת עם חגורת כסף וכו'.
10. מזג אוויר:
i. ברקע לדברים צריך להכיר כי שנת 2010 הייתה שנה ממוצעת מינוס בהיבט כמות השלג בגיאורגיה, וכי מצב השלג שבועיים לפני הגעתנו ושבועיים לאחר הגעתנו היה שונה ביותר. לפיכך, מומלץ לברר עם מקומיים טרם היציאה לנסיעה על המסלולים והאזורים הפתוחים/סגורים.
ii. על כל פנים, אנחנו פגשנו רכסים ודרכים מושלגים כבר מאזור גובה 2000 מטר. המשמעות הייתה שהמסלולים המקובלים לטרקים בקיץ היו סגורים בעיקרם, אך מצד שני היו די מסלולים משמעותיים והטבע היה יפה במיוחד. למזלנו, גם חווינו הרבה יותר שמש מגשם.
iii. מזג האוויר ככלל תאם מהיום למחר את התחזיות המקומיות. עם זאת, יש לציין במיוחד את אזור ההרים קזבגי, בו מזג האוויר השתנה מספר פעמים באופן די קיצוני תוך שעות ספורות.
11. טיפים קטנים אחרונים:
i. לערב כדאי להביא סנדלי שורש ולא כפכפי אצבע, כדי שאפשר יהיה להישאר עם גרביים.
ii. הקליטה של טלפונים סלולארים מעולה.
iii. הם מאוד אוהבים מתנות/מזכרות מישראל.
iv. אם יש ברשותכם, כדאי להביא מכשיר GPS (למדידת גובה) או מכשיר הקלטת GPS (לתיעוד המסלול).
v. כדאי לברר כיצד מחייגים ואיך שולחים sms למספר מקומי מהנייד שלכם.
vi. חשמל – לא נדרש מתאם לתקע ישראלי מול שקע בגיאורגיה.
והנה עיקרי המסלול שערכנו:
11/5 – נחיתה.
12/5 – Tblisi: כנסיות, בתי כנסת, עיר עתיקה, תצפיות, גן בוטני.
13/5 – אוטובוס ל- Gori, עיר המערות Uplistsikhe, מוזיאון סטאלין, marshrutka ל- Kutaisi, סיור ברובע היהודי.
14/5 – טיסה ל- Mestia, טיפוס 900 מ' ל- "צלב".
15/5 – נסיעה ב- ג'יפ ל- Mazeri, הליכה לעבר קרחון Ushba מהצד הלא נכון של הנהר.
16/5 – הליכה מהצד הנכון של הנהר בכיוון קרחון Ushba (עד ל- "נקודה 5"), יציאה ברגל ובטרמפ וחזרה ל- Mestia.
17/5 – נסיעה איטית מאוד בג'יפ ל- Ushguli ובחזרה, קשת כפולה בשמים וגם באגם קטן.
18/5 – טיסה חזרה ל- Kutaisi, ומשם ל- Tblisi, סיור ערב ולילה בעיר העתיקה.
19/5 – נסיעה ל- Kazbegi.
20/5 – טיפוס כולל של כ- 1300 מ', דרך הכנסיה (זו שמופיעה על החזית של ה- lonely planet), ועד למרגלות קרחון ה- Kazbegi.
21/5 – נסיעה בג'יפ ל- Juta והליכה לתצפית על מעבר ההרים ל- Roshka, נסיעה בקניון Dariali בגבול רוסיה.
22/5 – קניון Truso, חזרה לעוד ערב ב- Tblisi.
23/5 – ביקור בתפילת יום ראשון בכנסיית Tsminda Sameba, נסיעה ל- David Gareja.
24/5 – סיור ב- Sighnaghi, חזרה ל- Tblisi.
25/5 – טיסה הביתה.