נגני העיר בְּרֶמֶן
פורסמה לראשונה באוסף המעשיות של האחים גרים, 1812.
לאיש אחד היה חמור שנשא את שקי הקמח לטחנה ללא לאות במשך שנים רבות. אך כוחו תש ולא יכל היה עוד לעבוד, ואדונו חשב להמיתו. אך החמור, שהרגיש כי רוח רעה מנשבת, ברח ושם פעמיו לברמן. שם, חשב, יכול וודאי להיות לאחד מנגני העיר.
אחרי שהלך זמן מה, פגש בכלב ציד שוכב בשולי הדרך, מייבב ומיילל. "על מה תייבב, ידידי?" שאל החמור.
"אהה", אמר הכלב, "כיוון שזקן אנוכי וחלוש, ולא מסוגל יותר לצאת לציד, רצה אדוני לירות בי, ולכן הסתלקתי. אך כעת מאין ארוויח את מחייתי?"
"יודע אתה," אמר החמור, "הולך אני לברמן, שם אהיה לאחד מנגני העיר. בוא איתי והיה גם אתה לנגן. אני אנגן בחליל ואתה תכה בתוף."
מצא חן הדבר בעיני כלב הציד והם המשיכו לברמן יחדיו. לא עבר זמן רב עד שפגשו חתול, עם פרצוף כמו שלושה ימים גשומים. "מדוע העצבות, משופם זקן?" שאל החמור.
"מי יוכל לשמוח כשצווארו נתון בסכנה?" ענה החתול. "זקנתי ושיניי קהו, ואעדיף לשבת ליד האח ולבהות מאשר לצוד עכברים. בשל כך רצתה גבירתי להטביעני, אך הצלחתי לברוח. ולאן אלך כעת?"
"בוא עימנו לברמן. יודע אתה הרי דבר או שניים במוזיקת לילה. תוכל להיות שם לאחד מנגני העיר."
חשב החתול כי רעיון טוב הוא והצטרף אליהם. השלושה המשיכו הלאה, ובדרכם עברו על פני חצר. על שער החצר ישב תרנגול שקרא בכל כוחו. "קריאותיך קורעות את הלב", אמר החמור. "מדוע תקרא ותקרע?"
"בעלת הבית הורתה לטבחית למלוק את ראשי. מחר יום ראשון ואורחים יגיעו, ולטבחית נאמר להגיש לארוחה מרק עוף. לכן אני קורא, כל עוד אני יכול. "
"אדום כרבולת!" אמר החמור, "עדיף לך לברוח עימנו. הולכים אנו לברמן, והרי בכל מקום תמצא דבר טוב ממוות. יש לך קול ערב, וכאשר ננגן יחדיו ניצור מוזיקה נפלאה."
הסכים התרנגול בשמחה לרעיון והרביעייה יצאה לדרך.
הם לא יכלו להגיע לברמן ביום אחד, ובאותו ערב הגיעו ליער בו רצו ללון. החמור והכלב רבצו מתחת לעץ גדול, החתול טיפס לאחד הענפים ואילו התרנגול התעופף עד לצמרת, שם היה הכי בטוח בשבילו. לפני שנרדם, התבונן סביבו, וראה אור מהבהב. לכן אמר לחבריו כי בוודאי יש שם בית, שהרי יש שם אור. אמר החמור, "הבה נקום ונגש שם, כיוון שהמגורים כאן גרועים".
הכלב חשב כי כמו כן, כמה עצמות עם מעט בשר עליהן ייטיבו עמו. לכן קמו והלכו למקום בו היה האור, ועד מהרה ההבהוב זהר יותר וגדל יותר, עד שהגיעו לבקתת שודדים מוארת היטב. החמור, שהיה הגבוה מכולם, ניגש לחלון והביט פנימה.
"מה רואה אתה, אפור?" שאל התרנגול.
"מה רואה אני?" ענה החמור, "רואה אני שולחן ערוך עמוס בדברים טובים לאכילה ושתייה, וסביבו יושבים וסובאים שודדים".
"בדיוק הדבר המתאים לנו", ענה התרנגול.