חיידקים
חיידקים (הנקרא גם "בקטריות") - החיידקים הם יצורונים זעירים מאוד, שבגודל עד 2 מיקרומטר (2 מיליוניות המטר). החיידקים הם נחשבים כיצורים פרוקריוטים חד-תאים, אשר כל גופם בנוי מתא אחד בלבד.
לחיידקים קיימים 3 צורות עיקריות של חיידקים: א. כדוריים = קוקים. בצורת עיגול. ב. מתגים = מקלונים. בצורת אליפסה.
ג. סלילניים = ספירליים = לולייני. החיידקים מצויים כמעט בכל מקום בעולם: במים, בקרקע, באוויר, על גופם של יצורים... אך, כמו כל יצור לחיידקים יש הגבלת חיים בטמפרטורה מסויימת. פחות מ-4 מעלות (כמו מקרר ומקפיא) החיידק כבר מת. ומעל טמפרטורה של כ- 100 מעלות החיידק כבר מת, ובמידה ויש לו ספורות או צ'יסטה צריך יותר זמן עד שימות.
מושבת חיידקים היא צבר של חיידקים שהתרבו מחיידק אחד בודד לקבוצה גדולה של חיידקים בעלת חומר תורשתי זהה. לפנכם תמונה של מושבות חיידקים (כל עיגול הוא מושבת חיידקים), שכל מושבה נוצרה מחיידק אחד לקבוצה של מלא חיידקים בעלי חומר תורשתי זהה. מרוב שהחיידקים התרבו לקבוצה גדולה של חיידקים ניתן לראות את הקבוצה שלהם, ולעיתים מושבות נצמדו אחת לשנייה. בתמונה שמנו במבחנה שכבת אגאר (מצע של מזון דמוי ג'ל, שמכיל תרכובות מזון הנחוצות לגידול מיקרואורגניזמים), וניתן לראות שגדלו שם חיידקים.
כייצד ניתן להבדיל בין סוגים שונים של חיידקים? ניתן להבדיל סוגים שונים של חיידקים ע"י צורת המושבת חיידקים שלו, וגם ע"י צבע מושבת החיידקים יעידו על סוג של חיידקים. מה משמיד חיידקים?
אנטיביוטיקה היא תרכובת אורגנית הגורמת למותם של החיידקים, או להפסקת גידולם. מצב זה קורה בעקבות פגיעה בדופן החיידק שהאונטיביוטיקה גורמת. מבנה ואברוני תא החיידק:
1. קפסולה (הנקרא גם נרתיק) - הינו חומר צמיגי אשר נוכח סביב החיידק. הקפסולה עסויה מפחמימות, ולעתים מחלבונים. הקפסולה אינה קריטית לחיידק, ואינה נמצאת אצל כל חיידק. 2. שוטון - השוטון הוא מעין שערה בקרום התא של החיידק והוא מסייע לחיידק לנוע ולזוז בסביבה ימית ומימית. לחיידק יכול להיות כמה שוטונים. גם השוטון אינו נמצא בכל חיידק, לרוב השוטון מצוי במתגים ובסלילים. 3. ריסים - לחיידק קיים שיערות דקיקות סביבו, לצורך קיבוע החיידק בדברים אליהם הוא נצמד. 4. דופן התא - מחוץ לקרום ובתוך הקפסולה קיים הדופן תא, שהיא מורכבת מרב סוכרים (סוג של של פחמימות) הקשורים לפפטידים (שרשראות של חומצות אמינו שבונות חלבון).
לדופן תא מספר תפקידים: - דופן תא קשיח, ולכן נותנת יציבות לחיידק. - לתמוך בשוטונים. - מייצב לחיידק את צורתו.
סוגי החיידקים מתחלקים ל-2 מבחינת מבנה הדופן: - חיידקים גרם חיוביים - בעלי דופן עבה במיוחד חסר קרום. - חיידקים גרם שליליים - בעלי דופן דקה במיוחד, אשר מוקפת בקרום דקיק, שאינו חדיר לאנדביוטיקה. 5. ריבוזומים - אברונים שבונים ומייצרים חלבונים לחיידק. 6. דנ"א מעגלי - הדנ"א פלזמיד (פלזמיד הוא דנ"א שמחובר בשני קצותיו) אינו נחוץ לקיום התא, אך הוא קריטי להתנגדות חומרים אנטיביוטיים. לדנ"א הפלזמיד יש כושר איכותי לשיכפול עצמי, ולכן משתמשים בו להנדסה גנטית. 7. קרום התא - כמו בתא אאוקריוטי, שאינו חדיר לכל חומר והמאפיין ברננות - מפריד בינו לבין הסביבה.
8. ספורות = נבגים - סוג מסוים של חיידקים, אשר יוצרים מבנה פנימי בצורה כדורית בעל דופן עבה במיוחד, שעמידה בפני תנאים קיצוניים קשים (כמו: חום, יובש, מחשאים כימים, קרינה...) וגם בתנאים נוחים.
בתנאים סביבתיים מתאימות הדופן מתפוצצת אחוצה, ומתקיימת כתא חיידק שהתרבה.
9. צ'יסטה - זהו מבנה כדורי קשיח, שמתקיים אצל חלק מין החיידקים. לצ'יסטה יש את אותו תפקיד לספורות, אך היא נוצרת רק בתנאים קשים. 10. חומר תורשתי - לחיידק אין גרעיו, אך יש לו כרומוזום אחד מעגלי.
אופן גידול והתפתחות החיידקים באזור סגור
החיידקים נמצאים כמעט בכל מקום, אז מה יקרה אם יש חיידקים במקום סגור, כמו קופסא סגורה?
יש כמה שלבים בהם החיידקים עוברים ואת אופן המחייה שלהם:
1. שלב ראשון - החיידקים במצב דחוי - החיידקים מסתגלים למקום החדש ע"י גדילה והם מסנתזים (מייצרים) חומרים. בשלב זה עדיין לא קיים רבייה.
2. שלב שני - גידול המעריכי - שלב שנחשב עדיין במצב התחלתי, שבו יש תנאים טובים, מספיק מזון, חמצן, אין כמויות גדולות של הפרשות (פסולת). בעקבות התנאים הטובים הללו החיידקים מתחילים להתרבות כל כ- 20 דקות מוכפלת כמות החיידקים. 3. שלב שלישי - גידול קבוע - תנאי המחייה הולכים ומשתנים לרעה, המזון והחמצן הולכת והוזלת, כמות ההפרשות (האשפה) מתרבה, כתוצאה מכך כמות ההתרבות של החיידקים דומה לקצב התמותה שלהם. 4. שלב הרבעי - מותם של החיידקים - במשך הזמן נגמר לחלוטין המזון, החמצן, יחד עם זאת כמות הפסולת מתרבה עוד. התנאים קשים מאוד לחיות, ולכן החיידקים מתים - קצב התמותה גובר.
|